Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Αναζητόντας μηχανή DSLR

Δεν είχα σκοπό κατ' ανάγκη να κάνω την αγορά εχθές αλλά έτυχε και την 100d την είχαν σε σούπερ προσφορά στα 399 ευρώ σε πακέτο μαζί με έναν απλό φακό της canon DC III 18-55mm και μάλιστα είχε μείνει ένα μόνο τελευταίο κομμάτι οπότε δεν μπόρεσα να αντισταθώ και την χτύπησα δεδομένου πως ήταν και η αρχική μου επιλογή.

Οπότε τώρα μένει το θέμα του φακού. Εχθές κάνοντας μερικές δοκιμές με τον απλό φακό που έχει επάνω, οι πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ θετικές και χωρίς να έχω ψάξει ακόμα ιδιαίτερα τις δυνατότητές της. Έβγαλα μερικές φωτογραφίες έξω το απόγευμα στο σούρουπο με συννεφιά και βγήκαν αρκετά καλές, ζωντανές χωρίς θόρυβο και χωρίς να παιδευτώ με ρυθμίσεις και σταθεροποίηση. Σε εσωτερικό χώρο το βράδυ με φλας το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο, πάνω-κάτω όπως και με την κόμπακτ. Χωρίς φλας ήταν σαφώς καλύτερο από την κόμπακτ, οι φωτογραφίες δεν έβγαιναν θολές ακόμα και χωρίς να χρειάζεται να σταθεροποιήσω την κάμερα. Ωστόσο το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θέλω να επιτύχω, υπάρχει αρκετός θόρυβος και ειδικά με ζουμ βγαίνουν πιο σκοτινές από ότι θα ήθελα. Επίσης ο φακός είναι αρκετά θορυβώδης στο κατά το auto focus, οπότε δεν βοηθάει στο βίντεο. Έτσι και αλλιώς η αγορά έγινε με σκοπό να αλλαχτεί ο φακός σχετικά άμεσα.

Ρωτάω λοιπόν και πάλι, η αρχική μου σκέψη για τον Sigma 17-50mm f2.8 EX DC OS HSM πάνω στην 100d είναι καλή επιλογή ή υπάρχει και κάτι καλύτερο να κοιτάξω χωρίς να ξεφύγω σε χρήμα; Δεν θέλω να ξοδέψω πάνω από 400 ακόμα ευρώ για φακό/φακούς.

Κατ 'αρχήν μεγεία και καλές φωτογραφίες . 400 για μια σύγχρονη (σχετικό ειναι αυτό βέβαια) και επώνυμη dSlR είναι τσάμπα πράμα . Εγώ θα σου πρότεινα , σαν αρχάριος και του λόγου μου ,να ξεζουμίσεις τον 18-55 και άσε τα πειράματα ειδικά αν οικονομικά περιορίζεσαι . Την 100d δεν την ξέρω , μια περίοδο που ψαχνόμουνα για την 700d (είναι νομίζω ίδιες μηχανές) για χρήση βιντεο είχα δει πως έχει ένα αξιοπρεπές συνεχές autofocus . Οχι σπουδαίο ,αλλά αξιοπρεπε για τα λεφτά του . Για τέτοια χρήση , χωρις να κροταλίζουν οι φακοί ,(εκτός και προτιμάς manual focus) υπάρχουν οι μαμά canon STM που γενικότερα παντού χαρακτηρίζονται σαν VFM φακοί . Εγώ εχω τον 18-135 μερικούς μήνες και είμαι γενικά ευχαριστημένος . Για βίντεο θα σου έλεγα να δοκιμάσεις τον pancake 40mm STM που ξεκινάει από τα 2.8 και ειναι στα 200 . Λιγο παραπάνω πας σε 18-55 stm αλλά μια και εχεις τέτοιο ευρος ίσως ειναι περιττό.
Αν επιμείνεις για τον sigma , που σαφώς και δεν είναι κακή επιλογή , πρόσεξε δύο πράγματα .Ο φακός αυτός δεν παίζει σε full frame . Αν αυτό και η μεταπώληση αργότερα δεν σε απασχολεί πρόσεξε το επόμενο . Η τελευταία σειρα της SIGMA έχει το χαρακτηριστικό C (contemporary) και παιζει στα 17-70 2.8 με 4 http://www.sigmaphoto.com/lenses/view-all-lenses?technologies=60 . Βέβαια αν ψάξεις 17-50 vs 17-70 θα πονοκεφαλιάσεις μη βγάζοντας άκρη . Καλό διάβασμα

