Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Καλησπέρα σε όλους!! Είμαι νέα στο χώρο, χρειάζομαι μία φωτογραφική και έχω απευθυνθεί σε διάφορα καταστήματα (MediaMarkt, Γερμανό κ.λπ) και έχω ακούσει πενήντα (εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους!!) απαντήσεις! Έχω πονοκεφαλιάσει και απευθύνομαι σε εσάς ελπίζοντας ότι θα βγάλω κάποια άκρη... Μόνη μου, προσπάθησα να βάλω κάτω κάποια συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και να τα αξιολογήσω/ συγκρίνω και πραγματικά πελάγωσα! Οι δε πωλητές των καταστημάτων μου έλεγαν ότι στην πράξη φαίνεται η ποιότητα φακού/ εικόνας... δηλαδή τι, πρώτα πληρώνω, μετά μαθαίνω;;

Λοιπόν, θέλω μία φωτογραφική για προσωπική χρήση μεν, αλλά επειδή θα είμαι στο εξωτερικό για μάστερ θα ήθελα να με "βοηθήσει" να βγάλω όμορφες φωτό... οικονομικά κυμαίνομαι έως τα 130 ... θα ήθελα να έχει ζεστά, φωτείνα, έντονα χρώματα... δεν ξέρω αν το περιγράφω σωστά... έχω δει στο παρελθόν την ίδια φωτό από 2 φωτογραφικές ίδιας κοστολογικής τάξης και ηταν μέρα με τη νύχτα... φοβάμαι μην κάνω κάποια τυχαία, επιπόλαιη επιλογή και ελπίζω στη βοήθειά σας... Ευχαριστώ πολύ!

Αν μπορείς να κάνεις την υπέρβαση, στα 199 υπάρχει η Nikon J1, μηχανή μια κατηγορία παραπάνω από οτιδήποτε άλλο μπορείς να αγοράσεις στα ίδια ή και παραπάνω χρήματα.

Αν όχι δες εδώ http://www.opshop.gr/default.asp?la=1&st=5&ct=721&pid=27&itm=1981 είναι κάπως παλιό μοντέλο, αλλά εξαιρετική σε αυτά τα χρήματα. Πάρε τηλέφωνο να ελέγξεις την διαθεσιμότητα...

Καλησπέρα! Ευχαριστώ για την απάντηση!! Τα 199 είναι όντως υπέρβαση, επομένως μάλλον συζητάμε για κάτι πιο ρεαλιστικό... μου έκανε εντύπωση ότι και τα 2 μοντέλα που προτείνεις είναι χαμηλά σε ανάλυση (10 και 12ΜΡ αντίστοιχα), όταν με ίδια ή λιγότερα χρήματα έχει με 16 ή και 20ΜΡ. Δεν έχει σημασία λες, να μη πάω έτσι συγκριτικά;

Σου γράφω αποσπασματικά κάποια από τα μοντέλα που μου είπαν οι πωλητές (εκ των οποίων ο καθένας το έβρισκε το καλύτερο...). Αν γνωρίζεις τα μοντέλα και έχεις έστω κάποιο γενικό σχολιασμό, θα με βοηθούσες ιδιαίτερα...

Olympus 79 VR 360
Sony DSC WX 60B
Canon IXUS 135
Nikon L28 Coolpix
Samsung WB 30F

Ευχαριστώ, ξανά!

Μα εκεί είναι το κλειδί στα χαμηλά mp.
Να κάνεις την υπέρβαση και να πάρεις την nikon 1 j1 την οποία έχω και πετάει.

Ok, sorry αν είναι αφελής η ερώτηση, αλλά γιατί το κλειδί είναι τα χαμηλά mp;; η υψηλή ανάλυση δε θεωρείται plus;; και τρίτο ερώτημα... εμένα γιατί οι πωλητές με βρίσκουν άσχετη και μου λένε ό,τι τους κατέβει;; χαχα

Έχω μεγάλη διαφορά στα χρήματα και το σκέφτομαι πολύ... εγώ καλό χρώμα στις φωτογραφίες θέλω κυρίως και ίσως κάποιο φιλτράρισμα... μήπως είμαστε υπερβολικοί; μήπως είναι too much για τις δικές μου ανάγκες;; Επίσης, μπορείτε να μου πείτε με 2 λόγια ποια είναι εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που βοηθούν και εμένα πρακτικά να συγκρίνω δυο τρία μοντέλα μεταξύ τους; νόμιζα ήταν τα mp... τώρα, χάθηκα πιο πολύ..!

