Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Απάντηση: Re: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.

Από όσα διάβασα μέχρι τώρα ο φιλος μας δεν έχει ακριβή εικόνα του κάδρου που πέρνει με τον φακό που αρχικά ζητουσε, ας βρει λοιπόν κάποιον που έχει ένα υπερευρυγωνιο στα 12-18mm (FF) να δει αν τον ικανοποιεί και μετά αποφασίζει. Είναι ουτοπικό να ζητά γεωμετρικό φακό σε σώμα σχεδόν fisheye σε κάλυψη στα 650 ευρώ που αρχικά τέθηκε ή (FF σώμα και αντίστοιχος φακός) και να μην γνωρίζει κάν πόσο ευρύ είναι το κάδρο που ζητά.

Re: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.

Το πιο πιθανό είναι να έχεις δίκιο για τα 10mm,

δεν έχω δοκιμάσει ο ίδιος.

Για αντίστοιχες με τις παρακάτω φωτογραφίες ενδιαφέρομαι

https://pixelpeeper.com/lenses/?lens=232&p=3

ωραία, τώρα συνεννοηθήκαμε. Είναι εντελώς άλλο το κάδρο το 12άρη και άλλο το 10άρι. Άρα δεν θέλεις κάτι το αδύνατον, απλώς ένα υπερευρυγώνιο. Δες λιγάκι σε πλήρες αρχείο πόσο προβληματικές είναι οι λήψεις στο 12 στις άκρες του κάδρου. https://www.flickr.com/photos/61093309@N00/6008021729/sizes/o/ Είσαι ικανοποιημένες με αυτές; Και υπόψη ότι πρόκειται για φακό των 800-1000 ευρώ. Εγώ δεν είμαι. Από την άλλη δεν έχω δουλέψει με τον αντίστοιχο ART που είναι πολύ καλύτερος. Απλώς εκείνο που ξέρω είναι ότι ο 14-24 της ΝΙΚΟΝ είναι εξαιρετικά καλύτερος σε αποτέλεσμα από αυτά που μας δείχνεις.

Υπάρχει θέμα με του σούπερ ευρυγώνιους rectilinear FF ειδικά στις μηχανές με καθρέπτη .. είναι πολύ δύσκολη η σχεδίαση κατασκευή τους γενικώς .. αλλά η απόσταση που πρέπει να έχουν απο τον αισθητήρα λόγω του καθρέπτη το δυσκολεύει ακόμη περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο που ο ιδιοκτήτης της Sigma δηλώνει οτι ζηλέυει τον Canon 11-24 ως κατι μοναδικό .. ουτε τυχαίο οτι είναι τόσο ακριβός ..

Νομίζω κατι μπορεί να αλλάξει στην κατηγορία μετα την είσοδο των Canon Νικον στις FF mirrorless ..

Προς το παρόν πάντως ο πιο ευρυγώνιος που ξέρω έρχεται απο μαρκα "πολυτελείας" (voightlander) στα 1100$ για mirrorless ..
https://www.bhphotovideo.com/c/prod...nder_ba334b_heliar_hyper_wide_10mm_f_5_6.html

Η μόνη εναλλακτική που μένει είναι οι fisheye .. π.χ ..
- ενας 12mm κανονικός (equisolid) fisheye θα δώσει πάνω σε APS-C ίδιο FOV με τον 10mm rectilinear σε FF (περίπου 120° κατα μήκος)
- ενας 10mm stereographic fisheye θα δώσει πάνω σε APS-C ίδιο FOV με τον 10mm rectilinear σε FF (περίπου 120° κατα μήκος) .. και με λιγότερη fisheye-ίλα ;)
- o Canon fisheye 8-15 θα δώσει σε APS-C ένα εύρος αντίστοιχο με 3-16 ;) σε FF .. αλλά 1300 κάνει ..
για υπολογισμούς FOV http://www.bobatkins.com/photography/technical/field_of_view.html .. βάζουμε το μηκος του αισθητήρα στον τυπο (36 για FF, 24 για APS-C ) για να βρούμε το οριζόντιο FOV

Nομίζω αξίζει να διερευνηθεί η χρήση ενος ειδικού φακού για τα πολύ ευρυγώνια σε συνδυασμό με εναν π.χ. 16-35/f4.0 σε FF που δεν είναι τόσο ακριβός (1000E) .. αν και ο Sigma 14-24/f2.8 είναι δελεαστικός στα 1300Ε ..

