Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Για ποιόν λόγο λες πως η sx260hs είναι καλύτερη απο τις hs30exr και fz150? Από όσο είδα -τουλάχιστον για την hs30exr- έχει λίγο μεγαλύτερο αισθητήρα, δεν ξέρω αν είναι τόσο αξιόλογη η διαφορά βέβαια (και κάπου εδώ μπαίνεις εσύ για να διαφωτίσεις! ), και καλύτερο εύρος f, όπως και περισσότερες χειροκίνητες ρυθμίσεις. Τι χάνω?? :AFADF0:

Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στο χέρι και να δοκιμάζουμε όλες τις μηχανές κόμπακτ. προσωπικά κάθε 4-5 μήνες κάνω μια βόλτα στο Media markt αναστενάζουν οι μηχανές, και με διώχνουν με ευγενικό τρόπο.

Έτσι για να κάνουμε κάποιες προτάσεις στις πιθανές ή απίθανες εκκλήσεις για βοήθεια ή απλώς έκφραση γνώμης, χρησιμοποιούμε μια σειρά από συμβάσεις. Άλλοτε επαναλαμβάνουμε τη γνώμη κάποιου αξιότιμου μέλους που έχει αγοράσει μια μηχανή και αποδείχθηκε αξιόλογη, κάποτε προτιμούμε μια πιο φθηνή μηχανή από άλλες ακριβότερες, διότι στην πράξη δεν θα εκμεταλευτούν τα επιπλέον χαρακτηριστικά (κάτι που μας έμεινε από την εποχή της αναλογικής βιντεοκάμερας) και άλλοτε δεν εκφέρουμε άποψη.

Τώρα, χωρίς να έχουμε κάτι εναντίον της fuji (και ο cacau και εγώ έχουμε κόμπακτ fuji για περισσότερα από 4 χρόνια), η fuji στις σούπερζουμ μας έδωσε εξαιρετικές μηχανές, μας έδωσε όμως και μεγάλες πατάτες, όπως η σειρά exr πολλές από τις οποίες στα χαρτιά έδειχναν καταπληκτικές αλλά λειτουργικά και οπτικά ήταν μια απογοήτευση (γι ανα μην πω δυο απογοητεύσεις). Η panasonic δείχνει να είναι καλύτερη μηχανή, και η f200 ακόμη καλύτερη, αλλά ο όγκος της μηχανής είναι σαφώς μεγαλύτερος.

Edit: κάτι που πρέπει να λάβεις υπόψι σου είναι ότι το exr είναι αρκετά δύστροπο, θα πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να πάρεις ότι έχει να δώσει (ή να το βάλεις στο exr auto).

Δλδ; Πως το μεταφράζω αυτό;

Τώρα, χωρίς να έχουμε κάτι εναντίον της fuji (και ο cacau και εγώ έχουμε κόμπακτ fuji για περισσότερα από 4 χρόνια), η fuji στις σούπερζουμ μας έδωσε εξαιρετικές μηχανές, μας έδωσε όμως και μεγάλες πατάτες, όπως η σειρά exr πολλές από τις οποίες στα χαρτιά έδειχναν καταπληκτικές αλλά λειτουργικά και οπτικά ήταν μια απογοήτευση (γι ανα μην πω δυο απογοητεύσεις). Η panasonic δείχνει να είναι καλύτερη μηχανή, και η f200 ακόμη καλύτερη, αλλά ο όγκος της μηχανής είναι σαφώς μεγαλύτερος.

Δλδ ποιες superzoom λες πως είναι οι πατάτες και ποιες τα φιλέτα;

Και μια γενική ερώτηση:
Έχουμε 2 superzoom ίδιας κατηγορίας τιμής, FZ200 και Fuji XS1.
FZ200: f2.8 στο μέγιστο ζουμ (24x) με αισθητήρα 1/2.3
Fuzi XS1: f5.6 στο μέγιστο ζουμ (26x) με αισθητήρα 2/3

Αν έχω καταλάβει σωστά με αυτά που έχω διαβάσει μέχρι τώρα, το άνοιγμα του αισθητήρα στην παννυ είναι στην μέγιστη τιμή του στο μέγιστο ζουμ και της φουτζι είναι στη μικρότερη τιμή του στο μέγιστο ζουμ. Το ότι ο αισθητήρας της φουτζι είναι μεγαλύτερος, παίζει ρόλο στο να αντισταθμιστεί αυτή η διαφορά ανοίγματος (δλδ στο μικρότερο άνοιγμα της η φουτζι να έχει ικανοποιητικό αισθητήρα σε σχέση με την παννυ) ή οχι;Ή μήπως λέω απλά ότι να ναι;!

