Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Πέρα από τις δυνατότητες των σωμάτων θεωρώ ότι εξίσου πρέπει να δοθεί βάρος και για τους φακούς. Ο Fuji 18-55 σε τιμή κιτ θεωρώ ότι είναι λόγος αγοράς και για αυτό χθες τον βράδυ τον πρότεινα σε φίλο με όποιο σώμα αντέχει τώρα η τσέπη του. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος αντίστοιχος σε olympus.
Από εκεί και πέρα καλό θα ήταν να δεις και τις δυο μηχανές, για το πως σου κάθονται στο χέρι, για την ποιότητα των evf κλπ

Καλησπέρα,

Θα ήθελα τη γνώμη σας για την Olympus e-m10 ii σε σχέση με τη fuji xe-2 ή την xt-10 που είδα ότι έβγαλε σε πώληση ο tiniakos. Αυτό που με προβληματίζει είναι το μικρότερο μέγεθος του αισθητήρα στο m4/3 σε σχέση με το APS-C και αν θα υπάρχει ουσιαστική διαφορά σε υψηλό iso. Να πω ότι έχω την Nikon D5200 από την οποία είμαι ευχαριστημένος φωτογραφικά αλλά άρχισε να με κουράζει λίγο ο όγκος.

Δεν μας είπες κ τι θέματα τραβάς συνήθως. Αν είναι κυρίως για στατικα η Olympus είναι εξαιρετική επιλογή αλλά αν θες κ κινούμενα η μηχανή δεν κάνει

Στατικά κυρίως. Αλλά γιατί δεν κάνει για κινούμενα?

Συμφωνώ με το φίλο που λέει ότι είναι πολύ σημαντικό πως σου κάθεται στο χέρι η κάθε μηχανή. Απλά μέχρι να βρω την ευκαιρία να τις δω από κοντά ρώτησα τους ήδη έμπειρους χρήστες του συστήματος.

Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Δεν μας είπες κ τι θέματα τραβάς συνήθως. Αν είναι κυρίως για στατικα η Olympus είναι εξαιρετική επιλογή αλλά αν θες κ κινούμενα η μηχανή δεν κάνει

είσαι απόλυτα σίγουρος ? θέλεις να σου βάλω ριπή της ταπεινής EPL7 στο γήπεδο με 3-4 φωτό την μια πίσω απο την άλλη εστιασμένες ? ... οκ υπάρχουν πολύ πιο ικανές σε αυτόν τον τομέα μηχανές αλλά μην τα γράφουμε έτσι αφοριστικά ... επειδή έχει SAF σφαίρα με μικρες ριπες καλυπτεις άνετα και κινούμενο θέμα αν μάθεις τον τρόπο και ασχοληθείς λίγο, αντίθετα βλέπω πάρα πολλούς να δουλεύουν με CAF σε μεγιστη ριπή σε άλλα μοντέλα εταιριών και δεν ξέρουν καν ότι η κλειδώνει η ριπή στο πρώτο καρέ (και πρέπει να κατέβουν σε ταχύτητα ριπής) ή προσπαθούν με CAF σε χαμηλό φωτισμό που προφανώς τοι σύστημα εστίασης δεν έχει την ίδια απόδοση.

είσαι απόλυτα σίγουρος ? θέλεις να σου βάλω ριπή της ταπεινής EPL7 στο γήπεδο με 3-4 φωτό την μια πίσω απο την άλλη εστιασμένες ? ... οκ υπάρχουν πολύ πιο ικανές σε αυτόν τον τομέα μηχανές αλλά μην τα γράφουμε έτσι αφοριστικά ... επειδή έχει SAF σφαίρα με μικρες ριπες καλυπτεις άνετα και κινούμενο θέμα αν μάθεις τον τρόπο και ασχοληθείς λίγο,

Δηλ θα την πρότεινες σε κάποιον που θέλει κυρίως να βγάζει πχ τον γιο του να παίζει μπάλα;;

Κ ναι θα ήθελα αν γίνεται να βάλεις τις εν λόγω φώτο :)

οκ σου βάζω πρόχειρα 1-2 που ανεβασα πρίν λίγο σε γειτονικό forum για μια ανάλογη συζήτηση, δεν είναι σε μεγάλη ανάλυση αλλά πέρνεις μια γευση, αν θές σου βάζω και την ριπή της πρώτης αύριο σε αλμπουμ με καλύτερη ανάλυση:

ISO 1600, χάλια φωτισμός η μια Λεωφόρο και η άλλη ΟΑΚΑ: http://www.dpgr.gr/usergalleries/displayimage.php?pos=-549273 , http://www.dpgr.gr/usergalleries/displayimage.php?pos=-549272

ζητώ συγνώμη απο τους φίλους των άλλων ομάδων την άλλη φορά θα βάλω απο Καραισκάκη, ΟΑΚΑ , Τουμπα !!! :flipout::flipout:

Ευχαριστώ για τα δείγματα Κώστα αν κ στην προκειμένη αν δεν κάνω λάθος ο Μπεργκ θα ήταν εστιασμένος ακόμη κ αν ήταν μισό βήμα πίσω ή μπροστά λόγω βάθους πεδίου. Αλλά όπως κ να έχει μετράει το αποτέλεσμα που είναι η εστιασμένη φώτο 👍

Εννοεϊται ότι το βάθος πεδίου παίζει τον ρόλο του αλλά πέρνεις μια ιδέα της εστίασης και τί μπορείς να κάνεις με καλή γνώση του εξοπλισμοϋ και δουλεύοντας τις αδυναμίες του ή τα πλεονεκτήματά του (μεγάλο βάθος πεδίου m43), μπορεί να είναι και σε CAF οι συγκεκριμένες δεν θυμαμαι έκανα και δοκιμές, η PL7 στερείται μάλιστα της πολϋ καλής ριπής της ΕΜ10 ΙΙ , του ενσωματωμένου σκόπευτρου κλπ. και νασαι σίγουρος ότι δεν ήταν ιδανικές οι συνθήκες (κόντρα φωτισμός απο προβολείς κλπ) και ήθελα κανονικά πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου για να παγώσω τις σκηνές , πχ. στην τελευταία είναι εστιασμένη η φωτό και όχι το πρόσωπό του γιατί κινείται (γιαυτο ISO1600, f2.8 -τερμα ανοιχτός ο 35-100/2.8) ή να κάνεις χρήση τεχνικής panning, ήμουν και κερκϊδα όχι δίπλα στον αγωνιστικό χώρο που θάναι ένας μπαμπάς σε τοπικό πρωτάθλημα. Συνοψϊζοντας θα πώ ότι δεν είναι άριστη επιλογή η ΕΜ10 ΙΙ για να παρεις επαγγελματικοϋ επιπέδου φωτό σε σπόρ αλλα με καλή γνώση της (τον κατάλληλο φακό) και λίγη προσπάθεια και γνώση του συγκεκριμένου σπόρ που θα τραβήξεις θα πάρεις άνετα μια χαρα φωτό για ερασιτεχνική χρήση.

Last edited:
Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Με e-pl5 της olympus και τον 35-100 τον φτηνό-μικρούλη της πανασόνικ έχω βγάλει πολλές usable φωτογραφίες σε εκδήλωση χορού που συμμετείχε η κόρη μου.
Επίσης, σε εκδήλωση πολεμικών τεχνών που συμμετείχε η κόρη μιας φίλης μου έβγαλα πολλές καλές φωτογραφίες από την εξέδρα με την ίδια μηχανή και με τον porst 135mm με αντάπτορα Μ42.
Ίσως το σύστημα m4/3 να μην έχει την ικανότητα άλλων συστημάτων σε τέτοιες συνθήκες, αν ασχοληθείς λίγο παραπάνω και μάθεις τη μηχανή σου όμως μπορείς να πάρεις αξιοπρεπέστατα αποτελέσματα.

Κωστα κ Στεργιο πολυ σωστα αυτα που λετε αλλα εγω δεν θα προτεινα μηχανη διχως pdaf σε καποιον που θα ηθελε να φωτογραφιζει κυριως δραση. Ισα ισα θα τον απετρεπα.

Κωστα κ Στεργιο πολυ σωστα αυτα που λετε αλλα εγω δεν θα προτεινα μηχανη διχως pdaf σε καποιον που θα ηθελε να φωτογραφιζει κυριως δραση. Ισα ισα θα τον απετρεπα.

Κυρίως για δράση σημαίνει ότι δε μιλάμε για ερασιτεχνική χρήση, θεωρώ ότι ένας επαγγελματίας γνωρίζει τι να πάρει.

Αλλά ως ερασιτέχνης χρήστης φωτογραφικής μηχανής δεν έχω στάνταρ θέματα. Πορτραίτα, τοπία, οικογενειακές συγκεντρώσεις, παιδικές εκδηλώσεις τα κάνω όλα μια χαρά με την oly omd em 10 mkII.

Ελπίζω να μη μπερδεύω τον κόσμο με αυτά που γράφω.

Re: Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Κυρίως για δράση σημαίνει ότι δε μιλάμε για ερασιτεχνική χρήση.

Αυτο που γραφεις ειναι λαθος. Μην κρινεις μονο με βαση τις δικες σου αναγκες κ στανταρ. Δηλ οσοι εχουν d7200, d500, a6500, XT2, EM1 τις θελουν για επαγγελματικη χρηση;

Λάθος είναι η όλη κουβέντα που κάνουμε γιατί ο giannisdim σου είπε ότι θέλει μηχανή για κυρίως στατικά θέματα στην ερώτηση που του έκανες.

Όπως επίσης λάθος είναι το ότι η μηχανή "δεν κάνει" για δράση.

Ως κάτοχος και χρήστης της omd mkII θεωρώ ότι έχω το ίδιο προφίλ με τον giannisdim κι εγώ του λέω ότι η μηχανή "κάνει".´

Ελληνικά μιλάμε.

Re: Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Λάθος είναι η όλη κουβέντα που κάνουμε γιατί ο giannisdim σου είπε ότι θέλει μηχανή για κυρίως στατικά θέματα στην ερώτηση που του έκανες.

Όπως επίσης λάθος είναι το ότι η μηχανή "δεν κάνει" για δράση.

Ως κάτοχος και χρήστης της omd mkII θεωρώ ότι έχω το ίδιο προφίλ με τον giannisdim κι εγώ του λέω ότι η μηχανή "κάνει".´

Ελληνικά μιλάμε.

Αφου μιλαμε ελληνικα τοτε θα επρεπε να καταλαβεις οτι η κουβεντα συνεχιστηκε σε απαντηση ποστ του Κωστα αλλα κ δικο σου. Επισης αν θελεις να εχεις την ψευδαισθηση οτι η μηχανη κανει για δραση δικο σου προβλημα. Αλλα μην οδηγεις σε λαθος συμπερασματα σε ατομα που διαβαζουν και δεν εχουν αποψη.

Ηρεμία κύριοι, να μείνουμε σε φιλικά πλαίσια παρακαλώ!

Το ότι με την κατάλληλη εκπαίδευση, μπορείς να κάνεις το Χ ζητούμενο με το Ψ σύστημα δεν βοηθάει ιδιαίτερα κάποιον που προσπαθεί να επιλέξει εξοπλισμό. Ίσως να τον μπερδεύει περισσότερο.
Γενικά, σε φόρουμ γιά φωτογραφικό εξοπλισμό, θεωρώ ότι θα έπρεπε να αποφεύγονται τα κλισέ τύπου "δεν κάνει η μηχανή τον φωτογράφο" ή "δεν χρειάζεσαι FF γιά ρηχό βάθος παιδίου" και άλλα σε αυτό το πνεύμα.
Όχι ότι δεν ισχύουν, απλά δεν έχουν νόημα.
Κάποια πράγματα είναι δεδομένα, όπως ότι γιά το C-AF, καλύτερη δουλειά θα κάνουν οι αισθητήρες με Phase Detection ή ότι οι μεγαλύτεροι αισθητήρες έχουν καλύτερη συμπεριφορά σε υψηλά ISO.

Το ότι με την κατάλληλη εκπαίδευση, μπορείς να κάνεις το Χ ζητούμενο με το Ψ σύστημα δεν βοηθάει ιδιαίτερα κάποιον που προσπαθεί να επιλέξει εξοπλισμό. Ίσως να τον μπερδεύει περισσότερο.
Γενικά, σε φόρουμ γιά φωτογραφικό εξοπλισμό, θεωρώ ότι θα έπρεπε να αποφεύγονται τα κλισέ τύπου "δεν κάνει η μηχανή τον φωτογράφο" ή "δεν χρειάζεσαι FF γιά ρηχό βάθος παιδίου" και άλλα σε αυτό το πνεύμα.
Όχι ότι δεν ισχύουν, απλά δεν έχουν νόημα.
Κάποια πράγματα είναι δεδομένα, όπως ότι γιά το C-AF, καλύτερη δουλειά θα κάνουν οι αισθητήρες με Phase Detection ή ότι οι μεγαλύτεροι αισθητήρες έχουν καλύτερη συμπεριφορά σε υψηλά ISO.

Ναι, για κάποιον ο οποίος ενδιαφέρεται κυρίως για φωτό με δράση, δηλαδή όχι για τον giannisdim που δήλωσε ότι ενδιαφέρεται κυρίως για στατική φωτογράφηση.