Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.

Καλησπερα σε ολους! Ασχολουμαι λιγο καιρο με τη φωτογραφια και αποκλειστικα με κινητο και νομιζω πως καπου εδω αρχιζω να κοιταω για την πρωτη σοβαρη αγορα μηχανης.

Μετα απο καμποσο ψαξιμο αλλα και εχοντας δει καποιες φωτογραφικες μηχανες σε καποια μαγαζια, να πω οτι κλεινω προς slr. Θεωρω οτι μου καθεται πιο καλα στο χερι και νομιζω πως μπορω να αναλαβω το παραπανω βαρος απο μια mirrorless. Ωστοσο δεν αποκλειω καμια πορτα αν καποιοι που ξερουν παραπανω με πεισουν για την αγορα μιας mirrorless. Θεωρω, επισης, σημαντικο να πω πως το video δεν ειναι στα ενδιαφεροντα μου ή εστω το 1080p θεωρω πως θα μου ειναι υπεραρκετο. Τελος νομιζω πως ειναι σημαντικο να αναφερω πως ειμαι πιο πολυ των landscapes-cityscapes, long exposures, ολιγον απο street ενω θα ηθελα να μπω σε και ειδος αστροφωτογραφησης. Καθολου wildlife και extreme zooms.

Εχοντας αυτα κατα νου και σιγουρα με την πεποιθηση οτι δεν θελω να αλλαζω σωμα καθε τρεις και λιγο, κλεινω πιο πολυ προς μια Nikon D7500. Θεωρω οτι ειναι εξαιρετικη, η 2η καρτα που λειπει ε δεν θα πεθανω κιολας, εχει tilt screen που πραγματικα το θεωρω πολυ χρησιμο και ολα τα υπολοιπα που θα ξερετε. Σε οτι αφορα τους φακους νομιζω πως παω σε εναν Sigma 17-50mm και σε εναν Tokina 11-16mm για τα ωραια landscapes. Prime φοβαμαι να αγορασω ακομα χωρις να εχω δει τουλαχιστον 1 χρονο του τι focal length μου ταιριαζει περισσοτερο, οποτε μαλλον θα πρεπει να θυσιασω τους πολυ γρηγορους φακους για την ωρα χωρις βεβαια να ειμαι σιγουρος αν θα μου "κοστισει" σε οτι αφορα milky way/αστερια αυτο.

Αυτα ως γενικα στοιχεια. Εχει καποιος καποια αλλη προταση; Θεωρει κατι απο τα παραπανω "λαθος";

Απο κει και περα θα με ενδιεφερε οποιος εχει εμπειρια απο αυτα τα ειδη να μου πει και καποιες συμβουλες-προτασεις για εξοπλισμο. Τριποδο ας πουμε οσο ειδα με μπερδεψε και πραγματικα ειμαι τελειως ασχετος. Επισης σε σχεση με φιλτρα τι μαρκα θα προτεινατε για ND ως value for money(λογικα θα πηγαινα μεχρι και 9 stops) και αν πρεπει να παρω αυτα που καθονται πανω στον φακο ή τα μεγαλυτερα τετραγωνα; Ακομα, εχω απορια αν αξιζουν τα Α/Μ φιλτρα μιας και μου αρεσει πολυ το Α/Μ. Αξιζουν ως γυαλι ή απλα θα ριχνουν την οξυτητα; Αξιζουν σαν αποτελεσμα ή Lightroom/Photoshop και ειμαστε κομπλε; Τελος, σε οτι αφορα δυνατους φακους ώστε το βραδυ να μπορω να φωτισω ικανοποιητικα τι θα προτεινατε; Υπαρχει κατι αλλο που μου διαφευγει σε αγορα;

Συγγνωμη για το σεντονι και τις μαζεμενες ερωτησεις, ξερω οτι φαινονται πολλα αλλα τα ψαχνω εδω και 2-3 μηνες, θελω με τη μια αγορα στο μεγαλυτερο μερος του εξοπλισμου να ειμαι καλυμμενος και να μην κοιταω συνεχως τι αλλο θα παρω, ωστε να μπορω να μαθω τους φακους μου, τη φωτογραφικη μου και τα φιλτρα μου ωστε να παιρνω σωστο αποτελεσμα χωρις να κανω 1000 πειραματα καθε φορα.

Ευχαριστω πολυ για την καθε απαντηση εκ των προτερων.

