Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Να ρωτήσω γιατί προτιμάς την Leica Dulux 6 απο την Panasonic LX-7 εφόσον είναι η ίδια μηχανή σε άλλο περιτυλιγμα και ανεβασμένη τιμή (κοντα στο διπλάσιο ..) ??.

Για την LX-7 λοιπόν vs RΧ100 (την παλιά οχι την RX100II) Θα προτιμούσα την LX-7 για το ευρυγώνιο άκρο (στα 24μμ) την δυνατότητα να βάλεις οφθαλμοσκόπιο, το μάλλον καλύτερο βιντεο, το ταχύτερο AF, την καλύτερη λαβη.
Tην έχουν κάποιοι συνφορουμίτες αλλά δεν πολυεμφανίζονται τελευταία.

Απο θόρυβο σε μεσαίο + ζοομ θα είναι περίπου στα ίδια οτι χανει σε μέγεθος αισθητήρα το κερδίζει σε ταχύτητα φακού. Σε ευρυγώνια θα υπερέχει η RX100.

Γενικώς σε ευκρίνεια αναλόγως των συνθηκών και ρυθμίσεων η RX100 θα υπερέχει απο εμφανώς έως καθόλου.

Σε φορητότητα υπερέχει η Sony.

Ηλια είχα αποφασισει για την rx100 ή την rx10 αν προχωρουσε το powerbuy.
Προεκυψε ομως μια 2ο χερι dlux κι ετσι αρχιασαν τα διλημματα: dlux - φανταζομαι με το lightroom (δεν ξερω τι γινεται με την αδεια του οταν υπαρξει 2ος ιδιοκτητης της μηχανης) και δυνατοτητα οφθαλμοσκοπιου (που στην ηλιολουστη χωρα μας πολλες φορες ειναι must) ή rx100;

Τι να σου πω .. εγω δεν μπορώ να προσαρμοστώ σε κλικ χωρίς οφθαλμοσκόπιο γενικώς, οχι μόνο στον ήλιο ..

Μια RX100 που δοκίμασα να χρησιμοποιήσω στο mediamarkt μου φάνηκε τελείως άβολη λόγω μικρού μεγέθους, βάρους και έλειψη λαβής αλλά καπως έτσι θα είναι και η leica απ'ότι βλέπω στις φωτο .. αλλά η φορητότητα αυτά μας φέρνει ..

Το AF της LX7 λέγεται οτι είναι το καλύτερο σε κομπακτ και δουλεύει καλά και σε βιντεο. Λογικό καθώς η Panny είναι αρχηγός στον τομέα και επιπλέον βοηθάει ο πολύ φωτεινός φακός.

Επίσης νομίζω πρέπει να ζυγίσεις μόνος σου τι αξίζει περισσότερο .. το ευρυγώνιο (24mm) της Leica/LX7 ή το tele της RX100 .. 100mm vs 90 αλλά με την RX100 κροπάρεις άνετα σε ισοδύναμο 150mm και συνεχίζεις και έχεις 8mp απο το καλό κεντρικό μέρος του φακού - αισθητήρα.

Για να πάρεις μια ιδέα πως κοντραρονται σε χαμηλό φωτισμο και στα διαφορα εστιακά μήκη διαφορες κομπακτ (οσο πιο χαμηλά η καμπύλη τόσο καλύτερα)

EnthusiastAperture.png

Πάντως και απο τις δυο λείπει η σπαστή οθόνη που βολεύει ειδικά σε βιντεο.

Τι να σου πω .. εγω δεν μπορώ να προσαρμοστώ σε κλικ χωρίς οφθαλμοσκόπιο γενικώς, οχι μόνο στον ήλιο ..

Μια RX100 που δοκίμασα να χρησιμοποιήσω στο mediamarkt μου φάνηκε τελείως άβολη λόγω μικρού μεγέθους, βάρους και έλειψη λαβής αλλά καπως έτσι θα είναι και η leica απ'ότι βλέπω στις φωτο .. αλλά η φορητότητα αυτά μας φέρνει ..

Πάντως και απο τις δυο λείπει η σπαστή οθόνη που βολεύει ειδικά σε βιντεο.

