Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Μεταξύ των Samsung EC-WB252 και Nikon S6600 ποια νομίζετε/γνωρίζετε ότι έχει καλύτερες επιδόσεις σε νυκτερινές φωτογραφίσεις και χωρίς φλας...προφανώς δεν ψάχνω ποιότητα dslr αλλά την έχω πατήσει με το κινητό μου, που βγάζει σημαντικά καλύτερες φωτογραφίες από την τωρινή μου μηχανή, αλλά δεν έχει ζουμ.
Το κινητό για reference περιέχει έναν 1/3.2” 8.13MP CMOS sensor με backside illuminated 1.4 μm pixels και υποστήριξη 1080p30 (είναι είτε ο Sony IMX105PQ είτε ο Samsung’s S5K3H2YX, δεν έχω δει τα μηνύματα του πυρήνα του android για να δω με ποιον από τους δύο είναι η δική μου συσκευή, αν και οι δύο έχουν πολύ κοντινά χαρακτηριστικά), ο φακός είναι f/2.2 και έχει και zero-shutter lag.
Αν νομίζετε ότι καμία δεν θα δίνει παραπλήσιες φωτογραφίες με του κινητού πείτε το μου...

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Νομίζω οτι αν θέλεις compact μηχανή με καλύτερες επιδόσεις από το κινητό σου θα πρέπει να πας σε μοντέλα της premium κατηγορίας με φωτεινό φακό

Θα πρότεινα μια εκ των

Olympus XZ-2
Panasonic LX7

Re: Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Μεταξύ των Samsung EC-WB252 και Nikon S6600 ποια νομίζετε/γνωρίζετε ότι έχει καλύτερες επιδόσεις σε νυκτερινές φωτογραφίσεις και χωρίς φλας...προφανώς δεν ψάχνω ποιότητα dslr αλλά την έχω πατήσει με το κινητό μου, που βγάζει σημαντικά καλύτερες φωτογραφίες από την τωρινή μου μηχανή, αλλά δεν έχει ζουμ.
Το κινητό για reference περιέχει έναν 1/3.2” 8.13MP CMOS sensor με backside illuminated 1.4 μm pixels και υποστήριξη 1080p30 (είναι είτε ο Sony IMX105PQ είτε ο Samsung’s S5K3H2YX, δεν έχω δει τα μηνύματα του πυρήνα του android για να δω με ποιον από τους δύο είναι η δική μου συσκευή, αν και οι δύο έχουν πολύ κοντινά χαρακτηριστικά), ο φακός είναι f/2.2 και έχει και zero-shutter lag.
Αν νομίζετε ότι καμία δεν θα δίνει παραπλήσιες φωτογραφίες με του κινητού πείτε το μου...

Ποιά είναι η τωρινή μηχανή που χάνει στην κόντρα ?.

Απο τις προδιαγραφές φαίνεται και οι 2 επιλογές σου εχουν αισθητήρα CMOs-BSI (ίδιας τεχνολογίας με του κινητού σου λογικά) μεγέθους 1/2,3 (διαφορα σε στοπ 0,90 υπέρ του 1/2,3).

και φακούς με ποιο ανοιχτό διαφραγμα το f/3.2-f/3.3 εναντι του f/2.2 (1.08 - 1.15 stop υπεροχή του κινητού).

Αρα σε χαμηλό φωτισμό περιπου 0,2-0,25 στοπ υπεροχή του κινητού .. η οποία μάλλον αδιόρατη είναι (αισθητές γίνονται διαφορές > 0,33 στοπ). Τα παραπάνω υποθέτοντας οτι συγκρίνεις σε ίδιο τελικο μέγεθος .. οχι σε 100% pixel view ..

Έπεσε στα χέρια μου μία Samsung WB750 μεταχειρισμένη και θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι φυσιολογικό τραβώντας μια φωτογραφία μετά για ένα δευτερόλεπτο να μου λέει υπό επεξεργασία και μετά να με ξαναφήνει να τραβήξω την επόμενη.

Η κάρτα που έχει είναι 8 gb class 10.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Στο 1:38 του παραπάνω βίντεο θα δείτε τι εννοώ.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Επίσης στο 1:06 του παραπάνω βίντεο.

Έχω κάνει τα πάντα, μάλλον έτσι δουλεύει η συγκεκριμένη μηχανή.

Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Την είχα για περίπου 1 χρόνο και θυμάμαι ότι είχε την ίδια συμπεριφορά και σε μένα.
Νομίζω ότι αν τραβούσες φωτογραφίες σε εξωτερικό περιβάλλον τα πράγματα ήταν κάπως καλύτερα.
Δοκίμασε λίγο να κατεβάζεις λίγο την ποιότητα της φωτογραφίας να δεις αν σου κάνει το ίδιο.

