Prometheus

Βαθμολογήστε την Ταινία:

• Total voters
    212
Re: Προμηθέας — Prometheus

Αρχικά ένα off topic: +1000 για το avatar του sr71 που ακόμα και σήμερα είναι το αγαπημένο μου αεροσκάφος
και αισθάνομαι ακόμα σαν παιδί μικρό όταν το βλέπω.

Οσο για την ταινία? Υπέροχη με όλη τη σημασία της λέξης. Καλογυρισμένη και ρεαλιστική (όσο γινεται...),εαν εξαιρέσουμε
τη συντριβή του εξωγήινου σκάφους 2 μέτρα δίπλα από την προταγωνίστρια η οποία το απέφυγε με δυο τουμπες...
Δίνει μια καλή εξήγηση για την ''καταγωγή'' της βασίλισας ενω σε όποιον δεν άρεσε είναι πιθανό να μην
είναι της alien φιλοσοφίας... Η αλήθεια είναι ότι ο sr71b έχει ψάξει το θέμα σε βάθος και με λίγα λόγια ''το' χει''
το alien:2thumb22sup:

Σε ευχαριστω Bαγγο, η αληθεια ειναι οτι (για περιπου δυο δεκαετιες) η αγαπημενη μου sci-fi saga ηταν το Star Wars (του 77-83). Aλλα ..... δυστυχως ..... ηταν (και ειναι) παιδαριωδης η φιλοσοφια του. Το Alien (με εξαιρεση το 1) δεν με ενθουσιασε. Με κερδισε σιγα-σιγα. Δεν ξερω πως εγινε αυτο. Μαλλον, γερνωντας αλλαζουμε και εμεις σιγα-σιγα. Σαν την ρογα σταφυλι που ωριμαζει και γινεται σταφιδα. Αυτο που με απωθουσε στην αρχη (σε ολη την saga των Αlien αλλα και Alien vs Predator) ηταν το splatter ! ΠΟΛΥ splatter, γμτω μου ! Υπαρχουν πολλοι αλλοι τροποι να κανεις καποιον να ανατριχιασει (Hitchcok). Δεν χρειαζεται τοση πλυμμηρα απο μυαλα, αντερα και αιματα. Απο την αλλη .... η Φυση, ειναι ΠΑΝΤΑ κοκκινη στο δοντι και στο νυχι. Απλα, ειμαστε στην κορυφη της τροφικης αλλυσιδας και, το κυριοτερο, βαζουμε αλλους να σφαζουν για εμας. Δεν αιματοκυλιομαστε για να φαμε. Καπου εκει ... ανεχτηκα και την σπλατερια της alienολογιας ! Εξαιτιας της ΕΥΚΟΛΙΑΣ καθε φορα που κερναμε κοψιδακια τον γειτονα .... ουτε ενεδρευσαμε, ουτε χυμηξαμε, ουτε λαχανιασαμε, ουτε σκοτωσαμε κοιτωντας στα ματια το επιθανατιο βλεμμα του θυραματος. Ισως να ακουγομαι αιμοβορος .... σιγουρα δεν θελω να ειμαι υποκριτης οτι στηριζω εναν ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ που στηριζεται στο σφαξιμο 135 εκατομμυρια αμνοεριφιων (παγκοσμιως) την ημερα και αγνωστου αριθμου πειραματοζωων που υποφερουν ανηκουστες οδυνες για να εχει τα φυσικοτερα καλλυντικα η κοπελα μου. Ισως και να τρελλαινομαι .... !

Last edited:

MoDis

Eαν φτασαμε στο σημειο, ο σκηνοθετης να πρεπει να παρακολουθει ΠΕΝΤΕ στερεοσκοπικες καμερες ταυτοχρονως ....
παει, πεθανε, η σκηνοθεσια. Σιγα μην παρακολουθει πεντε διαφορετικες ροες εικονων ο σκηνοθετης. Τι ειναι ?
Χαμελαιοντας ? Δεν νομιζω ....
Ο ανθρωπινος εγκεφαλος ΕΣΤΙΑΖΕΙ. Σε αυτη την δραστηριοτητα ειναι τελειοποιημενος. Δεν εχει ματια που γυρνουν
προς διαφορετικες κατευθυνσεις. Οποτε ... ειτε ο Riddley αλληθωριζει μεχρι να παθε επιληπτικο σοκ .... Η .... ανεθεσε
σε αλλους την παρακολουθηση των διαφορετικων ροων. Ε ... αλλα, τα ματια του λαγου ... και αλλα της κουκουβαγιας !!!