Απάντηση: Re: Αναζητόντας μηχανή DSLR

Λοιπόν εχθές πέρασα από ένα Media markt να δω μηχανές. Είχε πάρα πολλά μοντέλα τόσο από DSLR από διάφορους κατασκευαστές όσο και από mirrorless/κόμπακτ, αλλά καθώς δεν γνώριζα λεπτομέρειες για τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά στις περισσότερες από αυτές, η προσοχή μου εστιάστηκε κυρίως στις DSLR canon και nikon για τις οποίες είχα προηγουμένως διαβάσει 5 πράγματα. Είδα τις canon 1200d και 100d σε πακέτα με διάφορους φακούς επάνω, και τις nikon 3xxxx και 5xxxx. Δυστυχώς δεν είχαν την canon 700d.

Η 1200d αν και σε καλή τιμή απορρίφθηκε κυρίως λόγω βάρους αλλά και χαρακτηριστικών. H 100d με εντυπωσίασε κυρίως λόγω του χαμηλού της βάρους, της touch screen, αλλά και της αρκετά καλής εργονομίας για το μέγεθός της στα δικά μου δάχτυλα. Οι nikon από κοντά μου άρεσαν κατασκευαστικά και εργονομικά πολύ και ειδικά η σειρά 5xxx με την μεγάλη αναδιπλούμενη οθόνη, και κάποιες από αυτές ήταν κσι αρκετά προσιτές σε τιμή, αλλά έχοντας θετική εντύπωση μέχρι τώρα από την canon είπα να μην ρισκάρω. Δεν είχα σκοπό κατ' ανάγκη να κάνω την αγορά εχθές αλλά έτυχε και την 100d την είχαν σε σούπερ προσφορά στα 399 ευρώ σε πακέτο μαζί με έναν απλό φακό της canon DC III 18-55mm και μάλιστα είχε μείνει ένα μόνο τελευταίο κομμάτι οπότε δεν μπόρεσα να αντισταθώ και την χτύπησα δεδομένου πως ήταν και η αρχική μου επιλογή.

Οπότε τώρα μένει το θέμα του φακού. Εχθές κάνοντας μερικές δοκιμές με τον απλό φακό που έχει επάνω, οι πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ θετικές και χωρίς να έχω ψάξει ακόμα ιδιαίτερα τις δυνατότητές της. Έβγαλα μερικές φωτογραφίες έξω το απόγευμα στο σούρουπο με συννεφιά και βγήκαν αρκετά καλές, ζωντανές χωρίς θόρυβο και χωρίς να παιδευτώ με ρυθμίσεις και σταθεροποίηση. Σε εσωτερικό χώρο το βράδυ με φλας το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο, πάνω-κάτω όπως και με την κόμπακτ. Χωρίς φλας ήταν σαφώς καλύτερο από την κόμπακτ, οι φωτογραφίες δεν έβγαιναν θολές ακόμα και χωρίς να χρειάζεται να σταθεροποιήσω την κάμερα. Ωστόσο το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θέλω να επιτύχω, υπάρχει αρκετός θόρυβος και ειδικά με ζουμ βγαίνουν πιο σκοτινές από ότι θα ήθελα. Επίσης ο φακός είναι αρκετά θορυβώδης στο κατά το auto focus, οπότε δεν βοηθάει στο βίντεο. Έτσι και αλλιώς η αγορά έγινε με σκοπό να αλλαχτεί ο φακός σχετικά άμεσα.

Ρωτάω λοιπόν και πάλι, η αρχική μου σκέψη για τον Sigma 17-50mm f2.8 EX DC OS HSM πάνω στην 100d είναι καλή επιλογή ή υπάρχει και κάτι καλύτερο να κοιτάξω χωρίς να ξεφύγω σε χρήμα; Δεν θέλω να ξοδέψω πάνω από 400 ακόμα ευρώ για φακό/φακούς.

με γειεεεεεεες!

Σε πρώτη φάση μη παίρνεις κάποιον φακό, μάθε τα χούγια της μηχανής και τα όριά του συνδυασμού που έχεις.