Απάντηση: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.

Νομίζω πως για αστροφωτογράφηση αλλά και τοπία μια FF (πχ D750) θα είχε καλύτερες επιδόσεις.

Έχοντας δει τις φωτογραφίες σου με το κινητό, θα σου έλεγα ότι σου αξίζει μια FF έστω entry level. Για φακούς... έπεσες στην περίπτωση, αφού το φόρουμ έχει ειδική κατηγορία γι αυτούς http://avclub.gr/forum/forumdisplay.php/157-%CE%A6%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF-LED

Τέλος για το τρίποδο, δώσε τουλάχιστον 120 και πάρε κάτι σοβαρό, ειδικά αν πας σε FF...

Ευχαριστώ για τις απόψεις σας. Παρόλα αυτά νομίζω πως για κάποιον που το κάνει μόνο για χόμπι, το παραπάνω κόστος της FF δεν θα το αξιοποιήσω. Λίγο στο wide angle θα με ζορίσει το DX αλλά μιλάμε πως θα χρειαστεί επένδυση χρημάτων ως και 1000 ευρώ πάνω για ίδιο εξοπλισμό. Ιδανικά προφανώς και θα ήθελα, αλλά νομίζω δε θα ήταν σωστό και θα πρέπει να συγκρατησω τον ενθουσιασμό μου.

Απάντηση: Re: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.

Έτσι ακριβώς είναι , ο ενθουσιασμός στην αρχή είναι μεγάλος και πολλές φορές γίνονται αγορές που δεν χρειάζονται, η αλήθεια είναι όσο προχωράς προς το FF μεγαλώνουν συνήθως (όχι πάντα) οι απαιτήσεις σε διαστάσεις φίλτρων που δεν είναι καθόλου φθηνά ειδικά για εσένα που θέλεις να ασχοληθείς με Long exposure - τοπίο, το ίδιο ισχύει για τρίποδα κεφαλή κλπ.

Θα σου έλεγα πριν επενδύσεις σε κάποιο σύστημα προσπάθησε να δανειστείς για 1 ημέρα εξοπλισμό κοντά σε αυτόν που θέλεις να αγοράσεις ώστε να εχεις συνολικά καλύτερη άποψη για την εργονομία, το βάρος κλπ. Στην ανάγκη νοίκιασε τον εξοπλισμό για ένα Σ/ Κ , το κόστος δεν είναι τρομερό και ίσως σε προφυλάξει από μια αγορά που δεν είναι στα μέτρα σου.

Η γνώμη μου είναι οτι αφού εχεις καταφέρει να μας εντυπωσιάσεις με το κινητό εξαντλώντας τις δυνατότητες του, με μια κροπ μηχανή με τους κατάλληλους φακούς θα κανεις παπάδες. Αν πας πάντως για DSLR και θέλεις πιο οικονομικό ευρυγώνιο δες καλύτερα Canon. Έχουμε γράψει αρκετά και στα αντίστοιχα νήματα για φακούς που αφορούν τον εξοπλισμό Canon και Νικον, περνά μια βόλτα από αυτά και τα ξαναλέμε.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.

Ευχαριστω για τη συμβουλη Κωστα. Να σου πω την αληθεια το σκεφτηκα αυτο για το να νοικιασω το συστημα μιας και εχω δει οτι το εχετε ξαναγραψει σε αλλα παιδια, ωστοσο εκτος του οτι εδω δεν ξερω που μπορω να βρω κατι τετοιο να ισχυει, απο την αλλη ειμαι τοσο ασχετος με τις slr που ολο το Σ/Κ θα πρεπει να το φαω πανω απο τις οδηγιες χρησης. Το μονο που θα καταλαβω ειναι το αν μου φαινεται ΟΚ το βαρος της. Σε ενα καταστημα παντως που πηγα και την επιασα λιγο, μου φανηκε πολυ καλη αλλα τελειως ξενη τεχνικη φωτογραφιας μιας και ειπαμε...μονο κινητο. Εχω ψαξει και διαφορα για τις Canon αλλα νομιζω πως θα μπορουσα να βολευτω με τους φακους που υπαρχουν σε Sigma και αν μιλαμε για ευρυγωνιο διαβασα στο αντιστοιχο νημα οτι ειναι αρκετα δυνατος ο Tokina 11-16. Για καποιο λογο η εντυπωση που μου εχει δημιουργηθει ειναι πως οι Canon σε still photography ειναι ενα κλικ πιο πισω απο Nikon, ενω το αντιθετο ισχυει σε video και focus. Οποτε γι αυτο μου εκατσαν πιο καλα οι Νικον.

