Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Χωρίς να έχω άμεση εμπειρία από S110/120, αν κρίνω από την S95 που είχα, στα άκρα η ποιότητα είναι σαφώς υποδεέστερη της panasonic lx7 - υποθέτω και της GM1. Βεβαίως μιλάμε με "αυστηρά" κριτήρια, η γενική ποιότητα εικόνας είναι καλή, αλλά οι γωνίες είχαν αρκετή θολούρα στο 1:1, είναι πρόβλημα όλων των "συμπιεσμένων" φακών στις πραγματικές compact τσέπης - τάδε έφη Γιαρίμης και συμφωνώ απόλυτα, αφού τα ίδια παρουσιάζει και η τωρινή μου RX100.

όχι πρόβλημα επίδοσης στα άκρα του φακού δεν έχω παρατηρήσει ούτε εγώ το SS που δέχεται τις φωτο. Ούτε στο 24 με διάφραγμα 5.6 . Από την άλλη δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος από το εύρος δυναμικού πεδίου.

...Βεβαίως μιλάμε με "αυστηρά" κριτήρια, η γενική ποιότητα εικόνας είναι καλή...

Όπως τα λες Βλάση, ούτε εγώ είχα πρόβλημα (ούτε το SS κ.λ.π.), απλά λέω ότι ΑΝ το ψειρίσεις, οι λίγο πιο μεγάλες compact όπως LX7, XZ2 στις γωνίες έχουν εύκολα ορατή διαφορά. Αλλά όλοι ξέρετε ότι προσωπικά προτιμώ πάντα τις μικρές...

Νάσαι καλά ευχαριστώ!!

Τώρα να ρωτήσω κάτι άλλο.

Η κοπέλα μου είναι αρχιτέκτονας και τραβάει φωτογραφίες εσωτερικών αλλά και εξωτερικών χώρων.

Την ενδιαφέρει πολύ ο ευρυγώνιος να είναι ενδεχομένως μεγαλύτερος από 28mm (24mm? υπάρχει τέτοια μικρή?) αλλά να διατηρεί ευκρίνεια στα άκρα, δεν είναι απαραίτητο το super zoom, και πρέπει να είναι αρκετά μικρή να χωράει στην τσάντα της... εκτός από την Olympus XZ-2 που θα της δώσω να δοκιμάσει (αλλά είναι ίσως οριακή από μέγεθος/όγκο), έχετε κάτι άλλο να προτείνετε, μέχρι το πολύ 500

χχχμμμμ....ας δοκιμάσετε την XZ-2, είναι πολύ καλή και ίσως σας βολέψει.

Να πρότεινα κάτι αρκετά πιο μεγάλο; Είναι θέμα το μέγεθος;
Μία μεταχειρισμένη DSLR με κάποιον ευρυγώνιο φακό;
Π.χ. Μία Nikon d5xxx/d3xxx (οι δύο entry level σειρές είναι αυτές) με κάποιον μεταχειρισμένο φακό τύπου Tokina 11-16mm.
Αυτό δίνει ουσιαστικά ευρυγώνιο (11mm του φακού επί 1,5 crop factor της μηχανής) ουσιαστικά 16,5mm με 24mm.
Αρκετά ευρυγώνιο.
Όλα μεταχειρισμένα φαντάζομαι μπορεί να τα βρεις σε σύνολο 500 ευρώ. (250 μηχανή και 250 φακός περίπου). Απλά ίσως όχι μόνο στις αγγελίες του avclub αλλά και σε άλλα φωτογραφικά φόρουμ και σε χρυσή ευκαιρία κτλ.

Τώρα δε ξέρω αν είναι σωστό να προωθήσω και τη δική μου που έχω για πούλημα στα 300 όχι τόσο για ηθικούς λόγους αλλά γιατί πάλι δε ξέρω αν θα τη βολέψει (panasonic fz-200). Μέγεθος σαν μικρή DLSR.
Έχει πολύ μικρό αισθητήρα αλλά φωτεινό φακό και σε εσωτερικό χώρο σε τρίποδο θα μπορέσει να κρατήσει χαμηλά το ISO και να μην έχει θόρυβο, 24mm στο ευρυγώνιο.
Είναι καλή περίπτωση αν την ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες σε στέγες, ταβάνια κτλ γιατί έχει μεγάλο ζουμ. Διαφορετικά δε θα κερδίσει κάτι. Για απλές σταθερές φωτογραφίες στο ευρυγώνιο με το χέρι η XZ-2 είναι σαφώς καλύτερη (μεγαλύτερος αισθητήρας και πιο φωτεινός φακός στο ευρυγώνιο άκρο).

