Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Καλύτερα να τα πούμε τον Μάιο φίλε.
Τότε θα έχεις κατασταλάξει και καλύτερα.
Εγώ είμαι στην ΧΤ10 με 18-55 f2.8-4.0 και είμαι 100% ευχαριστημένος φωτογραφικά, για το βίντεο έχω rx100.

ευχαριστω για την απαντηση..αν και περιμενα μια παρουσιαση σου στο φορουμ για την xt10....δεν εχεις κανει...μας την κρυβεις? χαχαχα! πλακα κανω, μην το παρεις σοβαρα,,,καλο βραδυ..

Το έχω σκοπό αλλά θέλω να τη δουλέψω λίγο ακόμη τη μηχανή για να έχω πιο ολοκληρωμένη άποψη
βοηθώντας έτσι και εσάς να έχετε μια πιο σωστή εικόνα από τα γραφόμενα του.

Καλημερα.με την αναφορα μου σε xt10 με 18-55 f 2,8-4.0 & 35 mm f1,4 και Em1 με 12-40 pro και ισως 25 mm f1,8 δειχνω οτι θελω καποια mirroless (χωρις να εχω πιασει αυτα τα μοντελα στα χερια μου) για μειωμενο βαρος, αλλα πιανοντας την sony a5000 στα χερια μου, και χαθηκε...σε αυτα, απογοητευτηκα λιγο... γι`αυτο αναφερθηκα σε dslr...τελως παντων....θα παω θεσσ/ κη, ελπιζοντας να υπαρχουν οι mirroless που ανεφερα προηγουμενως, μπας και εχω ολοκληρωμενη γνωμη, και οχι βλεποντας τες μονο σε ψωτογραφιες... καλη μερα σε ολους...

Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

To καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι οπως λες να τις κρατησεις ο ιδιος και να εχεις αισθηση του κρατηματος, της ποιοτητας του σωματος, της αισθησης πατηματος των κουμπιων, αν ειναι πολυ μικρα για τα δικα σου δαχτυλα, αν το γκριπ σε βολευει κλπ Οι περισσότεροι που προερχονται απο μεγαλα και βαρια σωματα - φακους και ψαχνουν κατι μικρο πολλες φορες παρασυρονται και πανε σε πολυ δυσχρηστα μικρα σωματα. Σε αυτα τα μικρα σωματα πρεπει να κυριαρχει η γενικη ιδεα ο χρηστης να μην επεμβαινει συχνα σε μενου, ρυθμισεις κουμπια γιατι ο χωρος ειναι περιορισμενος και τα κουμπια μικρα. Eπισης οι περισσότερες ακαθρεπτες στερουνται ικανοποιητικου γκριπ και παροτι οι φακοι ειναι γενικα μικροτεροι και ελαφρυτεροι οταν πας στο βαρος του 12-40 θελεις γκριπ. Θεωρω την ΕΜ1 το πιο σωστο σωμα που εχει κατασκευαστει στο συστημα m43 απο πλευρας μεγεθους εργονομιας, δεν ειναι τοσο μεγαλη οσο η GH4 ουτε μικρη οσο η σειρα Πεν ή η σειρα GM της Panasonic και δεν εχει το υποτυπωδες γκριπ των αλλων OMD, οι μονες που μπορουν να την κοιταξουν στα ματια ειναι η Panasonic GX7 και η μεγαλυτερη GX8 αλλα εχει καλυτερη συνολικα κατασκευη απο αυτες και καλυτερο WR. Tο γκριπ της ειναι οσο χρειαζεται για να κρατησει ολους σχεδον τους φακους του συστηματος ακομη και τους τηλεφακους ενω ταυτοχρονα δεχεται και προσθετο γκριπ με μπαταρια για ακομη καλυτερο κρατημα. Τα κουμπια της δεν ειναι πολυ μικρα και εχουν την απαραιτητη καμπουρα και αποσταση απο τα γειτονικα για να τα αισθανθεις και στο σκοταδι αν εξοικιωθεις με το που βρισκονται. Το μεγεθος της ΕΜ1 οπως και αυτο της φθηνοτερης σειρας G (π.χ. G6,G7) ειναι το πιο καταλληλο για εναν που δεν θελει συμβιβασμους στην εργονομια και στο κρατημα σε σχεση με μια DSLR και ταυτοχρονα διατηρει το μεγεθος και βαρος αρκετα χαμηλά και δεν ενδιαφερεται για ρετρο σχεδιασης που ναι μεν ειναι πολυ ομορφες αλλα πολλες φορες οδηγουν σε εργονομικά λάθη.

Για την ΧΤ10 περισσότερα απο τον Παναγιωτη απο τον οποιο περιμένουμε συντομα και παρουσιαση ...