Θα προτεινα να δεις και την κανον 200D με τον κανον 10-18. Πολυ χαμηλοτερη κατηγορια απο την νικον 7500 που κοιτας βεβαια, αλλα περισσοτερες και οικονομικοτερες επιλογες στη συνεχεια για φακους native.
Eχει και πρακτικοτερη ανακλιση οθονης.

Οι φακοι τριτων κατασκευαστων, ειδικα παλιες σχεδιασεις, δεν συνεργαζονται παντα καλα με τα νεοτερα σωματα.

Καλημέρα και από εμένα.
Από την στιγμή που μιλάμε κύρια για still landscape θα έβαζα στο παιχνίδι και την pentax.
Τα αρνητικά για αρχή. Μέτριο autofocus και video και δύσκολα μεταπωλείται.
Από την άλλη έχουμε φοβερή ποιότητα κατασκευής και εργονομία. Για crop σύστημα φακοί υπάρχουν αρκετοί. Για wide υπάρχει ο 12-24, επιλογές από sigma & tamron και έρχεται και 11-18 f2.8
Καλή επιλογή για εμένα αποτελεί η KP σε συνδυασμό με τον HD Pentax-DA 20-40mm F2.8-4 Limited DC WR, weather resistant τόσο σώμα όσο και φακός, και τον 15mm f4 limited για πιο wide. Με έναν 70αρι limited ή 100mm wr έχεις ένα μαζεμένο σε μέγεθος και πλήρες σύστημα. Η τιμή της είναι σχετικά ανεβασμένη αλλά ebay μπορείς να την βρεις σε καλύτερη με λίγο ψάξιμο.

https://www.pentaxforums.com/reviews/pentax-kp-review/introduction.html

https://www.pentaxforums.com/reviews/hd-pentax-da-20-40mm-limited/introduction.html

Εναλλακτικά σε πολύ καλή τιμή μπορεί να βρεθεί και ένας sigma 17-70 2.8-4 για all around χρήση ή μια μεταχειρισμένη K3II.
Τέλος ίσως να σκεφτόσουν και αγορά από amazon ώστε αν δεν σου κάτσει κάτι να το επιστρέψεις.

Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας. Αν εβλεπα σε Canon θα πηγαινα νομιζω σε λιγο καλυτερο μοντελο παλι. Σημερα ετυχε γνωστη να εχει μαζι της μια entry level Nikon και πραγματικα την ενιωθα καπως ληψη σαν σωμα και δυνατοτητες. Παρολα αυτα χωρις να ξερω ιδιαιτερα πραγματα, απ οπου εχω διαβασει, κανεις δεν εχει αναφερει οτι οι φακοι που εγραψα υστερουν στο σωμα που εγραψα.
Σε οτι αφορα την πληρη αναλυση για τις Pentax πραγματικα ειναι κατι που ειχα σκεφτει εξ αρχης. Ειναι σωματα δυνατα απ οτι διαβασα, ενω και με το ενσωματομενο IS σε βγαζει απο μεγαλο μπελα και κοστος για το μελλον νομιζω. Η KP κιολας, ειναι εξαιρετικη στο συνολο της, με καλη αναλυση και ολα τα υπολοιπα. Το μονο που δεν μπορω να καταλαβω ειναι το "μετριο autofocus", μιας και δεν εχω χρησιμοποιησει φωτογραφικη μηχανη για να ξερω πως ειναι το καλο, πως το κακο και πως το μετριο. Δεν μπορω να καταλαβω δηλαδη αν στις φωτογραφιες δρομου που μπορει να βγαζω θα με καλυψει ή θα ειμαι παντα ενα κλικ πισω.

Τελος, στις αγορες ειμαι επισης ασχετος. Ειχα στο νου μου είτε απο Saturn (Γερμανια) που εχω μια χειροπιαστη εικονα του συστηματος, είτε amazon χωρις ομως να ξερω τι παιζει. Ειναι πολλα τα καινουργια πραγματα και είναι άπειρη η μαζεμενη πληροφορια που πρεπει να βρω!

Ευχαριστώ για τις απόψεις σας. Παρόλα αυτά νομίζω πως για κάποιον που το κάνει μόνο για χόμπι, το παραπάνω κόστος της FF δεν θα το αξιοποιήσω. Λίγο στο wide angle θα με ζορίσει το DX αλλά μιλάμε πως θα χρειαστεί επένδυση χρημάτων ως και 1000 ευρώ πάνω για ίδιο εξοπλισμό. Ιδανικά προφανώς και θα ήθελα, αλλά νομίζω δε θα ήταν σωστό και θα πρέπει να συγκρατησω τον ενθουσιασμό μου.

Αρκεί να μη σε τρώει μετά το "πόσο καλύτερα θα ήταν άραγε με FF?" όπως με τρώει εμένα που ακόμη είμαι άσχετος.
Το λέω φιλικά επειδή θα δώσεις πολλά παραπάνω χρήματα απ'ότι για ένα εισαγωγικό μοντέλο και απ'όσα δείγματά σου είδα έχεις αξιόλογο μέλλον.

Να σαι καλα φιλε μου. Σ ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια. Ειλικρινα δεν ξερω αν θα με τρωει σε κανενα χρονο και βαλε, αλλα στην αρχη με τιποτα. Νομιζω θα μου δωσει πολλα απο αυτα που ζηταω. Παρολα αυτα οσο ακομα ειμαι "ασχετος" οπως εισαι κι εσυ οπως λες, νομιζω ειναι λαθος να κατηγορουμε οτι δεν μας κανει η FF. Αυτο θα το πω οταν εχω εξαντλησει τα παντα απο τις DX και θελω και να παω επαγγελματικα ενδεχομενως ή σε μεγαλες εκτυπωσεις οποτε απλα θα πω πως αξιζει η εκπαιδευση σε μια καλη και σωστη μηχανη! Αλλα το να μαθω να εστιαζω σωστα και αποτελεσματικα με μια μηχανη, το να μαθω να χειριζομαι το δυναμικο ευρος, το να επιλεγω τις καταλληλες ρυθμισεις παντα σε οτι αφορα την κινηση, το διαφραγμα κτλ πρεπει να τα μαθεις σε ενα καλο σωμα χωρις να εχεις την ψευδαισθηση πως για τη κακη φωτογραφια φταιει η ελλειψη FF μηχανης!

Φίλε adbalis_3k60, ας σου πω και εγώ την αποψή μου, μιας και ήμουν σε φάση αναζήτησης dslr μηχανής πριν λίγο καιρό για να αντικαταστήσω την nx300, λόγω του ότι ήθελα οπωσδήποτε viewfinder και μεγαλύτερη γκάμα φακών.

Για εμένα είναι πολύ σωστό αυτό που λες: ''Αυτο θα το πω οταν εχω εξαντλησει τα παντα απο τις DX και θελω και να παω επαγγελματικα ενδεχομενως ή σε μεγαλες εκτυπωσεις οποτε απλα θα πω πως αξιζει η εκπαιδευση σε μια καλη και σωστη μηχανη! Αλλα το να μαθω να εστιαζω σωστα και αποτελεσματικα με μια μηχανη, το να μαθω να χειριζομαι το δυναμικο ευρος, το να επιλεγω τις καταλληλες ρυθμισεις παντα σε οτι αφορα την κινηση, το διαφραγμα κτλ πρεπει να τα μαθεις σε ενα καλο σωμα χωρις να εχεις την ψευδαισθηση πως για τη κακη φωτογραφια φταιει η ελλειψη FF μηχανης!''

Με βάση λοιπόν το ''να τα μαθεις σε ενα καλο σωμα'', όταν λέω καλό σώμα σε nikon εγώ σκέφτομαι από d7100 και πάνω (προσωπικά επέλεξα την d7100 λόγω τιμής αλλιώς θα έπαιρνα d7200) και σε canon από 80d και πάνω. Εδώ, μιας και αναφέρω και την canon, να πω πως για τη χρήση σου (landscapes/long exposures) θα επέλεγα nikon λόγω του καλύτερου dynamic range και color depth. Πάντα η nikon ήταν καλύτερη σε αυτά από την canon. Τελευταία κάπως το βελτίωσε η canon (βλέπε 80d κλπ) και έφτασε κοντά στις τιμές των αντίστοιχης κατηγορίας και τιμής nikon.

Όσον αφορά τώρα (μιας και στο πρότειναν παραπάνω αφού δεν έχεις χαμηλό budget) το FF, κόστος φακών κλπ, ναι, είναι πιο ακριβά τα πράγματα, αλλά από όσο βλέπω ψάχνοντας, μπορεί ναι μεν να έχεις πιο πολλές ''οικονομικές'' επιλογές σε φακούς στο dx, αλλά αυτές που πραγματικά αξίζουν δεν είναι πολλές. Μπορεί o sigma 17-50 2.8 να είναι μια χαρά για τα 350 που κοστίζει (αυτόν αγόρασα για all arround και πρώτο μου φακό για την d7100 και βλέπω στην πορεία) όπως και ο tokina 11-16 που κοιτάς, αλλά και αυτές οι μηχανές για να ''λάμψουν'' και να αποδόσουν τα μέγιστα πρέπει να συνδιαστούν με πιο ακριβούς φακούς (χοντρικά φακοί που κοστίζουν από 700 και πάνω) οπότε το FF δεν είναι και τόσο πιο ακριβό τελικά για αυτόν που μπορεί να διαθέσει ένα σεβαστό ποσό και ξεφεύγει από τα ποσά που δίνουν συνήθως αρκετοί ενδιαφερόμενοι για την πρώτη τους μηχανή (500 ευρώ μαξ κλπ).

Τί θα επέλεγα εγώ στη θέση σου; Μια d7100 ή d7200 για να κρατήσω το κόστος σε λογικά επίπεδα (για να τα δώσω σε φακούς και σε καλό τρίποδο που θα σου είναι απαραίτητο για αυτό που θες να κάνεις) παίρνοντας βέβαια αποδεδειγμένα καλά σώματα, με καλή συμπεριφορά στο iso, με αρκετά κουμπιά/ροδέλες για γρήγορες ρυθμίσεις, καλο dr, καλό color depth, af motor in camera (η d7500 δεν το χει, αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις με autofocus παλιούς φακούς που δεν έχουν autofocus), 2 θύρες κάρτας μνήμης (επίσης λείπει απο την d7500) κλπ.

Όσον αφορά τις mirrorless, προσωπικά δε μου λέει κάτι το μικρότερο μέγεθος (αν και δεν περίμενα ότι θα το έλεγα αυτό ποτέ) γιατί με μεγαλύτερου μεγέθους φακούς που θα χρειαστείς και σε αυτές, χάνεις το πλεονέκτημα μεγέθους/φορητότητας και θεωρώ πως χάνεις και το καλό πιάσημο που κερδίζεις από μια dslr του μεγέθους που ανέφερα παραπάνω, με το πιάσημο μιας mirrorless με έναν μεγάλο φακό θα είναι σίγουρα χειρότερο.
Για το βάρος, καλά λες, είχα nx300 και φίλος μου nikon d750. Του έλεγα που το πας το τούβλο κλπ, αλλά μόλις πήρα και εγώ την d7100 και έβαλα και τον sigma 17-50 πάνω, κατάλαβα τί θα πει σωστό πιάσιμο. Το μόνο πρόβλημα μας είναι σε street photography μιας και σε κοιτάνε όσοι περπατάνε γύρω σου, πριν κάν σηκώσεις τη μηχανή για να τραβήξεις... Όσον αφορά το πιάσιμο, το ίδιο και φίλος μου (οδοντίατρος) που είχε μια d3200 και έναν nikkor 105mm 2.8 για να βγάζει τα δόντια των ασθενών του και άλλαξε σε canon 80d και canon 105mm 2.8 και τώρα και εκείνος μπορεί να κρατάει πιο σωστά, πιο σταθερά κλπ.

Οπότε, κλείνοντας, κάνω ένα ρεζουμε λέγοντας πως στη θέση σου θα έπαιρνα ένα πιο φθηνό σώμα από την d7500 που κοιτάς για να έχω περισσότερα χρήματα για τους 2 φακούς που σκέφτεσαι (που για μένα είναι πολύ καλές επιλογές και καλά κάνεις και τους σκέφτεσαι) αλλά και ένα τρίποδο που οπωσδήποτε από όσο έχω ψάξει τελευταία, πρέπει να κοστίζει πάνω από 150 για να πεις ότι κάτι θα κάνεις και ότι πήρες κάτι σχετικά οκ. Μπορεί αν ήξερες ότι θέλεις μόνο τον tokina και ότι θα τράβαγες μόνο σε τέτοια mm και ότι δεν χρειαζόσουνα τον sigma ή κάποιον τέτοιου τύπου all arround, να έλεγα πάρε τρίποδο με 300+ ευρώ κλπ. Το λέω, μιας και ο φίλος μου με τη nikon d750 βγάζει long exposures και landscapes και πήρε ένα στα 180 (πολύ καλύτερο εννοείται από ένα των 40 ευρώ που πήρε αρχικά χαχ) αλλά και πάλι μου λέει αργότερα παίζει να πάρω ένα με 400-500 ευρώ για πραγματική σταθερότητα και εργονομία.

