Re: Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής
Καλημέρα,
κατ´αρχήν θα ήθελα να δηλώσω ότι δεν είμαι ειδικός στα φλας ούτε εχω μεγάλη εμπειρία. Επομένως καλύτερα να μην μιλήσω. Ο Billy the kid κι όσοι άλλοι δουλεύουν με φλας θα μπορέσουν να πουν πολλά περισσότερα από μένα και σαφώς τα λεγόμενά τους θα έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία.
Τώρα.... η υπόθεση γάμος βάφτιση δεν συνεπάγεται την καλύτερη δυνατή φωτογραφία από τη χρήση του καλύτερου εξοπλισμού. Πρέπει να καλύψεις όλο το μυστήριο, να μη χάσεις καμιά κύρια λήψη, να μην πάθει τίποτε ο εξοπλισμός σου και να μη μείνεις ρέστος από ενέργεια. Επομένως βασικά χρειάζεσαι δυο σώματα (αν πάθει κάτι το ένα να έχεις το δεύτερο) , δυο φακούς, ένα μεσαίο ζουμ (ιδανικά 24-80) κι έναν τηλεφακό ζουμ (70-200) ή έναν φακό που να συνδυάζει όλα τα εστιακά μήκη. Ο φακός σταθερής εστιακής απόστασης δεν είναι η καλύτερη επιλογή διότι στο μυστήριο δεν θα έχεις τη δυνατότητα να βρεθείς ούτε τόσο κοντά όσο θέλεις, ούτε τόσο μακριά. Αλλού η κατάσταση θα είναι στριμωγμένη, αλλού γήπεδο. Κι ο παπάς μπορεί αν είναι αυστηρός, άρα κοντινά πλανα γιοκ. Εναλλακτικά μπορείς να έχεις ένα σώμα, αλλά θέλεις ένα φακό που θα καλύψει όλες τις κύριες εστιακές αποστάσεις. Ακόμα καλύτερα θα ήταν η μηχανή σου να έχει διπλές κάρτες, έτσι ώστε αν συμβεί κάτι σε μια κάρτα (π.χ. τη βάλεις στο τσεπάκι και εκείνη εξαφανίστηκε να έχεις τις φωτο στη δεύτερη κάρτα). Χρειάζεσαι άνεση στο πιάσιμο της μηχανής. Δεν είναι ώρα για γλυστρήματα κι άλλα παρόμοια. Χρειάζεσαι σύστημα εστίασης αν όχι ταχύτατο , τουλάχιστον ακριβές. Να μην κάνει μπρος πίσω για να εστιάσει ο φακός. Κάηκες αν περιμένεις .
Θα χρειαστείς ενέργεια, πολλή ενέργεια. Τουλάχιστον δυο μπαταρίες για τη μηχανή αν είσαι με mirrorless. Επίσης διπλά σετ μπαταριών για το φλας (ιδανικά μπαταρίες eneloop). Επίσης το φλας θα πρέπει να επαναφορτίζει ταχύτατα.
Σε μυστήρια μπορείς να δεις τον βαρετό συνδυασμό canon-nikon αλλά και ό,τι απίθανο μπορείς να φανταστείς. Η πιο ακραία κατάσταση στην οποία παραβρέθηκα ήταν γάμος πολιτικομουσουλμανικός (άσε μην το ψάχνεις...) στην Πρίστινα όπου δυο φωτογράφοι με LEICA M4/M6 (φιλμ) τραβούσαν στιγμιαίες λήψεις με χορευτικές κινήσεις περίπου στα βήματα των σαλάφι χορευτών αλλά με τινάγματα του δεξιού ποδιού προς τα πάνω. Θα κάνεις το ίδιο; Εγώ προσωπικά όχι. Κι εγώ είδα πρόσφατα γνωστό φωτογράφο να τραβά με fuji , αλλά όπως μου είπε είχε μάθει καλά τον εξοπλισμό του, ενώ στην τσάντα του υπήρχε ένα δεύτερο σύστημα (σε dslr) ανά πάσα στιγμή, αν συνέβαινε κάτι με τη μηχανή που τραβούσε.
Επίσης στους ναούς θα χρειαστείς κάποιον να προσέχει τον εξοπλισμό σου. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο πλέον οι ελαφροχέρηδες. Και δεν το λέω για πλάκα. Υπάρχει θέμα...
Για το τέλος να πούμε ότι άλλο το χόμπι κι άλλο το επάγγελμα. Μπορεί να είμαι εξαιρετικός οδηγός αυτοκινήτου με τεράστια πείρα (870.000 χλμ.) αλλά είναι άλλο πράγμα να οδηγείς επαγγελματικά (πρέπει να φθάνεις στην ώρα σου ταξιδεύοντας με κάθε καιρό, να προκαλείς φθορές, κλπ) κι άλλο για την πλάκα μας. Το ίδιο και στη φωτογράφιση. Άλλες οι απαιτήσεις της επαγγελματικής φωτογράφισης. Μπορεί εσύ να τράβηξες την τέλεια λήψη (π.χ. το βλέμμα αγάπης του συζύγου) και η νύφη να σου κάνει μανούρα γιατί δεν έχει φωτογραφία με τη θεία της γιαγιάς της. Ή επίσης μπορεί να σε κλέψουν ... η νύφη αν έχει συμβόλαιο μαζί σου, θα σε πάει στο δικαστήριο. Πρέπει να παραδώσεις δουλειά με κάθε τρόπο. Ακόμη κι αν το μυστήριο γίνεται μια φορά. Λάθη δεν συγχωρούνται.