Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Αγορά νέας φωτογραφικής για αντικατάσταση canon 500D...

Το μονο που θελω να πω, και που πιθανως να πλατιασα στην προσπαθεια μου αυτη, ειναι οτι ΑΝ μπαινει η παραμετρος κοστος στην - ολη την σχετιζομενη με την αναζητηση σου - κουβεντα, θεωρω οτι θα "πεταξεις" τα περισσοτερα απο τα χρηματα που διαθετεις αφου η χρηση της μηχανης θα περιοριζεται στο "AUTO", και χωρις καμια περαιτέρω επεξεργασια μετα.

Επισης, για να το παω και ενα βημα παραπερα, την φωτογραφια που θα βλεπεις σε ενα μονιτορ των 100 ευρω, δεν εχει καμια (απολυτως) σχεση με πως δειχνει σε ενα μονιτορ των 600 ευρω, επισης καμια σχεση σε μια τηλεοραση, ή προβολεα... Τελος, τελειως διαφορετικα θα την δεις μολις την εκτυπωσεις στο σπιτι. Ακομα αλλιως αν την εκτυπωσεις σε φωτογραφειο

Ελπιζω να σε βοηθησα, μπερδευοντας σε.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το 2007 ολο χαρα περιδιαβαινα την Ισπανια με την καινουργια μου canon 40D. H γυναικα μου ειχε μια compact, την Canon G7.
90 στις 100, οι φωτος της G7 ηταν - μακραν - καλυτερες απο αυτες της 40D. Και ναι, ειχα διαβασει το μανιουαλ.

Δεν με μπερδεύεις, απλά το έχω ξεκαθαρίσει αυτά. Ακόμα και αν χρησιμοποιώ το αυτόματο, εξακολουθώ να θέλω ένα καλύτερο αυτόματο.
Με την οθόνη δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Έχω ένα HP DreamColor Z27x, που το χρησιμοποιώ για επεξεργασία κειμένου/προγραμματισμό, κλπ.
Δεν είναι πολύ καλό, αλλά νομίζω με ΔΕ < 1 για καμιά 600άρια ώρες ακόμα, κάτι θα δω.
Το σημαντικό είναι να κάνει σωστή δουλειά η μηχανή και να συλλάβει καλά τα χρώματα.

Όσο για το αν οι φωτογραφίες της μικρής είναι καλύτερης από την dslr, μπορείς να ανεβάσεις την καλύτερη που έβγαλες από την 40D, και την καλύτερη που έβγαλες με την G7, να δούμε και εμείς... :smile:

Δεν θα το κανω, οχι επειδη βαριεμαι να ψαχνω που εχω καταχωνιάσει φωτογραφιες που τραβηξα πριν 8 χρονια, αλλα επειδη οπως εγραψες παραπανω:
"είναι η αποτύπωση του χώρου που βρίσκομαι, όσο πιο κοντά σε αυτό που βλέπω γίνεται"

Οποτε, δεν θα καταλαβεις τις οποιες διαφορες μεταξυ 40D / G7 / τι εβλεπα -bye-

Υγ. Προφανως η 40D δυναται να βγαλει καλυτερες φωτογραφιες απο οτι η G7, αλλα στα χερια καποιου που ξερει να βγαζει φωτογραφιες :7SFGSFG:

Δεν με μπερδεύεις, απλά το έχω ξεκαθαρίσει αυτά. Ακόμα και αν χρησιμοποιώ το αυτόματο, εξακολουθώ να θέλω ένα καλύτερο αυτόματο.

Η αξία αυτών των μηχανών και η κριτική που τους γίνεται σχεδόν ποτέ δεν αφορά το αυτόματο. Σε σχεδόν κανένα review δεν ασχολείται κανείς με το αυτόματο.
Αντίθετα, οι πιο χαμηλού βεληνεκούς μηχανές ασχολούνται με το αυτόματο.

Με άλλα λόγια, και με ιδία εμπειρία, όσο περισσότερο καλή και προχωρημένη είναι η φωτογραφική, τόσο χειρότερο είναι το αυτόματο.
Οι μόνες που έχουν καλή φήμη και είναι στην πάνω κατηγορία για αυτόματο είναι οι Fujifilm & Olympus.