Εκτός αν θέλεις φακό για πορτραίτα, όπου εύκολα και αναίμακτα προτείνω τον ef50 1.8II ο οποίος είναι καταπληκτικός και όχι μόνο για τα λεφτά του.

"Γνωρίσου" με τη μηχανή σου και...βλέπεις!

Κατ 'αρχήν μεγεία και καλές φωτογραφίες . 400 για μια σύγχρονη (σχετικό ειναι αυτό βέβαια) και επώνυμη dSlR είναι τσάμπα πράμα . Εγώ θα σου πρότεινα , σαν αρχάριος και του λόγου μου ,να ξεζουμίσεις τον 18-55 και άσε τα πειράματα ειδικά αν οικονομικά περιορίζεσαι . Την 100d δεν την ξέρω , μια περίοδο που ψαχνόμουνα για την 700d (είναι νομίζω ίδιες μηχανές) για χρήση βιντεο είχα δει πως έχει ένα αξιοπρεπές συνεχές autofocus . Οχι σπουδαίο ,αλλά αξιοπρεπε για τα λεφτά του . Για τέτοια χρήση , χωρις να κροταλίζουν οι φακοί ,(εκτός και προτιμάς manual focus) υπάρχουν οι μαμά canon STM που γενικότερα παντού χαρακτηρίζονται σαν VFM φακοί . Εγώ εχω τον 18-135 μερικούς μήνες και είμαι γενικά ευχαριστημένος . Για βίντεο θα σου έλεγα να δοκιμάσεις τον pancake 40mm STM που ξεκινάει από τα 2.8 και ειναι στα 200 . Λιγο παραπάνω πας σε 18-55 stm αλλά μια και εχεις τέτοιο ευρος ίσως ειναι περιττό.
Αν επιμείνεις για τον sigma , που σαφώς και δεν είναι κακή επιλογή , πρόσεξε δύο πράγματα .Ο φακός αυτός δεν παίζει σε full frame . Αν αυτό και η μεταπώληση αργότερα δεν σε απασχολεί πρόσεξε το επόμενο . Η τελευταία σειρα της SIGMA έχει το χαρακτηριστικό C (contemporary) και παιζει στα 17-70 2.8 με 4 http://www.sigmaphoto.com/lenses/view-all-lenses?technologies=60 . Βέβαια αν ψάξεις 17-50 vs 17-70 θα πονοκεφαλιάσεις μη βγάζοντας άκρη . Καλό διάβασμα

Σε ευχαριστώ πολύ για την πολύ χρήσιμη απάντησή σου.

Η 100d με την 700d πέρα από το μέγεθος, στα χαρακτηριστικά είναι σχεδόν ίδιες μηχανές με βασική διαφορά πως η 700d έχει auto focus πολλαπλών σημείων, καταγράφει ήχο σε στέρεο αντί για μονοφωνικό και έχει αποσπόμενο πορτάκι οθόνης. Η τεχνολογία του αισθητήρα, το συνεχόμενο autofocus, τα προγράμματα λειτουργίας και όλα τα άλλα χαρακτηριστικά είναι ακριβώς τα ίδια.

Στο κατάστημα υπήρχε η ίδια μηχανή και σε πακέτο με τον φακό 18-55 STM της canon που ανέφερες, ο οποίος είναι και αθόρυβος και έχει και σταθεροποιητή, αλλά η τιμή του πακέτου ήταν 150 ευρώ επιπλέον και έτσι προτίμησα το απλό πακέτο με προοπτική να βάλω έναν ακόμα καλύτερο φακό. Έτσι και αλλιώς ο φακός αυτός της canon μόνος του έρχεται στα 120 ευρώ από το ίντερνετ οπότε πάλι κερδισμένος βγαίνω άμα τον επιλέξω.

Ο Αντίστοιχος 18-135mm που έχεις εσύ βγαίνει κοντά όσο και ο SIGMA που κοιτάω αλλά δεν είναι στα 2.8 που με ενδιαφέρει για χαμηλό φωτισμό ενώ το επιπλέον ζουμ που προσφέρει δεν με απασχολεί ιδιαίτερα.

