Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας

Ελα μωρε .....ξεχασαμε τους "θα εξαντλησω την θητεια μου προσφεροντας μεχρι τελους στον Δημο" Εβερτ και Ντορα??

Ολοι μια ομορφη κωλοτουμπα

Δεν βλέπω την παραμικρή σχέση.

Όχι ότι επαινώ τη στάση τους, αλλά εδώ το θέμα είναι τεραστίως σημαντικότερο:
εμ παρερμηνεύουν σκοπίμως και ενάντια στη λεκτική του διατύπωση το ίδιο το Σύνταγμα, εμ λένε και στον Άρειο Πάγο, επικεφαλής δικαιοδοτικό όργανο μίας εκ των τριών συντεταγμένων εξουσιών, τι έπρεπε να κάνει?
Που παρεμπιπτόντως ορθότατα έπραξε.

Δεν απαγορεύει γιά Δημάρχους να μεταπηδούν στήν Βουλή.
Οπότε δέν τίθεται θέμα νομιμότητος ,αλλά αναξιοπιστίας.
Πάντως ακόμα δέν μπορώ να καταλάβω πώς επελέγη επικοινωνιακά να αναχθεί η Φωφη σέ μείζον θέμα.
Προφανώς δέν τούς βγαίνουν τα νούμερα και άρχισαν οι ζεϊμπεκιές.
Εκτός πιά εάν όντως ισχύει η θεωρία τών τριών γενεών,όπου η πρώτη δημιουργεί,η δεύτερη συντηρεί ή επεκτείνει και η τρίτη καταστρέφει.
Στίς άλλες δύο δυναστείες είμαστε ακόμα στήν δευτερη γενιά.:bigcry::bigcry:

μην ανησυχείς, ούτε με τους άλλους είμαι.
Παρά ταύτα αναγνωρίζω τις πρακτικές των μεν ως αισχρότερες των δε.

Χώρια που ως νομικό με ενοχλεί ιδιαίτερα η περιφρόνηση προς το Σύνταγμα.

Απάντηση: Re: Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας

μην ανησυχείς, ούτε με τους άλλους είμαι.
Παρά ταύτα αναγνωρίζω τις πρακτικές των μεν ως αισχρότερες των δε.

Εσύ γλύτωσες τα έγχρωμα ψηφοδέλτια και την ψήφο Αλευρά για τήν εκλογή Σαρτζετάκη.
Υψίστη νόμιμη πράξις τού Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Αλλά τότε συγκυβερνούσε η Αυριανή.........:violent-smiley-008::violent-smiley-008:

Δύο απορίες μόνο.

Ο καθηγητής συνταγματολόγος που δίνει τη δική του "ερμηνεία" στο επίμαχο αρθρο, έχει ακόμα την έδρα του; Έπρεπε να πάει σπίτι του χτες.

Ο Αλαβάνος που δεν αναγνωρίζει τη δικαστική απόφαση για το θέμα του ΔΗΚΚΙ μπήκε στη φυλακή, ή ακόμα; Αν έβγαινα εγώ και δήλωνα ότι δεν αναγνωρίζω τις αποφάσεις του δικαστηρίου, θα με μάζευαν ή όχι;

Δύο απορίες μόνο.

Ο καθηγητής συνταγματολόγος που δίνει τη δική του "ερμηνεία" στο επίμαχο αρθρο, έχει ακόμα την έδρα του; Έπρεπε να πάει σπίτι του χτες.

Ο Αλαβάνος που δεν αναγνωρίζει τη δικαστική απόφαση για το θέμα του ΔΗΚΚΙ μπήκε στη φυλακή, ή ακόμα; Αν έβγαινα εγώ και δήλωνα ότι δεν αναγνωρίζω τις αποφάσεις του δικαστηρίου, θα με μάζευαν ή όχι;

Πάνε Βουλή.
Εσύ φρόνιμα :drummer::drummer::drummer:

Εμένα, νομικά ''κενά'' τέτοιου τύπου που οδηγούν σε κόντρες άκαιρες και ανούσιες. Θα μπορούσε να υπάρχει διάταξη να ρυθμίζει το όλο θέμα και όχι το πολιτικό usus.........-bye--bye-

