Παρακολουθώ τις συζητήσεις - κόντρες περί καλωδίων καιρό τώρα. Προσπαθώ να ενημερωθώ και να συγκεντρώσω πληροφορίες και γνώσεις μη έχοντας ο ίδιος ιδιαίτερες εμπειρίες, σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον θέμα.
Πράγματι όλες οι συζητήσεις εξελίχθηκαν σε διαμάχες άλλες μεγαλύτερες και άλλες μικρότερες. Πιστεύω οτι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράσει τη γνώμη-εμπειρία του, όσο ακραία και αν είναι σε οποιαδήποτε από τις δύο κατευθύνσεις όσο διατηρεί το σεβασμό προς το συνομιλητή του και με τρόπο κόσμιο και ευγενικό. Αν παρόλαυτά δεν μπορεί, ας το κάνει έστω με χιούμορ και όλοι θα καταλάβουν. Εχω διαπιστώσει - στο μικρό διάστημα που συμμετέχω εδώ - οτι τα περισσότερα μέλη που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους forums, είναι άτομα αυξημένης αντίληψης και άνθρωποι που εκτός από εξειδικευμένη γνώση έχουν και προσωπική καλλιέργεια.
Με δεδομένη τη θετική επαγγελματικά κατεύθυνση μου σας λέω οτι δεν μπορώ να δεχθώ χωρίς επαρκή επιστημονικά στοιχεία τη θετική συμβολή του τελευταίου 1-1.5 μέτρου αγωγού στο ηχητικό αποτέλεσμα.
Οταν το ζητούμενο είναι η παροχή επαρκούς ισχύος στο σύστημά μας (νομίζω αυτός είναι ο στόχος), τότε μπορώ να καταλάβω τη βελτίωση που θα προσφέρει μια αποκλειστική γραμμή από τον πίνακα με "χοντρό" καλώδιο χωρίς ματίσεις που να καταλήγει σε σούκο βαρέως τύπου (βιομηχανικό) που να σηκώνει πολλά αμπέρ.
Μπορώ να καταλάβω επίσης τη θετική συμβολή που θα έχει στην παροχή "σωστής" ισχύος, η χρήση σταθεροποιητών τάσεως και φίλτρων ρεύματος μιας και όλοι ξέρουμε οτι η ΔΕΗ και οι λοιπές οικιακές συσκευές μας προκαλούν μεταβολές στην τάση.
Μπορώ να καταλάβω επίσης (με δεδομένη τη σωστή διατομή καλωδίου) τη θετική συμβολή των καλών και πιθανά ακριβών βυσμάτων IEC και σούκο ώστε να εξασφαλίσουμε την πλήρη απουσία οξείδωσης και τη "σφιχτή" επαφή μεταξή βυσμάτων που αν δεν υπάρχει (ειδικά σε τελικούς) μπορεί να είναι και επικίνδυνο.
Μη έχοντας λοιπόν ιδιαίτερη προσωπική εμπειρία και όντας ειλικρινά και αντικειμενικά ανοιχτός σε όλες τις γνώμες και εξηγήσεις θα ήθελα αν κάποιος γνωρίζει να απαντήσει (τεχνική-επιστημονική εξήγηση ή παραπομπή) στο ανωτέρω ερώτημα, δηλ. πως το τελευταίο μέτρο καλωδίου μπορεί να επηρρεάσει τον ήχο ενός συστήματος στο οποίο παρέχουμε επαρκές και σταθερό ρεύμα ?
Εννοείται οτι δεν θα ήθελα απάντηση του τύπου εγώ το ακούω οι άλλοι όχι μάλλον φταίνε τα αυτιά τους ή το σύστημά τους.
Εννοείται οτι όταν κάποιος (οι περισσότεροι εδω μέσα) που έχει ένα εξαιρετικό σύστημα λέει οτι ακούει διαφορές, προσωπικά τον πιστεύω αν και θεωρητικά μου φαίνεται περίεργο εφόσον ισχύουν οι παραπάνω προυποθέσεις (ισχύος και σταθερότητας). Απλά αν μπορεί κάποιος να το εξηγήσει και τεχνικά - επιστημονικά.
Τώρα και να μην το εξηγήσουμε δεν τρέχει και τίποτα. Ετσι κι αλλιώς τα δύο "στρατόπεδα" φαίνεται οτι έχουν φανατικούς οπαδούς που δεν αλλάζουν γνώμη.
Να σας πω και τη δική μου γνώμη : επειδή το φαινόμενο της στερεοφωνίας είναι ψυχοακουστικό, τη μεγαλύτερη αλλαγή για μένα την κάνει η στιγμιαία διάθεση. Αυτή τη βελτιώνω με 2-3 ουισκάκια και ανεβαίνει κατακόρυφα η απόδωση και μάλιστα του οποιουδήποτε συστήματος. Ψηφιακό - αναλογικό, τα πάντα. Καλή διάθεση να έχουμε, χωρίς άγχος και όλα θα τα διορθώσει η μουσική.
Αυτά για την ώρα.
Καλή συνέχεια