Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Έχω μία ΝΕΧ 5Ν με 18-55 φακό εδώ και δύο χρόνια.
Έχω ψιλοβαρεθεί και χρειάζομαι κάτι να μου ανανεώσει το ενδιαφέρον.
Η φτηνή λύση που σκέφτομαι είναι να πάρω έναν Sigma 60mm γιά πορτραίτα που κυρίως μου αρέσουν μήπως και η οξύτητα που προσφέρει με "φτιάξει".
Η δαπανηρή είναι να πουλήσω την ΝΕΧ και πάρω είτε την Α6000 είτε μία DSLR. Προτεραιότητα έχουν η ποιότητα εικόνας η γρήγορη και ακριβής εστίαση και η αυτόματη εστίαση στο βίντεο. Η Canon 70D θα ήταν καλή επιλογή;
Θα ήθελα την γνώμη σας.
Ευχαριστώ.

έχω την α6000 και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Καλύπτει πλήρως το κομμάτι της εστίασης. Και ο αισθητήρας δίνει πολύ πολύ καλή ποιότητα φωτογραφίας.
Δε ξέρω για την Canon.
Πριν επενδύσεις καλύτερα να βεβαιωθείς ότι το ενδιαφέρον μπορεί να ξανάρθει. Δεν είναι μικρή επένδυση...
Να σου προτείνω να δεις κανένα tutorial για επεξεργασία raw εικόνων στο lightroom, να παίξεις με φωτογραφίες με αυτά που μάθεις, και μόλις σου ξανάρθει το ενδιαφέρον, τότε να επενδύσεις.

Να ρωτήσω και εγώ τους επαΐοντες της φωτογραφικής ενότητας...

Σκέπτομαι να αγοράσω μια μικρή compact.

Όριο περίπου τα 500 αλλά υπάρχει μια σχετική ευελιξία.

Μηχανές που έχω χρησιμοποιήσει είναι μερικές Nikon coolpix (έχω δύο ακόμα είναι παλιές με χαμηλά mp αλλά τις χρησιμοποιώ μόνο στην δουλειά και μάλλον σπάνια), και μια Panasonic Lumix με 12mp και Leica vario elmarit φακό... δεν θυμάμαι μοντέλο... από αυτή είχα μείνει πολύ ευχαριστημένος εκτός του ότι είχε θόρυβο όταν οι συνθήκες φωτισμού ήταν χαμηλές... πράγμα μάλλον αναμενόμενο.

Την έχω δανείσει μόνιμα στον πατέρα μου (αφού του έσπασε μια Canon που είχε) και δεν θα υπάρχει περίπτωση να του την ζητήσω πίσω...

Έχοντας καλές εντυπώσεις από την Lumix σκέπτομαι την LF1 που είναι σχετικά κάτω από τον προϋπολογισμό μου και μου αρέσει το απλό design...

Δεν με ενδιαφέρουν τα super zoom, αλλά προϋπόθεση είναι το ευρυγώνιο να καλύπτει τουλάχιστον 28mm... να είναι compact, να μην εξέχει ο φακός, και φυσικά να παίρνει φωτογραφίες με μεγάλη ευκρίνεια και με ζωντανά χρώματα.

Α, και αν έχει δυνατότητα macro από πολύ κοντά ακόμα καλύτερα.

Ακούω προτάσεις.

Ευχαριστώ.

1) Olympus XZ-2
2) Sony RX-100 (version 1)
3) Sony RX-100 (version 2)

και οι τρεις εχουν καλύτερο φακό από την Panasonic.
Οι Sony έχουν και καλύτερο αισθητήρα.
Η olympus έχει από τα καλύτερα jpeg κατευθείαν από την κάμερα (δηλαδή δε χρειάζεται να επεξεργαστείς εσύ μετά τα χρώματα).
Μεταξύ τους οι τρεις είναι σχεδόν ισάξιες (αναλογα με τι κριτήριο τις κοιτάς).

δώσε λεπτομέρειες τι σκέφτεσαι να τραβάς ώστε να σου πούνε κάποιες προτάσεις. Παιδιά που τρέχουν; κτήρια; πορτραίτα; νυχτερινές; κτλ.

Γενική χρήση θα την χρησιμοποιώ.τοπια-φύση -πορτραίτα νυχτερινές.Δεν θέλω περιοριςμους.θελω να κάνω κ κανένα σεμινάριο μπας κ καταλάβω τα τεχνικά που διαβάζω εδώ κ κεί!θελει αρκετή μελέτη...

μπορεις να βρεις πολυ καλα σεμιναρια απο τορρεντ σχετικα με τη φωτογραφια.
Η Nikon d5300 που εψαχνα να αγορασω και εγω καποτε ειναι τρομερη σε ποιοτητα φωτογραφιας και βιντεο. Δε ξερω σχετικα με την Canon τι παιζει.
Αλλα ολες αδικουνται απο τον κιτ φακο. αυτες οι μηανες εχουν κρυμμενο εξοδο την αγορα φακου.
Για την Nikon ο πρωτος φακος που πρεπει να παρεις ειναι ο σταθερος (χωρις zoom dhladh) Nikkor 35mm f/1.8.
Τρομερος φακος για νυχτερινη φωτογραφηση.