Ευχαριστω για την απαντηση.και σε μενα το grip της em1( απο τις φωτογραφιες) μου φενεται ικανοποιητικο, οσο και το μεγεθος της μηχανης, σε σχεση με την sony a 5000 που επιασα.. βεβαια θα προσπαθησω να πιασω καποια στα χερια μου...να σε ρωτησω και κατι τελευταιο, μια και εισαι εμπειρος χρηστης των 4/3 σωματων....για ληψεις φωτογραφιων με χαμηλο φωτισμο( δωματιου, εσωτερθκου χωρου, κ.τλ) o αισθητηρας(αν δεν κανω λαθος) εχει ενα στοπ διαφορα απο εναν APS-C? Και γενικα πως ανταποκρινεται?

Βέβαια αν πας στην Olympus EM1 βρίσκεσαι στις ίδιες διαστάσεις με την Nikon D5500. http://camerasize.com/compare/#482,580

Αυτό είναι αλήθεια, η D5500 είναι και ελαφρώς μικρότερη και ελαφρύτερη και έχει και κατά την γνώμη μου και καλύτερο grip από την em1, ποιο γεμάτο στο χέρι και κάθεται καλύτερα...από την άλλη αν αρχίσεις να βάζεις φακούς πάνω στην μηχανή εκει καταλαβαίνεις που υπερέχει η em1 καθώς οι φακοί είναι αισθητά μικρότεροι και ελαφρύτεροι από ότι της Nikon.....ενώ και σε δυνατότητες η em1 είναι σε άλλο επίπεδο...καλύτερη ποιότητα κατασκευής, αδιαβροχοποίηση, σταθεροποιητής μέσα στο σώμα, καλύτερο σκόπευτρο, περισσότερα κουμπιά/χειριστήρια...βέβαια και η D5500 έχει τα δικά της θετικά όπως καλύτερη μπαταρία, πλήρως σπαστή οθόνη, μεγαλύτερο αισθητήρα με ότι αυτό συνεπάγεται και καλύτερο caf/tracking.....είναι τι θέλει ο καθένας...προσωπικά αν επέλεγα ανάμεσα σε αυτές τις 2 θα πήγαινα άνετα στην em1 σε σχέση με την D5500....

Λογικα, αφου μου " καθεται" καλαστο χερι η d5300, παρομοια θα ειναι και η d 5500. Επειδη ομως δεν εχει μοτερ, και κανει θορυβο(απο οτι εχω δε και ακουσει στα διαφορα video) αυτο με προβληματιζει..τελως παντων...θα κανω μια βολτα θεσσ/ κη, θα προσπαθησω να πιασω οσες ποιο πολλες γινεται, και θα σας πω εντυπωσεις..οσο για την αγορα, εχω ενα φιλο που εχει λογαριασμο στο εξωτερικο, και θα κανω αγορα απο purnima/ eglobal ... ειδωμεν....

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Για λογο μειωσης βαρους ...και ογκου, αλλα μετα απο την επαφη μου με την α5000, μαλον δεν θα τα παω καλα ....με τις mirroless :furious3::smash: ας πιασω μερικες στα χερια μου, και βλεπουμε...

Λογικα, αφου μου " καθεται" καλαστο χερι η d5300, παρομοια θα ειναι και η d 5500. Επειδη ομως δεν εχει μοτερ, και κανει θορυβο(απο οτι εχω δε και ακουσει στα διαφορα video) αυτο με προβληματιζει..τελως παντων...θα κανω μια βολτα θεσσ/ κη, θα προσπαθησω να πιασω οσες ποιο πολλες γινεται, και θα σας πω εντυπωσεις..οσο για την αγορα, εχω ενα φιλο που εχει λογαριασμο στο εξωτερικο, και θα κανω αγορα απο purnima/ eglobal ... ειδωμεν....

Για λογο μειωσης βαρους ...και ογκου, αλλα μετα απο την επαφη μου με την α5000, μαλον δεν θα τα παω καλα ....με τις mirroless :furious3::smash: ας πιασω μερικες στα χερια μου, και βλεπουμε...

Η D5500 έχει πάντως ακόμα καλύτερο grip από την D5300....όσον αφορά τις Mirrorless η Α6000, η g7, gh4, gx8 και η Em1 έχουν ικανοποιητικό grip, άλλα όχι στα πλαίσια των dslr....στις άλλες θέλεις αναγκαστικά extra grip για να έχουν καλό πιάσιμο π.χ. em10, em5, xt10 κλπ...

Yπόψην οτι τo γκριπ είναι ή οχι ικανοποιητικό με απόλυτα κριτήρια παντα σε σχέση με τους φακους του συστηματος που υπηρετει και που μπορει θεωρητικά να βαλει ο χρήστης σήμερα ή στο μελλον.