Οι αισθητήρες exr είναι μια πατέντα της fuji που δουλεύει (περίπου) ως εξής:

- O αισθητήρας έχει 12 (ή 16) megapixels.
- Στον συνήθη τρόπο λειτουργίας, όταν οι φωτιστικές συνθήκες είναι ιδανικές, με καλό φωτισμό χωρίς έντονες αντιθέσεις (δεν απαιτείται μεγάλο δυναμικό εύρος), η μηχανή εκμεταλεύεται τα 16mp για υψηλή ανάλυση.
- Όταν έχουμε έντονες εναλλαγές φωτός, σκιάσεις κ.λ.π. δουλεύει στα 6 mp (DR), τραβάει ουσιαστικά δυο φωτογραφίες ταυτόχρονα - μια ελαφρά υπερφωτισμένη και μια υποφωτισμένη και τις συνθέτει σε μια με μεγάλο δυναμικό εύρος.
- Στα σκοτάδια, πάμε στον τρίτο τρόπο λειτουργίας (SN), όπου τα pixels "ζευγαρώνουν" στα 6 mp με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια και καλύτερη πρόσληψη φωτός.

Όλα αυτά ακούγονται πολύ ωραία, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε ότι το DR mode (ο 2ος τρόπος) δουλεύει μια χαρά - οι άλλοι όχι και τόσο. Επι πλέον ο φωτογράφος, εκτός από τις άλλες ρυθμίσεις, πρέπει να ασχολείται και με αυτή την παράμετρο - ή να βάζει το auto EXR όπου η μηχανή διαλέγει μόνη της. Γι αυτό η fuji σιγά-σιγά την κάνει κατά X-Trans μεριά, τον νέο της τύπο αισθητήρα που δείχνει να δουλεύει στην πράξη, αφού ξεπεράστηκαν κάποια προβλήματα που είχαν με τα raw αρχεία του τα προγράμματα επεξεργασίας.

Οκ, κατανοητό! Όσον αφορά το post No.145;

ΑΣΧΕΤΟ:
Κοιτάζω το φόρουμ από ένα macbook air και έχω πάθεο πλάκα. οι φωτογραφίες όλων φαίνονται πολύ πιο ωραίες. Για εμένα είχα επιλέξει λάπτοπ με ματ οθόνη γιατί μου είναι πιο ξεκούραστη. Και απόσο έχω προσεξει ακόμη και στην τηλεόραση μου φαίνονται καλύτερα. Είμαι για μόνιτορ? Πώς να κάνεις επεξεργασία σωστά? Υποτίθεται πώς έχω βελτιώσει λίγο τα πράγματα με το ψευδοκαλιμπράρισμα των Windows.

Συγγνώμη που πόσταρα εδώ αλλά όλο και κάποιος σχετικότατος θα το δει εδώ. Παρακαλώ όπως μεταφερθεί ή σβηστεί εφόσον πάρω κάποια απάντηση έστω με πμ.
Ευχαριστώ

Καλημερα σε ολους!τελικα η αποφαση παρθηκε κ η μηχανη αγοραστηκε... panasonic lumix dmc-fz150. σε οσα συγκριτικα κ reviews ειδα κερδιζε στον τομεα της ποιοτητας της φωτογραφιας και στο οτι τραβαει κ raw επισης γραφει πολυ καλο βιντεο. ευτυχως που μετα απο συννενοηση μερος του τιμηματος θα δωθει σαν δωρο στην κοπελια μου λογω βαφτισης (θα ειναι νονα)... ευχαριστω για την υπομονη σας και τη βοηθεια σας!!
κατι τελευταιο, ποιο προγραμμα εχετε να προτεινετε για να επεξεργαζομαι φωτογραφιες?εχει ενα προγραμμα σε cd η πανασονικ το silkypix.δεν ξερω ακομα τι λεει απλα ρωταω αν ειναι καποιο δοκιμασμενο....
ευχαριστω κ παλι παιδια!!

