Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις, βοηθησατε σιγουρα να ξεκαθαρισω λιγο το τοπιο. Μεχρι στιγμης φωτογραφιζω με μια canon p rangefinder με 50mm φακο και η αληθεια ειναι δεν χρειάστηκα κατι αλλο τον τελευταιο χρονο. Ειχα παλιοτερα pentax mx με την κλασσικη τριαδα 28-35-50mm αλλα λογω μυωπιας η εστιαση ηταν πολυ κουραστικη. Με την canon εχω και τα 2 ματια ανοιχτα και φερνω την μια εικονα πανω στην αλλη ταχιστα και με ακριβεια. Αλλα το φιλμ ακριβυνε, τραβαω portra η trix οποτε φιλμ-εμφανιση-σκαναρισμα κοστιζει καπου 1 ευρω η φοτο. Με αυτα που μου προτεινατε απεκλεισα olympus, σονυ αν κοιταξω θα παω στην a7iii γιατι παραπανω χρηματα δεν εχω στην παρουσα φαση και fuji εχω χρονια να πιασω, μου αρεσει πχ η xpro-2 αλλα ειναι πολυ ακριβη για τοσο παλιο μοντελο. Εχει κανεις ιδεα αν με αυτη μπορω να εχω ανοιχτα και τα 2 ματια με το οπτικο σκοπευτρο της ? Κανον και νικον δεν εχω πιασει ποτε μετα τις dslr αλλα τα σωματα εξακοκουθουν να φαινονται ογκωδη.

αν εχεις θεμα με τα σκοπευτρα να πας να δεις τις μηχανες απο κοντα και να δεις πως ανατποκρινεται το ματι σου στο ηλεκτρονικο σκοπευτρο.

Οι παλιες mirrorless δεν εχουν και τα καλυτερα, ηλεκτρονικα σκοπευτρα και ακομα και σημερα καποιες νεες ακαθρεπτες που ειναι πιο φθηνες ειτε εχουν EVF χαμηλης αναλυσης , ειτε στα ακρα δεν ειναι τοσο καθαρο , ειτε εχει μικρη μεγενθυνση γιατι καπου πρεπει να κοψουν. Αν εχει και αναλογικους φακους και θα κανεις χειροκινητη εσταιση ειναι πολυ σημαντικο να εχεις καλο EVF.

Δες επισης ποιος φακος σε βολευει για δρομο που κανεις κυριως , τι κοστος , μεγεθος βαρος ογκο εχει στο καθε συστημα και επελεξε μετα σωμα και εταιρια,

Σημαντικη παραμετρος βεβαια και το budjet το οποιο δεν το αναφερεις

Last edited:
  • Like
Reactions: LongTom
αν εχεις θεμα με τα σκοπευτρα να πας να δεις τις μηχανες απο κοντα και να δεις πως ανατποκρινεται το ματι σου στο ηλεκτρονικο σκοπευτρο.

Οι παλιες mirrorless δεν εχουν και τα καλυτερα, ηλεκτρονικα σκοπευτρα και ακομα και σημερα καποιες νεες ακαθρεπτες που ειναι πιο φθηνες ειτε εχουν EVF χαμηλης αναλυσης , ειτε στα ακρα δεν ειναι τοσο καθαρο , ειτε εχει μικρη μεγενθυνση γιατι καπου πρεπει να κοψουν. Αν εχει και αναλογικους φακους και θα κανεις χειροκινητη εσταιση ειναι πολυ σημαντικο να εχεις καλο EVF.