Last edited:
Απάντηση: Re: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.

Μια δυο σημαντικές διευκρινήσεις για να μην λοξοδρομησει η κουβέντα. Ο Abdalis_3k60 δήλωσε εξαρχής οτι θέλει να αγορασει DSLR και εκεί ορθώς επικεντρώθηκαν όλες οι προτάσεις μέχρι τώρα, μην κάνουμε το νήμα DSLR vs mirrorless με γενικές τοποθετήσεις, αλίμονο αν σήμερα αγοράζουν mirroless μόνο όσοι θέλουν μικρότερο σώμα (το κλείνω εδώ).
Τοπίο και δρόμος είναι αλληλοσυγκρουόμενα φωτογραφικα ως προς τις απαιτήσεις και την χρήση του εξοπλισμού, γιαυτο και πολλοί έχουν άλλο εξοπλισμό για το κάθε είδος. Για το τοπίο σημαντικό είναι να ρίξει κανεις μια προσεκτική ματιά στο κόστος ενός πλήρες σύστημα φίλτρων σε συνδιασμό με ένα καλό τρίποδο σε συνάρτηση πάντα με το σπείρωμα του φακού (δεν μιλώ μόνο για βιδωτό φιλτρα), μπορεί το συνολικό κόστος να υπερβεί και αυτό ενός σώματος.

Στρατηγε σ ευχαριστω πολυ για την πληρεστατη απαντηση! Αρκετα κατατοπιστικος ομολογω. Να σου πω την αληθεια σκεφτομουν και απο πριν και την D7200 απλα το λιγο καλυτερο AF όπως και η tilt screen οπου τουλαχιστον οσο φωτογραφιζω μεχρι τωρα μου εχει φανει παρα πολυ σημαντικη η απωλεια της ορισμενες φορες και σε κανει να σερνεσαι, με εκαναν να γερνω προς την 7500. Η 2η καρτα δεν ξερω αν θα την χρησιμοποιουσα μιας και ουτε θελω να βγαζω φωτογραφιες σε burst για να πετυχω wildlife, ουτε βιντεο. Αλλα και να χαθει καποια φωτογραφια αν καποτε μου χαλασει δεν νομιζω οτι θα γινει και κατι μιας και δεν θα ειναι επαγγελματικος ο σκοπος μου. Παντως ακομα δεν εχω αποκλεισει την 7200 μιας και δεν εχω καταληξει αν αξιζει να κανω λιγη υπομονη να εχω και τα 300 ευρω παραπανω ωστε να παω στο τελευταιο σωμα της σειρας.

Για τους φακους που μου ειπες καποια πραγματα, συμφωνω και το βλεπω οτι για τους καλους πρεπει παλι να τα σκασεις χοντρα. Παρολα αυτα δε θα πηγαινα με τη μια σε 700+ μιας και ακομα δεν ξερω καν τι εστιακο μηκος θα μου ταιριαζει και θα κανω μια αγορα στη τυχη. Το καλο με τη μηχανη που εγραψα ειναι οτι θα μου δωσει τη δυνατοτητα και μετα απο 3 χρονια που θα νιωθω παραπανω απο φωτογραφια να κανω τις πιο καλες αγορες φακων.

Τελος για το τριποδο σκεφτομουν κι εγω να αγορασω ενα στα 150 περιπου, οπου προφανως θα υπαρχουν και καλυτερα, αλλα τη δουλεια μου θα την κανει. Αν σκεφτεις οτι τωρα τραβαω με τριποδο-selfie stick και κινητο που ειναι φτερο στον ανεμο, νομιζω πως θα παρασει αρκετο διαστημα μεχρι να πω οτι πλεον δε μου κανει το 3δο των 150!

Να σαι καλά, απλά την άποψη μου είπα, στο φορουμ εδώ υπάρχουν πολλοί που είναι πιο κατπάλληλοι από μένα για να γράψουν τη γνώμη τους.

Για να μην παρεξηγηθώ στο θέμα φακών, όταν γράφω ότι πρέπει να ανέβει κάποιος σε αυτές τις μηχανές σε ακριβούς φακούς για να δείξει η μηχανή, δεν εννοώ ότι ο sigma, o tokina που είπαμε και άλλοι 10 πχ δεν είναι καλοί που κοστίζουν πιο χαμήλα, εννοώ ότι πέραν από αυτούς τους 10, για να πάρεις καλό φακό θα πρέπει μετά να κοιτάξεις σε πιο ανεβασμένες τιμές.

Όσον αφορά τις mirrorless που αναφέρθηκα, δεν ήθελα να δημιουργήσω κάποιο πρόβλημα στο θέμα μας τύπου vs dslr κλπ, απλά ανέφερα μόνο για το βάρος τους και τη φορητότητα, γιατί ο φίλος abdalis στο αρχικό ποστ του ανέφερε κάτι για τον όγκο και βάρος των mirrorless.

Μέσα στο κόστος, όπως πολύ σωστά ανέφερε ο kbouk, περαν το κόστος του τριπόδου και των φακών, ξέχασα να αναφέρω και τα φίλτρα που λογικά θα χρειαστείς κάποια στιγμή και εκεί πάλι θα κάνεις έξοδο/έξοδα για κάτι καλό. Ενδεικτικά, μιας και σήμερα πήρε ο φίλος μου (τραβάει landscapes) που έχει τη nikon d750 για τον tamron 15-30 του ένα filter holder 150mm της nissi και ένα cpl της ίδιας εταιρείας για τα τοπία που βγάζει, έδωσε κοντά 400 ευρώ (150 holder, 250 φίλτρο).

Για τη σπαστή οθόνη εσύ ξέρεις καλύτερα. Αν ήταν να μου έλεγε κάποιος ποιά να διαλέξει ανάμεσα σε d5500 ή 7100 θα του έλεγα 7100 για την καλύτερη εργονομία και να θυσιάσει τη σπαστή οθόνη (αν και είναι αλήθεια ότι για να πάρω χαμηλές λήψεις με την 7100 πρέπει να πέσω κάτω... ) αλλά στην δικιά σου περίπτωση που μπορείς να δώσεις ένα σεβαστό και σκέφτεσαι d7200 ή d7500 και να πάρεις και τη σπαστή, δε ξέρω τί να προτείνω. Μόνο το συνολικό κόστος (σώματος, φακών, τριπόδου, φίλτρων κλπ) μπορεί να είναι για σενα παράγοντας σκέψης, δηλαδή ''να διαλέξω την d7500 και να ανέβει το συνολικό κόστος του πακέτου ή να πάρω την d7200 και να κρατήσω λίγο πιο χαμηλά το έξοδο;'' Έτσι το βλέπω.

Να σαι καλά, απλά την άποψη μου είπα, στο φορουμ εδώ υπάρχουν πολλοί που είναι πιο κατπάλληλοι από μένα για να γράψουν τη γνώμη τους.

Για να μην παρεξηγηθώ στο θέμα φακών, όταν γράφω ότι πρέπει να ανέβει κάποιος σε αυτές τις μηχανές σε ακριβούς φακούς για να δείξει η μηχανή, δεν εννοώ ότι ο sigma, o tokina που είπαμε και άλλοι 10 πχ δεν είναι καλοί που κοστίζουν πιο χαμήλα, εννοώ ότι πέραν από αυτούς τους 10, για να πάρεις καλό φακό θα πρέπει μετά να κοιτάξεις σε πιο ανεβασμένες τιμές.

Όσον αφορά τις mirrorless που αναφέρθηκα, δεν ήθελα να δημιουργήσω κάποιο πρόβλημα στο θέμα μας τύπου vs dslr κλπ, απλά ανέφερα μόνο για το βάρος τους και τη φορητότητα, γιατί ο φίλος abdalis στο αρχικό ποστ του ανέφερε κάτι για τον όγκο και βάρος των mirrorless.

Μέσα στο κόστος, όπως πολύ σωστά ανέφερε ο kbouk, περαν το κόστος του τριπόδου και των φακών, ξέχασα να αναφέρω και τα φίλτρα που λογικά θα χρειαστείς κάποια στιγμή και εκεί πάλι θα κάνεις έξοδο/έξοδα για κάτι καλό. Ενδεικτικά, μιας και σήμερα πήρε ο φίλος μου (τραβάει landscapes) που έχει τη nikon d750 για τον tamron 15-30 του ένα filter holder 150mm της nissi και ένα cpl της ίδιας εταιρείας για τα τοπία που βγάζει, έδωσε κοντά 400 ευρώ (150 holder, 250 φίλτρο).

Για τη σπαστή οθόνη εσύ ξέρεις καλύτερα. Αν ήταν να μου έλεγε κάποιος ποιά να διαλέξει ανάμεσα σε d5500 ή 7100 θα του έλεγα 7100 για την καλύτερη εργονομία και να θυσιάσει τη σπαστή οθόνη (αν και είναι αλήθεια ότι για να πάρω χαμηλές λήψεις με την 7100 πρέπει να πέσω κάτω... ) αλλά στην δικιά σου περίπτωση που μπορείς να δώσεις ένα σεβαστό και σκέφτεσαι d7200 ή d7500 και να πάρεις και τη σπαστή, δε ξέρω τί να προτείνω. Μόνο το συνολικό κόστος (σώματος, φακών, τριπόδου, φίλτρων κλπ) μπορεί να είναι για σενα παράγοντας σκέψης, δηλαδή ''να διαλέξω την d7500 και να ανέβει το συνολικό κόστος του πακέτου ή να πάρω την d7200 και να κρατήσω λίγο πιο χαμηλά το έξοδο;'' Έτσι το βλέπω.

η 5500 έχει σαφώς καλύτερο επεξεργαστή άρα και ποιότητα αρχείου.

η 5500 έχει σαφώς καλύτερο επεξεργαστή άρα και ποιότητα αρχείου.

Ναι, ισχύει, αλλα παλι θα επέλεγα 7100/7200 για την εργονομία,πιασιμο, καλύτερο focus, καλύτερο viewfibder κλπ οπως και έκανα ηδη που πηρα την 7100 ενω ημουν ανάμεσα σε αυτη και στην 5500.

Last edited:

Για όποιον έχει κάνει χρήση σπαστής οθονης (και ειδικά αφής) δεν υπάρχει γυρισμός, είναι πλέον defecto επιλογή και αν όχι Νο 1, Νο 2 στα χαρακτηριστικά που επιλέγει συνήθως ένας χρήστης να έχει ένα σύγχρονο σώμα.

Για να μαζευτεί λίγο το budget υπαρχει και η λύση του μτχ. (αν φοβίζει έστω με εγγύηση), αφού με λιγη υπομονή κυκλοφορούν φοβερές ευκαιρίες.

Last edited:

Ενταξει τοσο μεγαλη αγορα με φιλτρα των 400 ευρω δεν θα την εκανα! Νομιζω εκει πας οταν εχει τελειοποιησει ολα τα υπολοιπα και σου μενει μονο αυτο! Εγω στα 100 περιπου υποθετω πως θα μπορεσω να βρω καλα φιλτρα ND/graduated ND για να ειμαι καλυμμενος. Οπως και τριποδο τσεκαρα ενα Benro FGP18A που θα με καλυπτει λογικα (ή ενα Manfrotto αλλα δε θυμαμαι μοντελο, παλι στα 150 περιπου).

Μεταχειρισμενη θα πηγαινα αν ενιωθα κατι απο σωματα αλλα ειμαι αρκετα αρχαριος σ αυτον τον τομεα οπου φοβαμαι οτι μονο κοτσο μπορω να πιαστω! Τελος σε οτι αφορα τη σειρα 5xxx θα ηταν μεγαλο διλημμα αν επρεπε να κανω μειωση budget. Μια D7200 ή μια D5600 προσφερουν διαφορετικα πραγματα σε παρομοια τιμη...Η ατιμη η σπαστη οθονη που αναφερει ο Κωστας ειναι δυνατο στοιχειο, αλλα και η εργονομια στα υπολοιπα επισης. Μπερδεμα!

Απάντηση: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.

Θα συμφωνησω με τον Κωστα οσον αφορα την σπαστη οθονη με αφη.Ειναι ενας σημαντικος παραγοντας για αγορα φωτογραφικης μηχανης.
Χρειαζεται σε αρκετες περιπτωσεις!