Στο ουσιαστικό δίκαιο, δηλαδή στον κατάλογο των κωλυμάτων εκλογικότητας, δεν βλέπω κανένα κενό. Η διατύπωση του άρθρου είναι σαφέστατη. Στα κωλύματα της παραγράφου 3 όπου ήθελε ο συνταγματικός νομοθέτης εξαίρεση για τους βουλευτές επικρατείας το όρισε ρητά, έτσι εξ αντιδιαστολής αφού δεν έπραξε το αυτό για τα κωλύματα της παραγράφου 1 σημαίνει ότι δεν ήθελε να εισάγει εξαίρεση. Πόσο πιο σαφής να ήταν η διατύπωση? Να περιλάμβανε και όρο "ανεξάρτητα εάν πρόκειται για υποψηφίους του ψηφοδέλτιου επικρατείας"?

Ούτε όμως και στο δικονομικό θέμα του καταμερισμού αρμοδιοτήτων βλέπω ιδιαίτερο κενό. Και σίγουρα το Σ δεν ορίζει "φυσικό" δικαστή των εκλογικών διαφορών το ΑΕΔ με το άρθρο 58. Από πού παρακαλώ προκύπτει ότι τα πρωτοδικεία και ο ΑΠ ελέγχουν μόνο προσόντα όπως η ηλικία των υποψηφίων?

Re: Απάντηση: Re: Προεκλογικές αντιλήψεις περί δημοκρατίας

Εμένα, νομικά ''κενά'' τέτοιου τύπου που οδηγούν σε κόντρες άκαιρες και ανούσιες. Θα μπορούσε να υπάρχει διάταξη να ρυθμίζει το όλο θέμα και όχι το πολιτικό usus.........-bye--bye-

Μα δεν υπάρχουν κενά στο Σύνταγμα σε αυτό το σημείο. Το λέει καθαρά.

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος πάντως έθεσε χθες θέμα μη νόμιμης σύνθεσης του τμήματος του Αρείου Πάγου. Κι ο Παπαδόπουλος είναι σοβαρός άνθρωπος.

[...]

Ποιο από όλα? Αυτό που η τήρησή του επαφίετο στον πατριωτισμό των Ελλήνων ή το άλλο?

Εμένα ως πολίτη με ενοχλεί η μη τήρηση άλλων άρθρων όπως του 1 παρ. 2 και 3 και του 4 παρ. 1 και 2.
Άλλως τε προηγούνται του άρθρου 56...

Εννοείται ότι τα παραπάνω άρθρα είναι θεμελιωδέστερα, ιδιαίτερα καθώς δεν επιτρέπεται η αναθεώρησή τους (πλην του 4 § 2 που ανέφερες, που ορίζει την ισότητα Ελλήνων κι Ελληνίδων).
Αλλά από τη στιγμή που κάτι ορίζεται στο Σύνταγμα, πρέπει να τηρείται και να γίνεται σεβαστό. Εννοείται ότι λόγω της ελλειπτικής τους διατύπωσης, πολλά χωρία του επιδέχονται ερμηνεία, πάντως το άρθρο 56 δεν είναι μέσα σε αυτά.

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος πάντως έθεσε χθες θέμα μη νόμιμης σύνθεσης του τμήματος του Αρείου Πάγου. Κι ο Παπαδόπουλος είναι σοβαρός άνθρωπος.

παρόμοια άποψη έχω κι εγώ για τη σοβαρότητά του. Αλλά για ποιούς λόγους τη θεωρεί μη νόμιμη; Έλειπε κανένας αεροπαγίτης?