Αγαπητε Ηλια αυτα ειναι που μου λειπουν κι εμενα (ειχα καλομαθει παλια με μια Canon G αλλα η φορητοτητα πηγαινε περιπατο). Ισως οπως λεει σε αλλο thread κι ο tiniakos η υπομονη ανταμοιβει (να περιμενω δηλαδη μεχρι καποια compact εμφανιστει με μεγαλο αισθητηρα και καλο φακο) απο την αλλη ομως ....

Βασιλης

Μεγάλος αισθητήρας + καλός + φωτεινός φακός δεν γίνεται να είναι τσέπης ... εκτός αν περιμένεις καμιά πενταετία και βάλε.

Ο πιο καλός συνδυασμός αισθητήρα-φακού- μεγέθους δείχνει να είναι η νεα Canon Gx-1 II http://www.dpreview.com/articles/0528662139/canon-powershot-g1-x-mark-ii-a-quick-summary

αλλά θέλει και το εχτρα EVF και από video δεν αναμένεται να είναι ανάμεσα στις καλές .. ουτε το AF κορυφαίο (αν κρίνουμε απο την Gx-1 που ήταν πάτος ) αν και ο γρηγορότερος αισθητήρας και ο φωτεινότερος φακός θα βοηθήσουν να "ξεπατώσει". Ας βγεί κανένα ρηβιου στη φόρα να δούμε τι λέει ..

Μεγάλος αισθητήρας + καλός + φωτεινός φακός δεν γίνεται να είναι τσέπης ... εκτός αν περιμένεις καμιά πενταετία και βάλε.

Ο πιο καλός συνδυασμός αισθητήρα-φακού- μεγέθους δείχνει να είναι η νεα Canon Gx-1 II http://www.dpreview.com/articles/0528662139/canon-powershot-g1-x-mark-ii-a-quick-summary

αλλά θέλει και το εχτρα EVF και από video δεν αναμένεται να είναι ανάμεσα στις καλές .. ουτε το AF κορυφαίο (αν κρίνουμε απο την Gx-1 που ήταν πάτος ) αν και ο γρηγορότερος αισθητήρας και ο φωτεινότερος φακός θα βοηθήσουν να "ξεπατώσει". Ας βγεί κανένα ρηβιου στη φόρα να δούμε τι λέει ..

Μήπως να βάζαμε λίγο νερό στο κρασί μας σε ότι αφορά τις Olympus ΧΖ-1, ΧΖ-2 ;:itsme::

Απλα εννοούσα ότι με μια μικρή υποχωρήση στο πόσο pocket είναι οι XZ-1, XZ-2 οι συγκεκριμένες μηχανές πληρούν τα χαρακτηριστικά που αναφέρεις. Αυτά ήταν που με οδήγησαν προσωπικά και στην αγορά της ΧΖ-1.

Τώρα ναι κατάλαβα :-),

Αλλά δεν έχουν μεγάλο αισθητήρα αυτές οι ΧΖ με την έννοια που έδινε ο Βασίλης ( 1" σαν της RX100 και βάλε ..), αρα μόνο τον καλό φακό έχουν απο τα 3 ζητούμενα.

εκτός από τον καλό βάλε και τον φωτεινότατο φακό...!

Δυο στα τέσσερα κριτήρια τότε -bye-

.. αλλά δεν πάει έτσι -δεν είναι ξεχωριστό κριτήριο επι της ουσίας γιατι αυτό που παίζει ρόλλο στον χαμηλό φωτισμό είναι ο συνδιασμός μέγεθος αισθητήρα Χ φωτεινότητα φακού .. βασικά θα πρέπει ο συνδυασμός να βγάζει καμπύλη χαμηλότερα στο παραπάνω διάγραμμα. Για παράδειγμα η Gx-1 II με βάση τα χαρακτηριστικά της θα είναι απο 1 εως 2 στοπ καλύτερη απο όλες ανάλογα το "ζοομ".

Έχω αποφασίσει τι θέλω, οπότε δεν θα σας κουράσω πολύ. :flipout:

Μετά απο πολύ σκέψη και μελέτη κατέληξα στην Nikon D7000 και τον 17-50 2.8. Έχω μια ερώτηση για το σώμα και μια για τον φακό.

