http://www.josephjamesphotography.com/equivalence/
Καλό διάβασμα!!!
(Δεν ήθελα να απομονώσω κάτι γιατί έτσι είναι πιο coherent το κείμενο....)
Η προοπτική όπως ορίζεται κανονικά έχει να κάνει μόνο με την γωνία λήψης και την απόσταση του θέματος απο τον παρατηρητή. Δλδ, έας 20αρης με έναν 200αρη αν πάρουν ένα πορτρέτο απο τα 10 μέτρα, το μέρος της εικόνας του 20αρη που ταυτίζεται με το κάδρο του 200αρη, με την εικόνα του 200αρη θα είναι ολόιδια. .
Κατανοητά όλα αυτά, αλλά εγώ έχω εμπιστοσύνη και στα μάτια μου. Κι αυτά λένε ότι στους υπερευρυγώνιους και στους τηλεφακούς, η εστιακή απόσταση δεν μεταφέρεται (δηλ. ο 12άρης στο APSC δεν έχει την ίδια οπτική αντίληψη κι απόδοση με τον 18άρη στο FF). Το ίδιο κι ένας 200άρης στο APSC δεν έχει την ίδια συμπίεση στις out of focus περιοχές με έναν 300άρη φορεμένο σε μια FF. Και για να μπερδέψω ακόμη περισσότερο τα πράγματα ένας 200άρης για το 6Χ6 δείχνει να συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά (στις out of focus περιοχές) σε σχέση με τους δυο άλλους φακούς.
Κι έστω ότι ο 180άρης sonar πάνω σε μια NIKON D300 ή σε NIKON D700 δείχνει καλύτερος για πορτρέτο από απόσταση στο ξεφοντάρισμα. Και να δεχθώ ότι αυτό οφείλεται σε διαφορετική σχεδάιση του φακού και να μείνω σε αυτό και να το θέσω εκτός συζήτησης.
Φίλε Βλάση,είναι πολύ μεγάλη η συζήτηση και παίζουν ρόλο αρκετοί παράγοντες καθώς και τι ζητάει ο καθένας. ¨Οταν λες έχουν διαφορετική αντιληψη τι ακριβώς εννοείς ?
Δεν έχουν το ίδιο ξεφοντάρισμα όπως λες και στα πορτρέτα ? Αν έχεις κανένα δείγμα και μπορείς ανέβασέ το να μιλήσουμε και πιο συγκεκριμένα.
Επίσης λες ότι ένας 180ρης sonar σε d300 ή d700 δείχνει καλύτερος στο ξεφοντάρισμα. Εννοείς σε σχέση με μια crop camera ? (Απ'την ίδια απόσταση με ίδιο f/stop ?)![]()
β. Η προοπτική όπως λέμε και παραπάνω είναι ένα μέγεθος που εξαρτάται απο την σχετική θέση θέασης. Στην πράξη με κάθε φακό αλλάζει η προοπτική διότι αλλάζει η θέση που παίρνουμε προκυμένου να έχει ένα αντικείμενο το επιθυμητό μέγεθος στο κάδρο. Προοπτική είναι στην ουσία η σχέση μεταξύ των μεγεθών των αντικειμένων σε σχέση με την απόσταση που τα χωρίζει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μέγεθος του φεγγαριού σε σχέση με το foreground σε λήψεις με ευρυγώνιο και τηλεφακό.
Ίσως θα έπρεπε να συμπληρώσουμε στην εξίσωση και τον παράγοντα διάφραγμα. Δηλ. για να έχουμε ίδια ή διαφορετική προοπτική θα πρέπει να αλλάζουμε και το διάφραγμα και να μη το θεωρούμε σταθερό.
Όλη η ουσία για την προοπτική είναι αυτό που λέει ο Alex παραπάνω στο β.
Τώρα με το διάφραγμα με μπέρδεψες, μήπως βάζεις τον παράγοντα βάθος πεδίου ??.
Θα ήταν ωραία να μπορούσαμε να κανονίσουμε μια δοκιμή. Αλλά θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον δύο σώματα ένα crop , ένα full frame, ένα τρίποδο (καλό), ένα φακό ευρυγώνιο ή και υπερ-ευρυγώνιο, ένα νορμαλ και ένα τελε που να μπορούν να μπουν και στα δύο σώματα.Και λέω τους ίδιους φακούς για να μην μας "ξεγελάσουν" τα οπτικά χαρακτηριστικά απο φακό σε φακό.
ναι, έβαλα στο παιχνίδι και το βάθος πεδίου.
Από εκεί και πέρα ναι, χρειάζονται όλα αυτά. Αλλά τα έχουμε, δεν τα έχουμε; Νομίζω ότι τα έχουμε όλα και σε CANON και σε NIKON.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.