Καλημέρα,

αλλάζω θέμα - όντας σε φάση έρευνας αγοράς για κάποια premium compact, έχω στα υπόψην (με βάση εντελώς προσωπικά κριτήρια ευχρηστίας) τις Canon G16 και Nikon P7700. Το κυριότερο σχόλιο που διαβάζω στα sites είναι ότι η Nikon έίναι αργή σε AF και write speed. Ποιά είναι η γνώμη σας;

1) Olympus XZ-2
2) Sony RX-100 (version 1)
3) Sony RX-100 (version 2)

και οι τρεις εχουν καλύτερο φακό από την Panasonic.
Οι Sony έχουν και καλύτερο αισθητήρα.
Η olympus έχει από τα καλύτερα jpeg κατευθείαν από την κάμερα (δηλαδή δε χρειάζεται να επεξεργαστείς εσύ μετά τα χρώματα).
Μεταξύ τους οι τρεις είναι σχεδόν ισάξιες (αναλογα με τι κριτήριο τις κοιτάς).

Ευχαριστώ για την απάντηση, θα πάω να τις δω...

Καλημέρα,

αλλάζω θέμα - όντας σε φάση έρευνας αγοράς για κάποια premium compact, έχω στα υπόψην (με βάση εντελώς προσωπικά κριτήρια ευχρηστίας) τις Canon G16 και Nikon P7700. Το κυριότερο σχόλιο που διαβάζω στα sites είναι ότι η Nikon έίναι αργή σε AF και write speed. Ποιά είναι η γνώμη σας;

Οτι η canon ειναι καλυτερη... Στηριζομαι μονο στο οτι εχω δει αρκετους με canon GX (& XX), ενω αντιθετα δεν εχω δει κανεναν με αντιστοιχη nikon.
Eιχα καποτε μια G7, απιθανη μηχανη

Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Kαλησπερα . Θα ηθελα τη βοηθεια σας :

1.Θελω να κανω δωρο λογω κουμπαριας ,μια φωτογραφικη μηχανη . To budjet είναι γυρω στα 300 € και αγορα από Ελλαδα γιατι δεν θελω να την μπλέξω με αποστολες σε εξωτερικο κτλ. Το θεμα είναι πως μιλαμε για ατομο που είναι εντελως ασχετο με τεχνικα θεματα φωτογραφιας και δεν ξερω αν εχει και την καψα να ασχοληθεί ιδιαιτερα, .Ξερω όμως ότι δεν εχει την οικονομικη δυνατοτητα να αγοραζει φακους. Δεν θελω compact , γιατι ποτε δεν ξερεις πως θα του την σβουριξει καθενος και ισως παει αχρηστη. Ψαχνω λοιπον για μια all around λυση με καλο kit φακο.
Μαλλον προς mirorless κοιταζω. Προσανατολιζομουν στην sony nex 3n , για την οποια εχω διαβασει πολύ καλα λογια. Ειδα ομως ότι η τιμη εχει φτασει στα 450€ , οποτε είναι εκτος προϋπολογισμου. Υπαρχει πιθανοτητα να ξαναπεσει η τιμη; Κατι αντιστοιχο σε αυτά τα λεφτα;

2. Η γυναικα μου εχει μια canon eos 1000d με τον kit φακο e-fs 18-55 και θελει έναν φακο με καλυτερο zoom. Εχετε κατι να προτείνετε;
(Προσωπικα δεν εχω και πολλες γνωσεις πανω στο θεμα ,οποτε σκεφτείτε ότι μιλατε με αρχαριο. Μονο θεωρητικα πραγματα και αυτά από διάβασμα στο forum ). Kαι σε μεταχειρισμενο θα σκεφτομουν κατι.

Ευχαριστω πολύ!

Last edited:

Η sony 3n νομιζω ειναι τα τελευταια κομματια κ δε προκειται να ξαναβγει.
Αν δε βαριεσαι παρε τηλ τα καταστηματα που βλεπεις γιατι μπορει ναχει ξεχαστει παλια τιμη (μουχει τυχει), αν κ δυσκολο...

1. To budjet είναι γυρω στα 300
Μαλλον προς mirorless κοιταζω. Προσανατολιζομουν στην sony nex 3n ,

2. Η γυναικα μου εχει μια canon eos 1000d με τον kit φακο e-fs 18-55 και θελει έναν φακο με καλυτερο zoom.

1. Δες και την Olympus pen e-pm2 είναι περίπου ίδια με την 3n . Με λίγο παζάρι ίσως πετύχεις και κάπως καλύτερη τιμή , αν και την θεωρώ αρκετά φθηνή.

2. Θέλει να έχει δύο φακούς τον 18-55 και έναν με μεγαλύτερο ζουμ όπως ο 55-250 ώστε να τους αλλάζει , ή έναν που να κατεβαίνει στα 18mm και όσο πάει το ζουμ , πχ 18-135 η 18-200 ?