Επίσης να προσθέσω κάτι.
Μία καλή μέθοδος που χρησιμοποιούν πολλοί για αρχιτεκτονική φωτογραφία είναι η εξής (εξειδικευμένη αλλά πολύ καλά αποτελέσματα):
- οποιαδήποτε μηχανή με αρκετά megapixel ώστε να έχουν λεπτομέρεια και να μπορέσουν να κάνουν crop μετά για να απομονώσουν λεπτομέρειες.
- Χαμηλά το ISO (100) ώστε να μην έχει καθόλου θόρυβο.
- το apperture (διαφραγμα) μεγάλο ώστε να είναι εστιασμένα όλα μέσα στη φωτογραφία. Άρα δεν ενδιαφέρει να είναι φωτεινός ο φακός. Απλά οξύς στα μεγάλα apperture (συνήθως f/8-f/16 ανάλογα με το μεγεθος του αισθητήρα).
- φίλτρα ND μπροστά από το φακό (σαν γυαλιά ηλίου είναι αυτά) ώστε να σκοτεινιάσει τελείως η φωτογραφία.
- βαρύ τρίποδο ώστε να μην κουνιέται καθόλου η μηχανή.
- για να την ξαναφωτίσουν τη φωτογραφία βάζουν την ταχύτητα κλείστρου (shutter speed) πολύ αργά. Π.χ. 5-6 ή ακόμα και 30 δευτερόλεπτα!!! (ανάλογα πόσο σκοτεινιάσεις τη φωτογραφία με τα φίλτρα ND).
Αποτέλεσμα:
με φωτογραφία των 30 δευτερολέπτων μέσα στην ημέρα, οποιοσδήποτε άνθρωπος είναι μέσα στο πλάνο εξαφανίζεται. Επειδή κινείται, δεν αποτυπώνεται στη φωτογραφία. Αυτό το κάνουν όταν θελουν π.χ. να φωτογραφίσουν μνημεία και θέλουν να κόψουν τους τουρίστες από μέσα. Μερικές φορές, αν δεν είναι αρκετό αυτό. Τραβούν 2-3 φωτογραφίες, τις βάζουν σαν layers στο photoshop και σβήνουν τον κόσμο (ότι σβήνουν το καλύπτει η από κάτω φωτογραφία).

...και πρέπει να είναι αρκετά μικρή να χωράει στην τσάντα της... εκτός από την Olympus XZ-2 που θα της δώσω να δοκιμάσει (αλλά είναι ίσως οριακή από μέγεθος/όγκο)...

Είναι αρκετά ξεκάθαρα τα πράγματα...

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις! θα της τις μεταβιβάσω! (φυσικά θα τα ψάξω και εγώ!!) -bye-

Αγορά μηχανής

Καλησπέρα. Θα χρειαζόμουν μια βοήθεια από τους έμπειρους του forum. Έχω καταλήξει στην αγορά της Panasonic Lumix DMC-LX7. Η ερώτησή μου είναι αν με το ίδιο ποσό, περίπου 400 ευρώ, θα μπορούσα να κάνω καλύτερη επιλογή; Χωρίς να θέλω να ασχοληθώ πολύ με παραμετροποιήσεις και πειραματισμούς υπάρχει κάποια άλλη που ίσως βγάζει καλύτερες φώτο; Μία entry level DSLR στο ποσό που ανέφερα θα μου έδινε πολύ καλύτερα αποτελέσματα;
[h=1][/h]

Re: Αγορά μηχανής

αν θες καινουρια , εγω θα επερνα την samsung nx300...400 ευρω μαζι με τον κιτ φακο...καλυτερη πιοτητα εικονας συγουρα, αλλα λιγο πιο μεγαλη σε μεγεθος λογο του φακου....
μπορεις να ψαξεις και στα μεταχειρισμενα

Απάντηση: Αγορά μηχανής

Αν εχεις σκοπο να διαθεσεις 400 και θελεις compact για να την εχεις παντα μαζι με ποιοτητα iq dslr, πηγαινε με κλειστα τα ματια στην RX100 mark1

Την έχω προσέξει την samsung που μου αναφέρεις και την είχα στα υπ' όψιν. Την έχεις δουλέψει ή μιλάς θεωρητικά ότι θα βγάζει ποιοτικότερες φώτο; Εάν δεν ασχοληθώ πολύ με τις ρυθμίσεις, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό μέχρι να την μάθω να την χειρίζομαι, οι auto ρυθμίσεις θα με βολέψουν; Όσο για την sony που αναφέρει ο φίλος ήταν και αυτή μία από τις προτιμήσεις μου, όμως συγκριτικά με κέρδισε το υπέροχο βίντεο της panasonic από ότι έχω δει σε βίντεο στο youtube.

Last edited:

Καλησπέρα. Θα χρειαζόμουν μια βοήθεια από τους έμπειρους του forum. Έχω καταλήξει στην αγορά της Panasonic Lumix DMC-LX7. Η ερώτησή μου είναι αν με το ίδιο ποσό, περίπου 400 ευρώ, θα μπορούσα να κάνω καλύτερη επιλογή; Χωρίς να θέλω να ασχοληθώ πολύ με παραμετροποιήσεις και πειραματισμούς υπάρχει κάποια άλλη που ίσως βγάζει καλύτερες φώτο; Μία entry level DSLR στο ποσό που ανέφερα θα μου έδινε πολύ καλύτερα αποτελέσματα;
[h=1][/h]

Καλύτερη εικόνα σε τι συνθήκες ?? .. ρωτάω γιατί άλλο οι ευρυγώνιες λήψεις άλλο οι tele άλλο σε καλό φώς άλλο σε λίγο-ελάχιστο ..

