Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Να σας ευχαριστήσω όλους, από δευτέρα, γιατί σήμερα δεν με βλέπω να προλαβαίνω, θα πάω να πάρω την NIKON...σε όσα site βλέπω δίπλα δίπλα φωτογραφίες από τις δύο μηχανές η Fuji μου μοιάζει πολύ blurred χωρίς λεπτομέρεια, ενώ η NIKON είναι πολύ πιο sharp κάτι που μου αρέσει. Μιας και σπάνια πειράζω τις φωτογραφίες μετά στον υπολογιστή διάλεξα αυτή που μου αρέσει περισσότερο out of the box χωρίς custom ρυθμίσεις ή τράβηγμα σε raw και βελτίωση στον υπολογιστή.

δεν μπορουμε ναταχουμε ολα, και μικρο μεγεθος και καλο αποτελεσμα και ευχρηστια και μικρο budjet, κατι απ' όλα ή και περισσοτερα θα τα αφησεις πισω, το θεμα ειναι αν θα μεινεις ευχαριστημενος με αυτα που θα κρατησεις ....

Ακριβώς...σε κάτι πρέπει να συμβιβαστείς. Το αμείλικτο συνήθως είναι το budget που σου βάζει ένα ταβάνι. Από εκεί και πέρα ο καθένας αποφασίζει ανάλογα με το τι θέλει. Όμως όπως είπατε και αρκετοί το σημαντικότερο είναι να χρησιμοποιείς όποια φωτογραφική και αν έχεις. Το να έχεις μια σούπερ ντούπερ dslr και να την βγάζεις 3-4 φορές το χρόνο προσωπικά μου είναι πολύ χειρότερο από μια ταπεινή compact ακόμη και των 150 ευρώ που την έχεις κάθε μέρα μαζί σου στο τσαντάκι σου και βγάζεις 4-5 φορές την εβδομάδα φωτογραφίες. Η compact και στη μορφή της NIKON P340 μπορεί να μείνει μόνιμα στο μικρό τσαντάκι που κουβαλώ καθημερινά με 2 σκληρούς, μερικά στικάκια, θήκη γυαλιών και 2-3 πραγματάκια πρώτης ανάγκης, κάτι μεγαλύτερο απλά δεν θα χωρούσε...

Τελικά άλλο θα παραλάβω σε λίγες ώρες και αυτό ήταν απόφαση της στιγμής που ελπίζω να μην το μετανιώσω.
Μιας και είχα θέματα με το κινητό που έχω τώρα (ένα LG που το kitkat κολλάει σχετικά συχνά) και επειδή δεν υπήρχε περίπτωση αν έπαιρνα φωτογραφική τώρα για κανένα τρίμηνο να πάρω και κινητό πήρα κάτι που -κάπως- συνδυάζει και τα 2.
Πήρα το ΝΟΚΙΑ Lumia 1020...είδα φωτογραφίες και είναι σίγουρα καλύτερες από αυτές που βγάζει η τωρινή φωτογραφική μου, ένα κλικ κάτω από την P340 που έλεγα ότι θα πάρω και με προφανώς κάποιες περιορισμένες λειτουργίες λόγω ότι είναι κινητό. Έτσι σε κάποια επόμενη προσφορά θα μπορέσω να πάρω κάποια Mirrorless χωρίς να σκέφτομαι ότι έχω δώσει αρκετά χρήματα για φωτογραφική. Όπως και να το κάνουμε έβλεπα ξανά και ξανά την J4 σε σύγκριση με την P340 και ήταν φανερά (και αναμενόμενα) καλύτερη και τα 250 ευρώ της P340 δεν είναι και λίγα για να πεις ότι λίγους μήνες μετά ξαναδίνεις άλλα τόσα για εναλλάξιμους φακούς.
(Ελπίζω επίσης να μην θέλω να σπάσω το τηλέφωνο λόγω windows phone :P )

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Νομίζω ότι έκανες την σωστή κίνηση γιατί αν ήσουν εραστής της φωτογραφίας θα έπαιρνες με τα 50 ευρώ ένα απλό smartphone και με τα υπόλοιπα φωτογραφική.
Επίσης να ξέρεις ότι ένα κλικ κάτω το 1020 δεν θα είναι από την nikon αλλά πολλά κλικ κάτι όμως που σε φωτογραφίες μέρα μεσημέρι κάτω από τον ήλιο δε θα το δεις.
Στα δύσκολα θα ήθελες να είχες μηχανή αλλά αν την ήθελες πραγματικά θα την είχες πάρει.
Παρόλα αυτά νομίζω ότι έκανες την καλύτερη κίνηση για τις ανάγκες σου και δύσκολα θα το μετανιώσεις.

Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Νομίζω ότι έκανες την σωστή κίνηση γιατί αν ήσουν εραστής της φωτογραφίας θα έπαιρνες με τα 50 ευρώ ένα απλό smartphone και με τα υπόλοιπα φωτογραφική.
Επίσης να ξέρεις ότι ένα κλικ κάτω το 1020 δεν θα είναι από την nikon αλλά πολλά κλικ κάτι όμως που σε φωτογραφίες μέρα μεσημέρι κάτω από τον ήλιο δε θα το δεις.
Στα δύσκολα θα ήθελες να είχες μηχανή αλλά αν την ήθελες πραγματικά θα την είχες πάρει.
Παρόλα αυτά νομίζω ότι έκανες την καλύτερη κίνηση για τις ανάγκες σου και δύσκολα θα το μετανιώσεις.

Για να μην παρεξηγηθώ...το ένα κλικ ήταν σε σχέση με το μεγάλο ποσοστό των φωτογραφιών που τραβάω στις συνθήκες που τις τραβάω...Μπορεί το μέγεθος του αισθητήρα να είναι σχεδόν ίδιο και στα δύο (1/1.7" με φακό f/1.8 και 1/1.5' με φακό f/2.2) , αλλά προφανώς μια dedicated φωτογραφική θα είναι καλύτερη. Από την άλλη πχ. δεν τραβάει Burst shots το κινητό, αλλά δεν με θυμάμαι να έχω τραβήξει ποτέ έτσι.
Σε κάθε περίπτωση τώρα αγόρασα κινητό και όχι φωτογραφική, οπότε δεν υπάρχει "ψυχολογικό" κόλλημα να αγοράσω σε 6 μήνες - 1 χρόνο μια mirrorless...που εκεί όντως θα δω διαφορά. Και ίσως θα είναι καλύτερα να μαζέψω πιο χαλαρά χρήματα ή/και να ψάχνω και τίποτα προσφορές σε μεταχειρισμένα για σώμα και φακό χωριστά (το ιδανικό για μένα μια GM1 με κάποιο Pancake φακό...).

Burst εισαι σιγουρος οτι δεν εχει; Το λεω γιατι ολα τα τελευταια νομιζω εχουν, μεσα σαυτα και ενα που εχω.

Για κινητο εκανες πολυ καλη επιλογη. Αδιανοητη επιλογη πριν καποια χρονια, θα ξαναπω οτι μεγαλο κομματι του μελλοντος της φωτογραφιας βρισκεται στα κινητα τηλεφωνα.

