:SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF:
Επιτέλους, όλοι οι παράγοντες που δικαιολογούν τις διαφορές μεταξύ καλωδίων ρεύματος, συγκεντρωμένoi όλoi μαζί και ταξινομημένoi!
Έστω και καθυστερημένα, θα ήθελα να δώσω
Συγχαρητήρια στον
isoviths για την εξαιρετική δουλειά, να συγκεντρώσει σε ενιαίο κατάλογο όλους τους λόγους για τους οποίους τα καλώδια ρεύματος επιδρούν στις συσκευές, με τις οποίες συνδέονται και συμμετέχουν στο τελικό ακουστικό αποτέλεσμα.
Όλοι οι παραπάνω παράγοντες
εν μέρει αληθεύουν. Αυτό που
αγνοούμε και αποτελεί αντικείμενο πραγματικής αναζήτησης και επιστημονικής έρευνας, είναι ο
βαθμός της σημασίας καθενός επιμέρους αιτίου στο τελικό αποτέλεσμα. Τα παραπάνω αποτελούν επίσης το πεδίο έρευνας και εφαρμογής των διαφόρων κατασκευαστών. Και ο καθένας τους δίνει τη δική του απάντηση. Εκμεταλλευόμενοι βεβαίως τα κενά που υπάρχουν σ’ αυτό τον τομέα της γνώσης και περιβάλλοντας την όποια μερική αλήθεια με αρκετή μυθολογία για λόγους μάρκετινγκ, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα εξωφρενικά ποσά που ζητάνε για τα προϊόντα τους.
Σε γενικές γραμμές τα καλώδια ρεύματος πρέπει να έχουν τις παρακάτω ιδιότητες:
-Να μη συμπεριφέρονται ως ηλεκτρικό στοιχείο L,R,C (πηνίο, αντίσταση, πυκνωτής), επιδρώντας με οποιοδήποτε τρόπο με τη συσκευή και κυρίως με τα κυκλώματα εισόδου.
-Να συμπεριφέρεται ως ένα απλό κομμάτι σύρμα και να μην παρεμβαίνει με κάποιο τρόπο στη μεταφορά της παρεχομένης ισχύος.
-Να συμπεριφέρεται ως φίλτρο που αποκόπτει τις EMI και RFI (Επιδράσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και ραδιοσυχνοτήτων αντίστοιχα).
Οι παραπάνω απαιτήσεις είναι και αντιφατικές μεταξύ τους!
Οι κατασκευαστές των συσκευών μας λαμβάνουν υπ’ όψιν ως ένα βαθμό κατά τη σχεδίαση τις πιο πάνω επιδράσεις. Ως ένα βαθμό. Γι’ αυτό και οι συσκευές είναι άλλες λιγότερο κι’ άλλες περισσότερο «αναίσθητες» στις αλλαγές καλωδίων ρεύματος.
Έτσι όμως είναι απρόβλεπτο, ποια συσκευή θα ωφεληθεί από ένα καλό καλώδιο ρεύματος. Σε δοκιμές που έχω κάνει με διάφορα καλώδια τα αποτελέσματα ποίκιλλαν πολύ. Αλλάζοντας το ίδιο καλώδιο ρεύματος από συσκευή σε συσκευή αλλού διαπίστωσα θεαματικές διαφορές, αλλού περιορισμένες κι’ αλλού σχεδόν τίποτε. Και κατά πάσα πιθανότητα κάθε καλώδιο ρεύματος επιδρά διαφορετικά με κάθε επιμέρους συσκευή και μόνο δοκιμάζοντας μπορούμε να ξέρουμε στα σίγουρα.
Στο σημείο αυτό τα καλώδια ρεύματος διαφέρουν από τα καλώδια ηχείων και τα interconnects, που αν μη τι άλλο έχουν πιο προβλέψιμη συμπεριφορά.
Και πιθανόν εξάλλου να μην έχει σημασία, αν είναι φτηνό ή ακριβό καλώδιο, αλλά πόσο ταιριάζει με τη συσκευή που θα συνδεθεί…
Σε κάθε περίπτωση πριν αγοράσουμε καλώδιο ρεύματος, δοκιμάζουμε.
Και μάλιστα με τη συγκεκριμένη συσκευή που μας ενδιαφέρει!