1) Διαβάζοντας για την 7000 πέτυχα αναφορές για προβλήματα στο focus. Είμαι σίγουρος οτι όποιος ψάχνει... βρίσκει. Ακόμη και σε επαγγελματικά μηχανήματα πολλών χιλιάδων ευρώ μπορεί να προκύψουν προβλήματα. Το ερώτημα λοιπόν είναι ξεκάθαρο: Το θέλω πολύ αυτό το σώμα, η επιλογή του είναι συνειδητή απόφαση στην οποία κατέληξα μετά απο πολύ σκέψη. Με καλύπτει 100% και είναι στο όριο του προυπολογισμού μου. Υπάρχει λόγος να μην προχωρήσω στην απόκτησή του; Τα προβλήματα που διάβασα αφορούν τις πρώτες παρτίδες; Πρέπει να ζητήσω συγκεκριμένη παρτίδα; Υπάρχει κάποιο τεστ που μπορώ να κάνω στο κατάστημα για να ελέγξω οτι όλα είναι οκ;

2) Sigma ή Tamron;

υ.γ. Αν υπάρχει κάποιος που έχει δουλέψει τον συγκεκριμένο συνδυασμό θα χαρώ να ακούσω εντυπώσεις. Ευχαριστώ.

Last edited:

Το έχω δουλέψει και ειναι πάρα πολύ καλό πακέτο για τα λεφτά του. Αν τυχόν παρουσιαστεί πρόβλημα front back focus μπορείς να κάνεις μικρορρυθμιση από το μενού της μηχανής.
Κι εγώ το είχα, αλλά βαρέθηκα να πάω στο service να το ρυθμίσουν οριστικά και έκανα αυτό που σου προείπα.
Go for it. (πιστεύω κι ο tiniakos θα σου πει τα ίδια)

Ναι συμφωνεί και ο tiniakos άσχετα αν τα πούλησε όλα τα nikon επειδή ερωτεύτηκε...

Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Για ποια από τις δυο της υπογραφής σου απαρνήθηκες την μεγάλη ?

Fujifilm X-M1 ότι πιο κοντινό στην αναλογική αίσθηση της φωτογραφίας.
Την sony rx100 την έχω κυρίως για βίντεο.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Αύριο, πρώτα ο θεός και αν πάνε όλα όπως τα έχω υπολογίσει, θα είμαι στην Αθήνα για ψώνια. :2thumb22sup:

Για το σώμα:
Αφού λύνεται το θέμα, αν και εφόσον προκύψει, θα το αντιμετωπίσουμε κατάλληλα. Προσωπικά θα προτιμούσα να την δώσω για service και να ξεμπερδεύω μια και καλή. Αυτό που δεν έχω καταλάβει με το συγκεκριμένο είναι αν πρόκειται για μόνιμο πρόβλημα. Έστω δηλαδή οτι η μηχανή έχει πρόβλημα με back-front focus. Τι συμβαίνει; Το παρουσιάζει σε όλες τις λήψεις ή αστοχεί μια στο τόσο; Είναι κάτι που φαίνεται αμέσως ή μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά μετά απο κάποιο διάστημα; Ρωτάω γιατί ζω στην επαρχία, οπότε αν υπάρχει τρόπος να διαπιστώσω τυχών πρόβλημα απ' την αρχή, θα είναι πιο εύκολο να το αντιμετωπίσω τις ημέρες που θα βρίσκομαι στην Αθήνα.

Για τον φακό:
Sigma ή Tamron; Για τον 17-50 μιλάμε πάντα. Αρχικά σκεφτόμουν και για τους 17-70 2.8-4, αλλά το σταθερό 2.8 μου φαίνεται πιο ελκυστικό.