Nikon 1 j1 αξίζει και με το παραπάνω πάντως, όσο για τους πωλητές δεν το κάνουν σε σένα, απλά είναι σύνηθες να μην έχουν αρκετές γνώσεις για να εξυπηρετησουν.

Βασίλη...καλημέρα, ευχαριστώ για την απάντησή σου. Δεν αμφισβητώ ότι αξίζει, απλώς δεν ξέρω αν είμαι σε θέση να την αξιοποιήσω, καθώς οι απαιτήσεις μου είναι οριακές... και οι εναλλάξιμοι φακοί είναι νομίζω κάπως δύσχρηστοι. Προσπαθώ να καταλάβω τη διαφορά μεταξύ της J1 και της Canon ixus 310s που πρότεινε ο cacau πιο πάνω, αλλά δεν έχω βγάλει κάποια άκρη... άσε που μαζί με κάρτα μνήμης και θήκη, φοβάμαι θα περάσουμε τα 220 ...

Καλό θα ήταν να διαβάσεις τα post #2 και #3 στο νήμα top 3 compact εδώ http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/68776-παρουσίαση-top3-compact-ανά-κατηγορία-τιμής για να καταλάβεις δυο - τρία βασικά τεχνικά θέματα, πριν επιλέξεις.

Edit: διάβασε και για τις βασικές αρχές φωτογραφίας στο εξαιρετικό νήμα του φίλου μας Alex εδώ: http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/56579-Βασικές-Αρχές-Φωτογραφίας-για-Αρχάριους

Μετά θα νιώθεις πολύ πιο σίγουρη για τον εαυτό σου, και το κυριότερο όταν θα σηκώνεις την μηχανή να κάνεις "κλικ" θα το απολαμβάνεις περισσότερο...

Last edited:

Η ταύτιση των mp με την ποιότητα εικόνας είναι ένα marketing trick των εταιρειών που προέκυψε από την ανάγκη τους να επικοινωνήσουν εμπορικά (και συνήθως να παραπλανήσουν) στο ευρύ καταναλωτικό κοινό (όχι σε όσους το ψάχνουν έστω και λίγο το θέμα όπως εσύ) το προϊόν τους .

Τα mp είναι δείκτης που αναφέρεται στο μέγεθος της εικόνας, όχι στην ποιότητα. Πίστεψέ με, αν δεις μία φωτογραφία από τα 10 mp της Nikon J1 και την ίδια φωτό από μία μηχανή των 16mp (των 100 ευρώ), θα σου γίνει απόλυτα σαφές.

Βέβαια δεν σημαίνει ότι οι δικές σου ανάγκες δεν καλύπτονται από οικονομικότερες μηχανές.

Τωρα, για να σου προτείνω κι εγώ μία υπέρβαση, υπάρχει στις αγγελίες μία Olympus XZ-1 στα 180 ευρώ. Πρόκειται για ε-ξαι-ρε-τι-κή φωτογραφική μηχανή και όχι φαντεζί γκατζετιά.

Από τις μηχανές που προτείνεις αν έπρεπε να διαλέξω κάποια, θα ήμουν ανάμεσα στην Sony και στην Canon (αν κ δεν έχω χρησιμοποιήσει κάποια από αυτές). Την Olympus και την Nikon δεν τις εμπιστευομαι στα οικονομικά τους μοντέλα, για την Samsung δεν έχω άποψη. Ίσως η Sony να σε βολέψει περισσότερο λόγω του ότι έχει πιο ευρυγώνιο φακό.

Για την Olympus XZ-1 επιβεβαιώνω και εγώ τα ανωτέρω ως πανευτυχής κάτοχος της πλέον! Αν υπάρχει τέτοια τιμή νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης / απόφασης...

Καλησπέρα! ευχαριστώ για τις απαντήσεις, ήδη μελετώ τα links στα οποία με παρέπεμψε ο cacau... αν και νομίζω ότι μάλλον θα μου πάρει όλο το σκ..! Η Canon IXUS 310S εμένα μου φαίνεται ιδιαίτερα καλή... βέβαια, η τιμή της ξεκινά από 180, εκτός από ένα e-shop στα 119, στο οποίο όμως Δευτέρα θα πρέπει να ελέγξω διαθεσιμότητα...