θα ηθελα να ρωτησω κατι και ας με συγχωρεσει ο Βλασης που την κανω εδω

ο Βλασης ειχε γραψει οτι το ΚΚΕ πρεσβευει οτι αμα λαβει ποτε την εξουσια στην Ελλαδα θα καταργησει το συνταγμα και θα επιβαλλει ολοκληρωτικο καθεστως

ειναι δυνατον αυτο? ή το συνταγμα δεν επιτρεπει την ψηφιση μια τετοιας προτασεως (ΚΚΕ)

δηλαδη υπαρχουν οι ασφαλιστικες δικλειδες ή οποιος εχει κοινοβουλευτικη πλειοψηφια κανει το Συνταγμα οτι θελει

Τα τελευταία χρόνια, έχω παρατηρήσει ότι εφημερίδες και κανάλια παρουσιάζουν τις κομματικές ειδήσεις, όχι από την σκοπιά του ψηφοφόρου που κρίνει τους υποψηφίους, αλλά από αυτή του... επικοινωνιολόγου. Η κάθε πράξη ή δήλωση του κάθε κόμματος αναλύεται με βάση το κατά πόσο αυτή ισχυροποιεί τη θέση του κόμματος, όχι με το τι πρέπει να περιμένει ο πολίτης από την κίνηση αυτή.
Φταίει η σύμπραξη κομμάτων και ΜΜΕ; Φταίει η γηπεδοποίηση της πολιτικής; Μήπως ότι θεωρούμε δεδομένο ότι όλες οι ενέργειες και δηλώσεις των κομμάτων έχουν αποκλειστικό σκοπό την ισχυροποίηση του κόμματος;
Παρά ταύτα, ακόμα και εγώ εντυπωσιάζομαι από τις αυτοκαταστροφικές τακτικές του ΠΑΣΟΚ. Πέραν της γκάφας του θέματος, η μόνιμη προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να πλήξει έναν πολιτικό που βρίσκεται πολύ ψηλότερα σε δημοτικότητα απο εκείνον είναι σαν να επιλέγει μόνος του παιχνίδι εκτός έδρας.

Ίσως να βγει και σε καλό αυτό. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στα δεινά του δικομματισμού. Μία πιθανή εξέλιξη στις επερχόμενες εκλογές είναι το να βγει το ΠΑΣΟΚ δεύτερο με μεγάλη διαφορά, αλλά και η ΝΔ να μην πιάσει τις 151 έδρες. Μόνο αν αντιμετωπίζουν κρίση και τα δύο μεγάλα κόμματα μπορούμε να ελπίζουμε σε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Κατά την πιο "αισιόδοξη" προοπτική θα καταλήγαμε σε τρία κόμματα της τάξεως του 20-30% το καθένα.

Κι εγώ στο ανωτέρω σενάριο ελπίζω, δυστυχώς εκ των λοιπών τριών κομμάτων, μόνο στο ΚΚΕ βλέπω πλέον κάποια σοβαρότητα και συνέπεια και δεν πίστευα ποτέ μου ότι θα το έλεγα αυτό.

Νομίζω ότι θα είναι ένα εξαιρετικά δυνατό χαστούκι για τους δύο πρώτους εάν η ψήφος αποδοκιμασίας συγκεντρωθεί στο ΚΚΕ το οποίο αποτελεί μία παραδοσιακή δύναμη του χώρου και όχι ευκαιριακή ή ad hoc παράταξη.

θα ηθελα να ρωτησω κατι και ας με συγχωρεσει ο Βλασης που την κανω εδω

ο Βλασης ειχε γραψει οτι το ΚΚΕ πρεσβευει οτι αμα λαβει ποτε την εξουσια στην Ελλαδα θα καταργησει το συνταγμα και θα επιβαλλει ολοκληρωτικο καθεστως

ειναι δυνατον αυτο? ή το συνταγμα δεν επιτρεπει την ψηφιση μια τετοιας προτασεως (ΚΚΕ)

δηλαδη υπαρχουν οι ασφαλιστικες δικλειδες ή οποιος εχει κοινοβουλευτικη πλειοψηφια κανει το Συνταγμα οτι θελει

Δεν είναι δυνατό, το Σύνταγμα (άρθρο 110) ορίζει ότι δεν μπορούν να αναθεωρηθούν τα άρθρα που αφορούν τη μορφή του πολιτεύματος. Μόνο με πραξικόπημα.