Αυτο ειναι το ποιο σπαστικο πραγμα σε μια μηχανη...

καλησπερα σας ,

εχω μια tz7 και τις τελευταιες μερες ολο σκεφτομαι την nex-3n
Κατα γενικη ομολογια λενε οτι καλο μοντελο για μεταβαση απο τις compact

με ενδιαφερει η φορητοτητα ,
δεν με ενδιαφερει το manual mode δλδ θελω να εχει καλο auto ,
να ειναι καλη χωρις χρηση flash (ψηλα iso το λεν αυτο ?) ,
να εχει καλο video
με χαλαει λιγο η ελλειψη zoom (με αποκαλουν "φωτογραφο" της πολυθρονας) των mirrorless ... αλλα αποφασισα να σηκώνομαι :)

προσπαθησα να διαβασω λιγο στο dpgr αλλα γινοταν εμφυλιος με τις samsung και την εκανα

εσεις τι λετε ?

ταβανι τα 300 ουτε γιουρο παραπάνω

ευχαριστω

Σε κόβω για "jpeg τύπο", οπότε μήπως να κοίταγες καμιά καλή compact από Olympus, Fuji μεριά? (XZ-2 ας πούμε).

Το φαντάστηκα ..
Αλλά ρώτησα γιατί και η Olympus που προτάθηκε βγάζει raw οπότε γιατί ;
Μηπως η 3n θέλει πείραγμα .. ; δε βγάζει καλές JPEG ?

Επειδή τα jpeg της Oly είναι μάλλον τα καλύτερα

καλησπερα σας ,

εχω μια tz7 και τις τελευταιες μερες ολο σκεφτομαι την nex-3n
Κατα γενικη ομολογια λενε οτι καλο μοντελο για μεταβαση απο τις compact

με ενδιαφερει η φορητοτητα ,
δεν με ενδιαφερει το manual mode δλδ θελω να εχει καλο auto ,
να ειναι καλη χωρις χρηση flash (ψηλα iso το λεν αυτο ?) ,
να εχει καλο video
με χαλαει λιγο η ελλειψη zoom (με αποκαλουν "φωτογραφο" της πολυθρονας) των mirrorless ... αλλα αποφασισα να σηκώνομαι :)

προσπαθησα να διαβασω λιγο στο dpgr αλλα γινοταν εμφυλιος με τις samsung και την εκανα

εσεις τι λετε ?

ταβανι τα 300 ουτε γιουρο παραπάνω

ευχαριστω

Το φαντάστηκα ..
Αλλά ρώτησα γιατί και η Olympus που προτάθηκε βγάζει raw οπότε γιατί ;
Μηπως η 3n θέλει πείραγμα .. ; δε βγάζει καλές JPEG ?

Αν έχεις ταβάνι τα 300 σημαίνει οτι δεν θα αναβαθμιστείς στο ορατό μέλλον απο το ΝΕΧ-3Ν + 16-50/f3.5-5.6 .. σωστά ?.

Επίσης φωτογράφος πολυθρόνας με τέρμα ζοομ το 50mm APS-C = 75mm FF δεν ταιριάζει .. θα οδηγηθείς σε κροπάρισμα ..

H XZ-2 με τον φακό της που είναι 28-112/f1,8-2.5 θα σου δώσει λίγο παραπάνω zoom (112mm FF) .. δεν είναι αμελητέα διαφορά από το 75mm

Σε χαμηλό φωτισμό δεν θα είναι πολύ χειρότερη γιατί έχει μεν μικρότερο αισθητήρα (-3 stop) αλλά ισοσταθμίζει έως ενα βαθμό με 2-3 στοπ (ανάλογα το "zoom"+κροπάρισμα) φωτεινότερο φακό.

Παράδειγμα 1. Σε φωτισμό σαλονιού ντιμαρισμένο θέλεις ένα σχετικά ευρυγώνιο πλάνο πες 30mm FF .. που καλύπτει κάδρο 3,5 μέτρα πλάτος απο 3,0μ απόσταση (παρέα 4-5 ατομα)
Με την NEX-3N + kit 16-50 (=24-75mm FF) θα πάρεις καλή φωτο με 1/50 f/3.6 (το πιο ανοιχτό που έχει) ISO 1600 και αποδεκτή στα ISO 3200.
Mε την ΧΖ-2 Θα τραβήξεις με 1/50 f/1.8 (2 stop πιο φωτεινό απο το f/3.6) ISO 400 και θα έχεις ίδια ποιότητα με το ISO3200 της ΝΕΧ .. απλά αποδεκτή ... χάνεις 1 στοπ σε σχέση με την ΝΕΧ3+κιτ.