Όσο για τον SIGMA contemporary 17-70mm, που ανέφερες τον έχω υπόψη μου και αν έχω καταλάβει καλά η διαφορά του σε σχέση με τον 17-50mm εκτός από το ζουμ είναι πως δεν κρατάει σταθερό το f2.8 και πως είναι λίγο ελαφρύτερος σε βάρος. Το contemporary υποδηλώνει και κανένα άλλο πλεονέκτημα που μου διαφέυγει;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

με γειεεεεεεες!

Σε πρώτη φάση μη παίρνεις κάποιον φακό, μάθε τα χούγια της μηχανής και τα όριά του συνδυασμού που έχεις.

Εκτός αν θέλεις φακό για πορτραίτα, όπου εύκολα και αναίμακτα προτείνω τον ef50 1.8II ο οποίος είναι καταπληκτικός και όχι μόνο για τα λεφτά του.

"Γνωρίσου" με τη μηχανή σου και...βλέπεις!

Ευχαριστώ πολύ,

Σκέφτομαι για αρχή να κρατήσω τον φακό αυτό για 1-2 μήνες μέχρι να μάθω καλά τις λειτουργίες και τα όρια της μηχανής και μετά να προχωρήσω σε αλλαγή φακού. Απλά θέλω να ξέρω καλά τις επιλογές που έχω ώστε να είμαι σίγουρος για το τι ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες μου όταν πάρω την απόφαση.

Απάντηση: Αναζητόντας μηχανή DSLR

ασε τον ΣΙΓΜΑ ειναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΟΣ για αυτα που προσφερει .......

παρε τον ΚΑΝΟΝ STM 18 55 απο ΕΒΑΥ τον βρισκεις σχεδον του Κουτιου με 65 ευρω οπως εγω τον δικο μου και ειναι αστερι !

Re: Απάντηση: Αναζητόντας μηχανή DSLR

ασε τον ΣΙΓΜΑ ειναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΟΣ για αυτα που προσφερει .......

παρε τον ΚΑΝΟΝ STM 18 55 απο ΕΒΑΥ τον βρισκεις σχεδον του Κουτιου με 65 ευρω οπως εγω τον δικο μου και ειναι αστερι !

O STM θα είναι σίγουρα πιο αθόρυβος και έχει και σταθεροποιητή εικόνας που είναι σημαντικό, όμως είναι f/3.5-5.6. Θα έχει ουσιαστική διαφορά σε σχέση με αυτόν που έχω τώρσ ως προς την ποιότητα της εικόνας και κυρίως στις εσωτερικές λήψεις χαμηλού φωτισμού που με ενδιαφέρουν;

Κάνοντας και άλλες δοκιμές η κάμερα συνεχίζει να μην με ικανοποιεί σε φωτογραφίες εσωτερικού χώρου χωρίς φλας. Σε εξωτερικές λήψεις είναι σούπερ, αλλά εντός σπιτιού με φυσικό φωτισμό βλέπω αρκετό θόρυβο στην ποιότητα και καμιά φορά έχουν και μία μικρή θολούρα το οποίο ίσως να οφείλεται στην έλλειψη σταθεροποιητή.

Οπότε το ερώτημα παραμένει, με έναν φακό f/2.8 σαν τον Sigma που ανέφερα θα δω ουσιαστική βελτίωση σε αυτές τις λήψεις ή μήπως για την συγκεκριμένη μηχανή είναι δώρον άδωρον και ουσιαστική διαφορά μπορεί να υπάρξει μόνο με μία καλύτερη full frame μηχανή με μεγαλύτερη ευαισθησία;

Αν δεν έχει νόημα μια τέτοια αναβάθμιση, τότε να προσανατολιστώ στον αρκετά φτηνότερο STM της Canon και να κερδίσω απλά από τον σταθεροποιητή και το αθόρυβο AF για τα βίντεο. Αν ένας φακός f/2.8 μπορεί όντως να κάνει στο θέμα του θορύβου την διαφορά αισθητά, τότε είμαι διατεθειμένος να ξοδέψω κάτι παραπάνω για να την κερδίσω.

Όποια βοήθεια είναι πολύτιμη.

Κάνοντας και άλλες δοκιμές η κάμερα συνεχίζει να μην με ικανοποιεί σε φωτογραφίες εσωτερικού χώρου χωρίς φλας. Σε εξωτερικές λήψεις είναι σούπερ, αλλά εντός σπιτιού με φυσικό φωτισμό βλέπω αρκετό θόρυβο στην ποιότητα και καμιά φορά έχουν και μία μικρή θολούρα το οποίο ίσως να οφείλεται στην έλλειψη σταθεροποιητή.

Οπότε το ερώτημα παραμένει, με έναν φακό f/2.8 σαν τον Sigma που ανέφερα θα δω ουσιαστική βελτίωση σε αυτές τις λήψεις ή μήπως για την συγκεκριμένη μηχανή είναι δώρον άδωρον και ουσιαστική διαφορά μπορεί να υπάρξει μόνο με μία καλύτερη full frame μηχανή με μεγαλύτερη ευαισθησία;

Αν δεν έχει νόημα μια τέτοια αναβάθμιση, τότε να προσανατολιστώ στον αρκετά φτηνότερο STM της Canon και να κερδίσω απλά από τον σταθεροποιητή και το αθόρυβο AF για τα βίντεο. Αν ένας φακός f/2.8 μπορεί όντως να κάνει στο θέμα του θορύβου την διαφορά αισθητά, τότε είμαι διατεθειμένος να ξοδέψω κάτι παραπάνω για να την κερδίσω.

Όποια βοήθεια είναι πολύτιμη.
Πρώτα πρώτα έχω παρόμοια παλιότερη μηχανή 1000D με φακό 2.8 (Tamron 17-50 2.8)
Όταν λες έχεις θόρυβο ή θολούρα σε εσωτερικό χώρο με τι παραμέτρους είναι οι φωτογραφίες αυτές;
Υποθέτω ότι έχεις τη μηχανή στο auto? Αν ναι, με τις συνθήκες φωτισμού που έχει η μηχανή ανοίγει όσο μπορεί το διάφραγμα, ανεβάζει ISO και βάζει μια πιο αργή ταχύτητα για να βγει σωστά φωτισμένη η φωτογραφία. υψηλό ISO = θόρυβος, αργή ταχύτητα= κουνημένη (Θολούρα φαντάζομαι εννοείς ότι είνια κουνημένες, προφανώς γιατί έβαλε ταχύτητα στην οποία δεν μπορείς να κρατήσεις σταθερή τη μηχανή)

Δοκίμασε να βαλεις σε τρίποδο τη μηχανή να ρυθμίσεις iso π.χ. 100-200 και να δεις αν σε ικανοποιεί.
Με πιο φωτεινό φακό και με σταθεροποίηση προφανώς μπορείς να βγάλεις με πιο νορμαλ ταχύτητες και πιο χαμηλά ISO (αλλά μην περιμένεις και θεαματικά αποτελέσματα ειδικά σε κινούμενα αντικείμενα)

Πρώτα πρώτα έχω παρόμοια παλιότερη μηχανή 1000D με φακό 2.8 (Tamron 17-50 2.8)
Όταν λες έχεις θόρυβο ή θολούρα σε εσωτερικό χώρο με τι παραμέτρους είναι οι φωτογραφίες αυτές;
Υποθέτω ότι έχεις τη μηχανή στο auto? Αν ναι, με τις συνθήκες φωτισμού που έχει η μηχανή ανοίγει όσο μπορεί το διάφραγμα, ανεβάζει ISO και βάζει μια πιο αργή ταχύτητα για να βγει σωστά φωτισμένη η φωτογραφία. υψηλό ISO = θόρυβος, αργή ταχύτητα= κουνημένη (Θολούρα φαντάζομαι εννοείς ότι είνια κουνημένες, προφανώς γιατί έβαλε ταχύτητα στην οποία δεν μπορείς να κρατήσεις σταθερή τη μηχανή)

Δοκίμασε να βαλεις σε τρίποδο τη μηχανή να ρυθμίσεις iso π.χ. 100-200 και να δεις αν σε ικανοποιεί.
Με πιο φωτεινό φακό και με σταθεροποίηση προφανώς μπορείς να βγάλεις με πιο νορμαλ ταχύτητες και πιο χαμηλά ISO (αλλά μην περιμένεις και θεαματικά αποτελέσματα ειδικά σε κινούμενα αντικείμενα)

Η σύγκριση που κάνω είναι μεταξύ φωτογραφιών που είχα τραβήξει πριν μερικές εβδομάδες με μία canon 6Dμε φακό EF 24-105mm f/4L IS USM και πάνω στο ίδιο θέμα που είναι η 9 μηνών κόρη μου και υπό ίδιες συνθήκες δηλαδή σε εσωτερικό χώρο με φυσικό φωτισμό, χωρίς φλάς, χωρίς τρίποδο και στο αυτόματο. Στην 100D δοκίμασα και το πρόγραμμα πορτρέτου όπως και ένα άλλο ειδικό για παιδιά που κινούνται αλλά χωρίς να δω ουσιαστική βελτίωση.

Η θολούρα δεν με απασχολεί ιδιαίτερα, δεν είναι σε όλες τις φωτογραφίες και είναι μικρή οπότε πιστεύω είναι θέμα σταθεροποιητή κυρίως. Έτσι και αλλιώς ακόμα και με την 6D με σταθεροποιητή κάποιες έβγαιναν κουνημένες όταν κινούταν πολύ γρήγορα το μωρό. Από ένα σημείο και πάνω φαντάζομαι είναι αναπόφευκτο χωρίς τρίποδα και περισσότερο φως.

Εκεί που εστιάζω κυρίως την διαφορά είναι στον θόρυβο. Με την 6D οι φωτογραφίες έβγαιναν πολύ πιο καθαρές, πιο διαυγή και πιο φωτεινές, ενώ το περίγραμμά του αντικειμένου όπου έχει νετάρει η μηχανή προς το θολωμένο background κάνει περισσότερη αντίθεση. Εκεί με καλύτερο φακό στην 100D μπορώ να πάρω το αποτέλεσμα που μου έδινε η 6D?

Καταρχήν μην ασχολείσαι με αυτόματα προγράμματα πορτρέτου, παιδιά σε κίνηση και τέτοια μάθε την μηχανή σου και τα βασικά περί ρυθμίσεων δεν πήρες dslr για να τραβάς στο αυτόματο, το να μάθεις τι θα βάζεις στα AV, TV και P είναι ευκολο. 9 μηνών κόρη φαντάζομαι μπουσουλάει γρήγορα ή και περπατάει οπότε για να μην παιδεύεσαι ακόμα και f2.8 φακό να πάρεις όταν αρχίσει να κινείται γρήγορα (δεν εννοώ μόνο στο περπάτημα-τρέξιμο αλλά και στο πως κινούν απότομα το κεφάλι ή το σωμα τα παιδιά) χρειάζεσαι μεγάλη ταχύτητα και υψηλο iso(αρα παραπάνω θορυβο) και ίσως ριπή για να βγει καλή η φωτογραφία σε εσωτερικούς χώρους αλλά και πάλι θα είναι θέμα τύχης. Ισως ένα φωτεινός prime να σου δώσει την ταχύτητα που ψάχνεις σε εσωτερικούς χώρους. Η 6D έχει προφανώς καλύτερο σύστημα εστίασης από την δικιά σου αρα σίγουρα το ποσοστό των εστιασμένων φωτογραφιών θα είναι μεγαλύτερο. Επίσης έχει πολύ καλυτερη συμπεριφορά σε υψηλά ISO οπότε και ο λιγότερος θορυβος είναι αναμενόμενος. Επειδή όμως κατά την άποψη μου είναι μεγάλο το κόστος για αρχάριο ερασιτέχνη θα επανέλθω στην αρχική συμβουλή. Μάθε την μηχανή σου, μάθε τα βασικά της φωτογραφίας. Πχ με ένα φθηνό (ή και πιο ακριβό) εξωτερικό φλας να κάνει bounce στο χαμηλό ταβάνι ενός σπιτιού παγώνεις και την πιο απότομη κίνηση του πιο ζωηρού παιδιού στο μισοσκόταδο χωρίς να χρειαστεί να ανεβάσεις ISO και να έχει θορυβο η φωτογραφία
Επίσης η βασική επεξεργασία μια λήψης (πχ αποθορυβοποίηση) είναι κάτι που μπορείς να μάθεις να κάνεις ευκολα

Last edited:

Ναι εννοείται πως στο παιδί βγάζω φωτογραφίες κατά ριπας για να πετύχω μία καλή φωτογραφία όπως την θέλω όχι κουνημένη. Η σύγκριση γίνεται μεταξύ μίας καλής με την 6D με μια καλή με την 100D.