Το καλό με το Lumia είναι ότι τραβάει στα 38 MPixel σε raw και σου βγάζει και ένα αρχείο 5 ΜΡ μέσω oversampling. Αυτά αν θέλεις ποιότητα, αλλά κάνει 3-4 δευτερόλεπτα από λήψη σε λήψη (αν και κάτι διάβασα με το τελευταίο Update των windows ότι υπήρχε κάποια βελτίωση). Κατά τα άλλα αν θες burst με άλλη εφαρμογή μπορείς, αλλά πέφτει σημαντικά η ποιότητα (λόγω κυρίως έλλειψης επεξεργαστικής ισχύος). Σε κάποια site λένε ότι με την άλλη εφαρμογή μπορείς μπορείς Burst μόνο σε ανάλυση 1024x768, σε άλλα και στα 5 MP.
Όσο για τα κινητά, πιστεύω ότι θα εξαφανίσουν την επόμενη 5ετία τις φθηνές point and shoot (ήδη υπήρχε αν θυμάμαι καλά πτώση στις πωλήσεις άνω του 40%). Αλλά θεωρώ ότι το μέγιστο λόγω χώρου που μπορούν να πετύχουν είναι να βάλουν κάποιο μεγάλο αισθητήρα κοντά στην ίντσα και σταθερό ευρυγώνιο φακό. Για ζουμ λογικά θα βελτιώσουν τη λύση του Lumia, δηλαδή τραβάς στα 40-50-60 MPixel και το ζουμ θα γίνεται με κροπάρισμα από το τεράστιο αυτό αρχείο, ενώ μέσω λογισμικού θα δίνουν φωτογραφίες με oversampling κοντά στα 5 MPixel για sharing και εκτυπώσεις Α4, ενώ όσοι θέλουν να το ψάξουν περισσότερο θα παίζουν με τα raw αρχεία. Άσε που ο λόγος του να τραβάς σε τόσα MPixel είναι και το να αρχίσει να είναι πραγματικά αναγκαία μεγαλύτερη μνήμη στο κινητό, άνω των 128 GB, όπως και γρηγορότερους επεξεργαστές και ram για την επεξεργασία της φωτογραφίας σε πραγματικό χρόνο - δηλαδή να σε αναγκάζουν να αναβαθμίζεις σχετικά συχνά.
Από εκεί και πέρα είτε θα παίζεις με mirrorless με μεγέθος κοντά σε αυτό της σημερινής GM1 ή θα πηγαίνεις σε full frame, που όπως και να το κάνεις δεν μπορείς να μειώσεις τρελά το μέγεθος...

Canon PowerShot S120 ή Nikon J4 Kit 10-30mm ?

Αποκλειστικά και μόνο για φωτογραφίες.

Τι λέτε ?

Τι φωτογραφιες ?
(σε τι ... "συνθηκες")

Η φορητοτητα απασχολει ?

Γενικής χρήσης μηχανουλα που θα την έχω πάντα μαζί. Κυρίως στη παραλία. Γύρο στο 300αρι.
(Για τα δύσκολα έχω την D750, αλλά δεν θέλω και να τη βάλω στην άμμο)

Last edited:

εγώ μια χαρά θα έβαζα τη d750 στην άμμο και στο χιόνι και στη βροχή και παντού. Το έκανα δηλαδή με τη d700, θα το ξαναέκανα με τη d750, αν τύχει να την πάρω. Η διαφορά της s110/s120 σε σχέση με όλες τις άλλες κόμπακτ και ακάθρεφτες είναι μία. Αν έχεις μεγάλες παλάμες, χωρά μέσα στην παλάμη σου και δεν φαίνεται, δεν ενοχλεί. Έχει σαφέστατα πιο μικρή επιφάνεια και όγκο από ένα σύγχρονο κινητό. Αν αυτό το εκτιμά κάποιος τότε αξίζει η αγορά της.

Μήπως όμως η J4 βγάζει καλύτερες φωτογραφίες ώστε να αξίζει ο λίγο μεγαλύτερος όγκος της ?

Re: Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

.. Αλλά θεωρώ ότι το μέγιστο λόγω χώρου που μπορούν να πετύχουν είναι να βάλουν κάποιο μεγάλο αισθητήρα κοντά στην ίντσα και σταθερό ευρυγώνιο φακό. Για ζουμ λογικά θα βελτιώσουν τη λύση του Lumia, ....

.. λενε κάποιοι οτι αυτόν τον φράκτη θα τον πηδήξουν .. ;) με πολλαπλούς αισθητήρες φακούς σε παράταξη ..

http://www.technologyreview.com/news/536816/a-way-to-get-much-higher-resolution-selfies/

http://spot.light.co/

Last edited:

Canon PowerShot S120 ή Nikon J4 Kit 10-30mm ?

Αποκλειστικά και μόνο για φωτογραφίες.

Τι λέτε ?

την κανον θα την συνεκρινα πιο πολυ με την v1, το iso της ειναι....χαλια!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Αισθητηρας 1´ μπήκε φέτος σε κινητο ειναι το Panasonic CM1 εδω δεν εχει έρθει ακομη...

