Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής
Έχω την rx100 πάνω από ένα χρόνο και οι εντυπώσεις μου είναι ιδιαίτερα θετικές. Στα υπέρ της είναι η πολύ καλή φωτογραφική ποιότητα, ιδιαίτερα αν ασχοληθείς με το raw - τα jpeg της δεν είναι ότι καλύτερο. Ο φακός είναι καλός πλην των άκρων όπου λόγω "συμπίεσης" για να χωρέσει στο "πακέτο" έχει κάποια θολούρα - αν όμως θες πραγματική τσέπης θα το υποστείς, είναι όλες έτσι (Canon S110, Panasonic LF1, Fuji XQ1). Κατασκευή ποιότητας με αποτέλεσμα να είναι απρόσμενα βαρειά για το μέγεθός της. Επίσης είναι γρήγορη και πολύ παραμετροποιήσιμη. Φωτογραφικά νομίζω ότι είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί πλην mkΙΙ αρκεί - επαναλαμβάνω - να εκμεταλευθείς τα raw αρχεία της. Στα αρνητικά έχουμε τον χειρισμό, με πολύ μικρά κουμπιά (η S110 ας πούμε έχει τριπλάσια σε μέγεθος) και δαχτυλίδι stepless γύρω από τον φακό, καλό για την χειροκίνητη εστίαση (άχρηστη στο 99,99% των περιπτώσεων), αλλά κακό για όλες τις υπόλοιπες ρυθμίσεις. Επι πλέον η μαμά Sony "κάνει την πάπια" σε ότι αφορά την αναβάθμιση firmware, που θα έλυνε πολλά θέματα, όπως ας πούμε το step zoom σε τυπικές εστιακές αποστάσεις και κάποιους περίεργους περιορισμούς σε διάφορους συνδυασμούς ρυθμίσεων. Το εκνευριστικό είναι ότι αυτά είναι "έτοιμα" μια και έχουν ήδη γίνει στην mkII.
Απολογισμός? Θετικός!
Θα την αγόραζα ξανά σήμερα? Αν δεν είχα πρόβλημα χρημάτων θα έπαιρνα την mkII, αν είχα θα έπαιρνα την S110 - κατώτερη φωτογραφικά, αλλά πιο ώριμη και με 24mm στο κάτω όριο...