Στην 6D δεν είχα παίξει καθόλου με ρυθμίσεις και χωρίς εξωτερικό φλας και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, χωρίς να λέω πως δεν θα μπορούσε και καλύτερο από κάποιον που γνωρίζει περισσότερα τεχνικά περί φωτογράφησης από εμένα. Αντίστοιχη επίδοση δηλαδή με αντίστοιχη ευκολία δεν παίζει να πάρω αναβαθμίζοντας τον φακό της 100D;

Στο αυτόματο αν δεν διαβάσεις θα έλεγα όχι εκτός αν μιλάμε για τυχαία καλές φωτογραφίες. Πιθανότατα να έχεις λίγο καλύτερη οξύτητα ή κάποιες να έχουν περισσότερο τρισδιαστατη αισθηση με την αλλαγή φακού αλλά ως εκεί. Το καλό με τις ψηφιακές είναι ότι το κλικ του πειραματισμού δεν έχει κόστος. Οπότε δες ας πουμε τις Βασικές αρχές που έχει γραψει ο Alex ή κάποιο άλλο βοήθημα για αρχάριους κάνε τα πειράματα σου και θα δεις ότι είναι κατα βάθος θέμα εξοικείωσης και τίποτα άλλο

Last edited:

Τελικά νομίζω έχεις δίκιο. Σήμερα πειραματίστικα αρκετά με τις manual ρυθμίσεις και έβγαλα κάποιες πολύ ωραίες φωτογραφίες. Όσο την μαθαίνω την μηχανή όλο και ανακαλύπτω ευχαρίστες εκπλήξεις. Έχω εντυπωσιαστεί με το τί μπορεί να κάνει κανείς! Ευχαριστώ για τις συμβουλές.

Απάντηση: Αναζητόντας μηχανή DSLR

βάλε τη μηχανή στο p και τράβα κάποια συγκεκριμένα καρέ.

Μετά δες τα exif των λήψεων και...διαφοροποιήσου χρησιμοποιώντας full manual ρύθμιση (τραβώντας τα ίδια καρέ)!

Σιγά-σιγά θα καταλάβεις τι επίδραση έχει η κάθε παράμετρος στο τελικό αποτέλεσμα και θα μπορείς να "στήσεις" στο μυαλό σου το καρέ που θες να βγάλεις χωρίς να αφήνεις τίποτα στην τύχη.

Πάρε ένα φτηνό φλας και βάζε το να βαράει το άσπρο ταβάνι του σπιτιού σου (και όχι κατευθείαν στο πρόσωπο του παιδιού).
Η τεχνική είναι συνηθισμένη. ψάξε για "bounce flash"
Οι φωτογραφίες θα βελτιωθούν έτσι υπερβολικά.
Και ένα φτηνό φλας βγάζει τα λεφτά του πολύ πιο γρήγορα από έναν φακό.

Προς το παρόν παίζω με ISO, κλείστρο και διάφραγμα, αλλά και με κάποια έτοιμα εφέ για το χρώμα και μετά από μερικές προσπάθειες βγαίνουν πολύ καλά απότελέσματα. Τε θέμα είναι να εξοικιωθώ τώρα με τις ρυθμίσεις ώστε να μην χρειάζεται να κάνω τόσες δοκιμές μέχρι να πετύχω αυτό που θέλω. Ευχαριστώ για τις συμβουλές!

