Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Αναζητόντας μηχανή DSLR

Στέργιε οι φωτεινοί φακοί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο είναι πάντα χρήσιμοι. Δες στο νήμα "μύρισε καλοκαίρι" εδώ http://avclub.gr/forum/showthread.php/116076-%CE%9C%CF%8D%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B9?p=1057150655&viewfull=1#post1057150655 με την M5 στα 12.800 και τον panny 20/1,7. Για αυτό που ήθελα usable την θεωρώ...

Απάντηση: Re: Αναζητόντας μηχανή DSLR

Στέργιε οι φωτεινοί φακοί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο είναι πάντα χρήσιμοι. Δες στο νήμα "μύρισε καλοκαίρι" εδώ http://avclub.gr/forum/showthread.php/116076-%CE%9C%CF%8D%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B9?p=1057150655&viewfull=1#post1057150655 με την M5 στα 12.800 και τον panny 20/1,7. Για αυτό που ήθελα usable την θεωρώ...

Δεν είχα σκοπό να απαξιώσω την ύπαρξή τους (ποιος είμαι?) απλά προσωπικά έχω επαναπροσδιορίσει τα όρια της...αναγκαιότητας τους! Η e-pl5 με έχει εκπλήξει ευχάριστα, όπως αντίστοιχα φαντάζομαι ότι θα είναι όλες οι σύγχρονες μηχανές.

Δε περίμενα να ανοίξει τόσο η όρεξή μου ξανά για φωτογραφία!

Η e-pl5 είναι έρωτας! Το δεύτερο m4/3 σώμα μου, που πολλές φορές γίνεται πρώτο...

edit: ουσιαστικά έχει ίδια ποιότητα φωτογραφίας με την Μ5, μόνο χρηστικές είναι οι διαφορές τους.

Απάντηση: Re: Αναζητόντας μηχανή DSLR

Η e-pl5 είναι έρωτας! Το δεύτερο m4/3 σώμα μου, που πολλές φορές γίνεται πρώτο...

edit: ουσιαστικά έχει ίδια ποιότητα φωτογραφίας με την Μ5, μόνο χρηστικές είναι οι διαφορές τους.

σε ότι αφορά τη χρηστικότητα είχα ένα θεματάκι στην αρχή που την πήρα. Αλλά μετά είδα κάποια youtube βιντεάκια, διάβασα και το manual και έχω αναθέσει σε διάφορα κουμπιά λειτουργίες που με ενδιαφέρουν περισσότερο (πχ ev, WB, ISO setting), και πλέον την έχω συνηθίσει και είμαι πολύ ευχαριστημένος!
Το μόνο που μένει είναι ο 45ρης 1.8 και ίσως ο 17 1.8 της oly ή ο 20 1.7 της pana. Το θέμα είναι ότι έχω τον 14mm 2.5 της pana και δε ξέρω αν μου χρειάζεται άλλος ευρυγώνιος (δε θα μάθω αν δε δοκιμάσω).

ΥΓ: καταχραστήκαμε το θέμα του ανθρώπου, παρδών.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Αναζητόντας μηχανή DSLR

Ευχαριστώ. Δηλαδή αν δεν έχει διαφορά στις συνθήκες περιορισμένου φωτός, που έχει διαφορά ένας φακός f/2.8 σε σχέση με έναν f/4.0 και γιατί να δώσει κάποιος στην προκειμένη περίπτωση τα 200+ euro για έναν Sigma ή Tamron με f/2.8 ή τα 500+ euro για τον αντίστοιχο USM της Canon σε σχέση με τον STM 18-55mm f/3.5-5.6 ;