Δες λιγάκι σε πλήρες αρχείο πόσο προβληματικές είναι οι λήψεις στο 12 στις άκρες του κάδρου. https://www.flickr.com/photos/61093309@N00/6008021729/sizes/o/ Είσαι ικανοποιημένες με αυτές; Και υπόψη ότι πρόκειται για φακό των 800-1000 ευρώ. Εγώ δεν είμαι.

Σε ευχαριστώ!
Έχεις δίκιο!
Ειδικά για τέτοιο κόστος θα απογοητευόμουν...

Re: Απάντηση: Re: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.

... ας βρει λοιπόν κάποιον που έχει ένα υπερευρυγωνιο στα 12-18mm (FF) να δει αν τον ικανοποιεί και μετά αποφασίζει.

Σε ευχαριστώ πολύ.
Δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα!

Nομίζω αξίζει να διερευνηθεί η χρήση ενος ειδικού φακού για τα πολύ ευρυγώνια σε συνδυασμό με εναν π.χ. 16-35/f4.0 σε FF που δεν είναι τόσο ακριβός (1000E) .. αν και ο Sigma 14-24/f2.8 είναι δελεαστικός στα 1300Ε ..

Πράγματι ο Sigma φαίνεται δελεαστικός αλλά και η επιλογή σώματος άλλος πονοκέφαλος...

Ευχαριστώ πολύ! Θα μελετήσω όλα τα ενδεχόμενα...

Θα ήθελα τη γνώμη σας:
μπορεί ο Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM Lens - Canon Mount (και προφανώς EF-S mount),
να δουλέψει σε
α) Sony A7 σώματα με το MC-11?
β) Canon FF σώματα έστω με κάποιο βινιετάρισμα στα λίγα mm?
τον βρήκα https://www.eglobalcentral.eu/sigma-8-16mm-f-4.5-5.6-dc-hsm-lenses-canon-mount.html#description
και θάθελα γνώμες αν παίζουν εκεί b-stock...

(στη λίστα των συμβατών με MC-11 φακών της Sigma πάντως δεν είναι! )

(λόγω τιμής τον σκέφτομαι και με κάποιο canon APS-C σώμα...)

Last edited:
Απάντηση: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.

...την βοήθειά σας!!!

Εχω την Nikon J5 και ειδα την E-M10 ii με τον 12-50 στα 499 (-75 cashback), οπότε ειναι αρκετά δελεαστική πρόταση!

Σκοπός ειναι να εχω καλύτερη απόδοση σε indoor / χαμηλό φωτισμό. Αξίζει η "αναβάθμιση"?

Με τον 12-50 όχι και τόσο.... Αν πάρεις κάποιο πιο φωτεινό φακό, ναι.

Απάντηση: Re: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.

Με τον 12-50 όχι και τόσο.... Αν πάρεις κάποιο πιο φωτεινό φακό, ναι.

Γιάννη στην J5 εχω τον 18.5/1.8 οπου βοηθάει πολύ την κατάσταση, και ειναι πραγματικά ωραίο γυαλί, ΟΜΩΣ δεν εχει σταθεροποίηση.

Μηπως τελικά να δω κάτι σε APS-C οπου θα εχει πραγματικά νοημα...

Το θέμα δεν είναι μονο το μέγεθος του αισθητήρα, αλλά και ο φακός.

Αν πχ πας σε Apsc και έναν αντίστοιχο φακό, 50mm 1.8, προφανώς και θα δεις σημαντική βελτίωση.

Ναι αλλά δεν θα έχει και σταθεροποίηση με τον σταθερό σε Apsc σε αυτά τα χρήματα, στην ΕΜ10ΙΙ έχει το σώμα, περνει μετά και ένα φωτεινό σταθερό π.χ. τον 20/1.7 και είναι κομπλέ, ο 12-50 σε καλύπτει σε ολα τα άλλα και σε μάκρο 1:3, είναι ληστεία στα χρήματα αυτά το πακέτο με τον 12-50.

Ναι καπως ετσι το σκέφτομαι. Ειναι αρκετά πιο ευέλικτη η EM10II λόγω της σταθεροποίησης στον sensor, συν το αρκετά καλό EVF.

χμμμ....

ευχαριστώ για τις συμβουλές guys!

q8kvr4B.png

Re: Απάντηση: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.

