Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Έχεις κάποια μηχανή? Τι χρήση θα κάνεις, για δώσε μερικά στοιχεία...

Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Μόλις έδωσα την GH3. Μου άρεσε που τα έκανε όλα, αλλά μου έλειπε η σταθεροποίηση και το focus peaking.
Έχω έναν Νοκτον και πιστεύω ότι θα τον χρησιμοποιήσω περισσότερο με ένα σώμα που θα μου προσφέρει τα παραπάνω. Ειδικά στο βίντεο.
Γενικώς δεν τη θέλω για κάποια συγκεκριμένη χρήση, πχ τοπία και θα θυσιάζα την καλύτερη ποιότητα του βίντεο, για καλύτερη φωτογραφία.
Να σου πω την αλήθεια καλοβλέπω και την LX100 που φαίνεται πως τα συνδυάζει όλα αρκετά καλά, με φοβίζει όμως ο περιορισμός του φακού.
Θα ήθελα δηλαδή να έχω και ένα φακό μεγαλύτερου εστιακού μήκους, ≈100mm ας πούμε, για να βγάζω και κανένα πορτραίτο με όμορφο bokeh.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εννοείτε για ερασιτεχνική χρήση τη θέλω, τα γούστα μου βγάζω.

Παίδες τα φώτα σας. Είμαι μεταξύ της Ε-Μ1 και της Ε-Μ10. Τα οικονομικά μου είναι περιορισμένα, οπότε η πρώτη θα είναι μετεχειρισμένη και η δεύτερη καινούργια.
Τι θυσιάζω αν πάρω την Μ10;
Βοήθεια!

Θυσιαζεις καποια πραγματα που ισως να μην σου ειναι σημαντικα αφου το ΙQ των μηχανων ειναι παρομοιο ειδικα στο RAW (στο Jpeg η ΕΜ1 υποτιθεται διορθωνει περισσοτερα πραγματα ειδικα σε Πανυ φακους), θυσιαζεις κυριως την αδιαβροχοποιηση και συνολικα την καλυτερη αντοχη σωματος (αδιαφορο για πολλους ερασιτεχνες που δεν εχουν αναλογους φακους), την 5axis Vs 3axis σταθεροποηση (σημαντικο κυριως στο βιντεο - μακρο), την επιπλεον μπαταρια αν παρεις και το grip (που ανεβαζει κιαλλο την τιμη, καλυτερα ειναι να κουβαλας 2 μπαταριες στην τσεπη), την χρηση 4/3 φακων (αδιαφορο για εσενα) , το λιγο καλυτερο CAF, την λιγο καλυτερη ριπη και buffer, και τα περισσοτερα κουμπια για παραμετροποιηση.
Κερδιζει σε ενσωματωμενο φλας, μεγεθος βαρος, χρηματα και χρονο εγγυησης αφου θα την παρεις καινουργια την ΕΜ10

Για περιορισμένα οικονομικά, προτιμότερη πιστεύω η LX100.
Πουλάς και τον Nokton κι έχεις την LX100 και τελειώνεις.

Ειμαι στο ψαξιμο για αγορα σοβαρης μηχανης. Μεχρι τωρα εχω καταληξει στην sony a6000. Θεωρω οτι σαν πακετο δεν παιζεται απο καμια μηχανη.

Η fuji ομως γενικα σαν φιλοσοφια εταιρειας μου αρεσει παρα πολυ. Και ειδικα η x100s/t και ας ειναι αλλης κατηγοριας απο την a6000. Την μη υπαρξη tilt screen, το πιο αργο focus και την τιμη μπορω να τα παραβλεψω, ομως με χαλαει πολυ ο fixed φακος. Σκοπευω να ασχοληθω πιο πολυ με street ληψεις χωρις να σημαινει οτι θα κανω μονο αυτο.

Εχω δει και την LX100 αλλα δεν θελω 4/3 και σωμα χωρις εσωτερικο flash διοτι παει περιπατο η οποια φορητοτητα.

Η γνωμη σας ποια ειναι? Θα ξαναπω οτι την fuji την βλεπω και...λιωνω

Για κάποιο λόγο μου έχει γυαλίσει και η X-T1.
Απ' ότι διαβάζω έχει μεγαλύτερο δυναμικό εύρος και καναδυό στοπ καλύτερη συμπεριφορά στα άκρα.
Ανεβαίνει και η τιμή βέβαια, δε βλέπω να υπάρχει και καμια μεταχειρισμένη. Είναι και άλλο σύστημα.
Έχει κανείς εμπειρία από fuji;

Ειμαι στο ψαξιμο για αγορα σοβαρης μηχανης. Μεχρι τωρα εχω καταληξει στην sony a6000. Θεωρω οτι σαν πακετο δεν παιζεται απο καμια μηχανη.

