Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Απάντηση: Αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής - Διαβάστε το 1ο Post!

Για να μην μένει στο ράφι η μηχανή, θα πρέπει το απότελεσμα που παράγει, να είναι φανερά καλύτερο από τα κινητά.
Μην πάρεις DSLR για να μην μπλέκεις με βάρος, οπτικό σκέπευτρο και περίπλοκο σύστημα εστίασης. Μην πάρεις ακριβό σώμα, με χαμηλής ποιότητας φακό. Καλύτερα το αντίστροφο.
Ricoh GR II και Fujifilm X100T, είναι δύο επιλογές που μου έρχονται στο μυαλό.
ΥΓ: πήρα (συνέστησα) στον κολλητό, την Sony RX1 και όταν την έπιασα στα χέρια μου, την "ερωτεύτηκα". Μικρή αλλά όχι άβολη. Καλή εργονομικά. Εξαιρετική ποιότητα εικόνας. Κάνει βέβαια 1.000 ευρώ μεταχειρισμένη.

Απάντηση: Αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής - Διαβάστε το 1ο Post!

Oρθή ως διατύπωση και κετεύθυνση η πρώτη παράγραφος αλλα να πώ ότι η πρότασή σου στην συνέχεια δεν με βρίσκει σύμφωνο για τον φίλο μας όχι γιατί δεν είναι αξιόλογες οι μηχανές (εξαιρετικές είναι) αλλά αφορούν <καμένο> φωτογράφο που θέλει να ασχοληθεί κυρίως με τη σύνθεση και το κάδρο, ξέρει ακριβώς τί θέλει να φωτογραφίζει και μπορεί να το παντρέψει ιδανικά με μονοεστιακό φακό.

Αν η ποιότητα της 1" δεν είναι αρκετή θα πρότεινα εναλακτικά την μετάβαση σε κάποια premium compact με με crop αισθητήρα μεγαλύτερο αλλά φωτεινό φακό ζουμ ωστε να μην είναι τόσο περιοριστική (αυξάνεται βεβαια το μέγεθος) π..χ η παλιά Lumix LX100 mkI αν βρεθεί σε στόκ ή η νέα LX100 mkΙΙ.

Re: Αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής - Διαβάστε το 1ο Post!

Καλησπερα και απο εμενα! Εδω και περιπου 3 χρονια φωτογραφιζω με μια D3300 +sigma 17-50, Κυριως τοπια αλλα και πορτετα και λιγα νυχτερινα. Καποιες απο αυτες τις εκτυπωνω σε Α3 η Α2 μεγεθη περιπου. Αν και ψαχνομουν για FF mirrorless, ειδα καποια δειγματα απο TZ200 και εμεινα αφωνος... καθαρη εικονα,ωραια χρωματα και Νετ σε ολη την εικονα. Εχω αρχισει να ψηνομαι... κυριως λογω φορητοτητας ,αλλα φοβαμαι τις εκτυπωσεις και τα νυχτερινα... να πω οτι δουλευω dxo optics που εχει βοηθησει σημαντικα στον θορυβο. Πιστευετε οτι θα κανω καλη κινηση η να παω εστω σε καποια crop mirrorless η ακομα και m4/3 ? Εχω καλομαθει στο setup αυτο που εχω και δεν θα ηθελα τιποτα λιγοτερο... η εστω κοντα σε αυτο.

Η D3300 ως σώμα είναι πολύ μικρή, οπότε αν μείνεις μόνο με αυτόν τον φακό η διαφορά μεγέθους με μια m4/3 ή καμιά sony σειρά 6000 (με τι φακούς άραγε?) θα είναι πολύ μικρή. Επίσης η Nikon ως IQ είναι super - το λέω χωρίς φόβο και πάθος μια κι εγώ έχω m4/3 και την ΤΖ100. Αν σκοπεύεις να πάρεις κι άλλους φακούς (ποιούς?) τότε ίσως αξίζει. Προσωπικά θα κράταγα την 3300 και θα έπαιρνα μια premium compact 1" από αυτές που γράφουμε σε πολύ πρόσφατα posts πιο πάνω. Αν είσαι Αθήνα, η tz100 στην διάθεσή σου για δοκιμές...