Δες επισης ποιος φακος σε βολευει για δρομο που κανεις κυριως , τι κοστος , μεγεθος βαρος ογκο εχει στο καθε συστημα και επελεξε μετα σωμα και εταιρια,

Σημαντικη παραμετρος βεβαια και το budjet το οποιο δεν το αναφερεις
Το καλύτερο που μπορεί κάποιος να κάνει.
Οι εταιρίες διαφημίζουν τεχνικά χαρακτηριστικά για EVF που δεν λένε πολλά.
Η πραγματική χρήση/εμπειρία είναι κάτι που δεν αντικαταστάται με ριβιου και spec sheets.
Π.χ. θεωρητικά η Ζ8 έχει "μέτρια" χαρακτηριστικά στο EVF, αλλά πρακτικά μέχρι να πιάσω και να δοκιμάσω τη Canon R5II με το εξαιρετικό απλά EVF, προσωπικά δεν βρήκα κάτι καλύτερο από άλλα σώματα.
Ακόμη και από αυτά που θεωρητικά έχουν καλύτερα EVF (βάση τεχνικών χαρακτηριστικών).

Τέλος, πάντα μα πάντα πριν πάρει κάποιος Sony A7C/CII/A6XXX πρέπει να τις δοκιμάσει.
Τα EVF τους είναι απλά άθλια και το λέω ως κάποιος που η Α7CII μου είναι από τα αγαπημένα μου σώματα...

• Like
Reactions: stratigos24
Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις, βοηθησατε σιγουρα να ξεκαθαρισω λιγο το τοπιο. Μεχρι στιγμης φωτογραφιζω με μια canon p rangefinder με 50mm φακο και η αληθεια ειναι δεν χρειάστηκα κατι αλλο τον τελευταιο χρονο. Ειχα παλιοτερα pentax mx με την κλασσικη τριαδα 28-35-50mm αλλα λογω μυωπιας η εστιαση ηταν πολυ κουραστικη. Με την canon εχω και τα 2 ματια ανοιχτα και φερνω την μια εικονα πανω στην αλλη ταχιστα και με ακριβεια. Αλλα το φιλμ ακριβυνε, τραβαω portra η trix οποτε φιλμ-εμφανιση-σκαναρισμα κοστιζει καπου 1 ευρω η φοτο. Με αυτα που μου προτεινατε απεκλεισα olympus, σονυ αν κοιταξω θα παω στην a7iii γιατι παραπανω χρηματα δεν εχω στην παρουσα φαση και fuji εχω χρονια να πιασω, μου αρεσει πχ η xpro-2 αλλα ειναι πολυ ακριβη για τοσο παλιο μοντελο. Εχει κανεις ιδεα αν με αυτη μπορω να εχω ανοιχτα και τα 2 ματια με το οπτικο σκοπευτρο της ? Κανον και νικον δεν εχω πιασει ποτε μετα τις dslr αλλα τα σωματα εξακοκουθουν να φαινονται ογκωδη.

Οι Χ-pro και Χ-100 δεν είναι οι κλασικές rangefinder μηχανές. Επίσης γενικότερα δε θα έλεγα πως θα σε βολέψει η χειροκίνηση εστίαση στη Fujifilm αν έχεις σκοπό να χρησιμοποιείς τη ροδέλα εστίασης των φακών. Σε αρκετούς είναι κάπως "ευέξαπτες" και απότομες τουλάχιστον στη μετάφορα του σήματος. Για τα δικά μου γούστα τουλάχιστον και συγκριτικά με αυτό που βλέπω τώρα στη Sony.

Και επίσης αστείες τιμές όπως είπες. Η x-pro 2 έχει βαρέσει δυσθεώρητα επίπεδα για αυτό που είναι, η x-pro 3 δεν αξίζει το ρίσκο με το ζήτημα που ενδέχεται να παρουσιάσει στην οθόνη και η x-pro 1 είναι επίσης αρκετά παλιά για τα χρήματα που μπορείς να τη βρεις. Τα ίδια τιμολογιακά ισχύουν και στις Χ-100. Για αυτό ανέφερα συγκεκριμένα την Χ-Τ2 που για αυτά που ζητάει είναι τίμια.

Για το σκόπευτρο της Α7 ΙΙΙ δεν έχω άποψη.