(Τωρα καταλαβα που βρεθηκαν αυτα τα πανυψηλα βουνα και οι βαθιες κοιλαδες και ... το σκουρο-γκρι χωμα, που μονο η κρυωμενη λαβα
μπορει να προσφερει ... Ισλανδια, βρε αδερφε ... δεν υπαρχει αγριοτερη ομορφια ... ισως μονο η Καμτσακα της Σιβηριας, την φτανει)

Συμφωνώ με το θέμα της σπλατεριάς, αλλά θυμήσου ότι κρίνουμε τις ταινιες με βάση την κατηγορία τους.
Το alien, επειδή είναι ένα είδος που έχει φονική φύση και μόνος σκοπός του είναι να αναπαραχθεί και να
κυριαρχήσει είναι και εξωγήινο πλάσμα. Τι να έκανε δηλαδή να τους σκοτώνει με ατάκες? Ετσι λίγο συκωτάκι
να γίνουμε:flipout: Το aliens (δηλαδή το 2) είναι για εμένα το καλύτερο και πιο ατμοσφαιρικό (μη βαράς).
Ωστόσο, σαν ελαφρώς τεχνοκράτης τάσομαι υπερ του predator λόγω gadjet και ύφος και αξιες καθαρόαιμου
πολεμιστή, οπότε όπως καταλαβαίνεις το AVP 1 με πόρωσε πολύ άσχημα...
Το prometheus πήγε σε άλλο επίπεδο, πραγματικά αξιόλογη ταινία για εμένα και ο Riddley είναι μορφή
τι να λέμε τώρα.

JohnKokk

Πολυς ντορος για το αν ειναι ανδροειδες η Vickers η οχι. Δεν αλλαζουν και πολλα πραγματα αν υπηρχαν δυο ανδροειδη στο σκαφος.
Αλλωστε, αν εισαι απο τους παλιους, θα θυμασαι οτι στο Blade Runner, ο Descart αγνοουσε οτι η Rachel ηταν cyborg (το καλυτερο του Dr Tyrell).
Aς κυκλοφορουν και μερικα ερωτηματα αναπαντητα. Το αναφερει και ο δημιουργος του βιντεο "we live in an internet world that people are so
used to immediate answers that we forget how important it is for a film TO ASK US QUESTIONS ....". Oσον αφορα την αποψαρα του για τους
Μηχανικους και τα xenomorphs ... ΔΕΝ αποκλειω τιποτα. Ισως το δικο μου σεναριο να ειναι υπερβολικα πολυπλοκο για κινηματογραφικο κοινο.
Ισως οι Μηχανικοι να ειχαν διενεξη για τον ΑΝ επρεπε να "αφομοιωθει" ο γηινος πολιτισμος και εγινε μπαχαλο το project. Ισως τους προλαβαν
τα xenomorphs. Εαν ομως τους προλαβαν ... που πηγαν τα xenomorphs (για 2000 χρονια) ? Θα απαντηθουμε σε 3 χρονια ..... μαλλον !

Παντως ... ουτε το βιντεο, ουτε εγω ... απανταμε στο ΤΙ ειναι αυτη η μαυρη ουσια (black goo). Μεταλλασει τον ξενιστη αλλα ΟΧΙ με τον ιδιο τροπο
καθε φορα. Τουλαχιστον, αυτο καταλαβα εγω ! Τα σκουληκια βγαινουν μεσα απο αυτο το υγρο ? Γιατι ειδα μερικα να πατιουνται απο μποτες,
πολυ πριν. Τι να πω ... μπραβο στον σεναριογραφο ... και ξανα μπραβο !

