Προτάσεις αγοράς DSLR για το καλοκαίρι (reloaded)

Επείγον: H Olympus PEN E-P1 σε ποιά σειρά βρίσκεται στην κατάταξη; (ειδικά σε σχέση με την Pentax K-x ? )

edit: γιατί δεν υπάρχει πουθενά Sony στις προτάσεις?

Last edited:
Αν θέλετε στιβαρό-στιβαρό σώμα θα πρέπει να ανεβείτε κατηγορία, όλες οι εισαγωγικές ή ενδιάμεσες είναι πλαστικές πάνω σε ένα μεταλλικό σασί. Η πιο σοβαρή κατηγορία δεν έχει σασί, αλλά διαιρούμενο κέλυφος μαγνησίου. Μιλάμε για τις Canon xxD, 7D, Nikon Dx00, Olympus E3, Sony A700, Pentax K7.

Σε όλες τις υπόλοιπες που λέτε, η διαφορές σε στιβαρότητα βρίσκονται μόνο στο μυαλό σας.

εγώ πάντως όταν εψαχνα να αγοράσω entry level dslr (ασχετος γαρ) μια απο τις ερευνες που έκανα ήταν δια της αφής: επιασα διάφορες στα χέρια μου και τις περιεργάστηκα. Sony, Canon κτλ μου φάνηκαν πλαστικούρες. Αντιθετα η Olympus και η Nikon μου έδωσαν την αίσθηση ακριβότερης κατηγορίας με διαφορά. Πηρα μια Olympus 420, που η τιμή της ήταν και η αφορμή για να πηδήξω από τις compact σε εναν αλλο κόσμο που δεν γνωριζα. Εξαιρετική για τα χρήματα της. Γλυκάθηκα και σε 2 μηνες την εδωσα και πηρα μια 620 για τον συνδυασμό μικρου μεγεθους/κινητής οθόνης/σταθεροποιητή εικόνας.

Απάντηση: Re: Προτάσεις αγοράς DSLR για το καλοκαίρι (reloaded)

Επείγον: H Olympus PEN E-P1 σε ποιά σειρά βρίσκεται στην κατάταξη; (ειδικά σε σχέση με την Pentax K-x ? )

Οι pen δεν είναι dslr, οπότε γι αυτό φαντάζομαι πως δεν έπαιξαν ως πρόταση αγοράς...

απλά γιατί δεν βρήκα κάποια SONY που να μου αρέσει περισσότερο σε σχέση με κάποια άλλη μηχανή της ίδιας κατηγορίας τιμής . Επίσης η SONY έχει ένα πρόβλημα στους φακούς , δηλ. δεν έχει πολλούς καλούς μεσαίας κατηγορίας (οικονομικά) φακούς

Καλημέρα φίλε Βλασίδη!
Σε ευχαριστώ για την απάντηση!

Με ενδιαφέρει η φωτογραφία με ευρυγώνιο φακό (πχ. 9-19 zuiko για Olympus) αλλά η μηχανή θέλω οπωσδήποτε να έχει και τη δυνατότητα video.
To θέμα μου είναι πως οι τιμές τους ξεφεύγουν για τα δικά μου δεδομένα. Γι'αυτό θα ήθελα τη γνώμη σου για:

1) Pentax Kx με 18-55 =585, +ΤΑΜRON 10-24 = 1.000 ή

Pentax K7 με 18-55 = 920, + ΤΑΜRON 10-24 = 1400.

Θα έχουν ορατή διαφορά οι φωτογραφίες τους; (δεν έβαλα την D90 με 18-105VR + TAMRON 10-24 στα ίδια περίπου χρήματα γιατί νομίζω πως δεν με βολεύει τόσο η λαβή της, αλλά ίσως να συνηθίζεται αν αξίζει κάτι παραπάνω το αποτέλεσμα..)