αν νομιζεις κάτι τέτοιο, τότε γιατί ρωτάς εμάς; Για να επιβεβαιώσουμε την άποψή σου; Για να μειώσουμε την ανασφάλειά σου; Και με ποιό φακό θα κάνεεις street? Με τον 16-50; Υπάρχει κάποιος σοβαρός φακός στο σύστημα αυτό που ταιριάζει σε αυτό που ξέρουμε ως street; Ποιός είναι αυτός;

Από την άλλη η fuji έχει ακριβώς αυτά που χρειάζεται για street. Ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο. Είναι ειδική μηχανή

Sony A6000
Για αθλητισμό, πορτραίτο, ρεπορτάζ, ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
Τα νικονάκια, κανονακια τα πατά χάμω

Από ελληνικά καταστήματα ποιο προτιμάτε;
Θα μπορούσα να δω σε κάποιο fuji - olympus από κοντά;
Αν υπάρχει πρόβλημα να αναφερθεί το κατάστημα στείλτε μου πμ.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

αν νομιζεις κάτι τέτοιο, τότε γιατί ρωτάς εμάς; Για να επιβεβαιώσουμε την άποψή σου; Για να μειώσουμε την ανασφάλειά σου; Και με ποιό φακό θα κάνεεις street? Με τον 16-50; Υπάρχει κάποιος σοβαρός φακός στο σύστημα αυτό που ταιριάζει σε αυτό που ξέρουμε ως street; Ποιός είναι αυτός;

Από την άλλη η fuji έχει ακριβώς αυτά που χρειάζεται για street. Ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο. Είναι ειδική μηχανή

Θεωρω οτι ειναι το καλυτερο πακετο (μαζι με την τιμη) σε εναλλαξιμους φακους. Ομως η fuji ειναι αλλη κατηγορια. Γι'αυτο ρωταω να μου πειτε μια γνωμη.

Επισης δεν εχω εμπειρια, οτι διαβαζω στο internet και σε βιβλια. Δεν καταλαβαινω την επιθετικοτητα.

Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Sony A6000
Για αθλητισμό, πορτραίτο, ρεπορτάζ, ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
Τα νικονάκια, κανονακια τα πατά χάμω

Με τι φακούς, και σε ποιο κόστος μιλάμε. Μιλάμε για mirrorless ή σώματα ανεξαρτήτως τεχνολογίας; Γιατί οι ακάθρεπτες που έβγαλαν οι Canon και Nikon είναι μέχρι στιγμής sideshow στη "σοβαρή" γκάμα τους. Πάντως τους φακούς που έβγαλε η Canon για το ακάθρεπτο συστηματάκι της, έστω αυτούς τους 4, ούτε στα πιο τρελά της όνειρα δεν τους διαθέτει η Sony. Τουλάχιστον όχι έστω σε κοντινή τιμή. Όταν ο υπερευρυγώνιός της κοστίζει τα 2πλάσια και βάλε, τι άλλο να πούμε.

Η fuji ομως γενικα σαν φιλοσοφια εταιρειας μου αρεσει παρα πολυ. Και ειδικα η x100s/t και ας ειναι αλλης κατηγοριας απο την a6000. Την μη υπαρξη tilt screen, το πιο αργο focus και την τιμη μπορω να τα παραβλεψω, ομως με χαλαει πολυ ο fixed φακος. Σκοπευω να ασχοληθω πιο πολυ με street ληψεις χωρις να σημαινει οτι θα κανω μονο αυτο.

Εχω δει και την LX100 αλλα δεν θελω 4/3 και σωμα χωρις εσωτερικο flash διοτι παει περιπατο η οποια φορητοτητα.

Και οι δυο βγαζουν απιθανες φωτογραφιες. Η σονυ ειναι ποιο ευελικτη λογω επιλογης φακων.

Παιχνιδακια ειναι βεβαια και οι δυο, θα επερνα καποια απο τις δυο μονο σαν δευτερη :p

αν μπορεσεις να ζησεις με ενα εστιακο μηκος, την fuji...

αν οχι, την sony...

εχω την x100s και την 5n... δεν συγκρινονται σε θεμα εικονας...

η αληθεια ειναι ομως οτι στα γενεθλια του μικρου στον παιδοτοπο, πηρα την Sony... (και για το video, βεβαια...)

Εάν κάποιος δελεάζεται από την ελκυστική τιμή και τις προδιαγραφές του σώματος της μηχανής (για τη Σόνυ), πλανάται πλάνην οικτράν. Δυστυχώς οι προσιτές επιλογές του συστήματος, ο ζουμ 16-50 και ο ευρυγώνιος πανκέικ 16/2.8 είναι φακοί που ΔΕΝ καλύπτουν τον κύκλο του APS, και η σόνυ είναι εντελώς αισχρή που τους πουλάει για τέτοιους- κανονικά οι συγκεκριμένοι μετά βίας καλύπτουν ακόμη και τα 4/3. Κανονικά είναι φακοί για συστήματα της μιας ίντσας, χωρίς πλάκα. Εάν βέβαια κάτσει και τα σκάσει για ακριβούς φακούς (ή χρησιμοποιεί τους σταθερούς της Σίγμα, όσο βρίσκονται ή χρησιμοποιεί μόνο χειροκίνητους adapted φακούς ), εκεί πάσο.