Έχοντας δύο Sony θα έλεγα πως όντως το EVF τους δεν είναι κάτι άξιο λόγου.
Είναι ίσα για να βλέπεις τι τραβάς.
Δεν με προβλήματισε σε καμία των περιπτώσεων αλλά δεν έχω και τις ειδικές συνθήκες που αναφέρεις στην όραση.
Οπότε το καλύτερο είναι (γενικώς) να πας να δοκιμάσεις απο κοντά. Οτι και να σου πούμε για το συγκεκριμένο είναι υποκειμενικό.

Να αναφέρω απλά ότι με τις ακαθρεπτες μπορεί κανείς απλά να κοιτά και τη πίσω οθόνη αντί του evf , με τα δύο μάτια, δίνοντας εμπειρία που στις αναλογικές υπήρχε μόνο σε μεσαίο φορματ - και από σχεδόν οποιαδήποτε γωνία ή κλίση- οπότε διευκολύνει απίστευτα το καδράρισμα. Όσο για την εστίαση με χειροκίνητους φακούς, πολύ εύκολο πλέον με εργαλεία όπως focus peaking που σε συνδυασμό με κάποιο ασπρόμαυρο προφίλ /preset -το οποίο δεν επηρεάζει το raw αρχείο είναι ακόμα πιο εύκολη η εστίαση.

• Like
Reactions: gkpapad

Κατι αλλο......

Οι sony καλες χρυσες αγιες εξαιρετικες καμερες για εμενα ειναι οτι πρεπει για εσενα αλλα να εισαι προετοιμασμενος για ΧΑΟΤΙΚΟ μενου.....ρυθμισεων.

Το πιο δυσκολο της αγορας χωρις να εχω εμπειρια με fujifilm.

Της Canon και της Nikon τα πιο απλα που εχω δει.

αυτα ειναι θεμα συνηθειας κυριως...η νιικον δεν εχει τοσο απλα μενου, η canon οντως ειναι πιο απλη.
Αλλωστε μια φορα θα τη σεταρει ο ανθρωπος συμφωνα με τις αναγκες του και μετα θα πηγαινει τυφλοσουρτι... δεν εχει τοσες απαιτησεις για διαφορετικα σεναρια.

• Like
Reactions: takisot
Εχετε δικιο θα πρεπει να παω να δω τις μηχανες απο κοντα. Το προβλημα ειναι οτι το budget μου δεν επιτρεπει να κοιταξω σε νεα μοντελα και το να βρω παλια σε καποιο μαγαζι ειναι σχετικα δυσκολο. Θα ελεγα συνολικα μηχανη και πρωτος φακος δεν θελω να ξεπερασω τα 1500 ευρω(προφανως μεταχειρισμενα).

αν θελεις σχετικα καλο και μεγαλο evf, η sony a7c/c ii αποκλειωνται οπως και οι sony apsc
Ηταν ενας λογος που εφυγα απο τα crop sony σωματα και δεν πηγα ποτε στα πολυ καλα κατα τ αλλα σωματα FF της σονυ , a7c kai c ii.

ειναι κι ενας λογος που προτεινουμε μια μεταχψ/νη sony a7 iii κι εγω θα σου προτεινα επισης να ψαξεις γαι fuji x-t3/x-t4 που εχουν καλα και μεγαλα EVF.

Μπορεις και να δεις καποια απο εμας εδω μεσα... απο μενα υπαρχει φυσικα ανοικτη προσκληση (fuji xt5) που ειναι παρομοιο σωμα με ολη τη σειρα ΧΤ.