Bαγγο

Mου αρεσαν παρα πολυ τα Predators ... αλλα ... ΔΕΝ μου αρεσε καθολου η μιξη τους, ιδιως το AVP 2.
Ενα σαφαρι των μοχθηρων Predators (κατι σαν διαστρικο σπορτ) με τροπαια ... τα Aliens. Η και το αντιστροφο.
Κατι στο σεναριο ... μου αφηνει μια αισθηση βιασυνης και τσαπατσουλιας. Γιατι να μην τα κυνηγουν τα Alien
στο φυσικο τους περιβαλλον, οι Predators ? Οπως εμεις τα λιονταρια. EKEI που ειναι εγκλιματισμενα και
επικινδυνα στον μεγιστο βαθμο (οχι σε μια πυραμιδα η μια κωμοπολη). Τεσπα ... δεν μου αρεσαν τα AVPs.
Kατι λειπει .....

Ισως, να σωσει την υποθεση .... ο Riddley ΠΑΛΙ !

Last edited:

JohnKokk

Mου αρεσαν παρα πολυ τα Predators ... αλλα ... ΔΕΝ μου αρεσε καθολου η μιξη τους, ιδιως το AVP 2.
Ενα σαφαρι των μοχθηρων Predators (κατι σαν διαστρικο σπορτ) με τροπαια ... τα Aliens. Η και το αντιστροφο.
Κατι στο σεναριο ... μου αφηνει μια αισθηση βιασυνης και τσαπατσουλιας. Γιατι να μην τα κυνηγουν τα Alien
στο φυσικο τους περιβαλλον, οι Predators ? Οπως εμεις τα λιονταρια. EKEI που ειναι εγκλιματισμενα και
επικινδυνα στον μεγιστο βαθμο (οχι σε μια πυραμιδα η μια κωμοπολη). Τεσπα ... δεν μου αρεσαν τα AVPs.
Kατι λειπει .....

Δεν έχω δει ακόμα το Prometheus, αλλά ήδη έχω πωρωθεί...

Σαν φανατικός φαν των ταινιών Alien και Predator, έχω να πω ότι δεν βρίσκω σφάλμα στην λογική της κουλτούρας των Predators να κυνηγούν τα Alien... φυσικά όμως που αλλού θα τα κυνηγούσαν παρά σε περιπτώσεις που υπάρχουν άνθρωποι μιας και οι άνθρωποι είναι εκείνοι που περιέχουν το DNA για δημιουργηθούν τα Alien όπως τέλος πάντων τα ξέρουμε σε όλες τις ταινίες...

Η απάντηση (για την εξελικτική και γονιδιακή προέλευση των Alien) δίνετε για πρώτη φορά στο τέλος της ταινίας Aliens vs Predators που το Alien που βγαίνει μέσα από το στήθος του νεκρού Predator, έχει χαρακτηριστικά Predator και όχι του κλασσικού Alien... αν δεν πονηρευτεί κανείς δεν το καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό (Φυσικά και στο Reqviem επίσης υπάρχει μεταλλαγμένο Alien/Predator).

Οπότε στο παράδειγμα που λες για τα λιοντάρια στο φυσικό περιβάλλον... αυτό είναι το φυσικό περιβάλλον... κοντά σε ανθρώπους...

Αλήθεια ποιο άλλο μπορεί να είναι το φυσικό περιβάλλον των Alien? ή μήπως δεν έχει καμιά σημασία ο ξενιστής?

Απάντηση: Re: Προμηθέας — Prometheus

JohnKokk

Πολυς ντορος για το αν ειναι ανδροειδες η Vickers η οχι.
....
....

Eνοείται πως το βίντεο το έβαλα συμπληρωματικά κι όχι για να καπελώσει την ούτως ή άλλως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυσή σου. :)

Εμένα η ανάλυση για τους Space Jockey του φίλου SR71B μου θύμισε πολύ το concept των Τλειλαξού απο το βιβλίο DUNE του Franck Herbert. Όσοι έχουν διαβάσει την σειρά νομίζω οτι θα βρούν πολλές συναρπαστικές ομοιότητες αλλα και την απόδειξη οτι στην τέχνη δεν υπάρχει παρθενογένεση..

Φίλε SR71B δεν ξέρω απο πού άντλησες έμπνευση για την όντως εξαιρετική σου ανάλυση αλλα αν δεν έχεις διαβάσει τα DUNE ετοιμάσου να φάς άγριο κόλλημα.