Να ξαναανακατέψουμε λιγο την τράπουλα ?? .. ;)

H σοβαρή διαφορά απο άποψη ποιότητας της Νικον D7200 vs Canon 70D/760D είναι η δυναμική περιοχή στα χαμηλά ISO .. την οποία δεν πρόκειται να την δείς με jpeg out of camera .. εκτός και αν τραβήξεις με κανένα σούπερ φλάτ προφάιλ που θα θέλει εναν τονο επεξεργασία .. και πάλι δεν θα φτάσεις στα ορια, απλά αντι για τα κανονικά 6-7 στοπ που έχουν τα έτοιμα jpeg θα έχεις 8-9.
Με RAW θα πας σε πάνω απο 10 αλλά αυτα που διαβάζεις για 14 στοπ ξέχνατα .. αφορούν εργαστηριακές συνθήκες .. φωτογραφικά τα 12 είναι το οριο με καλoύς prime και γύρω στα 10 με ζουμ ..

Στα ψηλά ISO είναι πολύ κοντα τα καλά APS-C μοντέλα απο Canon/Nikon κάπου 1/3 στοπ .. διαφορά που κοπιάζεις για να την δεις .. και σε jpeg δεν παίζει τόσο ρόλο ο αισθητήρας οσο η in camera επεξεργασια.

Ενα ατού της Nikon APS-C (1.5X crop) vs Canon APS-C (1.6X crop) σε σχέση με αυτά που ζήτησες (πιό ευρυγωνιο άκρο) είναι ο κάπως μεγαλύτερος αισθητήρας που δίνει 5% πιο ευρυγώνια κάδρα.

Σε καταστάσεις σαν το υδραγωγείο του Μπουκ και το cityscape που έβαλες, που ζητούμενο είναι ακούνητη φωτο μαζί με μεγάλο βαθος πεδίου δεν θα οφελήσει ο γρήγορος φακός (με f/2.8 το βάθος πεδίου είναι πολύ ρηχό). Αντίθετα η καλή συμπεριφορά του συστήματος σταθεροποίησης σε τέτοιες καταστάσεις θα σου δώσει πιο πολύ περιθώριο σε αυτό που θέλεις (χεράτη λήψη). Το κακό είναι οτι δεν υπάρχουν αξιόπιστα σχετικά τεστ .. τουλάχιστον για τους Tamron/Sigma δεν έχει πάρει κατι το μάτι μου ..

H σοβαρή διαφορά απο άποψη ποιότητας της Νικον D7200 vs Canon 70D/760D είναι η δυναμική περιοχή στα χαμηλά ISO .. την οποία δεν πρόκειται να την δείς με jpeg out of camera .. εκτός και αν τραβήξεις με κανένα σούπερ φλάτ προφάιλ που θα θέλει εναν τονο επεξεργασία .. και πάλι δεν θα φτάσεις στα ορια, απλά αντι για τα κανονικά 6-7 στοπ που έχουν τα έτοιμα jpeg θα έχεις 8-9.
Με RAW θα πας σε πάνω απο 10 αλλά αυτα που διαβάζεις για 14 στοπ ξέχνατα .. αφορούν εργαστηριακές συνθήκες .. φωτογραφικά τα 12 είναι το οριο με καλoύς prime και γύρω στα 10 με ζουμ ..

Στα ψηλά ISO είναι πολύ κοντα τα καλά APS-C μοντέλα απο Canon/Nikon κάπου 1/3 στοπ .. διαφορά που κοπιάζεις για να την δεις .. και σε jpeg δεν παίζει τόσο ρόλο ο αισθητήρας οσο η in camera επεξεργασια.

Ενα ατού της Nikon APS-C (1.5X crop) vs Canon APS-C (1.6X crop) σε σχέση με αυτά που ζήτησες (πιό ευρυγωνιο άκρο) είναι ο κάπως μεγαλύτερος αισθητήρας που δίνει 5% πιο ευρυγώνια κάδρα.

Σε καταστάσεις σαν το υδραγωγείο του Μπουκ και το cityscape που έβαλες, που ζητούμενο είναι ακούνητη φωτο μαζί με μεγάλο βαθος πεδίου δεν θα οφελήσει ο γρήγορος φακός (με f/2.8 το βάθος πεδίου είναι πολύ ρηχό). Αντίθετα η καλή συμπεριφορά του συστήματος σταθεροποίησης σε τέτοιες καταστάσεις θα σου δώσει πιο πολύ περιθώριο σε αυτό που θέλεις (χεράτη λήψη). Το κακό είναι οτι δεν υπάρχουν αξιόπιστα σχετικά τεστ .. τουλάχιστον για τους Tamron/Sigma δεν έχει πάρει κατι το μάτι μου ..

Ηλια πολη καλυ (οπως παντα) η αναλυση σου, αλλα μηπως ο φιλος δεν καταλαβαινει τι εννοεις ? -bye-

........... Δεν ξέρω τι είναι το βάθος πεδίου................

:grinning-smiley-043

Απάντηση: Re: Αγορά νέας φωτογραφικής για αντικατάσταση canon 500D...

βρε παιδια τον πήξετε στα τεχνικά και στις αναλύσεις (τα θέλει και ο κ....ς του βεβαια), Ηλια μια βδομαδα αναλυση θελει η τράπουλα που μοίρασες:music-smiley-005:, σε auto ζητησε και θελει ότι καλυτερο, άρα θελει μηχανη με καλη φωτομέτρηση και καλο JPEG στο αυτόματο, προτείνετε αναλογα ....

τώρα να έχεις dSLR και να μην ξέρεις τι είναι το βάθος πεδίου (και ούτε να θέλεις να μάθεις) δεν κάνει και πολύ λογική,

δεν είναι κακό ούτε να μην ξέρεις ούτε να μη θέλεις να μάθεις (έτσι είμαι και εγώ στο βίντεο πχ) αλλά απλά δεν χρειάζεσαι να κουβαλάς τον όγκο και το βάρος της,

αν για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλεις "μικρό" αισθητήρα,
πάρε μία από τις πολλές mirrorless τουάχιστον και ειδικά αυτές που προορίζονται για πιο αρχάριους, και οι οποίες συνήθως, βγάζουν καλύτερες φωτογραφίες στο auto mode από dSLR

Τό βαλα σκοπό να πιάσουμε τουλάχιστον τον ενα μήνα .. ;) .. μια βδομαδούλα ακόμη για επανάληψη στα βασικά (που ξεχνιούνται οσο μεγαλώνει το νημα ..) και μια ακόμα φίνις .. φτάσαμε :)

Κώστα, ο Γιώργος τα πιάνει τα τεχνικά .. δες τι συζητήσεις κάνει στις TV -bye- ... Aπλά να παρει λίγο το τεμπο των φωτογραφικών χρειάζεται ..

Υγ. Προφανως η 40D δυναται να βγαλει καλυτερες φωτογραφιες απο οτι η G7, αλλα στα χερια καποιου που ξερει να βγαζει φωτογραφιες :7SFGSFG:

Έχουν ίδιο μέγεθος αισθητήρα; Αν όχι, δεν μπορώ να καταλάβω πως ισχύει αυτό που λες. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού κάτι θα βγάλει η D40 στ αυτόματο, η compact δεν θα τα καταφέρει.
Εγώ μόνο για διαφορά D500 και canon IXUS900 μπορώ να σου πω. Η διαφορά είναι χαοτική.

Τό βαλα σκοπό να πιάσουμε τουλάχιστον τον ενα μήνα .. ;) .. μια βδομαδούλα ακόμη για επανάληψη στα βασικά (που ξεχνιούνται οσο μεγαλώνει το νημα ..) και μια ακόμα φίνις .. φτάσαμε :)

Κώστα, ο Γιώργος τα πιάνει τα τεχνικά .. δες τι συζητήσεις κάνει στις TV -bye- ... Aπλά να παρει λίγο το τεμπο των φωτογραφικών χρειάζεται ..

δεν αμφισβητούμε ότι "τα πιάνει" τα τεχνικά, το θέμα είναι πόσο ενδιαφέρεται κανείς,
εγώ έγραφα κώδικα σε assebly για χόμπυ και δεν μπορώ να καταλάβω την διαφορά του codec και του container στο βίντεο, με αποτέλεσμα να έχω να μεταφέρω στο pc κάτι παλιές κασέτες dv και να μην ξέρω πως να το κάνω σωστά

Πρόβλημα με την μηχανή μου στα μικρά iso δεν έχω, αλλά θέλω βελτίωση στα μεγάλα iso, είναι ζητούμενο, οπότε νομίζω αξίζει να δοκιμάσω.
Και δεν έχω την D600, έχω την D500.
Εγώ διάβασα γνώμες για την σταθεροποίηση των sigma/tamron, θεωρούν τον tamron καλύτερο, αλλά δίκιο έχεις, είναι υποκειμενικές εκτιμήσεις.

Ηλια πολη καλυ (οπως παντα) η αναλυση σου, αλλα μηπως ο φιλος δεν καταλαβαινει τι εννοεις ? -bye-

:grinning-smiley-043

Μια χαρά κατάλαβα, δεν είπε κάτι σύνθετο.

Μόλις κοίταξα την δυναμική περιοχή της D500. 11.5 eV. Ακόμα και αν δεν δω ποτέ τα 14.6 ev της νίκον (που φαντάζομαι δεν έχω δει και ποτέ τα 11.5 στοπ της κάνον για ανάλογους λόγους), δεν θα δω περισσότερα από την κάνον που έχω;

βρε παιδια τον πήξετε στα τεχνικά και στις αναλύσεις (τα θέλει και ο κ....ς του βεβαια), Ηλια μια βδομαδα αναλυση θελει η τράπουλα που μοίρασες:music-smiley-005:, σε auto ζητησε και θελει ότι καλυτερο, άρα θελει μηχανη με καλη φωτομέτρηση και καλο JPEG στο αυτόματο, προτείνετε αναλογα ....

Το πρόβλημα είναι ότι δεν με βλέπω για olympus/fuji. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά έχω μια entry-level dslr, και ο λογικός δρόμος "αναβάθμισης" είναι μια FF dslr (που το συζητήσαμε και το απέρριψα λόγω χρημάτων/όγκου), ή μια "high end" dslr (που αυτή την στιγμή τα reviews συγκλίνουν στην d7200). Προτάθηκαν μερικές εξαιρετικές 3/4, τις οποίες τις έψαξα και διάβασα για αυτές, αλλά δεν μου έκαναν "κλικ".

τώρα να έχεις dSLR και να μην ξέρεις τι είναι το βάθος πεδίου (και ούτε να θέλεις να μάθεις) δεν κάνει και πολύ λογική,

δεν είναι κακό ούτε να μην ξέρεις ούτε να μη θέλεις να μάθεις (έτσι είμαι και εγώ στο βίντεο πχ) αλλά απλά δεν χρειάζεσαι να κουβαλάς τον όγκο και το βάρος της,

αν για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλεις "μικρό" αισθητήρα,
πάρε μία από τις πολλές mirrorless τουάχιστον και ειδικά αυτές που προορίζονται για πιο αρχάριους, και οι οποίες συνήθως, βγάζουν καλύτερες φωτογραφίες στο auto mode από dSLR

Ξέρω τι είναι το βάθος πεδίου (θεωρητικά - η απόσταση μπρος και πίσω από το σημείο εστίασης που τα πράγματα είναι εστιασμένα).
Όμως δεν ξέρω τι είναι το βάθος πεδίου. Με την σημασία ότι δεν το έχω παρατηρήσει στην πράξη σε κάποια φωτογραφία που έχω βγάλει να υπάρχει κάτι θολό. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να τραβήξω φωτογραφία με προτεραιότητα διαφράγματος.

:flipout:
Πως με καταλαβαίνεις. Δεν θέλω να αγοράσω μηχανή, έτσι το άνοιξα το νήμα, να έχει κίνηση η κατηγορία... :BDGBGDB55:
Πλάκα κάνω, δεν σας έχω βάλει να γράφετε τσάμπα... Την βαρέθηκα την D500, δεν έχει καν μετρητή πόσες φώτος έχω βγάλει συνολικά. Θέλω κάτι φρέσκο - που σημαίνει να μπορεί να πάρει και ένα gps, να σημειώνει και που την τράβηξα για παράδειγμα...

στην πραξη φιλε μου ζητας να γίνονται ολα αυτοματα και σωστά χωρις να μπεις στον ελαχιστο κόπο να μάθεις τα βασικά, με βάση τις ηδη υπάρχουσες γνωσεις σου (συμφωνα και με τα λεγόμενα του Ηλία) το θεωρω λαθος αλλα φυσικα ειναι δικαίωμα σου,
διαπιστωσα βεβαια απο την όλη συζήτηση ότι φιλτράρεις τις πληροφορίες που δέχεσαι με το πως να το πω - ελλιπές - στον τομέα αυτο επιπεδο γνώσεων οποτε ειναι και πιθανό να βγάζεις λαθος συμπερασματα,

φερνω παραδειγμα, πες ότι έβρισκες την ιδανική μηχανη που σου κανει κλικ και εχει 20 ΕV δυναμικο ευρος και το υπερυψηλα ISO αλλα εχει την πιο χάλια φωτομέτρηση, απο την στιγμη που δεν θελεις να επεμβεις με υπολογιστή στο αρχειο, ουτε θελεις να επεμβεις με την ροδέλα της μηχανης να διορθωσεις την έκθεση την στιγμη της σύλληψης π.χ. σε Α mode συμβουλεύοντας εργαλεία όπως το ιστόγραμμα ή τα highlights κλπ. το τελικο αποτελεσμα που θα παρεις μπορει να ειναι πολυ χειρότερο και απο μια premium pocket που εχει σωστη φωτομέτρηση (το παραδειγμα του Ντινου) και κυριως θα συμβεί αυτο όχι στις εύκολες σκηνές αλλα εκει ακριβως που χρειάζεσαι την αποδοση του δυναμικού εύρους (μεγαλες διαφορες έκθεσης) ή στα δυσκολα νυχτερινά που η μηχανη μπορει να λαθεψει και να υποεκθεσει εμφανιζοντας θορυβο ενω δεν θαπρεπε και ας έχει μεγαλυτερο αισθητηρα απο την άλλη.

υπαρχουν μηχανες που όπως ήδη σου είπαμε σου δινουν πιο ευκολα σωστα χρώματα γιατι οι εταιριες τις εχουν βελτιστοποιήσει στον τομέα αυτό, απευθύνονται οχι μονο στον αρχάριο αλλα και στον επαγγελματία που δεν εχει χρονο να δαπανήσει, αν λοιπον εσυ δεν εχεις την διαθεση να το παιδεψεις και να ξεπεράσεις αυτες τις δυσκολιες με τεχνικές ή με επεξεργασία γιατι διστάζεις να πας σε τετοια λυση ?

τελειωνοντας να πω ότι κατα την γνωμη μου σχεδον όλες οι μηχανές της κατηγορίας τιμής που σκεφτεσαι κάνουν παπάδες και είναι πολυ πιο πανω απο τις δυνατότητες των περισσότερων απο εμάς, στην πράξη δεν τις τερματίζουμε, παροτι προσπαθούμε και μερικοί προσπαθούν πολύ,
αν λοιπον δεν θελεις να προσπαθήσεις όπως επανηλειμμένα είπες αλλα θελεις το βέλτιστο αποτελεσμα σε συνοπτικές διαδικασίες διάλεξε με βάση αυτη την λογική, υποδείξεις δεν σου κάνω σε μάρκα και μοντελο που θα επιλέξεις, απλα επισημαίνω τα key points , τα χαρακτηριστικα που πρεπει να ψάχνεις και οπως σου ξαναπα δείχνουν να ειναι σημαντικά για αυτο που ζητάς εσυ, είναι κατα την γνωμη μου η μηχανή να συνδιάζει ένα καλο συστημα φωτομέτρησης και πολυ καλο JPEG. Καλη τελική επιλογη:rifle:

Πρόβλημα με την μηχανή μου στα μικρά iso δεν έχω, αλλά θέλω βελτίωση στα μεγάλα iso, είναι ζητούμενο, οπότε νομίζω αξίζει να δοκιμάσω.
Και δεν έχω την D600, έχω την D500.
Εγώ διάβασα γνώμες για την σταθεροποίηση των sigma/tamron, θεωρούν τον tamron καλύτερο, αλλά δίκιο έχεις, είναι υποκειμενικές εκτιμήσεις.

Μια χαρά κατάλαβα, δεν είπε κάτι σύνθετο.

Μόλις κοίταξα την δυναμική περιοχή της D500. 11.5 eV. Ακόμα και αν δεν δω ποτέ τα 14.6 ev της νίκον (που φαντάζομαι δεν έχω δει και ποτέ τα 11.5 στοπ της κάνον για ανάλογους λόγους), δεν θα δω περισσότερα από την κάνον που έχω;

Το πρόβλημα είναι ότι δεν με βλέπω για olympus/fuji. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά έχω μια entry-level dslr, και ο λογικός δρόμος "αναβάθμισης" είναι μια FF dslr (που το συζητήσαμε και το απέρριψα λόγω χρημάτων/όγκου), ή μια "high end" dslr (που αυτή την στιγμή τα reviews συγκλίνουν στην d7200). Προτάθηκαν μερικές εξαιρετικές 3/4, τις οποίες τις έψαξα και διάβασα για αυτές, αλλά δεν μου έκαναν "κλικ".

Ξέρω τι είναι το βάθος πεδίου (θεωρητικά - η απόσταση μπρος και πίσω από το σημείο εστίασης που τα πράγματα είναι εστιασμένα).
Όμως δεν ξέρω τι είναι το βάθος πεδίου. Με την σημασία ότι δεν το έχω παρατηρήσει στην πράξη σε κάποια φωτογραφία που έχω βγάλει να υπάρχει κάτι θολό. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να τραβήξω φωτογραφία με προτεραιότητα διαφράγματος.

:flipout:
Πως με καταλαβαίνεις. Δεν θέλω να αγοράσω μηχανή, έτσι το άνοιξα το νήμα, να έχει κίνηση η κατηγορία... :BDGBGDB55:
Πλάκα κάνω, δεν σας έχω βάλει να γράφετε τσάμπα... Την βαρέθηκα την D500, δεν έχει καν μετρητή πόσες φώτος έχω βγάλει συνολικά. Θέλω κάτι φρέσκο - που σημαίνει να μπορεί να πάρει και ένα gps, να σημειώνει και που την τράβηξα για παράδειγμα...

To ζητούμενο καλύτερη ποιότητα απο 500d σε χαμηλό φωτισμό θα το κερδίσεις αλλά οχι οτι θα είναι και πολύ εμφανές .. δες 7D (ίδια με την δικιά σου .. ισως και λίγο χειρότερη λόγω banding) vs 7DII (αντίστοιχη ποιότητα με τις νεες 750/760D) vs D7200 vs Samsung NX1.
http://www.dpreview.com/reviews/ima...=1&x=-0.3454601225889884&y=0.2143377415830727

Για την δυναμική περιοχή ...,

Αυτο που βλέπεις στο γενικό σκορ (3 στοπ διαφορά) του DxO Mark αφορά το βασικό ISO μόνο. Μπές στην καμπύλη DR όπου φαίνεται καθαρά οτι η απόσταση D7200 vs Canon γενικώς μειώνεται στα ψηλά ISO. Και πάρε υπόψιν οτι στην πράξη είναι ακόμα μικρότερη η διαφορά όπως φαίνεται και απο το λινκ της προηγούμενης παραγράφου (εχει να κάνει με το πως βγαίνει αυτή η μέτρηση σε σχέση με αυτό που βλέπουμε .. αν θες το αναλύουμε ..).

Με τα jpeg έτοιμα απο την κάμερα πολύ παίζει ρόλο η in camera επεξεργασία και δεν έχω να σου εκφράσω γνώμη για το ποιά είναι καλύτερη (δεν ασχολούμε με jpeg ;) )

Για το ποιά να επιλέξεις ..

Οντως η 7200D δείχνει η πιο καλή γενικώς (αν και εμενα με ενοχλέι που δεν έχει antialiasing φιλτρο), αλλά είπαμε η διαφορά στα ψηλά ISO είναι μικρή σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Το ζήτημα είναι οτι οι πιο πολλοί που συμμετέχουν στο νημα σου λένε να ζυγίσεις το μπατζετ εξίσου σε σωμα/φακό και άρα να πάς σε σώμα μεσαίας κατηγορίας και να δώσεις παραπάνω σε φακό. Ασ πουμε οτι μένεις στην Nikon .. D5300/D5500 θα σου δώσουν σχεδόν ίδια ποιότητα με λιγότερο βαρος/κοστος και περιθώριο για καλύτερο φακό.

Μια λεπτομέρεια .. επειδή ανέφερες λήψεις μέσα απο λεοφορείο .. συνήθως τα τζάμια των λεωφορείων έχουν πολλωτική μεμβράνη η οποία συνήθως μπερδεύει το σύστημα AF (PDAF) των Dslr .. ίσως το σύστημα CDAF των mirrorless να αποδίδει καλύτερα εκεί .. ;)

Xε χε να μπουμε και στα νερά σου .. δεν με λες .. τα καταφέρνει στο auto focus η 500D οταν πας να βγάλεις φωτο την LCD σου ?? :) .. παίζει και εκεί χοντρή πόλωση .. μια δοκιμή φάτσα και μια απο λίγο πλάγια γίνεται ??. ;)

Για το βάθος πεδίου ..

Σε τί μέγεθος βλέπεις τις φωτό σου ?. Σε 1920Χ1200 27in είναι άλλο και άλλο να βλέπεις 1:1 τα 24Mp ..

Εστω οτι δεν βλέπεις ανεστίαστα .. αυτό κάπως δικαιολογέιται απο το οτι ο φακός σου δεν έχει μεγάλο διάφραγμα .. το f/2.8 όμως είναι 2Χ πιο ρηχό απο f/5.6 ..

Μιας και φτάσαμε στο θέμα φακός, ποιος είναι ένας φακός που θα μπορούσα να αγοράσω για ένα μέτριο σώμα;
Έχω καλύτερη επιλογή από τον Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM;

Σχετικά με την εστίαση σε τηλεοράσεις LCD, δεν με έχει απασχολήσει ποτέ σαν θέμα (που σημαίνει ότι δεν είχα πρόβλημα ποτέ με την εστίαση).
Ούτε στο συγκριτικό, π.χ:

Ούτε από LCD:

Ούτε καν μέσα από 3Δ γυαλιά:

Αυτό με τον φακό (ότι δεν έχει μεγάλο διάφραγμα και ουσιαστικά το πιο ανοικτό που έχω δει είναι το f/3.5) και ότι θα δω νέου τύπου φωτογραφίες από φακό στα 2.8, το σκεύτομαι και με προβληματίζει λίγο. Ελπίζω να το ξεπεράσω και να μου αρέσει το αποτέλεσμα...
Τις φωτογραφίες δεν τις βλέπω ποτέ σε επίπεδο πίξελ (ποιος ο λόγος για να κατέβω τόσο χαμηλά; ). Το περισσότερο που έχω είναι 2560x1440/27", 1080p/50".

...θα δω νέου τύπου φωτογραφίες από φακό στα 2.8, το σκεύτομαι και με προβληματίζει λίγο...
Πέρα απο το γεγονός ότι ο f/2.8 μαζέυει περισσότερο φώς και άρα μπορείς να έχεις λήψη με μεγαλύτερη ταχύτητα στις ίδιες συνθήκες που ευνοεί να είναι ακούνητες οι φωτό, σε σχέση με το ξεφοντάρισμα, bokeh,θολό φόντο και εστιασμένο σαφές θέμα, μεγάλο ρόλο παίζει η απόσταση θέματος και φόντου, όπως και το εστιακό μήκος.
Στους ευρυγώνιους θέλει πολύ κοντά το θέμα να είναι για να διαχωριστεί απο το περιβάλλον.
Στα μεγάλα εστιακά μήκη, τους τηλεφακούς είναι πιο εύκολο.
Δες λίγο μερικά Depth Of Field calculators:

http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Μια πιο οπτική αποτύπωση:
http://dofsimulator.net/en/

και μια πιο επιστημονική:
http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/dof-calculator.htm

αυτή τη στιγμή σε αυτά τα χρήματα όχι. Από την άλλη, τόσο το σώμα αυτό που έχεις, όσο και ένα καινούριο, καθώς και ο φακός επιτρέπουν με την κατάλληλη τεχνική ή ακόμη περισσότερο με τη λήψη σε raw και τη μετέπειτα επεξεργασία σε ΗΥ πολύ πολύ καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που έχεις συνηθίσει να βλέπεις.

Το να τραβήξω τα πάντα σε raw, είναι κάτι που το σκεύτομαι. Ο λόγος που τραβάω σε jpeg είναι η ευκολία - βλέπεις και μοιράζεις άμεσα την φωτογραφία χωρίς μετατροπές.
Από ότι είδα, τα windows 8 πλέον χειρίζονται και αυτά τα αρχεία (που δεν θυμάμαι να γινόταν παλιά).
Άλλωστε και οι κάρτες μνήμης δεν είναι θέμα πλέον.
(Τις μισές φωτογραφίες τις έχω τραβήξει σε raw+jpeg. Ποτέ δεν κοίταξα τις raw βέβαια. Δεν έχω αγοράσει καν πρόγραμμα επεξεργασίας.)

Καλά δεν χρειάζεται να αγοράσεις άμεσα, υπάρχει το raw therapy που είναι free και κάνει καλή δουλειά!

Απάντηση: Αγορά νέας φωτογραφικής για αντικατάσταση canon 500D...

Και το LightZone επίσης ίσως πιο εύκολο.