και
2) Ο αδελφός μου θα πάει Αγγλία. Υπάρχει περίπτωση να βρεί εκεί κάτι σημαντικά φτηνότερο από εδώ;

Last edited:
Η φωτογράφηση με υπερευρυγώνιο φακό είναι δύσκολη υπόθεση και θέλει εμπειρία. Η τελική πρόταση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα θέματα που θέλεις να τραβάς. Π.χ. αν θέλεις να φωτογραφίζεις κτήρια μέσα σε πόλεις (εσωτερικά και εξωτερικά) τότε το φορμά 4/3 και Μ4/3 δίνει περισσότερες επιλογές λόγω του κάδρου 4/3. Αν θέλεις φύση και παραλίες τότε το φορμάτ 3/2 που χρησιμοποιούν όλοι οι άλλοι στις DSLR είναι προτιμότερο.

Αν τώρα θέλεις την πρώτη επιλογή, τότε είναι σαφώς καλύτερη και φθηνότερη επιλογή (μάλλον ευκαιρία) ο φακός OLYMPUS M4/3 9-18, άρα θα πας σε Olympus Pen ή Panasonic G1/G2/GF1.

ΥΣΤ. Γιατί η εμμονή στον TAMRON 10-24; Οι TOKINA 12-24 είναι δοκιμασμένοι φακοί με οπτική απόδοση στην κορυφή. Τον συγκεκριμένο TAMRON δεν τον είδαμε ακόμη στην πράξη.

Αν σου αρέσει η φωτογράφηση με ευρυγώνιο, θα λατρέψεις τον Tokina 11-16 f/2.8.
Τον έχω (Nikon Mount) και είναι ο default φακός μου. Αλλά (πάντα υπάρχει ένα) έχει μικρό εύρος.

Ψάξε για φωτογραφίες με αυτόν τον φακό στο ίντερνετ.
http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=12955

Μία nikon με 11-16 και έναν 18-105VR νομίζω είναι καλός αρχικός συνδυασμός.
Αν θες oly, o 9-18 είναι εκπληκτικός επίσης.
Ο tokina 12-24 είναι καλός αλλά δεν είναι ο 11-16.

Η φωτογράφηση με υπερευρυγώνιο φακό είναι δύσκολη υπόθεση και θέλει εμπειρία. Η τελική πρόταση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα θέματα που θέλεις να τραβάς. Π.χ. αν θέλεις να φωτογραφίζεις κτήρια μέσα σε πόλεις (εσωτερικά και εξωτερικά) τότε το φορμά 4/3 και Μ4/3 δίνει περισσότερες επιλογές λόγω του κάδρου 4/3. Αν θέλεις φύση και παραλίες τότε το φορμάτ 3/2 που χρησιμοποιούν όλοι οι άλλοι στις DSLR είναι προτιμότερο.

Αν τώρα θέλεις την πρώτη επιλογή, τότε είναι σαφώς καλύτερη και φθηνότερη επιλογή (μάλλον ευκαιρία) ο φακός OLYMPUS M4/3 9-18, άρα θα πας σε Olympus Pen ή Panasonic G1/G2/GF1.

ΥΣΤ. Γιατί η εμμονή στον TAMRON 10-24; Οι TOKINA 12-24 είναι δοκιμασμένοι φακοί με οπτική απόδοση στην κορυφή. Τον συγκεκριμένο TAMRON δεν τον είδαμε ακόμη στην πράξη.
1) Θέλω και κτίρια και φύση!
2) Η PEN μάλλον δεν πάει μόνο σώμα (αφού ο 14-42 είναι 28άρης) και μαζί με τον 9-18 θα ανέβω αρκετά, χωρίς ίσως την "ποιότητα" της Κ7 ???
3) Δεν υπάρχει εμμονή, απλά σε ένα - δυό τηλεφωνήματα που έκανα, αυτός μου προτεινόταν! Τον ΤΟΚΙΝΑ πρώτη φορά τον βλέπω και βεβαίως θα τον ψάξω αφού τον προτείνετε!

Μία nikon με 11-16 και έναν 18-105VR νομίζω είναι καλός αρχικός συνδυασμός.

Ποιά όμως, φίλε jiousis ?
Αν και άσχετος, θα ήθελα να υπάρχει μια αντιστοιχία μεταξύ φακού-σώματος, ώστε να μην χρειάζομαι αλλαγές.