Για το ενα στοπ διαφορα που ρωτησες δεν υπαρχει μονοσημαντη απαντηση μιας και η μηχανη εχει ηδη αισθητηρα τεχνολογιας 3 χρονων και εχουν βγει πιο προσφατες υλοποιησεις APCS με πιο συγχρονους αισθητηρες (D5500), υποψην ομως οτι ο αισθητηρας της ΕΜ1 ειναι περιπου ισοδυναμος με FF πενταετιας και υπεραρκετος πιστευω για τον μεσο χρήστη (και οχι μονο), επισης το σημαντικο ειναι οτι ψωνιζεις μαζι και ενα εξελιγμενο συστημα σταθεροποιησης (για φωτο και βιντεο ακομη και με μανουαλ φακους) που σε βραδυνα ακινητα θεματα θα σου δωσει ευκολα οχι 1 αλλα 3-4 στοπ απο τις περισσότερες APCS με prime φακο χωρις IBIS, αν ειναι να συγκρινεις και να δεις διαφορες σημαντικες θα το κανεις με FF.

Aν το σκεπτικο σου ομως ειναι να κινηθεις σε χαμηλο προυπολογισμο με οχι παρα πολυ μικρο σωμα και δεν σε ενδιαφερουν τα καλουδια των ακαθρεπτων θα συμφωνησω με τον Βλάσση οτι η αγορα μιας συγχρονης Dslr οπως η 5500 ειναι η καλυτερη λυση μιας και βρισκεις πιο ευκολα φακους σε χαμηλες τιμες.

Ευχαριστω για τις απαντησεις σας...δεν θελω να σας κουραζω αλλο...αφηστε να πιασω μερικες μηχανες στα χερια μου, και βλεπουμε.....

Μην κοιτάς μόνο το σώμα, δες το σώμα σε συνάρτηση με τον φακό που θέλεις να πάρεις ή τους φακούς. Επίσης να ξεκαθαρίσεις τη χρήση για την οποία θέλεις τη μηχανή. Π.χ. αν έχεις προτεραιότητα το βίντεο, τότε θα πας σε Mirrorless. Και δεν μιλώ για 1-2 βίντεο που θα γυρίσεις τα παιδιά σου, αλλά να γυρίζεις 1-2 βίντεο τη μέρα με σενάριο κι όχι χύμα, απλώς τραβώ, βλέπω στην τηλεόραση και μου πέφτει το σαγόνι. Αν θέλεις μάκρο, τηλεφακό, υπερευρυγώνια πλάνα υπάρχουν συγκεκριμένες αγορές και προτεραιότητες. Αν θέλεις σπορ επίσης. Αν θέλεις γενικά τουριστικά θέματα, εκεί σε ικανοποιούν όλες. Και dslr και Mirrorless.

Το Μ4/3 είναι η επιτομή της φορητότητας σε σχέση με την ποιότητα. Πολύ φορητό, αλλά και με ικανοποιητική έως πολύ ικανοποιητική ποιότητα εικόνας. Αλλά για να βρεις γκριπ ψάχνεις... για να τραβάς με φλας έχει ακόμη μεγάλο δρόμο να διανύσει για να φθάσει τις canon/nikon. Έχει πολύ ικανοποιητική ποιότητα εικόνας, αλλά όχι στα σκοτεινά (βγάζει κάτι σαν γρέζι) και κυρίως τα αρχεία raw δεν είναι ελαστικά, δηλαδή δεν μπορείς να τα αλλάξεις και να πάρεις πληροφορία από τα σκοτεινά. Έχει ένα στοπ όριο, ενώ το apsc περισσότερο, και το ff είχε 2 στοπ ήδη από το 2008. Τώρα φθάνει τα 4 στοπ (Nikon d800/810). Βέβαια αν δεν θέλεις να πειράξεις τα αρχεία που θα τραβήξεις με υψηλό Iso τότε το μειονέκτημα αυτό παύει να ισχύει.

Οι φακοί των apsc/ff είναι σημαντικά μεγαλύτεροι σε σχέση με το Μ4/3 και το fuji αλλά όχι σε σχέση με τη sony. Όμως στα μεταχειρισμένα υπάρχουν πολλές φορές περισσότεροι. Την προπροηγούμενη Δευτέρα ήμουν στον Σταυρινάκη στην Αθήνα. Ήθελα έναν μάκρο κοντό (60 ή 90) για να τραβήξω κάτι συγκεκριμένο, αλλά είχα ξεχάσει τον φακό στη Θεσσαλονίκη. Πήγα και ρώτησα. Είχε 4 μάκρο Nikkor έναν af και τρεις χειροκίνητης εστίασης. Πήρα έναν, έκανα τη δουλειά μου και τον έδωσα σε κάποιον που περίμενε στο μετρό του Ευαγγελισμού και τον είδε πάνω στη μηχανή το επόμενο απόγευμα με χάσιμο 10 ευρώ. Τέτοια πράγματα δεν έχεις στα σύγχρονα συστήματα. Εκεί πρέπει να προγραμματίζεις τις αγορές σου.