Μου αρέσει να τραβάω τοπία και macro, σε λίγο φως δεν με απασχολεί καθόλου, αυτή που έχω βέβαια μέχρι τώρα δεν έχει πολλές δυνατότητες. είναι απαιτητικό κάποιος να ζητάει τα πάντα, ειδικά με μόνο 400 ευρώ, το ξέρω, όμως κάθε πρόταση από τους έμπειρους του forum θα με διευκόλυνε πολύ.

Από τη στιγμή που δεν σε απασχολεί το λίγο φως αλλά το μάκρο και τα τοπία δεν ζητάς τα πάντα αλλά κάτι συγκεκριμένο.

Ας σου πούνε προτάσεις. Δεν χρειάζεσαι αναγκαστικά φωτεινό φακό. μπορείς να επιβιώσεις με πιο συνηθισμένους.
Το μάκρο θα ανεβάσει το κόστος γιατί θα πρέπει να πάρεις φακό ειδικά για μάκρο.

Έχω καταλήξει στην αγορά της Panasonic Lumix DMC-LX7. Η ερώτησή μου είναι αν με το ίδιο ποσό, περίπου 400 ευρώ...

Ένα μήνα πριν την ανακοίνωση της LX8 δεν νομίζω ότι είναι καλή η αγορά της LX7 αυτήν τη στιγμή.
Αν επιμένεις στην LX7, καλύτερα να περιμένεις την πτώση της τιμής της μετά την ανακοίνωση του διαδόχου της.
Ή φυσικά να πάρεις την LX8 όταν βγει.

Στα λεφτά αυτά εξέτασε και τη λύση μεταχειρισμένης GM1+12-32.

Για μενα πρεπει να σκεφτεις το εξης. Αν θα επενδυσεις στο μελλον σε φακους ή αν θα παρεις μια μηχανη και τελος. Στη δευτερη περιπτωση δε ξερω αν θα σε ικανοποιει το macro που προσφερει μια compact τυπου LX7, rx100, xz2 κτλ. Αν θες μπες στο θεμα της xz2 εχω ανεβασει κατι δειγματα macro να δεις μεχρι που μπορεις να φτασεις με τετοιες compact. Αν θες κατι παραπανω πας σε μηχανη που να μπορεις να παρεις φακο για macro και μαλλον θα ανεβεις αρκετα σε κοστος γιατι προφανως δε θα μπορεις να εχεις μονο αυτον τον φακο για τα παντα. Ελπιζω να βοηθησα.

Απάντηση: Re: Αγορά μηχανής

Όσο για την sony που αναφέρει ο φίλος ήταν και αυτή μία από τις προτιμήσεις μου, όμως συγκριτικά με κέρδισε το υπέροχο βίντεο της panasonic από ότι έχω δει σε βίντεο στο youtube.

Οσον αφορα το video μεταξυ της RX100 και της LX7, η sony δεν ειναι χειροτερη σε καμμια περιπτωση. Καλυτερη ισως αλλα χειροτερη οχι.

NX300 στα 400 ευρώ και κλέβεις εκκλησία. Καταπληκτικό μηχανάκι, στείλε μου ένα mail σου για να σου στείλω λινκς με δείγματά μου

Εδώ και αρκετές ώρες χαζεύω βίντεο και reviews της NX 300 μου αρέσει όλο και περισσότερο. Αφού την δουλεύεις θα με βοηθήσεις αρκετά. Το mail μου [email protected]. Mε to macro πως τα καταφέρνει; Το κιτ με το φακό θα με καλύψει ή θα πρέπει να αγοράσω επιπλέον; Το φλας είναι αρκετό; Γνωρίζεις αν υπάρχει προαιρετικό οπτικό σκόπευτρο που να προσαρμόζεται στη θέση του φλας; Και κάτι τελευταίο, διάβασα ότι η μπαταρία του είναι μικρή σε διάρκεια. Συγνώμη που σε ζάλισα.

_tzo_ σε ευχαριστώ για την ενημέρωση, όντως σε κάνα δίμηνο θα παρουσιαστεί η lx8 και σίγουρα η lx7 θα πέσει. Ίσως καλύτερα να περίμενα. Για μεταχειρισμένη δεν θα ήθελα.

Re: Απάντηση: Re: Αγορά μηχανής

Οσον αφορα το video μεταξυ της RX100 και της LX7, η sony δεν ειναι χειροτερη σε καμμια περιπτωση. Καλυτερη ισως αλλα χειροτερη οχι.

Ίσως να έχεις και δίκιο. Τα βίντεο στο youtube κάποιες φορές είναι παραπλανητικά.