Σαν τα μενου της Canon δεν έχει καμία.
Νίκον οκ, έχουν μια καλή λογική στην χρήση τους. Σιγουρα όχι στα επίπεδα Canon.
Sony υπάρχει διαχωρισμός. Στα τελευταία μοντέλα πχ a6700 είναι οκ. Σε επίπεδα Nikon θα έλεγα.
Σε παλιότερα μοντέλα πχ α6100 είναι εξαιρετικά δυσχρηστα αν ψάχνεις ιδιαίτερες λειτουργίες. Οι φήμες είναι αλήθινές για τα παλιότερα μενου Σονυ, δυστυχώς.

Εδώ να αναφέρω και άλλες δύο για τις οποίες έχω γνώση.
Μενου Olympus μέχρι και μοντέλα 4-5 χρόνια πριν, επίσης πολύ δύσχρηστα. Για τις πιο νέες ακουω πως βελτιώθηκε.
Μενου Panasonic τα βάζω δίπλα στα Canon. Εξαιρετικά θα έλεγα και πολύ ευκολα εδω και 8-10 χρόνια. Σιγουρα πάνω απο Nikon.

Fuji έπιασα λίγες φορές στα χέρια μου και δεν εμβάθυνα για να έχω ολοκληρωμένη άποψη.

Το EVF είναι πολύ σημαντικός παράγοντας αν έχεις θέματα όρασης και θες να κάνεις και χειροκίνητη εστίαση.

Το focus peakιng ή το magnify δεν κάνουν θαύματα ειδικά αν κάνεις χρήση της εξωτερικής οθόνης ημέρα με ηλιο. Επίσης οι περισσότεροι φακοί εστιάζουν focus by wire και δεν παρέχουν εύρος για να είσαι ακριβης οπότε το καλό καθαρο φωτεινό και με σωστή γεωμετρια EVF είναι σημαντικό εργαλείο.

Το μενού αν είναι εύκολο δύσκολο απλό ή σύνθετο και με χίλιες δυο ρυθμίσεις είναι θέμα συνήθειας διαβάσματος να καταλάβεις τι κάνει μια ρύθμιση και 2-3 ημερών να σεταρεις τη μηχανή. Άντε στην πορεία να κάνεις ένα δεύτερο σεταρισμα όταν την μάθεις καλύτερα Δεν επιλέγεις μηχανή με βάση αυτό εκτός και αν είσαι αρχάριος και πελαγωνεις με σύνθετες ρυθμίσεις

Αντίθετα η εργονομία της μηχανής, κουμπιά, κράτημα , στιβαρότητα και στεγανότητα αν την χρησιμοποιείς σε ακραίες συνθήκες και ειδικά αν πας σε μικρό σώμα είναι τεράστιο θέμα και πολύ προσωπικο.

αν σ ενδιαφερει η manual εστιαση κυριως, θα ελεγα να χρησιμοποιησεις manual φακους, ευτυχως οι mirrorless δεχονται ολες με ανταπτορες τους παλιους φακους.

Κι εγω εχω κρατησει καποιους παλιους φακους γι αυτη η δουλεια, η αισθηση (και ο χαρακτηρας τους) ειναι μοναδικη και πολυ πιο ευκολη η χρηση τους απο τους καινουργιους , που οπως ειπε ο Κωστας ειναι focus by wire και δεν ειναι οτι καλυτερο για manual εστιαση.

Το μενού αν είναι εύκολο δύσκολο απλό ή σύνθετο και με χίλιες δυο ρυθμίσεις είναι θέμα συνήθειας διαβάσματος να καταλάβεις τι κάνει μια ρύθμιση και 2-3 ημερών να σεταρεις τη μηχανή. Άντε στην πορεία να κάνεις ένα δεύτερο σεταρισμα όταν την μάθεις καλύτερα Δεν επιλέγεις μηχανή με βάση αυτό εκτός και αν είσαι αρχάριος και πελαγωνεις με σύνθετες ρυθμίσεις