Θα ήθελα την γνώμη σας. Εχω πέσει στο φωτογραφικό κομμάτι. Εχω χάσει την όρεξη μου και ψάχνω την επόμενη κίνηση - αγορά που θα με δώσει ξανά ώθηση. Παλιά διάβαζα πως ο φακος ειναι που θα κάνει την διαφορά και όχι τόσο το σώμα. Σας παρακολουθώ ότι ποιο πολύ συζήτηση γίνεται για τα σώματα και όχι τόσο για κάποιο φακό.
Είναι και ο Κώστας που μένει και επιμένει με την d7000 του και δείχνει έμπρακτα την σημασία της εξέλιξης μας πάρα την αναβάθμιση του εξοπλισμού.
Έχοντας περάσει δύσκολα λόγω υγείας του μικρού μου παιδιού τελευταία θέλω να πάρω κάτι ώστε να ξαναζοηρεψω και να βγάλω φωτογραφίες. Σκέφτομαι την αγορά ενος 10-20 nikorr η 11-16 tokina για βραδινές εξορμήσεις. Ισως και κάποιον παλιό 70-200 2.8 για διάφορα στα πορτραίτα.
Άλλη σκέψη είναι η αγορά ξανά μιας mirorles για να παίξω με τις έξτρα δυνατότητες.
Έφτασα στο τσακ να παραγγείλω την a7ii αλλά με τέτοιες τιμές στους φακούς θα βάλω μπελά στο κεφάλι μου.
Ειχα κατα καιρούς Samsung nx300, OMD E-M10, a6000, d60 d80 d90 d5100, d5600 με αρκετούς φακούς σε κάποια συστήματα και κράτησα την d7000 με 35 1,8 50mm 18-105, 70-300vc usd και flash triggers softbox κτλπ.
Απο εσάς θα ήθελα γνώμες και ίσως κάποιος είχε βρεθεί σε αντίστοιχη θέση ώστε να μου πει πως ξανά ξεκίνησε η όρεξη.

Συνήθως φωτογραφίζω τις κόρες μου και έχω δοκιμάσει τοπίο βραδινά long exposure
Ευχαριστώ για το χρόνο σας

Θα σου πω τι έδωσε ώθηση σε μένα μετά το μπελά που με βρήκε, ξεκίνησα να εμβαθύνω περισσότερο στην επεξεργασία με Photoshop ... όχι έτοιμα εργαλεία.. Κει θα βρεις τις αδυναμίες σου και θα φωτογραφίζεις ξανά και ξανά.
Επίσης ένα τεράστιο κεφάλαιο είναι η φωτογράφιση με φλας.

Όπως λέει κι ο Βασίλης, η επεξεργασία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο είτε πρόκειται για απλή εξαγωγή του βέλτιστου "φυσικού" αποτελέσματος, είτε για δημιουργική προσέγγιση. Όσο για τον εξοπλισμό, θα σου πρότεινα μια καλή compact πάντα μαζί σου ώστε να τραβάς την καθημερινότητά σου - ότι σου τραβάει την προσοχή γύρω σου. Αν περιμένουμε πότε θα βρούμε ελεύθερο χρόνο κ.λ.π. ζήτω που καήκαμε.

Υ.Σ. Και μην ξεχνάς το ρητό "τρώγοντας ανοίγει η όρεξη"!

Απάντηση: Re: Αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής - Διαβάστε το 1ο Po

Η γνώμη μου οτι η αγορά ενός φακού ή μιας νέας μηχανής σε κάποιον που έχει δοκιμασει και περάσει από διαφορα στάδια εξοπλισμού όπως εσυ δεν θα του δώσει από μόνη της έξτρα κίνητρο για φωτογράφηση. Πιθανόν να του χαρίσει ένα δυο ΣΚ φωτογράφησης που θα τα δοκιμασει και μετά θα επιστρέψει πάλι εκεί που ήταν αν δεν το συνδιάζει παραγωγικά και με άλλες σκέψεις. Νομίζω όμως οτι εδώ δεν είναι το κατάλληλο νήμα για να αναπτυχθεί τετοιου είδους συζήτηση.
Αν η έλλειψη στο σύστημα σου είναι ένας ευρυγωνιος φακός και με αυτόν θα ανοίξεις νέους δημιουργικούς ορίζοντες τον πέρνεις με κλειστά μάτια. Δεν υπάρχει άλλωστε ξερός κανόνας για το τι χρειαζεται πραγματικά ο καθένας μας.