Οι διαφορές πολλές φορές είναι και θέμα γούστου και προσωπικότητας του καθενός ενώ η τιμολογιακή πολιτική κάθε κατασκευαστή πολλές φορές σε εμάς του απλούς καταναλωτές ειναι ακατανόητη . Αν όλα ήταν θέμα τιμής τότε στην σύγκριση http://www.lightandmatter.org/2013/equipment-reviews/lens-comparison-canon-ef-24-70-f2-8l-ii-vs-tamron-24-70-f2-8-vc/ η canon θα έπρεπε να κλείσει το εργοστάσιο . Και όμως υπάρχει κόσμος που θα δώσει τα 2 χιλιάρικα εβρώ για να πάρει την κόκκινη κορδέλα ,χωρίς σταθεροποιήση παρακαλώ , ή 1.5 χιλιάρικο για τον αντίστοιχο nikor 24 -70 2.8 για τον οποίο φημολογείται ότι έχει θέματα στα μηχανικά μέρη . Απόλυτη απάντηση δεν υπάρχει .

Γενικά όμως , αν θες καλό γυαλί με επιδόσεις σε κλειστούς χώρους θα το πληρώσεις . Ίσως επειδή σε αυτό τον χώρο παίζουνε και πολλοί επαγγελματίες που δεν θα διστάσουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη . Πριν δώσεις πολλά λεφτα χωρίς να είσαι και απόλυτα σίγουρος πάρε τον 50αρι 1.8 (100 ) . Αν δεν σ' αρέσει τον δίνεις και πας στον 40mm 2.8 (200 ) ενώ υπάρχει και ο ακριβότερος 50mm 1.4 στα 300 αν θυμάμαι καλά . Ολοι αυτοί ειναι και FF οπότε θεωρητικά τους ξεφορτώνεσαι και εύκολα . Σε εξωτερικούς χώρους και μέρα ενας 18-55 ίσως καλύψει τις απαιτήσεις του αισθητήρα σου ενώ ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία δίνει ο 18-135 πάλι stm πάλι για μτχ μιλάω γιατί αυτός καινούριος συμφέρε να τον πάρεις κιτ . Εγώ τουλάχιστον έτσι θα κινούμουν.

Επίσης 2.8 έστω και σταθερό σε σχέση με το δικό σου 3.5 αν βολευέσαι στα 18mm x 1.6 =28.8 mm , έχει διαφορά λιγότερο του στοπ , αν δεν απατώμαι . Αξίζει τα χρήματα ? Εκεί βέβαια βλέπεις σε τι mm τραβάς και επιλέγεις .Επίσης υπάρχει η ωραία λύση του flash που προτείνεται παραπάνω , και θα προσέθετα και εγώ , (νομίζω αρχικά έγραψες πως δεν ασχολείσαι με raw) , να σήκωνες λίγο το iso για να ρεφάρεις το κούνημα και αν έβλεπες στο LR ή όπου βολεύεσαι σε τι βαθμό μπορείς να καθαρίσεις χωρίς μεγάλες απώλειες ?

Σορρυ για το μακροσκελές , αλλά επειδή και εγώ νέος είμαι και ψάχνομαι , έχω κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς πολύ πρόσφατους .

Οι διαφορές πολλές φορές είναι και θέμα γούστου και προσωπικότητας του καθενός ενώ η τιμολογιακή πολιτική κάθε κατασκευαστή πολλές φορές σε εμάς του απλούς καταναλωτές ειναι ακατανόητη . Αν όλα ήταν θέμα τιμής τότε στην σύγκριση http://www.lightandmatter.org/2013/equipment-reviews/lens-comparison-canon-ef-24-70-f2-8l-ii-vs-tamron-24-70-f2-8-vc/ η canon θα έπρεπε να κλείσει το εργοστάσιο . Και όμως υπάρχει κόσμος που θα δώσει τα 2 χιλιάρικα εβρώ για να πάρει την κόκκινη κορδέλα ,χωρίς σταθεροποιήση παρακαλώ , ή 1.5 χιλιάρικο για τον αντίστοιχο nikor 24 -70 2.8 για τον οποίο φημολογείται ότι έχει θέματα στα μηχανικά μέρη . Απόλυτη απάντηση δεν υπάρχει .