Παράδειγμα 2. Στον ίδιο φωτισμό ενα κάπως μακρυνό πορτραίτο .. πλάτος κάδρου 60cm απο απόσταση 2,00μ .. θέλεις ζοομ στα 112mm FF
Η NEX3 + kit φτάνει στα 75mm FF με το τέρμα ζοομ 50mm/f5.6 και πρέπει να κροπάρεις 1,5Χ για ίδιο κάδρο δηλ. θα χρησιμοποιήσεις το μισό εμβαδό του αισθητήρα. H διαφορά των 3 στοπ στο μέγεθος των αισθητήρων γίνεται 2.
H XZ-2 Θα τραβήξει στο 112/f2.5 που τα έχει (2,3 στοπ πιο φωτεινό διάφραγμα) και θα έχει ελαφρά καλύτερη ποιότητα και σε ευκρίνεια και σε θόρυβο.

Χοντρα -χοντρα ναι στην NEX αν δεν σου χρειάζεται το ζοομ η/και προκειται να αναβαθμιστείς σε φακούς, αλλιώς ΧΖ-2 ..

Για καλό βιντεο σε κομπακτ δες την LX-7 τρέχει συχνα σε προσφορές στα 300$ αλλά οχι σε Ελλάδα-Ευρώπη .. Εχει καλύτερο video απο XZ-2 πιο ευρυγώνιο φακό αλλα με λιγότερο ζοομ (24-90 vs 28-112) και πιο φωτεινό φακό στα ευρυγώνια (f/1.4-2,3 vs f/1.8-2.5) ..

Ο Ηλίας τα εξήγησε άψογα - όπως πάντα. Επίσης το ότι μια μηχανή τραβάει raw δεν σημαίνει ότι είναι υποχρεωτικό κι όλας, μπορείς να τραβάς σκέτα jpeg ή raw+jpeg, και εδώ είναι που οι Olympus και Fuji έχουν σημαντικό (κατά τα προσωπικά μου γούστα) προβάδισμα, σε αντίθεση με τις Sony που μένουν μεταξεταστέες...

Ηλια , Δημητρη σας ευχαριστω πολυ

Ηλια αναλυτικοτη , εμπεριστατομενη απαντηση που διαβαζα μεχρι αργα τι ειναι τα stop , τα f , τα mm , τα "κροπαρισματα"

Τελικα διαλεξα τη sony με το σκεπτικο οτι μπορει καποια στιγμη να αγορασεις/βαλεις και αλλους φακους

Την περιμενω μεαθαυριο Τεταρτη , στα 5 γενέθλια της μικρης μου κορης

Σας ευχαριστω και παλι

Πολύ καλή, ειδικά αν ασχοληθείς και λίγο με επεξεργασία...

Μετά από αυτά που διάβασα εδώ και τις συμβουλές των μελών του φόρουμ αγόρασα τη sony nex 3n. Είχα μια compact πριν οπότε δεν ήξερα από raw. Τώρα πια για μένα υπάρχει μόνο το raw. Το jpeg το αφήνω σε περίπτωση που θέλει κάποιος να του δώσω άμεσα τις φωτογραφίες. Με λίγη επεξεργασία στο Lightroom παίρνεις το τέλειο από τις ήδη εξαιρετικής ποιότητας φωτογραφίες που βγάζει η μηχανή. Μέχρι iso 3200 ο θόρυβος είναι αποδεκτός. Το auto focus κάνει καλή δουλεία και δύσκολα να βγει φωτο με λάθος εστίαση ακόμα και αν τραβάει κάποιος όχι σχετικός. Αρκεί να μη βάλεις κατά λάθος το δάχτυλο μπροστά στον αισθητήρα. Στα + είναι και η πολύ καλή μπαταρία. Με μία 32άρα μνήμη ξεχνάς να σβήσεις. Χωράει περίπου 1500 Jpeg+raw. Δε χωράει σε τσέπη αλλά σε ένα μικρό τσαντάκι είναι οκ. Bokeh δεν έχει τόσο έντονο αλλά σίγουρα είναι πολύ πιο εμφανές από την compact που είχα. Έξτρα φακός έχει κάποιο κόστος αλλά δε νομίζω ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο από τον υπάρχοντα στο μέσο χρήστη. Το φλας στρέφεται και προς τα επάνω οπότε κάποιος πιο ψαγμένος μπορεί να πετύχει και diffusion.