Σφυρίζουνε τα μάτια μου , θολώσανε τα αυτιά μου…
Την Samsung περίμενα πρωτη, και τελικα αυτή ηταν …
Τα πρωτα μοντέλα 3D-TV εκαναν πρεμιέρα και μεχρι τελος εβδομάδος θα ακολουθήσουν και άλλες αλυσίδες ηλεκτρικών το παράδειγμα του Κωτσοβολου και Electro World που από χτες δειγματιζουν την οικονομική LCD LED 3D της σειρας 7000.
Μιλω για τα υποκαταστήματα της Θεσσαλονίκης οπου ο Κωτσοβολος εχει μια 7000 των 55 ιντσών ενώ απέναντι το Electro World από την ιδια σειρά μια των 46 ιντσών.
Δυστυχώς στην 55αρα δεν εχει τοποθετηθεί ακομα 3D bluray και το μονο υλικο που υπαρχει για να δειξει τις τρισδιάστατες αρετές της είναι ένα κλιπακι του ενάμιση λεπτου ( 3D demo της Samsung) που παιζει από φλασακι χωρις όμως να διεκδικεί δαφνες ποιότητας…
Μάλλον η ανάλυση του αρχείου δεν είναι 1080 και εκτος αυτου στο μόλις ενάμιση λεπτο κολλάει επανειλημμένα…
Παρόλα αυτά και ετσι είναι αρκετά ενδιαφέρουσα η τρισδιάστατη αίσθηση που προσφέρει , αίσθηση όμως που δεν θα εντυπωσιάσει κάποιον που θέλει να δει ευκρινές 3D.
Παίζοντας με τα μενου σταθηκα στις ρυθμίσεις του back light .
Επειδή πολλα εχουν γραφεί σχετικα με την πτωση φωτεινότητας σε θεαση 3D εκανα μερικα πειραματακια με την ρύθμιση του.
Σε ότι εχει σχεση με αυτό , φυσικά η φωτεινότητα πέφτει με του που ενεργοποιούνται τα γυαλιά αλλα η φωτεινότητα δεν πεφτει τοσο δραματικα ώστε να κανει δυσάρεστη την θέαση…
Η 7000 σε σχεση με τον προκάτοχο της ( που ειχε 10 σκαλες διαβάθμισης φωτισμού) εχει 20 και όπως ηταν φυσικό ηταν στο τερμα…
Να πω σε αυτό το σημειο πως στην δικια μου lcd led με δεκα σκάλες φωτισμου βλεπω στην 4 και το φως για τα γούστα μου είναι υπεραρκετό..
Παρομοίως θελοντας να δω πως συμπεριφέρεται και η 7000, κατέβασα το back light στα μισά ( στη δέκατη σκαλα)
Αν και βρισκόμουν σε υπερφωτισμενο χώρο ακομα και ετσι η φωτεινότητα της εικόνας ηταν αρκετη , και πιστευω αρκετή να ικανοποίηση και τον πιο απαιτητικό σε θέματα φωτεινότητας…
Αλλωστε οι υψηλές σκαλες φωτεινότητας ως γνωστόν δεν φέρουν καλα αποτελέσματα στην εικονα .
Συνεπώς τα περι πολύ μικρης φωτεινότητας σε ότι εχει να κανει τουλάχιστον με τις 3D τηλεορασεις δεν θα πρεπει να μας ανησυχούν..
Διαθέτουν αρκετο για ξόδεμα…
Η 7000 μεταξυ αλλων επαιζε σε bluray το Die Hard 4 ( 2D) και ετσι ηταν μια καλη ευκαιρία να δοκιμάσω το ψευδο 3D της Samsung.
Σαφως και δεν εχουμε να κανουμε με 3D αναφοράς…
Είναι τουλάχιστον 5 φορες μειωμένη η αίσθηση τρισδιάστατου σε σχεση με το πραγματικό 3D , δηλαδή από υλικο που εξαρχής είναι γραμμένο τρισδιάστατο…( και που παρακάτω θα αναφερθώ αναλυτικά)
Και ετσι όμως, σε μακρινά πλανα με πολλα αντικείμενα ,το ματι αντιλαμβάνεται τρισδιάστατο βαθος πεδιου και μαλιστα χωρις να είναι κουραστικό…
Είναι μια επιλογη που τελικα δεν ξερω αν θα την έβαζα στο οn αλλα τουλάχιστον δεν είναι εντελώς κοροϊδία όπως σκέφτηκα στην αρχη όταν πρωτο διάβασα για real time 2D to 3D μετατροπή…
Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της βολτας ακολούθησε στο Electro World που αν και ειχε την 46αρα της ιδιας σειρας παρολα αυτά οι ιθύνοντες φρόντισαν να εχουν 3D bluray player της Samsung και τον μοναδικό τιτλο που κυκλοφορεί εδώ και λιγους μηνες σε 3D .