επισης καθα ηθελα να μου πειτε καποιο προγραμμα που να μπορεις να δημιουργεις πανοραμικες φωτογραφιες,ειδα οτι η μηχανη εχει λειτουργια να τραβας συνεχομενες φωτογραφιες και να σου βγαζει αχνα το τελος της μιας στην οθονη για να τραβηξεις την επομενη αλλα δεν κανει την ενωση.θελει στο pc να γινει αυτη η δουλεια...

Όντας πλέον πρόσφατα κάτοχος μιας Olympus XZ-1 έχω να πω ότι η ένωση έως 3 πανοραμικών φωτογραφιών στην XZ-1 γίνεται με αυτόματο και υποδειγματικό τρόπο ενώ επίσης παρέχεται manual τρόπος καθώς και μέσω του PC (έως 10 φωτό)!

ΑΣΧΕΤΟ:
Κοιτάζω το φόρουμ από ένα macbook air και έχω πάθεο πλάκα. οι φωτογραφίες όλων φαίνονται πολύ πιο ωραίες. Για εμένα είχα επιλέξει λάπτοπ με ματ οθόνη γιατί μου είναι πιο ξεκούραστη. Και απόσο έχω προσεξει ακόμη και στην τηλεόραση μου φαίνονται καλύτερα. Είμαι για μόνιτορ? Πώς να κάνεις επεξεργασία σωστά? Υποτίθεται πώς έχω βελτιώσει λίγο τα πράγματα με το ψευδοκαλιμπράρισμα των Windows.

Συγγνώμη που πόσταρα εδώ αλλά όλο και κάποιος σχετικότατος θα το δει εδώ. Παρακαλώ όπως μεταφερθεί ή σβηστεί εφόσον πάρω κάποια απάντηση έστω με πμ.
Ευχαριστώ

Όπως είπες κι εσύ οι ματ οθόνες είναι πιο ξεκουραστες, για το μάτι καθως και δεν γυαλίζουν τόσο από τον ήλιο. Γι'αυτό τον λόγο χρησιμοποιούνται ευρέως από χρήστες που ασχολούνται πολλές ώρες με τους υπολογιστές τους ως εργαλείο δουλειάς αλλα όχι για επεξεργασία εικόνας, καθώς έχουν δεν έχουν τα χρωματα, την αντίθεση και γενικά την ζωντάνια των glossy οθονών. Οπότε σε γενικές γραμμές για εικόνα, κατά την γνώμη μου, ναι είσαι για μονιτορ!

Το πιθανότερο είναι το macbook να έχει οθόνη retina. Δες τις τιμές για τα Notebooks με τις συγκεκριμένς οθόνες και μετά ή παραγγέλνεις ή πας παρακάτω...

Δλδ ποιες superzoom λες πως είναι οι πατάτες και ποιες τα φιλέτα;

Και μια γενική ερώτηση:
Έχουμε 2 superzoom ίδιας κατηγορίας τιμής, FZ200 και Fuji XS1.
FZ200: f2.8 στο μέγιστο ζουμ (24x) με αισθητήρα 1/2.3
Fuzi XS1: f5.6 στο μέγιστο ζουμ (26x) με αισθητήρα 2/3

Αν έχω καταλάβει σωστά με αυτά που έχω διαβάσει μέχρι τώρα, το άνοιγμα του αισθητήρα στην παννυ είναι στην μέγιστη τιμή του στο μέγιστο ζουμ και της φουτζι είναι στη μικρότερη τιμή του στο μέγιστο ζουμ. Το ότι ο αισθητήρας της φουτζι είναι μεγαλύτερος, παίζει ρόλο στο να αντισταθμιστεί αυτή η διαφορά ανοίγματος (δλδ στο μικρότερο άνοιγμα της η φουτζι να έχει ικανοποιητικό αισθητήρα σε σχέση με την παννυ) ή οχι;Ή μήπως λέω απλά ότι να ναι;!

Πρώτα απ'όλα θα πρέπει να χαρακτηρίζουμε τους φακούς οχι με το εύρος ζοομ που έχουν (24Χ - 26Χ) αλλά με την την περιοχή που καλύπτουν σε ευρυγώνιο-τελε.
Δυο φακοί "20Χ" ο ένας 25-500 και ο άλλος 30-600 είναι αρκετά διαφορετικοί οσον αφορά την κάλυψη των αναγκών ενος χρήστη. Και γενικά πιστεύω οτι ο πιο ευρυγώνιος είναι προτιμότερος γιατί δίνει καλύτερη κάλυψη σε εσωτερικούς χώρους (π.χ. φωτο παρέας) σε τοπία, σε αρχιτεκτονικά .. κλπ. .. αλλά εξαρτάται απο τον χρήστη .. αν προτεραιότητα είναι συναυλίες, φεγγάρια, παπαράτσι και γενικά καντιτ φωτο ακόμη και φωτο της μπέμπας στην παραλία απο την ξαπλώστρα ενω παίζει με τη μαμα μέσα στο νερο .. συμφέρει το μακρύτερο τελε άκρο.