Είναι πέραν αμφιβολίας ότι το (APS) σύστημα της Φούτζι από φακούς είναι πολύ ποιοτικότερο άρα ανώτερο. Κατ' αρχάς έχει έναν λογικού κόστους γρήγορο στάνταρ ζουμ, τον 18-55/2.8-4, που βγαίνει πολύ φθηνά ως φακός κιτ. Ας ξεκινήσουμε από εκεί.

Last edited:

Να συμπληρώσω και εγώ ότι η sony έχει ένα εξαιρετικό σώμα με την a6000 αλλά οι φακοί είναι ανεπαρκείς.
Η nikon νομίζω ότι παραμένει ο βασιλιάς στις φωτογραφικές για ειδικές και γενικές συνθήκες φωτογράφισης.
Η canon με τη σειρά M νομίζω ότι έχει χάσει στις λεπτομέρειες και στο μέλλον θα δείξει πιο πολλά.
Η fuji x100s είναι ειδική μηχανή αλλά αν σου κάτσει αυτό το ειδικό κάνεις σπουδαία πράγματα.
Θα έλεγα καλύτερα ότι η σειρά Χ της fuji είναι ειδική έχει πολλές παραξενιές (και ποια δεν έχει) αλλά αν την μάθεις δεν ξεκολλάς.
Ψάξε καλύτερα τι θες να κάνεις με τη μηχανή και το ποια μηχανή θα πάρεις θα έρθει στην πορεία.

Ως γνωστόν ψάχνομαι κι εγώ αυτόν τον καιρό και διαπίστωσα ότι η sony προς το παρόν έχει εξαιρετικά περιορισμένη γκάμα φακών. Αυτό ήταν μια - αρνητική - έκπληξη για μένα, ειδικά στο κομμάτι APS-C πίστευα ότι τόσα χρόνια στο κουρμπέτι θα είχε βγάλει κάποιους αξιοπρεπείς φακούς σε νορμάλ τιμές...

Εγώ σκέφτομαι να αγοράσω και τους λοιπούς 2 φακούς του συστήματος Μ για να το ολοκληρώσω. Με περίπου 900 ευρώ μπορεί κανείς να πάρει και τους 4 φακούς του συστήματος. Ακριβώς το ανάποδο από ό,τι κάνει η Σόνυ. Ίσως και πιο σωστό, για χτίσιμο συστήματος και όχι φρου φρου και αρώματα. Φακοί οπτικά καλοί που να σηκώνουν τα 24 και βάλε mp. Σόνυ εάν έπαιρνα, θα ήταν μόνο ως βάση για manual φακούς. Πρέπει να ακουμπήσεις σοβαρό ποσό για να πάρεις καλό φακό σε Σόνυ -οπότε ποιος ο λόγος;

Οπα ρε παιδια. Ειναι καλυτερη επιλογη να στήσει συστημα καποιος πανω στην eos m; Απο που και ως που; Για το αν και οταν θα βγαλει ενα σοβαρο σωμα η canon στην κατηγορια; Ο 35mm και ο 50mm που ειναι σαν επιλογες prime; Δεν λεω, ακριβες οι επιλογες της sony, αλλα δεν μετραει φακους για το Ε-mount στα δακτυλα του ενος χεριου. Αλλα εχει και εναν καλο 18-105, ο 55-210 ειναι φτηνοτερος και απο τον 55-200 canon EF-M. Μπορει καποιος να αγορασει και τον 18-200 για all around. Ή να επενδυσει σε full frame φακους για μελλοντικη αναβαθμιση σε σωμα. Εγω τα 350 για να μπει καποιος σε eos m συστημα τα βρισκω πολλα...

Last edited:

Θα βγαλει ωσονουπω αναβαθμισμενο σωμα οποτε και θα εχει αλλο νοημα η συλλογη φακων για το συστημα. Η σονυ ειναι προφανες οτι εχει αλλη προσεγγιση και απευθυνεται σε αλλο φασμα χρηστων.
Οι 35ρηδες και 50ρηδες της σονυ, γνωριζεις μηπως ποσο κοστιζουν?

Re: Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Θα βγαλει ωσονουπω αναβαθμισμενο σωμα οποτε και θα εχει αλλο νοημα η συλλογη φακων για το συστημα. Η σονυ ειναι προφανες οτι εχει αλλη προσεγγιση και απευθυνεται σε αλλο φασμα χρηστων.
Οι 35ρηδες και 50ρηδες της σονυ, γνωριζεις μηπως ποσο κοστιζουν?
O 50mm 260 και ο 35mm 400 . Θεωρεις δηλαδη αυτες τις τιμες εξωφρενικες και παραλογες σε σχεση με αυτα που δινουν οι αλλοι στα mirrorless συστηματα τους; Τουλαχιστον μπορω να βαλω και τους αναλογους sigma, αν δεν με απασχολουσε το f, με 190 εκαστος. Μην εχουμε στο μυαλο μας τους φακους για Dslr. Εκει αγοραζω τον canon 50mm 1.8 και 50 μεταχειρισμενο. Ριξε μια ματια σε fuji και panasonic τιμες.