Εμένα η πολύ επεξεργασία με απωθεί ενώ ξέρω πως μπορώ να βελτιώσω τρομερά τις αδυναμίες του εξοπλισμού μου. Και αυτό επιδρά δημιουργικά γιατί οι ιδιες οι αδυναμίες του εξοπλισμού με κάνουν καλυτερο και πιο προσεκτικό στην λήψη από άλλους που τρέχουν μετά να το μαζέψουν με πολύ επεξεργασία. Είμαι έτσι τριπλά ικανοποιημένος αφού την ώρα της λήψης υπάρχει αλληλοεπιδραση σύνθεσης και αδυναμιών εξοπλισμού, χάνω μετά τον λιγότερο χρόνο για επεξεργασία μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με καλιμπραρισμενη οθόνη και τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα είναι πολύ καλυτερο από οτι αν βασιστώ στον εξοπλισμό μόνο ή στην επεξεργασία μετά.

Βέβαια κοιτάζοντας πίσω μου διαπιστώνω οτι τις καλύτερες φωτογραφίες μου τις έχω βγάλει σε ταξίδια όπου ηρεμείς και μπλοκάρεις ολα τα υπόλοιπα που σε απασχολούν. Παρατηρώντας αυτό προσπαθώ να το εφαρμόσω πλέον ως κανονα Νο1 (έστω και με δυσκολία), δηλ. τη λίγη ωρα που θα κλέψω από τη δουλειά ή την οικογένεια και θα φωτογραφίσω να αφήσω απέξω ότι άλλο με απασχολεί. Πάντα στην τσάντα μου έχω μαζί μηχανή και φακό γιατί δεν ξέρω ποια θα είναι η στιγμή που θα διαλεξω να το κάνω.

το κοινο σημειο των απαντησεων μας, ειναι "το να εχεις παντα μαζι σου μια φωτογραφικη"....

Αυτο μπορει να γινει με διαφορετικους τροπους για το καθενα.
Εχω περασει απ ολα τα σταδια...κινητο, μικρη ποκετ, μεγαλη ποκετ, super compact, μικρη mirrorless...μεγαλη Mirrorless.

Οτι σε βολευει εσενα ειναι η απαντηση...δοκιμασε και δες.

Τα συγχρονα κινητα, με το σωστο software (το αναλυουμε σε ειδικο θεμα) ειναι μια καλη αρχη, μια καλη λυση .

Αν δε σου αρκει, μια μικρη αλλα με μεγαλο αισθητηρα ειναι μια ακομα λυση... fuji x70, ricoh gr κλπ....

Αν κι αυτο δε σου κανει.... μια μικρη Mirrorless με καποιον σταθεριο για αρχη (λογω ογκου κυριως) και μετα βλεπεις...

Λυσεις υπαρχουν, αρκει να εισαι ανοιχτομυαλος και να δοκιμαζεις.

Εγω πχ τωρα εχω την sony a7r ii, ισως τη καλυτερη μηχανη συνολικα που εχει περασει απο τα χερια μου (απο θεμα εικονας)

Το θεμα ειναι ομως οι φακοι...ειδικα αν θελεις ζοομ.

Δεν ειναι για τετοια δουλεια.... μονο με καποιον μικρο prime ειναι για κατι αντιστοιχο.

Εσυ πρεπει να δεις τα ορια σου, τις επιθυμιες σου, τις ορεξεις σου...

ΥΓ... αν δε μπορεις να δοκιμασεις, ζητα απο γνωστους και φιλους να σου δανεισουν για λιγο καποιον εξοπλισμο, μια μηχανη, εναν φακο .

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Αυτό με την επεξεργασία το γνωρίζω ότι είναι το σημείο που θα πρέπει να δώσω βάση αν κρίνω απο το στυλ των φωτογραφιών που μου αρέσουν. Εκεί ίσως θα πρέπει να βρω χρόνο για κάποιο μαθήματα. Σας διαβάζω όλα τα νήματα καθημερινά και νιώθω ότι σας γνωρίζω όλους αν και ξαφνιάστηκα όταν είδα τόσες άσπρες τρίχες σε κάποιους έχω και εγώ δεν λέω λίγες στα 38.
Το θέμα flash το παλεύω όσο μπορώ. Με μια ποιο ψυχρή ματιά και σκευτομενος αφαιρετικά βλέπω ότι μια πιο σύγχρονη μηχανή θα χρειαστεί έξτρα δύναμη στο pc οπότε και άλλα έξοδα. Ότι η φωτογραφία με κινητό ( redmi note 5 pro με gcam) είναι μόνο για λήψεις τις στιγμής και όχι για δημιουργική εκτόνωση. Η λύση της δεύτερης μηχανής είναι παγίδα γιατί έτσι επερνα μια mirorles κιτ και σιγά σιγά γέμιζα φακούς. Ίσως μια που δεν αλλάζει φακους να είναι καλύτερη λύση.
Πάντως για δοκιμή έναν φακό θα τον χτυπήσω έτσι για ψυχοθεραπεία. Ισως απο το Amazon με δικαίωμα επιστροφής....