Γενικά όμως , αν θες καλό γυαλί με επιδόσεις σε κλειστούς χώρους θα το πληρώσεις . Ίσως επειδή σε αυτό τον χώρο παίζουνε και πολλοί επαγγελματίες που δεν θα διστάσουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη . Πριν δώσεις πολλά λεφτα χωρίς να είσαι και απόλυτα σίγουρος πάρε τον 50αρι 1.8 (100 ) . Αν δεν σ' αρέσει τον δίνεις και πας στον 40mm 2.8 (200 ) ενώ υπάρχει και ο ακριβότερος 50mm 1.4 στα 300 αν θυμάμαι καλά . Ολοι αυτοί ειναι και FF οπότε θεωρητικά τους ξεφορτώνεσαι και εύκολα . Σε εξωτερικούς χώρους και μέρα ενας 18-55 ίσως καλύψει τις απαιτήσεις του αισθητήρα σου ενώ ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία δίνει ο 18-135 πάλι stm πάλι για μτχ μιλάω γιατί αυτός καινούριος συμφέρε να τον πάρεις κιτ . Εγώ τουλάχιστον έτσι θα κινούμουν.

Επίσης 2.8 έστω και σταθερό σε σχέση με το δικό σου 3.5 αν βολευέσαι στα 18mm x 1.6 =28.8 mm , έχει διαφορά λιγότερο του στοπ , αν δεν απατώμαι . Αξίζει τα χρήματα ? Εκεί βέβαια βλέπεις σε τι mm τραβάς και επιλέγεις .Επίσης υπάρχει η ωραία λύση του flash που προτείνεται παραπάνω , και θα προσέθετα και εγώ , (νομίζω αρχικά έγραψες πως δεν ασχολείσαι με raw) , να σήκωνες λίγο το iso για να ρεφάρεις το κούνημα και αν έβλεπες στο LR ή όπου βολεύεσαι σε τι βαθμό μπορείς να καθαρίσεις χωρίς μεγάλες απώλειες ?

Σορρυ για το μακροσκελές , αλλά επειδή και εγώ νέος είμαι και ψάχνομαι , έχω κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς πολύ πρόσφατους .

Σε ευχαριστώ πολύ.

Ναι θέλω πράγματι επιδόσεις σε κλειστούς χώρους, αυτό είναι το ζητούμενό μου, αλλά δεν έχω την πολυτέλεια να αγοράζω και να πουλάω φακούς μέχρι να βρω αυτό που μου κάνει, για αυτό ζητάω και βοήθεια. Εδώ που βρίσκομαι δεν υπάρχουν εξειδικευμένα καταστήματα φωτογραφικών ειδών, και ούτε θέλω να μπλέξω με αγοροπωλησίες με e-bay. Θέλω έναν φακό γενικής χρήσης που να μου προσφέρει ευελιξία και σημαντική βελτίωση σε κλειστό χώρο και στην νύχτα, και να διευκολύνει και στην λήψη βίντεο. Πράγμα που σημαίνει να είναι αθόρυβος σε focus και ζουμ, να νετάρει γρήγορα και να έχει και ζουμ. Οι σταθεροί φακοί στο βίντεο δεν θα με βολέψουν. Επίσης τραβώντας με τον 17-55mm που έχω τώρα, για την χρήση που κάνω δεν μπορώ να πω πως μου λείπει ιδιαίτερα το περισσότερο ζουμ οπότε μάλλον πάλι σε κάτι με παρόμοιο εύρος θα στοχεύσω.

Το ερώτημα είναι αν θα κάνουν την διαφορά οι πιο ακριβοί φακοί με μεγαλύτερο διάφραγμα από έναν βασικό φτηνό αθόρυβο φακό με σταθεροποιητή και όχι τόσο μεγάλο διάφραγμα όπως είναι ο Canon STM, η τουλάχιστο τέτοια διαφορά που να δικαιολογούν τα χρήματά τους. Εκεί είναι που έχω μπερδευτεί!