Η ιστορια των Τλειλαξού ειναι πιο πολυπλοκη.Πολυ πιο πολυπλοκη και πιο ενδιαφερουσα.

Το επος του Dune (τα 6 βιβλια του Frank Herbert και τα επομενα 6 του γιου του με τον Kevin) ειναι μακραν οτι πληρεστερο εχει γραφτει ποτε στην επιστημονικη φαντασια.

Το Alien και η προιστορια του μοιαζουν με αφηγηματα για 2χρονα μπροστα τους.

Nαι βρε αδερφέ, κάποιες ομοιότητες διέκρινα οι οποίες είναι αρκετά "'υποπτες" (πάντα με βάση την ανάλυση του SR71B).

Δεν υπάρχει σύγκριση, εξάλου πρόκειται για δύο διαφορετικά είδη (βιβλίο και κινηματογράφος) ασύμβατα σε πολλά σημεία, άλλο τώρα αν αλληλοεπηρεάζονται η αλληλοδιασκευάζονται με τους ανάλογους συμβιβασμούς πάντα..

Last edited:

το ειδα και εγω χτες σε 3Δ, μαρεσε πολυ, νομιζω απο τα καλυτερα sci-fi που εχουν βγει τα τελευταια χρονια

Η ιστορια των Τλειλαξού ειναι πιο πολυπλοκη.Πολυ πιο πολυπλοκη και πιο ενδιαφερουσα.

Το επος του Dune (τα 6 βιβλια του Frank Herbert και τα επομενα 6 του γιου του με τον Kevin) ειναι μακραν οτι πληρεστερο εχει γραφτει ποτε στην επιστημονικη φαντασια.

Το Alien και η προιστορια του μοιαζουν με αφηγηματα για 2χρονα μπροστα τους.

Nαι βρε αδερφέ, κάποιες ομοιότητες διέκρινα οι οποίες είναι αρκετά "'υποπτες" (πάντα με βάση την ανάλυση του SR71B).

Δεν υπάρχει σύγκριση, εξάλου πρόκειται για δύο διαφορετικά είδη (βιβλίο και κινηματογράφος) ασύμβατα σε πολλά σημεία, άλλο τώρα αν αλληλοεπηρεάζονται η αλληλοδιασκευάζονται με τους ανάλογους συμβιβασμούς πάντα..

Mην πάτε τόσο μακριά... Απλά, ο Lindelof έβλεπε Robotech/Macross, Χελωνονιντζάκια και X-files όταν ήταν μικρός και είπε να "δανειστεί" κάποια πράγματα από εκεί... :flipout:

Chris1967

ΔΕΝ υπαρχει σφαλμα στην λογικη της κουλτουρας των AvP. Δεν ειπα κατι τετοιο.
Ομως, θα μπορουσε να ειναι πιο περιπλοκο, πιο ευρηματικο, πιο πρωτοτυπο και ΠΙΟ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ.
ΟΛΑ εξαρτωνται απο την φαντασια του σεναριογραφου. Και, ευτυχως η δυστυχως, ολοι οι σεναριογραφοι δεν ειναι ιδιοι.
Φανταζεσαι να αναλαμβανε την υποθεση των AvP ο Riddley Scott ? Αυτο προσπαθησα να πω.

Δεν ειμαι σιγουρος (μετα απο 33 ολοκληρα χρονια) εαν τα Alien προηλθαν απο καποιον αυτοχθονα οργανισμο, καποιου πλανητη
η ηταν ενα γεννετικο πειραμα που ΜΟΝΟ μεσα απο ξενιστες μπορουσε να γεννηθει. Εισαι εσυ σιγουρος ? Εαν εισαι, τοτε ΝΑΙ τα Alien
μονο μεσα απο καποιο αλλο σωμα μπορουν να κυοφορηθουν (παιρνωντας και καποια στοιχεια του ξενιστη, predator, sapiens, κλπ κλπ).
Eγω, απο την αλλη, θεωρω οτι αυτο που εχει σφυρηλατησει και δοκιμασει η ΦΥΣΗ, μεσα απο εξελικτικες διαδικασεις εκατομμυριων ετων
κανενα αλλο (υπερξελιγμενο) ον ΔΕΝ μπορει να δημιουργησει. Αποψεις ειναι αυτες ! Κανεις μας ΔΕΝ εχει το αλαθητο (και αυτη ειναι η ομορφια).