Για την σύγκριση των συνδυασμών αισθητήρα-φακού .. είναι λιγο μπερδεμα γιατί και τα 2/3 - 1/1,7 - 1/2,3 κλπ δεν είναι ευθέως ανάλογα αλλά και γιατί οι κατασκευαστές δεν εννοούν το ίδιο πράγμα οταν αναφέρουν την διάσταση του αισθητήρα.

Αυτό που ενδιαφέρει είναι να συγκρίνουμε το ωφέλιμο εμβαδό μετα απο κροπ διορθώσεις κλπ και θεωρώ οτι ασφαλέστερος τρόπος είναι να βρούμε το crop factor σε σχέση με FF απο τα στοιχεία του φακού.

Απο τα στοιχεία κατασκευαστή εχουμε ... ( cf = crop factor)

Fuji HS50EXR -> 4.4-185 = FF 24-1000 => cf wide 24/4.4 = 5.45 - tele 1000/185 = 5.41
Fuji HS35EXR -> 4.2-126 = FF 24- 720 => cf wide 24/4.2 = 5.71 - tele 720/126 = 5.71 !!! μικρότερο ωφέλιμο απο HS50EXR παρόλο που στις προδιαφραφές είναι ο ίδιος 1/2" αισθητήρας !!.
Fuji X-S1 -> 6.1-158 = FF 24- 624 => cf wide 24/6.1 = 3.93 - tele 624/158 = 3.93
Panny FZ200 -> 4.5-108 = FF 25- 600 => cf wide 25/4.5 = 5.56 - tele 600/108 = 5,56 !!! μεγαλύτερο ωφέλιμο απο HS35EXR παρόλο που στις προδιαγραφές είναι μικρότερος 1/2,33 αισθητήρας !!.

Bλέπουμε μια ασυνέπεια crop factor vs sensor size !! και η λογική εξήγηση είναι οτι στην πράξη η HS35EXR έχει φακό με μεγάλες παραμορφώσεις - βινιετα οι οποίες μετα την διόρθωση οδηγούν σε γενναίο κροπάρισμα και καταλήγει να έχει ωφέλιμο εμβαδό αισθητήρα μικρότερο και απο τον 1/2,33 της FZ200 !!!.
Υπόψιν οτι και η FZ200 κάνει κροπάρισμα .. τουλάχιστον στο ευρυγώνιο που ξεψάχνισα ενα RAW vs jpeg το jpeg έχει εύρος οσο 3700 πιξελ του RAW και μετά πέφτει ρεσαμπλινγ 3700->4000 ... Φαντάσου πόσο κροπ κάνει η HS35EXR ..

Βέβαια είναι πιθανό να είναι ανακριβείς και οι προδιαγραφές που αφορούν την αντιστοιχία σε FF εστιακό μήκος (και το Field Of View) αλλά απο 2-3 παραδείγματα που έκανα μου βγήκαν σωστά τα FOV αρα καταλήγω στο κροπάρισμα του αισθητήρα (μεχρι αποδείξεως του αντιθέτου ..).

Τωρα για την σύγκριση των συνδυασμών αισθητήρα-φακού πολλαπλασιάζουμε το crop factor X F-number και το μικρότερο γινόμενο είναι το καλύτερο. Ουσιαστικά το αποτέλεσμα μας δίνει το ισοδύναμο σε FF διάφραγμα

Fuji X-S1 -> wide 3.93 X 2.8 = 11,02 - tele 3.93 X 5.6 = 22.03
Panny FZ200 -> wide 5.56 X 2.8 = 15.56 - tele 5.56 X 2.8 = 15.56

Aρα η FZ200 ειναι περίπου 1 στοπ* (* 1,4Χ καλύτερο ισοδύναμο διάφραγμα = 1 στοπ, 2X = 2 stop .. (1.4X1.4=2)) καλύτερη στο τελε άκρο ενώ η X-S1 είναι 1 στοπ καλύτερη στο wide. Λογικά σε μεσαίο ζοομ θα είναι ισόπαλες.
Αν το κάνουμε πιο λιανα .. η X-S1 έχει 1 στοπ μεγαλύτερο αισθητήρα (1,4Χ μεγαλύτερη διαγώνιο = 2,0Χ μεγαλύτερο εμβαδό) και η FZ200 έχει στο τελε άκρο 2 στοπ πιο φωτεινό φακό οπότε το αποτέλεσμα είναι 1 στοπ υπέρ της FZ200.