Re: Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Τελικά άλλο θα παραλάβω σε λίγες ώρες και αυτό ήταν απόφαση της στιγμής που ελπίζω να μην το μετανιώσω.
Μιας και είχα θέματα με το κινητό που έχω τώρα (ένα LG που το kitkat κολλάει σχετικά συχνά) και επειδή δεν υπήρχε περίπτωση αν έπαιρνα φωτογραφική τώρα για κανένα τρίμηνο να πάρω και κινητό πήρα κάτι που -κάπως- συνδυάζει και τα 2.
Πήρα το ΝΟΚΙΑ Lumia 1020...είδα φωτογραφίες και είναι σίγουρα καλύτερες από αυτές που βγάζει η τωρινή φωτογραφική μου, ένα κλικ κάτω από την P340 που έλεγα ότι θα πάρω και με προφανώς κάποιες περιορισμένες λειτουργίες λόγω ότι είναι κινητό. Έτσι σε κάποια επόμενη προσφορά θα μπορέσω να πάρω κάποια Mirrorless χωρίς να σκέφτομαι ότι έχω δώσει αρκετά χρήματα για φωτογραφική. Όπως και να το κάνουμε έβλεπα ξανά και ξανά την J4 σε σύγκριση με την P340 και ήταν φανερά (και αναμενόμενα) καλύτερη και τα 250 ευρώ της P340 δεν είναι και λίγα για να πεις ότι λίγους μήνες μετά ξαναδίνεις άλλα τόσα για εναλλάξιμους φακούς.
(Ελπίζω επίσης να μην θέλω να σπάσω το τηλέφωνο λόγω windows phone :P )

μεγειά από μένα,
θα περιμένουμε να μας πεις εντυπώσεις από το κινητό ως φωτογραφική μηχανή, σίγουρα θα υπολείπεται κάπου, αλλά σε συνηθισμένες φωτογραφίες την ημέρα δεν ξέρω κατά πόσο,
το καλό είναι ότι το έχεις πάντα πάντα μαζί σου
και ένα άλλο καλό είναι ότι είναι η πιο καλή κρυφή κάμερα για φωτογραφίες στο δρόμο,

πρόσφατα σε ταξίδι στο Σικάγο για επαγγελματικούς λόγους,
η καινούρια mirrorless με τον pancake φακό,
έγινε μπελάς μέσα στην τσέπη του χειμωνιάτικου μπουφάν και δεν την κουβαλούσα μαζί μου, με αποτέλεσμα να χάσω άπειρες καλές φωτογραφίες

όσον αφορά τα windows phone, έγινα πρόσφατα κάτοχος αφού είχα περάσει από iphone και από android , και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος αν παραβλέψω την απουσία ορισμένων εφαρμογών

Re: Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Μιας και ανεφερες οτι δεν θελεις επεξεργασια και ότι σου αρεσουν τα χρωματα FUJI/Olympus δες και την Ολυ ΕΜ-10, σε σχεση με την Sony που σου προτεινε ο Παναγιωτης θα παρεις πιο ετοιμο αρχειο και θα βρεις πιο πληρη γκαμα φακων,
απο την αλλη η 6000 έχει ταχυτερη εστιαση σε CAF (που για τοπιο-πορτρετο δεν παιζει κανενα ρολο) και καλυτερο βιντεο και θεωρητικα (όχι στην πραξη κατα την γνωμη μου) λιγο καλυτερη αποδοση στα ψηλα ISO.

Τελικά μαλλον θα θυσιάσω το σκόπευτρο και θα παρω την Olympus EPL-5. Επαιξα λιγο μαζί της και μου άρεσε πολύ.

Λεω αρχικά με τον κιτ φακό και στην πορεία σκεπτομαι για 1-2 Primes.

Ακούω καλά λόγια για τους Sigma 19mm f2.8 & 30mm f2.8 τι λένε ; Σκέπτομαι να αγοράσω έναν από αυτούς (μαλλον τον 19ρη) και πιθανότατα τον Olympus 45mm f1.8 για πορτραίτα..

Σκόπευτρο μπορείς να βρείς μεταχειρισμένο στην πορεία, το VF2 βολικό και καλό. Οι sigma επίσης καλοί αλλά ο panny 20/1,7 σαφώς καλύτερος και compact - από τους essential φακούς m4/3 - να τον προτιμήσεις αν τον βρείς κι αυτόν στα μεταχειρισμένα γύρω στα 200-230 .

Last edited: