Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

ναι, οποιος εχει sony μπορει να το δοκιμασει.
Και φυσικα , αν τραβαμε τοπια κλπ vivid kai landscape ειναι προτιμοτερα.
Εχουν και επιπλεον ρυθμισεις αυτα τα προφιλ, saturation, sharpnes κλπ.

Παιχτε λιγο και θα δειτε σιγουρα καποια διαφορα (και τος ρυθμισεις που ειπα παραπανω επισης).

Με την α6000 + 18-105 (jpg)

DSC00209.jpg by John Spirou, on Flickr

και με τον "τραγικο" κιτ φακο ....(jpg)

DSC00017.jpg by John Spirou, on Flickr

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

αν δεν υπηρχε η απαιτηση για βιντεο , κι εγω θα προτεινα oly kai fuji, κυριως για τα πιο "αρεστα" χρωματα τους στο jpg , οχι γιατι ειναι "καλυτερο" ομως.

Γιάννη μου βάζεις ιδέες, θα τις δοκιμάσω και στην rx100mkIII (η οποία είναι ήδη συμπαθητική) και θα σου (σας) πω εντυπώσεις... (atari ακούς? :ears:)

Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Οποιος εχει τωρα sony a6000 kai καποια oly- fuji, ας τραβηξει το ιδιο θεμα και ας βαλει τις φωτο εδω, ετσι για τη συζητηση.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Γιάννη μου βάζεις ιδέες, θα τις δοκιμάσω και στην rx100mkIII (η οποία είναι ήδη συμπαθητική) και θα σου (σας) πω εντυπώσεις... (atari ακούς? :ears:)

Οι rx 100 εχουν πολυ πιο μικρο αισθητηρα απο την α6000, και δεν τις εχω δει , οποτε δεν εχω αποψη. Ειχα βεβαια την rx10, και μαλλον ισχυουν τα ιδια.

Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

. Γιά EM-10 με Panasonic 25mm f1.4 τι θα λέγατε;
Πολυ καλος ο φακος αλλα το σωμα εχει 3αξονικη σταθεροποιηση σε φωτο, σε βιντεο σιγουρα θαναι πιο μειωμενη η αποδοση του ακομη, για ερασιτεχνικο βιντεο ισως ειναι αρκετο , η πιο νεα ΕΜ10ΙΙ εχει πολυ περισσοτερες επιλογες στο βιντεο και πενταξονικη εφαμιλη της ΕΜ5 ΙΙ που δουλευει πολυ καλυτερα και στο βιντεο ... το jpeg ειναι οτι καλυτερο μπορεις να παρεις απο Olympus, επειδη το σωμα EM10 II ειναι πιο ακριβο (600e) για prime για το ιδιο budjet πρεπει να πας σε φθηνοτερο φακο απο τον 25/1.4 π.χ. τον mzuiko 25/1.8 (δυστυχως τελειωσε το cashbach) ή τον Πανυ 25/1.7 εκτος και αν θελει και οτι πιο ρηχο σε βαθος πεδιου.

παντως συγκριση με compact θα δει και με ενα καλο ζουμακι δεν χρειαζεται να παει σε prime, αλλα δεν ξερω το συναρπαζει τι σημαινει ....

Για G7 με prime μας βαζεις δυσκολα γιατι οι περισσότεροι μονοεστιακοι φακοι της Πανυ δεν εχουν σταθεροποιηση , μια καλη επιλογη που εχει και πλησιαζει νορμαλ φακο και με πολυ καλα review ειναι ο νεος μακρο : http://www.photographyblog.com/reviews/panasonic_lumix_g_macro_30mm_f2_8_asph_mega_ois_review/

Last edited:

γνωστη κουβεντα , που χωραει πολλυ συζητηση.

Επειδη ειχα πολλες φωτογραφικες, και φυσικα την xz2 , δε νομιζω οτι ειναι ετσι τα πραγματα.
Πρωτον , οσον αφορα την αναλυση-λεπτομερεια.... η α6000 με ενα καλο φακο , στα 24 Μp , ειναι σαφως ανωτερη απο την xz2 (και πολλες αλλες μηχανες).

Με DRO/AUTO HDR off, picture effect off, high ISO NR off, soft skin effects off, kai Creative style σε Autumn leaves η εικονα και χρωματικα ειναι οσο καλη μπορει να γινει .

Σαφως και το RAW ειναι το δυνατο σημειο της sony, αλλα οχι και τραγικο το jpg της.

Τo dro και το high iso NR τα εχω στο off.. Για τα υπολοιπα δεν θυμαμαι και δεν εχω και την μηχανη μαζι μου τωρα για να τα κοιταξω. Σιγουρα παντως δεν εχω βαλει το Autumn leaves που λες, που μαλλον θα κανει διαφορά στα χρωματα αφου ειναι creative style.. Θα το δοκιμασω και thanx για τo tip! Οπως επισης απειρα thanx για οσα πολυ ενδιαφεροντα εχεις γραψει στο τοπικ της α6000 που πραγματικα βοηθανε ταμαλα καθε νεο κατοχο της!! Πολλα respect απο μενα για την βοηθεια που δινεις απλοχερα.

Εμενα το προβλημα μου με τα jpeg της α6000 ειναι κυριως τα χρωματα που μου φαινονται ψοφια (θα δοκιμασω το tip που εδωσες..), οχι για την οξυτητα, που και εκει βεβαια γινετε ενα περιεργο παιχνιδι που μπορει να μπερδεψει εναν μη εμπειρο χρηστη και να δει την χζ-2 σαν καλυτερη ακομα και σε αυτο τον τομεα λογω των artifacts που βαζει η xz-2 στα jpeg της (NR off και στην χζ-2), τα οποια γινονται αντιληπτα μονο στο 100%. Φυσικα η α6000 εχει καλυτερη λεπτομερια, η οποια ομως δεν τονιζεται καθολου, οποτε σε κανονικη προβολη σε τηλεοραση, το "τονισμενο" απο ολες τις αποψεις jpeg της χζ-2 φαινεται καλυτερο.. Βεβαια μιλαμε για jpeg, οποτε δεν ξερω αν ειναι κακο να πεταει πχ καποια artifacts η μηχανη για να κανει το jpeg πιο αρεστo... Εγω προσωπικα θα προτιμουσα να βαζε, αφου μιλαμε για jpeg οπου το θελεις οσο πιο ετοιμο γινετε απο ολες τις αποψεις, χρωμα, οξυτητα, τα παντα.. Ε, αν το δω ετσι, η oly σου φερνει πιο αρεστο jpeg, οπως φανταζομαι θα κανουν και οι μεγαλυτερες της μηχανες της, ενω η σονυ στο "ξεπεταει" χωρις να κολακευει τπτ. Εντελως διαφορετικη φιλοσοφια των 2 εταιριων στο κομματι του jpeg θα λεγα, απο εκει και περα παιζει και το θεμα του γουστου, που εγω ας πουμε προτιμω τα πιο πουσαρισμενα jpeg, ειτε σε χρωμα, ειτε σε οξυτητα. (και ας ειναι ψευτικα :p)

Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Οπως ειπε και ο Γιαννης Σπυρου τα jpeg ειναι κατι εντελως εντελως υποκειμενικο και επιβεβαιωνω οτι με τις ρυθμισεις που προτεινει μπορεις να κανεις τα jpg της sony να εχουν πολυ φανταχτερα χρωματα και να φερνουν προς oly. Δε μπορω να καταλαβω ποιος ο λογος να συγκρινεις τα jpg 2 διαφορετικων εταιρειων οταν εχεις την δυνατοτητα με τις τοσες ρυθμισεις στα creative να το φερεις ΑΚΡΙΒΩΣ εκει που θες!

Συγκρινουμε τα jpeg γιατι υπαρχει πολυς κοσμος που θελει μονο το jpeg και δεν τον ενδιαφερει το raw (βλεπε φιλο atari). Σε αυτες τις περιπτωσεις, εννοειτε πως πρεπει να συγκρινουμε τα jpeg γιατι προφανως καθε εταιρια εχει διαφορετικη φιλοσοφια και ειναι σημαντικος παραγοντας για τον υποψηφιο αγοραστη που θελει μονο jpeg και το δηλωνει εξ'αρχης.

Προσωπικα ασχολουμε με τα raw γιαυτο και πηρα σονυ και γιαυτο δεν εχω ψαξει για creative profiles των jpeg, αλλα δεν παυει να βλεπω τα jpeg που μου δινει απο την επιλογη raw+jpeg που εχω στην μηχανη. To ιδιο εκανα και με την χζ-2, που παλι επαιζα με τα raw και δεν κρατουσα τα jpeg, οσο καλα και αν ηταν.

Η μηχανή δεν είναι γιά μένα. Εγώ έχω EM-10 με Panasonic 20mm, και το jpeg δεν με ενδιαφέρει.
Γενικά κάποια πράγματα που τα "επαθα" εγώ ως τελείως αδαής , προσπαθώ να αποτρέψω φίλους που θέλουν μιά φωτογραφική να τα περάσουν και αυτοί.
Δεν συμφωνώ με την λογική "πάρε μία Χ μηχανή με κιτ φακό και μετά βλέπουμε..."
Εσείς (και εγώ) το αγαπάμε το σπορ και μόνο η ενασχόληση μας με τα φωτογραφικά μας φέρνει ευχαρίστηση. Κάποιοι άλλοι θέλουν απλά να αποτυπώσουν τις στιγμές όσο το δυνατόν καλύτερα.
Δεν θα συμβούλευα κάποιον που ζητάει την γνώμη μου γιά φωτογραφική:
- να πάει σε κιτ φακό (όχι Παναγιώτη, ο 18-55 Fujinon δεν είναι κιτ)
- να μην έχει EVF και να βλασφημάει κάτω από τον ήλιο
- να μην έχει σταθεροποίηση και να ανακατέυεται από το τρέμουλο καθώς παρακολουθεί το βίντεο που τράβηξε
- να έχει αργή εστίαση (hello NEX)

Re: Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

- να μην έχει EVF και να βλασφημάει κάτω από τον ήλιο

Απλα παρατηρηση σχετικα με αυτο. Αν εχει τουλαχιστον σπαστη οθονη ο ηλιος ξεπερνιεται. Ο ηλιος επαναλαμβανω.

αν μιλαμε για ερασιτεχνικα-οικογενειακα βιντεο, μια EM10 II με εναν καλο - φωτεινο prime θα τον ικανοποιησει, οπως ειπε και ο Κωστας.

Τι δεν σας αρέσει στο jpg της Sony, είναι ψόφια τα χρώματα;

Μη και είναι πιο κοντά στη πραγματικότητα ;

... ένα τιπ και από μένα, δοκιμάστε σε φωτεινή μέρα wb για φλας.......
μη ξεχνάτε όταν διαλέγετε έτοιμο wb πατήστε δεξιά το τζόιστικ και επιλέξτε τα δικά σας χρώματα

24511570106_ee65ca21cd_z.jpg

22211541514_68c42b573d_z.jpg

21713872254_87533093a4_z.jpg

21259902032_ef99c85267_c.jpg

20521747959_fd5006656e_c.jpg

20537014800_0e2d7bb25d_c.jpg

Last edited:

Η προσωπικη μου αποψη για τα jpg ειναι οτι και για τα mp3. Δηλαδη σαν να εχουμε ενα εξαιρετικο ηχο-συστημα με ενα πανακριβο Dac και ακουμε mp3 αντι ενα Flac. Ετσι παει και με μια καλη μηχανη και εναν ακριβο φακο, δηλαδη να τραβαμε σε jpg. Φυσικα το ολο θεμα εχει να κανει με τα γουστα και την διαθεση του καθενα. Για μενα παντα ενα Raw αρχειο θα μου δωσει την ομορφια της επεξεργασιας- οταν χρειαστει..πολλοι κανουν το λαθος να μη το θελουν γιατι δεν θελουν να αισθανονται γραφιστες. Η γραφιστικη (ειμαι γραφιστας)ειναι πολλα αλλα και οχι ενα αρχειο Raw στο Lr η στο Ps!!

Δεν ισχύει για όλους αυτό, προσωπικά με την pen e-pl5 χρησιμοποιούσα raw περνώντας το από το lightroom. Τώρα όμως με την ΕΜ-10 το jpg που μου δίνει είναι ανώτερο από αυτό που μπορώ να βγάλω εγώ από το Raw. Πλέον χρησιμοποιώ Raw μόνο κανένα υποφωτισμένο αρχείο όπου μπορώ και ανοίγω τα σκοτεινά, αλλά δεν έχω σίγουρα την διαύγεια/οξύτητα του jpg της ΕΜ-10.

κάτοχος της em10 και εγώ θα πω ότι πέρα από τα ωραία jpeg όταν άρχισα να παίζω με τα raw ενθουσιαστηκα .
να πω ότι στην nikon πάντα με raw.
έχει αρκετη πληροφορία τα orf αλλά αυτά είναι γούστα.

Η προσωπικη μου αποψη για τα jpg ειναι οτι και για τα mp3. Δηλαδη σαν να εχουμε ενα εξαιρετικο ηχο-συστημα με ενα πανακριβο Dac και ακουμε mp3 αντι ενα Flac. Ετσι παει και με μια καλη μηχανη και εναν ακριβο φακο, δηλαδη να τραβαμε σε jpg. Φυσικα το ολο θεμα εχει να κανει με τα γουστα και την διαθεση του καθενα. Για μενα παντα ενα Raw αρχειο θα μου δωσει την ομορφια της επεξεργασιας- οταν χρειαστει..πολλοι κανουν το λαθος να μη το θελουν γιατι δεν θελουν να αισθανονται γραφιστες. Η γραφιστικη (ειμαι γραφιστας)ειναι πολλα αλλα και οχι ενα αρχειο Raw στο Lr η στο Ps!!

Με βρισκεις απολυτα συμφωνο σε ολα.

Απλα να προσθεσω, οτι ακομα και να βαριεται καποιος να ασχοληθει, ή στη χειροτερη ειναι εντελως ασχετος με υπολογιστες, μπορει με ετοιμα presets (καποιων προγραμματων οπως dxo κλπ) να κανει την μετατροπη απο raw, που και παλι το αποτελεσμα θα ειναι καλυτερο απο το ετοιμο jpg και με περισσοτερη πληροφορια.

Το jpg ειναι μονο για προβολη στη μηχανη και για τιποτα αλλο.

Aυτα που γράφεται ισχυουν κυριως για αλλες εταιριες, στην. OLYMPUS θελει δουλίτσα για να βγαλεις πολυ καλυτερο αρχειο απο το JPEG (τουλαχιστον στο LIghtroom παροτι εχω και και αρκετα profile), αυτος αλλωστε ειναι και ο βασικος λόγος που επιβιώνουν εταιριες οπως η Fuji και οι Οlympus, δινουν εξαιρετικα JPEG και δεν χρειαζεται να ασχοληθείς υποχρεωτικα με τον υπολογιστη.

αυτο το γνωριζουμε Κωστα , απλα εδω το θεμα ειναι τι παιρνει καποιος που θελει καλο jpg και καλο βιντεο, οπως ρωτησε ο φιλος μας πριν.

2 Λυσεις υπαρχουν , και στις 2 κανεις καποιο συμβιβασμο.

Η πρωτη λυση ειναι fuji - oly με πολυ καλο jpg , και μετριο (oly) ως κακο (fuji) βιντεο , και με τη δευτερη πας σε pany-sony με πολυ καλο βιντεο και μετριο (χρωματικα) jpg.
Στη πρωτη λυση ε[ισης , δεν μπορεις να "φτιαξεις " το βιντεο ενω στη δευτερη, αν ασχοληθεις και λιγο με τα raw , μπορεις να εχεις εξισου καλα ή καλυτερα τελικα αρχεια .

Ο καθενας διαλεγει λοιπον αναλογα....

να πω παντως συμπληρωματικα οτι ξερω επαγγελματια που δουλευει βιντεο με Ολυμπους ΕΜ1 και ειναι ευχαριστημένος για το κοινο που απευθυνεται γνωρίζοντας παντα οτι αλλες μηχανες δινουν καλυτερο αποτελεσμα, ο λογος ειναι οτι η μηχανη μπορει να χρησιμοποιηθει (με λιγο προσοχή) χωρις stabilizer σε σημεια και χωρους που πριν με διαφορα τσιπραγκαλα παιδευοταν (ταχει χωσει σε ντουλάπα). Αν λοιπον καλυπτονται εστω στο ελάχιστο οι απαιτήσεις ενός επαγγελματία θεωρω ότι υπερκαλυπτονται και οι απαιτήσεις ενος συνήθη ερασιτέχνη.