Εκτός απο τα παραπάνω διαστασιολογικά χαρακτηριστικά παίζει ρόλλο και η ποιότητα του αισθητήρα αλλα οι διαφορές σε ίδιας γενιάς αισθητήρες είναι μικρές, το πολύ 1/2 στοπ.

Υ.Γ. ολο λεω να κάνω ενα εξελάκι για υπολογισμούς σαν τους πιο πάνω και όλο το αναβάλλω ..

Ηλία... Respect! Wow...θέλει διάβασμα! Και ναι το ecxelaki πιστεύω θα ειναι κάτι πολύ χρησιμο!

και όμως ήταν του 2011 μοντέλο το μακμπουκ. σιγουρα όχι ρετινα αλλά ips ίσως...? (Γενικά η ρέτινα δεν με έχει εντυπωσιάσει, δεν έχει φέρει και την επανάσταση όπως διαφημίζεται κατα τη γνώμη μου)

Από μια αναζήτηση πρόχειρη βρήκα το samsung LT27α950ex σε πάρα πολύ καλή τιμή. Μπήκα και στο φόρουμ μέσω αυτού αλλά και πάλι δεν εντυπωσιάστηκα όσο με το MAC. Πάνελ ΤΝ απλό.

Γενικά ως κομπιουτεράς, δεν είμαι φανμποι της APPLE. Θα έχω κατά νου πάντως για μόνιτορ. Εως τώρα βλέπω πολύ διαφορετικές φωτό, απίστευτη διαφορά. θα δοκιμασω να χρησιμοποιώ και το άλλο λάπτοπ με glossy και βλέπουμε.

Last edited:

SOS
Ψάχνω αξιοπρεπή compact μηχανή για δώρο βάφτισης στην κουμπάρα κοντά στα 150 ευρά!

Μπορείς να ανεβείς στα 200; Το λέω διότι παίζει πλέον εκεί η nikon j1 με τον φακό 10-30. Είναι σαν τις παλιότερες Μ4/3 και καλύτερη από τις κόμπακτ, τουλάχιστον αυτές πουσ τοιχίζουν λιγότερο από 300 ευρώ. Φυσικά να τονίσουμε ότι είναι η πιο γρήγορη στην εστίαση από όλες τις mirrorless.

Καλή η πρόταση σου δεν είναι άσχημα για 50 ευρώ.
Αν δεν κάνω λάθος την είχε βγάλει παλαιότερα το plaisio σε προσφορά στα 300 ευρώ ή λιγότερα αλλά δεν είχα δει καλά σχόλια.
Η τιμή είναι σούπερ ειδικά αν είναι καλύτερη από canon sx230 κτλ!

Καλή η πρόταση σου δεν είναι άσχημα για 50 ευρώ.
Αν δεν κάνω λάθος την είχε βγάλει παλαιότερα το plaisio σε προσφορά στα 300 ευρώ ή λιγότερα αλλά δεν είχα δει καλά σχόλια.
Η τιμή είναι σούπερ ειδικά αν είναι καλύτερη από canon sx230 κτλ!

μπορείς να βρεις πολλά reviews για τη συγκεκριμένη μηχανή ή για την μεγαλύτερη. Τα περισσότερα λένε ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις καλές Μ4/3 στις ίδιες τιμές και φυσικά είχαν δίκιο. Ομως όταν παίζει πλέον στα 200 ευρώ με φακό και έχει το κορυφαίο σύστημα AF μεταξύ των Mirrorless έ,,, δεν είναι να την κοιτούμε με μισό μάτι. Μην ξεχνούμε ότι ακόμη και οι Olympus Xz1 που είναι λίγο παλιότερες, παίζουν πλέον στα 250 και τις θεωρούμε ευκαιρία...