Αντίθετα η εργονομία της μηχανής, κουμπιά, κράτημα , στιβαρότητα και στεγανότητα αν την χρησιμοποιείς σε ακραίες συνθήκες και ειδικά αν πας σε μικρό σώμα είναι τεράστιο θέμα και πολύ προσωπικο.
Απο την στιγμή που μιλάμε για ανθρωπο που θα κάνει μετάβαση απο φιλμάτη μηχανή σε σύγχρονη mirrorless δεν πρόκειται να αποφύγει το πολιτισμικό σοκ απο τα μενού, ότι και να πάρει. Επειδή θα έχει ρυθμίσεις που αφορούν και καινούριες/συγχρονες λειτουργίες που δεν υπήρχαν στην παλιά του μηχανη.
Οσο προχωρημένος και αν είναι σε φωτογραφία, τα μενου ρυθμίζουν πολλά περισσότερα πράγματα απο το τρίγωνο της έκθεσης. Εκτός και αν την χρησιμοποιεί όπως και την φιλμάτη του. Για ένα βασικό τρίγωνο έκθεσης. Εκει με ένα κουμπί σε κάποιο quick menu θα τα έχει όλα μπροστά του.

Για την εργονομία συμφωνούμε. Πρέπει να δοκιμάσει τι τον βολευει.

Συνήθως πολιτισμικό σοκ παθαίνουν αυτοί που έχουν μάθει μια φιλοσοφία μενού για χρόνια και αλλάξουν εταιρία.

Αυτός θα το πάθει έτσι κι αλλιώς και θα προσαρμοστεί σε ότι βρει, δεν θα έχει εικόνα αν είναι εύκολο ή δύσκολο

αλλά όπως είπα θέλει ενασχόληση με διάβασμα του εγχειριδίου , ψιλοψαξιμο στο ίντερνετ όπου εξηγούνται τα πάντα πλέον. Όρεξη να έχει και λίγο χρόνο.

Εχετε δικιο θα πρεπει να παω να δω τις μηχανες απο κοντα. Το προβλημα ειναι οτι το budget μου δεν επιτρεπει να κοιταξω σε νεα μοντελα και το να βρω παλια σε καποιο μαγαζι ειναι σχετικα δυσκολο. Θα ελεγα συνολικα μηχανη και πρωτος φακος δεν θελω να ξεπερασω τα 1500 ευρω(προφανως μεταχειρισμενα).

Υπαρχουν καταστηματα στο κεντρο της Αθηνας που εχουν τετοια σωματα στο μπατζετ σου. Τουλαχιστον για να παρεις μια ιδεα τι κυκλοφορει.

Και μετα ψαχνεσαι για μτχ σωμα που στο συνιστω μιας και ειναι το πρωτο σου ψηφιακο.

Υπαρχουν καταστηματα στο κεντρο της Αθηνας που εχουν τετοια σωματα στο μπατζετ σου. Τουλαχιστον για να παρεις μια ιδεα τι κυκλοφορει.

Και μετα ψαχνεσαι για μτχ σωμα που στο συνιστω μιας και ειναι το πρωτο σου ψηφιακο.
Μενω Γερμανια και συνηθως βρισκω καποια πολυ καινουρια μοντελα αλλα θα κοιταξω και σε αλλες πολεις την εδομαδα που μας ερχεται. Εχω δοκιμασει διαφορα ψηφιακα σωματα για διαστηματα 2-3 εβδομάδων αλλα η συμβίωση ποτε δεν πηγε καλα.

Κι όμως ! Μπορείς να βρεις καινούρια την Lumix S5D, σε τιμή γύρω στο 1000ρικο με φακό. Καταπληκτική FF κάμερα, εξαιρετικό low light, ίσως τα κορυφαία χρώματα που κυκλοφορούν, με πολύ καλό μενού και δυνατότητες που για την τιμή που παίζει είναι δώρο.

• Like
Reactions: kbouk
@pifilos

Αν δεν αγόρασες ακόμα τον 28-200 Tamron για τις πεζοπορίες σου, μπορείς να δεις και αυτόν:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Reactions: pifilos