Πήρα έναν, έκανα τη δουλειά μου και τον έδωσα σε κάποιον που περίμενε στο μετρό του Ευαγγελισμού και τον είδε πάνω στη μηχανή το επόμενο απόγευμα με χάσιμο 10 ευρώ.

Η καλυτερη συναλλαγη by far :D

Aυτο ειναι ενα πλεονεκτημα των " πρωτευουσιανων":2thumb22sup: εχουν περισσοτερα καταστηματα, και φυσικα περισσοτερες επιλογες....ενω εμεις....
Ευχαριστω βλαση για την απαντηση.προτερεοτητα μου ειναι η
Φωτoγραφια.θελω ομως και εν ετη 2016, να εχω ενα αξιοπρεπες 1080p video...φυσικα και αλλα μεγεθη και οι φακοι των 4/3, και αλλων των APS-C- mirroless/ ff. Oπως ειπαν και καποια παιδια εδω, και εχω δει απο φωτο / video, mirroless με καλο grip εχουν οι em1 gx7/8 και λεω και εγω sony A7 . Εαν καταληξω σε dslr βλεπω sony a77, canon 70d ισως και 80d, δεν ξερω η nikon d5500 που δεν εχει ενσωματωμενο μοτερ τι γινεται με την εγραφη video...Eγραψα αυτες γιατι εκει ειναι το badjet μου... γνωριζω επισης οτι οσο ποιο ποιοτικο φακο βαλεις, τοσο καλυτερο αποτελεσμα θα παρεις....
Aυτα...καλο βράδυ

Όπως τα λέει ο Βλάσης, πριν 2 χρόνια περίπου πήγα να δω κάποιες fuji (παλιά αγαπημένη) και έφυγα λόγω μεγέθους φακών. Έμεινα στο m4/3, εξαιρετικός συνδυασμός ποιότητας/μεγέθους ειδικά αν μιλάμε για panny GM1/5 - oly PL5 με κάποιους pancake. Αν κάποιον δεν τον ενδιαφέρει το μέγεθος/βάρος, πάει σε μια DSLR και καθαρίζει με λίγα λεφτά και πολύ υψηλό IQ...

Aυτο ειναι ενα πλεονεκτημα των " πρωτευουσιανων":2thumb22sup: εχουν περισσοτερα καταστηματα, και φυσικα περισσοτερες επιλογες....ενω εμεις....
Ευχαριστω βλαση για την απαντηση.προτερεοτητα μου ειναι η
Φωτoγραφια.θελω ομως και εν ετη 2016, να εχω ενα αξιοπρεπες 1080p video...φυσικα και αλλα μεγεθη και οι φακοι των 4/3, και αλλων των APS-C- mirroless/ ff. Oπως ειπαν και καποια παιδια εδω, και εχω δει απο φωτο / video, mirroless με καλο grip εχουν οι em1 gx7/8 και λεω και εγω sony A7 . Εαν καταληξω σε dslr βλεπω sony a77, canon 70d ισως και 80d, δεν ξερω η nikon d5500 που δεν εχει ενσωματωμενο μοτερ τι γινεται με την εγραφη video...Eγραψα αυτες γιατι εκει ειναι το badjet μου... γνωριζω επισης οτι οσο ποιο ποιοτικο φακο βαλεις, τοσο καλυτερο αποτελεσμα θα παρεις....
Aυτα...καλο βράδυ

το μοτέρ που αναφέρεις, είναι η δυνατότητα που έχουν κάποια σώματα ΝΙΚΟΝ και κάποια δεν έχουν να οδηγούν τους μη σύγχρονους AF φακούς της ΝΙΚΟΝ. Όσοι φακοί NIKON είναι AFS έχουν ενσωματωμένο μοτέρ στον φακό, άρα δεν οδηγούνται από το μοτέρ του σώματος. Και δεν έχει σχέση η ύπαρξη ή μη με θόρυβο, άλλωστε το μοτέρ του σώματος βασιζόταν στη ροπή κι έκανε θόρυβο, ενώ αυτά των φακών είναι χωρίς πυρήνα, άρα αθόρυβα.

Aρα μια d5500 με afs φακους δεν ακουγεται θορυβος? Οπως ακουω σε καποια βιντεακια να εχει μια " ριπη" οταν ζουμαρει....

Σε βίντεο προφανώς αναφέρεσαι... εκεί οι φακοί των Dslr ακούγονται αρκετά στο auto focus σε αντίθεση με τις mirrorless ...