Σκέψεις για αγορά DSLR

Καλημέρα παιδιά,εδώ και αρκετό καιρό σκέφτομαι να μπω κι εγώ στον κόσμο των DSLR κυρίως για τις δυνατότητες που έχουν πλέον στο βίντεο αλλά και γιατί όχι,να ασχοληθώ λιγάκι και με τη φωτογραφία (όχι τρελά πράγματα,χαλαρά,τουλάχιστον σε πρώτη φάση).Έχω διαβάσει αρκετά αυτές τις μέρες για τις δυνατότητες που έχουν αλλά και τους περιορισμούς,δυσκολίες,αγορά φακών κλπ επάνω στο βίντεο τους σε σχέση με τις βιντεοκάμερες.Με φωτογραφία δεν έχω πολυασχοληθεί με DSLR,γνωρίζω μεν 2-3 πραγματάκια αλλά ασχολούμαι αρκετά χρόνια με το βίντεο ημιεπαγγελματικά .Σε πρώτη φάση θα ήθελα να κάνω λίγες κινήσεις (να αρκεστώ δηλαδή σε ενα kit) και να μην ξοδευτώ για φακούς κλπ προκειμένου να γνωρίσω τις δυνατότητές τους και να εξοικειωθώ με τη χρήση τους και να δω εν τέλει πως πάει το όλο σπορ.Ψάχνοντας κάποια μοντέλα είδα τις Canon 600-700D (που με ενδιαφέρουν λόγω Magic Lantern) και την Nikon D5200.Θα ήθελα και την γνώμη των ειδικών του forum πάνω σε αυτές και αν χρειαστεί να μου προτείνετε και άλλες πάνω στο budget αυτών των μηχανών όμως.

Διάβασε από την αρχή το νήμα, είναι απολύτως σχετικό με αυτό που σκέπτεσαι! :-)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αναζητόντας μηχανή DSLR

Αν θες πιο πολυ για σκοτεινες φασεις δεν θα δεις διαφορα με αυτον που εχεις !

o STM 18 - 55 Ειναι ΕΝΤΕΛΩΣ αθορυβος στην Εστιαση οχι στο Ζουμαρισμα ....
σαν ποιοτητα εικονας ειναι πολυ καλος για τα λεφτα του ....καλυτερος απο αυτον που εχεις !!

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Αναζητόντας μηχανή DSLR

Αν θες πιο πολυ για σκοτεινες φασεις δεν θα δεις διαφορα με αυτον που εχεις !

o STM 18 - 55 Ειναι ΕΝΤΕΛΩΣ αθορυβος στην Εστιαση οχι στο Ζουμαρισμα ....
σαν ποιοτητα εικονας ειναι πολυ καλος για τα λεφτα του ....καλυτερος απο αυτον που εχεις !!

Ευχαριστώ. Δηλαδή αν δεν έχει διαφορά στις συνθήκες περιορισμένου φωτός, που έχει διαφορά ένας φακός f/2.8 σε σχέση με έναν f/4.0 και γιατί να δώσει κάποιος στην προκειμένη περίπτωση τα 200+ euro για έναν Sigma ή Tamron με f/2.8 ή τα 500+ euro για τον αντίστοιχο USM της Canon σε σχέση με τον STM 18-55mm f/3.5-5.6 ;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Αναζητόντας μηχανή DSLR

Ευχαριστώ. Δηλαδή αν δεν έχει διαφορά στις συνθήκες περιορισμένου φωτός, που έχει διαφορά ένας φακός f/2.8 σε σχέση με έναν f/4.0 και γιατί να δώσει κάποιος στην προκειμένη περίπτωση τα 200+ euro για έναν Sigma ή Tamron με f/2.8 ή τα 500+ euro για τον αντίστοιχο USM της Canon σε σχέση με τον STM 18-55mm f/3.5-5.6 ;

Είναι πολύ σοβαρό το θέμα.

Προερχόμενος από την eos20D με τον tamron 17-50 2.8 δε τραβούσα πάνω από ISO800, άντε να πήγαινα στο 1600 όπου ο θόρυβος άρχιζε να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Τώρα με την e-pl5 έχω μπερδευτεί λίγο γιατί βλέπω ότι μπορώ να έχω usable φωτογραφίες ακόμα και σε 3200-4000 iso. Χθες μάλιστα έκανα δοκιμές με τον φακό του κιτ της e-pl5, τον 14-42 και εξεπλάγην ευχάριστα!

Βέβαια σούταρα σε jpg οπότε δε ξέρω τι κόλπα κάνει η μηχανή και πως θα είναι αυτό το αρχείο σε raw. Αλλά...τι με νοιάζει? Ένας λόγος που πήγα σε olympus είναι η σταθεροποίηση στο σώμα και τα jpg της...

Τελικά με τους νέους αισθητήρες πόση χρησιμότητα έχουν οι πολύ γρήγοροι φακοί κάτω από f2.5??? Χρειάζονται σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή η αγορά τους θα έχει να κάνει μόνο με την ποσότητα και ποιότητα του βάθους πεδίου τους?

μούμπλε...μούμπλε...μούμπλε...