Ο λογος για το Monsters vs. Aliens που μονοπώλησε το ενδιαφέρον στην CES τον περασμένο Ιανουάριο αφου είναι το πρωτο και μοναδικό ως τωρα 3D δισκακι.
Σε αυτό το σημειο με μια λεξη
τα ειδα 3D..
Με διαφορα ηταν ότι καλύτερο εχω δει σε 3D συγκρίνοντας το με οσες ταινιες εχω δει στο κινηματογράφο ειτε αυτές ειχαν πραγματικά πρόσωπα ειτε animation…
H ευκρίνεια και η τρισδιάστατη αίσθηση ηταν κορυφαία και μονο σε πολύ γρήγορες σκηνες ένιωθες ότι χανει κατι από την ευκρίνεια…
Το θεμα των 24f εξακολουθεί να υπαρχει και στο 3D ακομα πιο πολύ ανεξάρτητα εάν οι τηλεοράσεις καμαρώνουν για τα 200hz…
Τα γυαλιά όπως αναφερω παραπανω είναι ενεργα και φορτίζονται μέσω mini usb θυρας ενώ η αυτονομία τους υπολογίζεται κατά τον κατασκευαστή, στις 50 ωρες .
Τα 120 ευρω που ζητάνε ( αυτή την τιμη μου δωσανε εμενα) είναι σίγουρα πολλα αλλα από ότι έμαθα υπαρχει ένα άλλο πακετάκι δυο ζευγαριών που λειτουργούν με δική τους μπαταρία και που δεν θα ξεπερνούν τα 120 -130 ευρω …( δεν συμπεριλαμβάνονται στην συσκευασία της τηλεόρασης)
Κόλλησα αρκετη ωρα κοιτώντας το 3D bluray δοκιμάζοντας διάφορες αποστάσεις θέασης όπως και γωνιες…
Κατά αρχην με αφορμη ένα διαφημιστικό της Panasonic που ανάφερε αρνητικά στοιχεια σχετικα με την θέση θέασης σε LCD-3D είναι όπως φαινόταν και στο video promo –σαχλαμάρες- ..
(συνεπώς να χαμε να λέγαμε)
Στην 46αρα που ειδα περισσότερο ( αφου ηταν πιο καλοστημένη από ότι αυτή του Κωτσοβολου) παρατήρησα πως ακομα και σε θέαση από τα τρια μετρα είναι ευκολα διακριτή η τρισδιάστατη αίσθηση…
Για να μην τρελαθούμε βεβαια το 3D θελει ίντσες και αν θα πρότεινα σε καποιον να παρει σήμερα 3D Tv σε καμια περίπτωση δεν θα του ελεγα να κοιτάξει για 46αρα …
Oi 55 ιντσες είναι το λιγότερο από οπού θα πρεπει να ξεκινήσει κάποιος να βλεπει 3D…
Η Samsung εχει ανακοινώσει επανειλημμένα πως χρειάζεται προσοχή στην παρατεταμένη θεαση 3D υλικου ,πραγμα που τελικα μάλλον πρεπει να του δωσουμε προσοχη .
Τα ενεργα γυαλια οπου βασίζεται το 3D της Samsung ( φοράει σύστημα realD) μετα από μισή ωρα θέασης με εκαναν να νιωθω καπως βαρια τα ματια μου …
Το οξύμωρο είναι πως ενώ ενιωθα ευχάριστα λογο της τρισδιάστατης αίσθησης που μου προσέφερε η εικονα , συγχρόνως ενιωθα να με κουράζουν …
Πως γίνεται τωρα αυτό… δεν ξερω…
Ειμαι περίεργος παντως να δω και την plasma 3D …
Υπομονή…
Μπηκε το νερο στο αυλάκι