Βέβαια εδώ θα σε βοηθήσουν τα υπόλοιπα μέλη καθώς δεν κατέχω από Canon , ξέρω όμως πως όσο μικρότερο είναι το εύρος ζουμ , τόσο λιγότερη παραμόρφωση θα υπάρχει στα άκρα του φακού .

Last edited:

....Ξερω όμως ότι δεν εχει την οικονομικη δυνατοτητα να αγοραζει φακους....

...Δεν θελω compact , γιατι ποτε δεν ξερεις πως θα του την σβουριξει καθενος και ισως παει αχρηστη...

Καλησπερα φιλε μου αυτα που λες εδω, δεν συναδουν.

Καταρχην αφου δεν εχει σκοπο να αλλαζει-αγοραζει φακους, δεν εχει ιδιαιτερο νοημα να πας σε mirrorless ουτε dslr. Επισης οτι και να παρεις σε τετοιου τυπου ξεπερναει αρκετα το budget σου.

Επισης δεν καταλαβαινω τι εννοεις "ποτε δεν ξερεις πως θα του την σβουριξει καθενος και ισως παει αχρηστη" . Απεναντιας μια καλη compact δεν θα παει ΠΟΤΕ αχρηστη. Μονο και μονο επειδη ειναι compact δλδ λογω μεγεθους βαρους κλπ. Αχρηστη μπορει ευκολα να βγει σε καποιον μια dslr ή ακομα και μια mirrorless γτ πολλοι ειναι αυτοι που τα βλεπουν σαν gadget, τα αγοραζουν τα κρατανε 2-3 μηνες, τραβανε 50 φωτο και μετα τα πουλανε γιατι δεν τους κανουν. Γιατι πολυ απλα δεν ηξεραν εξ αρχης τι πανε να αγορασουν.

Μια καλη compact οπως οι προαναφερομενες μερικα post πισω οπως Olympus XZ-2 ή Sony RX-100 ειναι πολυ καλυτερες επιλογες απο αυτες που κανεις και ισως μετανιωσεις. Και ειδικα η πρωτη - XZ 2 -αφου ειναι μεσα στο budget σου (αν και θεωρω την sony καλυτερη γενικα αλλα πολυ ακριβη) ειναι μια πολυ καλη επιλογη.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Ευχαριστω για τις προτασεις και τις επισημανσεις σας!

@kosmous: Ωραια επιλογή φαινεται η olympus. thanks!

Για τον φακο: Mαλλον θα προτιμουσε έναν 18-200 ,αλλα από ότι ειδα οι τιμες για canon ξεφευγουν λιγάκι http://www.skroutz.gr/s/1797867/Canon-EF-S-18-200mm-F3-5-5-6-IS.html

Οι tamron και sigma που είναι αρκετα φθηνότεροι είναι και αναλογως υποδεέστεροι ή απλα πληρωνεις την canon;
Υπενθυμιζω ότι μιλαμε για αρχαριο χρηστη με διαθεση να μάθει.

@vamvakoulas. Δικιο εχεις,αλλα επειδη προοριζεται για δωρο δεν μπορω να γνωριζω τι απαιτησεις εχει ακριβως και ποσο θελει να ασχοληθεί. Τα οικονομικα δεδομενα μπορει να αλλαξουν καποια στιγμη και να εχει διαθεση να ασχοληθεί .Καλο θα ηταν να εχει τη δυνατοτητα να βαλει και ένα φακο επανω.Αυτό εννοω με το "ποτε θα του τη σβουριξει". Λαθος εκφραση ισως...

Απλως σκέφτομαι να παρω κατι το οποιο θα της φανει πιο χρησιμο και πιο παραμετροποιησιμο σε οποια διαθεση εχει αργοτερα.
Τις compact που αναφέρεις δεν τις υποτιμω καθολου και αν ηταν για μενα ,μαλλον προς τα εκει θα πηγαινα. Εχω διαβασει τα αναλογα τοπικ.
thanks!

@ΒΛΑΣΙΔΗΣ Θα ψαξω , αλλα επειδή δεν εχω ιδεα που ,αν θελεις μπορεις να γινεις λιγο πιο συγκεκριμένος (εστω και με pm, αν υπαρχει καποιο θεμα) μιας και δεν εχω καποια επαφη με καταστηματα με φωτογραφικα ειδη;

Ποια compact η mirrorless με evf (οπωσδηποτε) μεχρι 400 ;;;;
Η Nikon 1 V1 δεν υπαρχει σε στοκ πια

αξιζει η Lumix G5 στα 400 ;;;

Εργονομικά και λειτουργικά αξίζει και με το παραπάνω. Σε ποιότητα εικόνας δεν θα δεις βελτίωση, ο αισθητήρας της G5 είναι ένα κλικ πίσω. Παίρνει όμως το αίμα της πίσω σε όλες τις άλλες λειτουργίες