σκεφτομαι να προχωρησω στην αγορα του σετ της d3000 με τους φακους 18-55 vr και 55-200 vr μαζι με τσαντα εξτρα μπαταρια και τριποδο στα 549
ειναι η πρωτη μου dslr και δεν θελω να ανεβω πολυ στο μπατζετ αλλα θελω μια μηχανη για γενικη χρηση και ειδικα για φωτογραφιση αεροπλανων γιαυτο με ενδιαφερει και το σετ λογω των 2 φακων
για ενα αξιοπρεπες ξεκινημα ειναι καλη?
καθε γνωμη ευπροσδεκτη

Ακούγεται ότι θα βγάλει καινούργια μηχανή η Nikon για να αντικαταστήσει την D3000.. εγώ στη θέση σου θα περίμενα λίγο.

Επίσης σε αυτά τα χρήματα θα πήγαινα προς d5000 έστω και χωρίς τρίποδο... ούτως ή άλλως ειδικά αν σκέφτεσαι για αεροπλάνα το τρίποδο δε θα σου χρειαστεί καθόλου. Είναι πιο ακριβό το σώμα αλλά είναι τουλάχιστον μια κλάση πάνω από την d3000. Για τα 200mm (με το crop factor των Nikon --> 300mm) δε ξέρω αν είναι αρκετά για αεροπλάνα...ίσως ένας εισαγωγικός φακός 70-300 να ήταν πιο χρήσιμος...

δηλαδη θα ηταν προτιμοτερο να παω προς d5000 με φακο τον 70-300.....
και απο τιμη ποσο παιζει το πακετο?(αν γνωριζεις?)

Ποιά όμως, φίλε jiousis ?
Αν και άσχετος, θα ήθελα να υπάρχει μια αντιστοιχία μεταξύ φακού-σώματος, ώστε να μην χρειάζομαι αλλαγές.

Όποια αντέχει η τσέπη σου και βολεύει το χέρι σου (πολύ σημαντικό). Προσωπικά θα πρότεινα D90 ή τον αντικαταστάτη της σαν μέση λύση.
Μεγάλη προσοχή σε αυτό που σου είπε ο ΒΛΑΣΙΔΗΣ. Οι υπερευρυγώνιοι δεν είναι εύκολοι. Απολαυστικοί ναι, εύκολοι όχι.

@chocbhed
Ο 55-200 είναι μια χαρά αλλά λίγος. Ο 70-300 είναι πολύ καλός αλλά βαρύς :)
Κάνε λίγο υπομονή γιατί ακούγεται οτι θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του 55-200 (55-300DX ? ). Και γενικά η Nikon τα καταφέρνει καλά με φθηνούς DX φακούς.

ναι αυτο ειδα σε αλλο ποστ να αναφερεται, τελικα d3000 η d5000 αξιζει τα παραπανω λεφτα? γιατι αν ειναι μονο λογω του βιντεο,δεν με ενδιαφερει αυτη η λειτουργια

Δεν ειναι μόνο το video... βασικά το video είναι το τελευταίο..
H d5000 έχει πολύ καλύτερο αισθητήρα (δε μιλάω για τα περισσότερα MP) και πολύ περισσότερες λειτουργίες που θα σου είναι χρήσιμες όσο θα μαθαίνεις πράγματα γύρω από τη φωτογραφία άλλα και την ίδια τη μηχανή...
Μου φαίνεται υπερβολή να δώσεις πάντως τόσα χρήματα για να πάρεις την d3000...
Επίσης αν ρίξεις μια ματιά θα βρεις πολύ καλές περιπτώσεις και για μεταχειρισμένες ..(xe.gr κτλπ)

Από το Nikon Rumors: κυκλοφορεί μέσα στο 2010, ίσως Σεπτέμβριο, η 3100 και τέσσερεις φακοί , μεταξύ αυτών και ο 55-300 στα 450 περίπου...

οποτε υπομονη εως οτου βγει η 3100 και ο 55-300
αν τα review ειναι καλα ισως γινει το νεο μου αποκτημα αλλιως θα παω για d5000
σας ευχαριστω
θα επανελθω,ελπιζω συντομα

επανερχομαι, βρηκα στο ''π'' την d5000 στα 599 με τον 18-55 και στα 772 σετ με 18-55 και 55-200 (και αργοτερα τσιμπαω και τον 70-300 εαν χρειαστει...)
σαν τιμη ειναι καλα η την εχουν τσιμπημενη?