Επίσης με ενδιαφέρει και πολύ η ευκολία, δεν θέλω δηλαδή να τραβάω τεράστια αρχεία raw, και μετά να αρχίσω τις επεξεργασίες στον υπολογιστή για να πετύχω αυτό που θέλω. Θέλω αποτέλεσμα γρήγορα και εύκολα, απευθείας από την κάμερα. Για τον ίδιο λόγο δεν πολυψήνομαι για την λύση του εξωτερικού φλας και για τον ίδιο λόγο δεν χρησιμοποιώ τρίποδο. Δεν είμαι φωτογράφος να έχω συγκεκριμένο θέμα και τον χρόνο να το τραβήξω λεπτομερώς όπως θέλω. Οι φωτογραφίες μου είναι συνήθως αυθόρμητες της στιγμής σε καθημερινά θέματα που προκύπτουν χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία.

Σε ευχαριστώ πολύ.

Ναι θέλω πράγματι επιδόσεις σε κλειστούς χώρους, αυτό είναι το ζητούμενό μου, αλλά δεν έχω την πολυτέλεια να αγοράζω και να πουλάω φακούς μέχρι να βρω αυτό που μου κάνει, για αυτό ζητάω και βοήθεια. Εδώ που βρίσκομαι δεν υπάρχουν εξειδικευμένα καταστήματα φωτογραφικών ειδών, και ούτε θέλω να μπλέξω με αγοροπωλησίες με e-bay. Θέλω έναν φακό γενικής χρήσης που να μου προσφέρει ευελιξία και σημαντική βελτίωση σε κλειστό χώρο και στην νύχτα, και να διευκολύνει και στην λήψη βίντεο. Πράγμα που σημαίνει να είναι αθόρυβος σε focus και ζουμ, να νετάρει γρήγορα και να έχει και ζουμ. Οι σταθεροί φακοί στο βίντεο δεν θα με βολέψουν. Επίσης τραβώντας με τον 17-55mm που έχω τώρα, για την χρήση που κάνω δεν μπορώ να πω πως μου λείπει ιδιαίτερα το περισσότερο ζουμ οπότε μάλλον πάλι σε κάτι με παρόμοιο εύρος θα στοχεύσω.

Το ερώτημα είναι αν θα κάνουν την διαφορά οι πιο ακριβοί φακοί με μεγαλύτερο διάφραγμα από έναν βασικό φτηνό αθόρυβο φακό με σταθεροποιητή και όχι τόσο μεγάλο διάφραγμα όπως είναι ο Canon STM, η τουλάχιστο τέτοια διαφορά που να δικαιολογούν τα χρήματά τους. Εκεί είναι που έχω μπερδευτεί!

Επίσης με ενδιαφέρει και πολύ η ευκολία, δεν θέλω δηλαδή να τραβάω τεράστια αρχεία raw, και μετά να αρχίσω τις επεξεργασίες στον υπολογιστή για να πετύχω αυτό που θέλω. Θέλω αποτέλεσμα γρήγορα και εύκολα, απευθείας από την κάμερα. Για τον ίδιο λόγο δεν πολυψήνομαι για την λύση του εξωτερικού φλας και για τον ίδιο λόγο δεν χρησιμοποιώ τρίποδο. Δεν είμαι φωτογράφος να έχω συγκεκριμένο θέμα και τον χρόνο να το τραβήξω λεπτομερώς όπως θέλω. Οι φωτογραφίες μου είναι συνήθως αυθόρμητες της στιγμής σε καθημερινά θέματα που προκύπτουν χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία.