Καλημέρα και από εμένα.
Μια βοήθεια για το αν πρέπει να αλλάξω ή να μείνω σε αυτό που έχω.
Αυτή την στιγμή είμαι με sony a6000 τον Sony 35mm f/1.8 και τον Sony 18-105mm f/4 μαζί με το μικρόφωνο Sony ECM-XYST1M.

Ήρθα σε αυτό το σύστημα (nex 5n) από τις απλές φωτογραφικές point and shoot, to 2012 με την γέννηση των παιδιών γιατί ήθελα κάτι αρκετά φωτεινό για να μην χρησιμοποιώ flash.
To 2015 πούλησα την nex5n και πήρα την α6000 γιατί εκτός από κάτι φωτεινό ήθελα και ποιο γρήγορη εστίαση. Μετα από διάφορες αλλαγές φακών κατέληξα στο σύστημα που έχω τώρα.
Τα λέω όλα αυτά για να τονίσω ότι ακόμα και την α6000 δεν την χρησιμοποιώ σε όλο το εύρος της,αλλά θέλω-ήθελα ορισμένα χαρακτηριστικα όπως να είναι καλή σε λίγο φωτισμό στην αρχή και γρήγορη εστίαση αργότερα.

Τα αρχεία τα τραβάω σε jpg αλλά και raw αλλά δεν υπάρχει χρόνος όχι για επεξεργασία αλλά ούτε καν να ξεδιαλέξω όσες είναι κουνημένες, οπότε εκτυπώνω όπως είναι από jpg, όσες μου αρέσουν με λίγο crop μόνο και άμα προλαβαίνω με κάποιο αυτόματο φίλτρο (δλδ ούτε μισή ώρα ενασχόληση.)

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι ότι επειδή όταν βγαίνω με τα παιδιά δεν κουβαλάω και τους 2 φακούς και ανάλογα την περίπτωση ή μου λείπει η φωτεινότητα ή μου λείπει το zoom ανάλογα με την περίπτωση, και συν το ότι με έχει κουράσει η αλλαγή ακόμα και όταν τους κουβαλάω και τους 2 μαζί.
Το επόμενο είναι η υπερθέρμανση που έχει η μηχανή στο βίντεο ακόμα και με εξωτερική μπαταρία όπως η Ex-Pro® Sony On-The-Move 16000mAh που έχω. Η αλήθεια είναι ότι το θέμα με το βίντεο με ενοχλεί τώρα ποιο πολύ που έχουν τα παιδιά δραστηριότητες και χρειάζεται να τα βιντεοσκοπώ, αλλιώς μέχρι τώρα για μικρά βίντεο δεν είχα θέμα.

Ιδιαίτερα προβλήματα δεν έχω με τα αρχεία της ούτε πάρα πολλές απαιτήσεις, στα δικά μου μάτια δέιχνουν μια χαρά ακόμα και τα jpg της sony.
Κοιτούσα προς μεριά sony rx10 να τα έχω όλα σε ένα νοικοκυρεμένα.
Σκέφτομαι ότι θα χρειαστώ το μεγαλύτερο zoom της rx10 iv ποιο πολύ στα επόμενα χρόνια αλλά από την άλλη μου αρέσει και το 2.8 της rx10 ii. Το 4κ δεν με πολυ ενδιαφέρει.
Σαν φωτογραφία πιστέυω μεγάλη διαφορά δεν θα δω στα δικά μου μάτια πάντα, ίσως μόνο σε μερικά πορτρέτα το βράδυ να σκέφτομαι τον 35/f1.8 με την Α6000

εχοντας περασει και απο τα 2 στρατοπεδα , αν θες ΣΟΝΥ και καλα 1 φακο , μια μηχανη, καινα μην εχεις κανενα θεμα υπερθερμανσης , η RX 10 II ειναι ιδανικη.
Θα εχεις καταπληκτικο βιντεο και σε 4Κ, nd filter, καμια υπερθερμανση, ουτε σκονες σε αισθητηρες απο αλλαγη φακων κλπ.
Θα χασεις λιγο βεβαια στα βραδυνα , ειδικα σε φωτο σε σχεση με τον 35μμ 1,8, αλλα δε μπορεις να τα εχεις ολα.

Μονο εσυ ξερεις τις αναγκες σου...

Την RX10 II την βρισκεις μετχ/νη σε πολυ καλες τιμες

YG... εδω εχει μια , χωρις κουτι, σε τρομερη τιμη

Last edited:

Αφου η EM10-II επέστρεψε στο κατάστημα λόγω του υπερβολικού banding σε υψηλά ISO κοιτάω για εναλλακτικές.
Και αφού μπήκα στο τριπάκι θα ανέβω λίγο σε budget ωστε να πάρω κάτι που θα κρατήσει μερικά χρονάκια παραπάνω.

Γενικά στο Nikon 1 σύστημα που εχω τώρα (J5 με φακούς 10-30kit, 18.5/1.8, 30-110/3.8-5.6) εχω βρει αφάνταστα βολικό και ποιοτικό τον 18.5αρι και τον 30-110. Με τον kit πρέπει να έχω βγάλει φωτογραφίες μετρημένες στα δάχτυλα.

Αντι για τον 30-110 πάντα με έψηνε και ενας 14-100 η κάτι αντίστοιχο ωστε να μην χρειάζεται να αλλάζω φακούς σε φάση βόλτας, διακοπών κτλ.

Τωρα στο ψητό. Η EM-10 II μου άρεσε πολύ. Σωμα, EVG ,κατασκευή , IBIS. Ο αισθητήρας μου φάνηκε ομως παλαιωμένος με αρκετό πρόβλημα στα υψηλά ISO και "ασχημο" θόρυβο. Τολμώ να πω οτι στην J5 αν και 1" o θόρυβος ειναι πολύ πιο ελεγχόμενος και απουσιάζει σχεδόν τελείως το color noise. Σε γενικές γραμμές η J5 με εχει εντυπωσιάσει στον έλεγχο του noise για τόσο μικρό αισθητήρα και παράγει σαφώς usable 6400 ISO.

QZ6kQU7.jpg

Κλείνω την παρένθεση περι noise και εχουμε και λεμε:

Με ενδιαφέρει κυρίως το φωτογραφικό κομμάτι και μετά το video, ομως θα ήθελα 4Κ. Με ενδιαφέρει επίσης η σταθεροποίηση στο σώμα οπότε το IBIS ειναι απαραίτητο (σχεδον, θα ζήσω και χωρίς αυτό αν υπάρχει σοβαρός λόγος)

Η τριάδα που εχω καταλήξει με τον περιορισμό του αποθέματος των MM (αφού εκει εχω πιστωτικο) και +- με τα δικά μου κριτήρια είναι:

1. GX8 + HFS14140 στα 1150 (το σετ ειναι σε κλειδωμένη βιτρίνα και οχι εκθεσιακό, οπότε το θεωρώ ως σχεδόν "κουτάτο")
+IBIS (αν και οχι τόσο καλό οσο της E-M10), EVF 4K σωστό video ,20άρη CCD και ενας ψιλοκαλός all-around φακος, ποικιλία φακών σε λογικές τιμες.
-λίγο μεγαλύτερο σώμα και φακός, ομως το μέγεθος γενικά παραμένει compact)

9iwtgFQ.png

2. Sony A6300 με kit φακο στα 899
+4K, EVF, μεγαλύτερο APSC CCD - λιγότερος θόρυβος ,μικρότερο σώμα απο την GX8, φόρτιση απο USB (βολικο!) και ο κινηματογραφικός τόνος ,sony style που μου αρέσει.
-IBIS, ακριβοί emount φακοί , προβλήματα υπερθέρμανσης, μέτριος ΚΙΤ φακος.

3. OLYMPUS E-M10 III Ασημί + EZ-M1442 IIIR στα 679
+5axis IBIS, κατασκευή, EVF, 4Κ video, σχετικά καλός ΚΙΤ φακος χωρις ομως το macro του 12-50 που ειχα στην mark II, ομορφο retro design.
-παλαιότερης γενιάς αισθητήρας 16mp, καλό video αλλα οχι των 2 παραπάνω, μονο σε ασημί χρώμα (δεν με χαλάει ιδιαίτερα, αλλα νομίζω ειδικά στην βάση θα ξεβάφει)

Για τις 2,3 θα πρέπει να βρω και εναν σχετικά καλο - οικονομικό φακό τύπου 14-100 , 14-140 και αργότερα για όλες έναν prime f1.8 στα 25-30mm.

Θεωρώ οτι η GX8 ειναι τίμια all around λυση. Θα χρειαστώ μονο εναν prime αργότερα. Αλλα γενικά άντε βγάλη ακρη τωρα!

Ποια η γνώμη σας? Ξερω οτι απο αρκετους εχουν περάσει ισως ολα τα παραπάνω απο τα χέρια τους :)