αν δε θελεις να γεμιζεις φακους και σωματα...μια καλη μηχανη με μεγαλο αισθητηρα και fixed φακο , ειναι ισως η λυση.

Σε μεταχ/νη δε θα σου βγει παραπανω απο ενα φακο, αλλα θα την εχεις παντα μαζι σου.
Eγω θα ηθελα μια ricoh gr ή μια fuji x100ή κατι παρομοιο...ψαξτο λιγο, βρισκεις που και που καποιες ευκαιρειες.

Εγω αμφιταλαντευομαι μεταξυ της sony που εχω τωρα και μιας m43 (παλι) , κυριως λογω βαρους και ογκου (κυριως των φακων) .
Ιδανικα θα κρατουσα τη sony για τις δυσκολες περιστασεις και μια m43 για φορητοτητα , με 2-3 καλους Primes, αλλα το οικονομικο δεν το επιτρεπει (να εχω μια μμηχανη για καθε περισταση)....οποτε δυσκολη αποφαση!

καλησπέρα!
Πριν 2-3 μηνες αγορασα την Fujifilm X-t100. Αγορά της στιγμής σε καλη τιμη. Αγόρασα και τον 15-45 και τον 50-230 και σκεφτομαι να αγοράσω κι έναν από τους 18 ή 23 prime φακούς. Ασχολούμαι σχεδόν αποκλειστικά με τοπία. Είμαι πολύ ικανοποημένος από τις φωτο της μηχανής, μα η ίδια σα λειτουργία, έχει τα προβληματάκια της που έχουν αναφερθει και στον νήμα της.
Μου έχει "καρφωθεί" εδω και λίγο καιρό να την ανταλλάξω με μια καλά μεταχειρισμένη x-T1.
Γιατι; πρώτα πρώτα είναι ευκαιρία να "πιάσω" στα χέρια μου ένα κορυφαίο μοντέλο, έστω και εξαετίας. Έτσι κ αλλιως δε με βλέπω να ανεβαίνω ποτέ σε χρήματα πιο πάνω.
Μετά και το αδιάβροχο σώμα μαζι με τον φακό που θα αγοράσω, είναι σημαντικό, στα νερά και στα χώματα που γυρνάω.
Ερώτηση: Να μου "ξεκαρφωθεί" η ιδέα; Τι κερδίζω κα το χάνω από μια τέτοια αλλαγή;
ευχαριστώ!

Καλησπερα κ απο μενα... εχω μεινει εκτος χομπυ για αρκετο καιρο , απο οταν λογω μεγαλης αναγκης πουλησα την canon 60d μου με ολη της την προικα... πηρα μια sony rx100 η οποια με χει βγαλει ασπροπροσωπο.. αλλα... δεν ειναι dslr...
εχει μπει παλι το σαρακι μεσα μου για μηχανουλα.. αλλα οι εποχες δυσκολες για κατι ακριβο...
...Εχω μεινει και παρα πολυ πισω στο τι παιζει την σημερον ημερα... γιαυτο και θελω την βοηθεια σας παρακαλω..

Ειχα canon 60d με τον efs 15-85 σχεδον μονιμα πανω... με καλυπτε κσι εστιακως κ ποιοτικως στο 90% των περιπτωσεων σε everyday use.. για μια στο τοσο για τελε ,κυριως για βιντεο, ειχα εναν sigma 70-300 και για σπανιες φορες για wide εναν canon 10-18..
Για αρκετο καιρο ειχα και μια olympus epl-5 η οποια ΔΕΝ ξερω γιατι, δε μου γεμησε ποτε το ματι...

Εχοντας αυτα κατα νου, και με κρητηριο δυστηχως το χαμηλο budget, τι θα με συμβουλευατε να παρω; Να εχω τουλαχιστον σαν μινιμουμ την ποιοτητα που ειχα με την canon μου κ τον 15-85... Το μεγεθος παιζει ρολο, αλλα οχι και τοσο βασικο...
Δηλωνω απλα οτι δεν θελω nikkon. Δε ξερω γιατι μην με ρωτησετε.. δε μου χει κατσει καλα αυτη η εταιρια..