Αγαπητέ λυπάμαι αλλά μηχανάκι που να τα κάνει όλα εύκολα γρήγορα και όμορφα , εγώ τουλάχιστον, δεν γνωρίζω . Από την στιγμή που μπήκες στο χωράφι με τις dslr αναγκαστικά θα χορέψεις τον χορό των φακών .Διαφορετικά θα έπρεπε να πάρεις μια καλή bridge mirorless με evf σαν υποκατάστατο dslr με ένα χορταστικό ζουμ Χ20 ή 30 ή Χ50 και να γουστάρεις jpeg . Και πάλι στα σκοτάδια θα είχες θέμα , τουλάχιστον θα ήξερες πως δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι' αυτό και θα ησύχαζες . Και θα είχες αθόρυβο autofocus με το κοντρόλ στο δάχτυλο και το αριστερό χέρι στην τσέπη Αν θες αθόρυβο autofocus σε βίντεο , αυτη τη στιγμή νομίζω πως ότι πιο αθόρυβο είναι ο 18-135 stm http://www.youtube.com/watch?v=tm8C76c-jtA . Ο 40mm 2.8 σε κάποιο βίντεο που είδα κάνει λίγο χάρχαλο και δεν έχει και is . Για τον 18-55 δεν έχω βρει βίντεακι αλλά περιμένω να είναι πάνω κάτω αθόρυβος σαν τον 135. Αν ψάξεις στο tube stm vs non-stm θα καταλάβεις
Επειδή και εγώ πριν κάτι μήνες έψαχνα κάτι ανάλογο που να κάνει τα πάντα αλλά με δυνατότητες στο βίντεο κατέληξα στην 70d παρά το κράξιμο που έχει φάει για τις φωτογραφικές thw ικανότητες . Ο βασικός λόγος ήταν το dual pixel cmos autofocus που μέχρι στιγμής καμία μηχανή σε αυτήν την τιμή (από όσο ξέρω τουλάχιστον) δεν έχει http://www.youtube.com/watch?v=CYrjy0pVQtQ .

Δεν έγραψα πουθενά πως θέλω να τα κάνω όλα και εύκολα. Θέλω να κάνω συγκεκριμένα πράγματα με την μέγιστη δυνατή ευκολία στο συγκεκριμένο budget.

Η αλλαγή του φακού που έχω τώρα είναι δεδομένη για τον λόγο κυρίως πως δεν με καλύπτει στο βίντεο, όπως δεδομένο είναι πως για την ώρα δεν θέλω να ασχοληθώ με πολλούς φακούς, φλας, τρίποδα κλπ. Δεν έχω και τον χρόνο πάνω από όλα.

Με αυτά τα δεδομένα ρωτάω, να πάω στον αμέσως καλύτερο φακό που μου καλύπτει τις βασικές μου απαιτήσεις για ευελιξία στην φωτογραφία και για το βίντεο που με ενδιαφέρει, δηλαδή στον 18-55 STM, ή μια που θα αλλάξω φακό να πάω σε κάτι καλύτερο που πιθανώς θα με διευκολύνει περισσότερο στις δύσκολες από θέμα φωτός συνθήκες; Αν δεν είναι να μου δώσει κάτι παραπάνω για την συγκεκριμένη χρήση που περιγράφω προφανώς θα αρκεστώ στον φτηνότερο STM.

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

ενα φιλαρακι παρηγγειλε την compact sony hx60 ρωταω αν στα 300 ευρω παιζει καμια καλυτερη compact( καινουρια μονο) ?

Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Απο sony κοιτας την rx100 απλα δεν στη προτεινα γτ ειναι πιο ακριβη. Την εχω κι εγω αυτη κι ειμαι απολυτα ικανοποιημενος. Θεωρω την xz2 περισσοτερο vfm επιλογη απλα απ' οτι βλεπουμε υπαρχουν καποια θεματα αξιοπιστιας

με λιγα λογια επειδη εχει παραγγειλει απο τον ΚΟΤΣΟΒΟΛΟ την μηχανη θα κανει αλλαγη σε καλυτερο μοντελο απο αυτα που διαθετει το συγκεκριμενο καταστημα , οποτε compact εως 300 και κατι ψιλα ευρω....

Nikon j3 απο τον Κωτσο με 199 με τον kit φακό. Απλα τρομερό deal.

Εδώ μια ωραία σύγκριση σε αληθινές συνθηκες Ε-Μ10 / Α6000

Απο τα πιο ωραια κ ευχαριστα στο να το βλεπεις συγκριτικο που εχω δει :)

Με την αναξιοπιστία της X-Z2 και με τον κουμπάρο μου σε αναμονή compact μέχρι 300 ευρώ νομίζω ότι η nikon 1 j3 προβάλει σαν φαβορί.
Τι λέτε?