Αν και είχα τον tamron και η απόδοση των 2 φακών είναι σχεδόν ίδια θα προτιμούσα τον sigma 17-50 στα 375 ευρώ που με λίγο παζαράκι μπορεί να κατέβει και στα 350 ευρώ.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Αύριο, πρώτα ο θεός και αν πάνε όλα όπως τα έχω υπολογίσει, θα είμαι στην Αθήνα για ψώνια. :2thumb22sup:

Για το σώμα:
Αφού λύνεται το θέμα, αν και εφόσον προκύψει, θα το αντιμετωπίσουμε κατάλληλα. Προσωπικά θα προτιμούσα να την δώσω για service και να ξεμπερδεύω μια και καλή. Αυτό που δεν έχω καταλάβει με το συγκεκριμένο είναι αν πρόκειται για μόνιμο πρόβλημα. Έστω δηλαδή οτι η μηχανή έχει πρόβλημα με back-front focus. Τι συμβαίνει; Το παρουσιάζει σε όλες τις λήψεις ή αστοχεί μια στο τόσο; Είναι κάτι που φαίνεται αμέσως ή μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά μετά απο κάποιο διάστημα; Ρωτάω γιατί ζω στην επαρχία, οπότε αν υπάρχει τρόπος να διαπιστώσω τυχών πρόβλημα απ' την αρχή, θα είναι πιο εύκολο να το αντιμετωπίσω τις ημέρες που θα βρίσκομαι στην Αθήνα.

Για τον φακό:
Sigma ή Tamron; Για τον 17-50 μιλάμε πάντα. Αρχικά σκεφτόμουν και για τους 17-70 2.8-4, αλλά το σταθερό 2.8 μου φαίνεται πιο ελκυστικό.

Aν το σωμα εχει το προβλημα, θα το εχει σε ολες τις ληψεις.
Υπαρχουν στο net πολλα tutorials και πρακτικες εφαρμογες για να δεις αν τοχει και πως το διορθωνεις.
Δεν πιστευω οτι ειναι τοσο τρομερο, αν συνυπολογισεις τα αλλα θετικα.
Παρε μια μεζουρα μαζι σου, απλωσε τη μπροστα σου (παραλληλα με σενα) και τραβα φωτο μια υποδιαιρεση της με το φακο υπο γωνια 45 μοιρων, με το 2,8 διαφραγμα, με το κεντρικο σημειο εστιασης, σε πολυ φως για να εχεις μεγαλη ταχυτητα.
Μετα κοιτα τη φωτο στην οθονη ή σε ενα monitor και δες αν ειναι η υποδιαιρεση που εστιασες ειναι η πιο καθαρη.
Οσο για το φακο, εγω ειχα τον tamron (αν τον επιλεξεις, παρε αυτον ΧΩΡΙΣ VC - ειναι καλυτερος)
Οι sigma ειναι επισης καλοι (και ισως καλυτεροι) αλλα παιζει να πεσεις σε κακο κομματι και να τρεχεις (μου ειχε τυχει με τον 10-20)
Καλες αγορες !!

Last edited:

Επιστροφή στα πάτρια εδάφη με ψώνια στις αποσκευές! :music-smiley-005:

Για την ιστορία και την περίπτωση που κάποιος άλλος ενδιαφέρεται και έχει τις ίδιες απορίες, δεν έχω διαπιστώσει κανένα θέμα με το focus. Δεν το μέτρησα με τη μεζούρα, πάντως μετά τις πρώτες δοκιμαστικές λήψεις δεν βλέπω κάτι που με προβληματίζει. Θα το τεστάρω με ακρίβεια και αν προκύψει οτιδήποτε τα ξαναλέμε.

Οι πρώτες εντυπώσεις θετικότατες. Η ποιότητα κατασκευής και η εύκολη πρόσβαση σε όλες τις ρυθμίσεις απο τα κουμπιά με έχουν ενθουσιάσει. Επίσης, η ποιότητα εικόνας σε χαμηλό φως με ανεβασμένο ISO είναι πράγματι πάρα πολύ καλή. Φαντάζομαι όχι όπως στα FF σώματα αλλά σίγουρα πολύ ανώτερη απο την 3100. Για τις ανάγκες μου είναι υπέρ-αρκετή. Τέλος, είμαι πολύ ευχαριστημένος και με τον Sigma 17-50 2.8 που τελικά επέλεξα.

Ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθειά σας παιδιά! :a0210:

Μεγειές περιμένουμε φωτογραφίες!!!