Απάντηση: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.
Αφου η EM10-II επέστρεψε στο κατάστημα λόγω του
υπερβολικού banding σε υψηλά ISO κοιτάω για εναλλακτικές.
Και αφού μπήκα στο τριπάκι θα ανέβω λίγο σε budget ωστε να πάρω κάτι που θα κρατήσει μερικά χρονάκια παραπάνω.
Γενικά στο Nikon 1 σύστημα που εχω τώρα (J5 με φακούς 10-30kit, 18.5/1.8, 30-110/3.8-5.6) εχω βρει αφάνταστα βολικό και ποιοτικό τον 18.5αρι και τον 30-110. Με τον kit πρέπει να έχω βγάλει φωτογραφίες μετρημένες στα δάχτυλα.
Αντι για τον 30-110 πάντα με έψηνε και ενας 14-100 η κάτι αντίστοιχο ωστε να μην χρειάζεται να αλλάζω φακούς σε φάση βόλτας, διακοπών κτλ.
Τωρα στο ψητό. Η EM-10 II μου άρεσε πολύ. Σωμα, EVG ,κατασκευή , IBIS. Ο αισθητήρας μου φάνηκε ομως παλαιωμένος με αρκετό πρόβλημα στα υψηλά ISO και "ασχημο" θόρυβο. Τολμώ να πω οτι στην J5 αν και 1" o θόρυβος ειναι πολύ πιο ελεγχόμενος και απουσιάζει σχεδόν τελείως το color noise. Σε γενικές γραμμές η J5 με εχει εντυπωσιάσει στον έλεγχο του noise για τόσο μικρό αισθητήρα και παράγει σαφώς usable 6400 ISO.
Κλείνω την παρένθεση περι noise και εχουμε και λεμε:
Με ενδιαφέρει κυρίως το φωτογραφικό κομμάτι και μετά το video, ομως θα ήθελα 4Κ. Με ενδιαφέρει επίσης η σταθεροποίηση στο σώμα οπότε το IBIS ειναι απαραίτητο (σχεδον, θα ζήσω και χωρίς αυτό αν υπάρχει σοβαρός λόγος)
Η τριάδα που εχω καταλήξει με τον περιορισμό του αποθέματος των MM (αφού εκει εχω πιστωτικο) και +- με τα δικά μου κριτήρια είναι:
1. GX8 + HFS14140 στα 1150 (το σετ ειναι σε κλειδωμένη βιτρίνα και οχι εκθεσιακό, οπότε το θεωρώ ως σχεδόν "κουτάτο")
+IBIS (αν και οχι τόσο καλό οσο της E-M10), EVF 4K σωστό video ,20άρη CCD και ενας ψιλοκαλός all-around φακος, ποικιλία φακών σε λογικές τιμες.
-λίγο μεγαλύτερο σώμα και φακός, ομως το μέγεθος γενικά παραμένει compact)
2. Sony A6300 με kit φακο στα 899
+4K, EVF, μεγαλύτερο APSC CCD - λιγότερος θόρυβος ,μικρότερο σώμα απο την GX8, φόρτιση απο USB (βολικο!) και ο κινηματογραφικός τόνος ,sony style που μου αρέσει.
-IBIS, ακριβοί emount φακοί , προβλήματα υπερθέρμανσης, μέτριος ΚΙΤ φακος.
3. OLYMPUS E-M10 III Ασημί + EZ-M1442 IIIR στα 679
+5axis IBIS, κατασκευή, EVF, 4Κ video, σχετικά καλός ΚΙΤ φακος χωρις ομως το macro του 12-50 που ειχα στην mark II, ομορφο retro design.
-παλαιότερης γενιάς αισθητήρας 16mp, καλό video αλλα οχι των 2 παραπάνω, μονο σε ασημί χρώμα (δεν με χαλάει ιδιαίτερα, αλλα νομίζω ειδικά στην βάση θα ξεβάφει)
Για τις 2,3 θα πρέπει να βρω και εναν σχετικά καλο - οικονομικό φακό τύπου 14-100 , 14-140 και αργότερα για όλες έναν prime f1.8 στα 25-30mm.
Θεωρώ οτι η GX8 ειναι τίμια all around λυση. Θα χρειαστώ μονο εναν prime αργότερα. Αλλα γενικά άντε βγάλη ακρη τωρα!
Ποια η γνώμη σας? Ξερω οτι απο αρκετους εχουν περάσει ισως ολα τα παραπάνω απο τα χέρια τους