Φυσικα κοιτω και μεταχειρισμενα..

ενδιαφερουσα φαινεται η fujifilm xa3 και η Canon eos M3...

καλησπέρα!
Πριν 2-3 μηνες αγορασα την Fujifilm X-t100. Αγορά της στιγμής σε καλη τιμη. Αγόρασα και τον 15-45 και τον 50-230 και σκεφτομαι να αγοράσω κι έναν από τους 18 ή 23 prime φακούς. Ασχολούμαι σχεδόν αποκλειστικά με τοπία. Είμαι πολύ ικανοποημένος από τις φωτο της μηχανής, μα η ίδια σα λειτουργία, έχει τα προβληματάκια της που έχουν αναφερθει και στον νήμα της.
Μου έχει "καρφωθεί" εδω και λίγο καιρό να την ανταλλάξω με μια καλά μεταχειρισμένη x-T1.
Γιατι; πρώτα πρώτα είναι ευκαιρία να "πιάσω" στα χέρια μου ένα κορυφαίο μοντέλο, έστω και εξαετίας. Έτσι κ αλλιως δε με βλέπω να ανεβαίνω ποτέ σε χρήματα πιο πάνω.
Μετά και το αδιάβροχο σώμα μαζι με τον φακό που θα αγοράσω, είναι σημαντικό, στα νερά και στα χώματα που γυρνάω.
Ερώτηση: Να μου "ξεκαρφωθεί" η ιδέα; Τι κερδίζω κα το χάνω από μια τέτοια αλλαγή;
ευχαριστώ!

από κάποιους η Χ-Τ100 θεωρείται η καλύτερη μηχανή της σειράς Χ όσον αφορά τοπία,
λόγω του bayer,
ισχύει; δεν ξέρω,

προσωπικά τα jpegs της Χ-Μ1 με τον 16άρη χ-trans δεν με άφησαν πολύ ικανοποιημένο,
αλλά αυτά είναι προσωπικά γούστα και ίσως να μην έχουν και πολλή σημασία αν επεξεργάζεσαι RAW

αλλά νομίζω ότι για τοπία, βοηθάει η μεγαλύτερη ανάλυση και μάλλον η Χ-Τ1 δεν είναι καλύτερη λύση
το "αδιάβροχο σώμα" είναι συν, αν και οι φακοί είναι το ίδιο

αν είσαι Αθήνα, υπάρχει νομίζω μαγαζί που την έχει μτχ ή θα μπορούσες να συναντηθείς με κάποιον που την έχει και να έβγαζες μερικές φωτο δίπλα δίπλα

καλησπέρα!
ευχαριστώ!

Το αδιάβροχο σώμα θέλει και αδιάβροχο φακό όμως.Δεν κερδίζεις πολλά πράγματα σε landscape ούτε με την πιο λογική αναβάθμιση σε μεταχειρισμένη Χ-Τ2.

Όχι, δεν περιμενω αναβάθμιση σε εικόνα. Μόνο σε σώμα έλεγα(αδιάβροχο φακό θα πάρω μάλλον τον 18 ή τον 23), με περισσότερα κουμπάκια για ρυθμίσεις κλπ
Τι θα χάσω δε ξέρω.
Η χ-τ2 ανεβαίνει, θάθελα να πάρω φακό με τα παραπάνω
μακάρι να ήμουν Αθήνα..δυστυχώς εδω δεν υπάρχει καμμία fuji ούτε olympus....ουτε dslr. Κάτι compact μόνο.
Λες ο bayer ναναι καλύτερος σε τοπία; κι εγω δε ξέρω.

ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

Χωρίς να γνωρίζω τις δυο μηχανές, συνήθως η μεγαλύτερη ανάλυση βοηθάει στα τοπία...

ρε σεις δεν ανοιξατε νήμα ακόμα XT-30? που ειναι ο tiniakos;

έτοιμος να την χτυπήσω γιατί η X-T3 πάει πολύ τελικα....
Πάλι θα με βάλετε να ανοίγω τόπικ?

Έλα φίλε ο Τηνιακός είναι χαμένος τον τελευταίο καιρό με τις υποχρεώσεις του.
Να σου πω έχω βολευτεί απίστευτα με την Χ-Τ20 δύο χρόνια τώρα και και δε σκέφτομαι αναβάθμιση.
Όταν χαλάσει με το καλό θα το δω αλλά ίσως να πήγαινα για την Χ-Τ3 αυτή τη φορά.