Ως προς τις άλλες ακριβότερες επιλογές που μου προτείνετε... λες ότι η Olympus XZ 1 είναι καλύτερη της J1; Επίσης, σε ποιες αγγελίες υπάρχει σε αυτή την τιμή, το είδες κάπου συγκεκριμένα; αν σου είναι εύκολο, μου στέλνεις το link... πάντως, τα μεταχειρισμένα τα φοβάμαι, νομίζω ότι εμπεριέχουν και κάποιο ρίσκο, έτσι δεν είναι; :)

To φθηνό e-shop είναι το stock της intersys , δηλ. της αντιπροσωπίας της Canon και Olympus. Τελευταία έχουν βελτιώσει πολύ την αντιμετώπιση των πελατών τους...

Καλησπέρα, επικοινώνησα με την intersys, υπάρχει σε stock (μόνο σε ροζ δυστυχώς, αλλά οκ). Σχετικά με τα λοιπά μοντέλα ίδιας τιμής που ανέφερα πιο πάνω, Olympus, Sony κ.λπ λες ότι το συγκεκριμένο είναι το καλύτερο;;

Από τις μηχανές που αναφέρεις παραπάνω, οι Canon Ixus 135, Samsung WB30F τυπικές - πολύ καλές στο είδος τους - budget travel zoom, με τη επί πλέον ευκολία του wi - fi. Για απλή χρήση, και ειδικά την ημέρα δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Η 310HS είναι κάπως καλύτερη με χαμηλό φωτισμό, έχοντας πιο φωτεινό φακό και λιγότερα mp , αλλά σε κάθε περίπτωση θα χρειασθείς τρίποδο (έστω τσέπης), αν πρέπει να βγάλεις αξιοπρεπείς βραδυνές φωτογραφίες. Εσύ ξέρεις καλύτερα τις ανάγκες σου οπότε αποφασίζεις ανάλογα...

Από τα λεγόμενά σου, συμπεραίνω λοιπόν ότι (βάσει πάντοτε αναλογίας τιμής/απόδοσης) η 310 είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή. Τα χαμηλά mp είπαμε δε μας πειράζουν (το έμαθα αυτό, το διάβασα αναλυτικά στα νήματα) και ο πιο φωτεινός νομίζω είναι plus... σωστά τα λέω;

έβαλα sample images της 310 και της J1... πίκρα! μου φαίνεται θα καταλήξω στην nikon!! προϋπολογισμός 100% πάνω!!!

Από τα λεγόμενά σου, συμπεραίνω λοιπόν ότι (βάσει πάντοτε αναλογίας τιμής/απόδοσης) η 310 είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή. Τα χαμηλά mp είπαμε δε μας πειράζουν (το έμαθα αυτό, το διάβασα αναλυτικά στα νήματα) και ο πιο φωτεινός νομίζω είναι plus... σωστά τα λέω;

έβαλα sample images της 310 και της J1... πίκρα! μου φαίνεται θα καταλήξω στην nikon!! προϋπολογισμός 100% πάνω!!!

Ο αισθητήρας της Nikon J1 είναι περίπου πενταπλάσιος+ σε μέγεθος από της 310HS και 2 χρόνια νεότερος, οπότε... Πριν ψωνίσεις καλό είναι να πας σε ένα κατάστημα να δεις τις μηχανές από κοντά. Αν δεν έχουν την 310HS δεν πειράζει, δες μια παραπλήσια για να έχεις μια ιδέα μεγέθους - βάρους (η J1 σε τσέπη ΔΕΝ μπαίνει - αλλά σε γυναικεία τσάντα ΝΑΙ!).

ναι, αυτό σκεφτόμουν τώρα... σε μικρό γυναικείο τσαντάκι δε χωράει... και γενικώς αν θέλεις να την έχεις μαζί σου συνέχεια από το πρωί μέχρι το βράδυ, θες μεγάλη τσάντα... στην άγνοιά μου νόμιζα ότι ο φακός αφού κουμπώσει πάνω στη μηχανή, μπορεί και κλείνει κανονικά σαν τις άλλες..... :)
μια olympus μεταχειρισμένη σε αγγελία 180 που μου προτείνατε πιο πάνω... σε ποια αγγελία θα τη βρω;;

cacau, δημοσίευσα το post πριν δω την απάντησή σου..! σε γυναικεία τσάντα πώς μπαίνει; αποσπάς το φακό και βάζεις ξεχωριστά το σώμα της και ξεχωριστά το φακό; αν έχω καταλάβει καλά, ο φακός δεν ενσωματώνεται όπως στις άλλες μηχανές που γίνεται flat...