JohnKokk

Κοιταξα και ακουσα ΠΟΛΥ προσεκτικα το βιντεακι. Μου ΑΡΕΣΕ η ιδεα Μηχανικων που ΔΕΝ συμφωνουν μεταξυ τους !
Ξαναλεω ... ΔΕΝ αποκλειω τιποτα. Χωρις καμια δοση ειρωνιας η καπελωματος. Ειθε να επικρατησει το ανατρεπτικοτερο σεναριο !
Οχι κατ'αναγκη το πολυπλοκοτερο (η ανθρωποκεντρικοτερο).

Luxilla

Ερεθιστικοτατα τα βινυλια σου (στις 33 η 45 στροφες ?)
Σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια, αλλα ισχυουν ολα οσα εγραψα στον JohnKokk.
Ειθε να υπερισχυσει το ανατρεπτικοτερο σεναριο. Οχι οι αναλαμπες καποιων στο avclub.
ΕΥΤΥΧΩΣ, ο Riddley ειναι αυτος που συνελαβε τα Alien και ΟΧΙ o SR71Β.
Θα τον περιμενουμε να μιλησει γιατι εχει ενα καποιο ... πνευματικο δικαιωμα.

Toυς Tλειξαλου ... πρωτη φορα τους ακουω.
To DUNE (το τηλεοπτικο, οχι το κινηματογραφικο) μου αρεσε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.
Δεν διαβασα ομως καποιο βιβλιο (σχετικο). Να σαι σιγουρη οτι δεν αντλησα απο εκει εμπνευση.
Αναλαμπη στιγμης ηταν (αμεσως μολις βγηκα απο την κινηματογραφικη αιθουσα).

JL_?

Γατε, γαταρε, .... (τα σεβη μου).

Eαν δεν εξορισθει στον LV-426 ο Lindelof ... δεν θα υσηχασεις.
Δεν το ξερω τον ανθρωπο. Ισως να χεις δικιο. Να τον διωξουμε !
Αλλα, να μην ξεχναμε ενα πραγμα ... ΔΕΝ ηταν Director ο Lindelof.
Αλλος ηταν ....

Last edited:

Toυς Tλειξαλου ... πρωτη φορα τους ακουω.
To DUNE (το τηλεοπτικο, οχι το κινηματογραφικο) μου αρεσε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ..

Αν σου αρεσε το τηλεοπτικο (εγω προσωπικα το βρηκα τρισαθλιο σε σχεση με την ταινια του Λυντς που και αυτη ηταν πετσοκομμενη) να δεις οπωςδηποτε την κινηματογραφικη εκδοχη και να διαβασεις οπωςδηποτε το βιβλιο.Θα μεινεις αναυδος απλα.

Tωρα ... γιατι μου αρεσε η τηλεοπτικη και οχι η κινηματογραφικη εκδοχη ... μαλλον ειναι επειδη ειχε περισσοτερα να πει για τις φυλες του πλανητη (Αrrakis). Ειχε περισσοτερη λεπτομερεια στην αφηγηση, στα ηθη και στα εθιμα των φυλων, αλλα και στην σταδιακη ωριμανση και αυτεπιγνωση του νεαρου Ατρειδη. Στην κινηματογραφικη εκδοχη (υπαρχει περιπτωση να δουμε την 5ωρη κοπια ?) ο Paul Atreides ωριμαζει ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ γρηγορα. Ισως, να μην ειναι τιποτε απο ολα αυτα. Απλα μου αρεσε ενα παραμυθι που διαρκουσε 292 λεπτα (και οχι 137).

Το DUNE, απο τα οσα διαβαζω, ειναι ενα ακομα θυμα της διωρης διαρκειας των χολυγουντιανων φιλμ. ΚΡΙΜΑ ....
(δεν λεω περισσοτερα, ηδη βγηκα offtopic ...)

Last edited: