Σκεφτομαι εδω και καιρο να γυρισω στο ψηφιακο γιατι το φιλμ εχει ξεφυγει πια τιμολογιακα. Θα με ενδιεφερε μια μηχανη που να δεχεται 28-35-50mm μικρους φακους και να εχει πολυ καλη εστιαση και καλο σκοπευτρο. Αδιαβροχοποιηση ειναι ενα πλας. Δεν θελω κατι τεραστιο σε μεγεθος, μηχανη και 1 φακος να μην ξεφευγουν πανω απο 800-1000γρ. Ποια εταιρια θα προτεινατε ; Δεν θα τα παρω ολα μαζι, θα ξεκινησω με εναν 50mm η 35mm και θα αναπτυχθω στην πορεια. Μεγεθος αισθητηρα δεν με απασχολει, δρομο θα τραβαω κυριως. Τεινω προς σονυ, ολυμπους η φουτζι. Σονυ λογω εστιασης και του μικρου 35mm 2.8, αν και τα κορυφαια νεα σωματα δεν μπορω να τα αγκιξω τιμολογιακα. Φουτζι μοιαζει πολυ στο σχεδιο με αναλογικες αλλα εχω ακουσει απαισια σχολια για την εστιαση της, χωρις να εχω προσωπικη πειρα για πανω απο 5-6 χρονια. Ολυμπους μου αρεσε πολυ στο χερι η om1 αλλα δεν ξερω αν αξιζει σε αυτη την τιμη με αυτο τον αισθητηρα και φαινεται να μην εχει τοσο καλους 28mm και 35mm μικρους φακους.
Ήμουν χρήστης Fujifilm για 6 χρόνια με τις Χ-Τ2. Χ-Τ20 και Χ-Τ4. Πλέον έχω μόνο τη Sony A7 IV. Η εστίαση στις Fujifilm που είχα εγώ τουλάχιστον δεν είναι τόσο μάπα όσο δηλώνουν αρκετοί χρήστες, ωστόσο συγκριτικά με τη Sony που έχω τώρα που δεν έχει και το τελευταίο σύστημα εστίασης είναι χαοτική η διαφορά. Προσωπικά με ενοχλούσε το εξής σενάριο που έχω περιγράψει και σε άλλο thread νομίζω : λήψεις σε ευρυγώνια εστιακά μήκη με κλειστό διάφραγμα τύπου f/8.0 να είναι ελαφρώς ανεστίαστες, σε single AF πάντα και για στατικές σκηνές. Στη γενιά της Χ-Τ2 δεν ήταν τόσο προβληματικό αλλά στις επόμενες είναι. Συμβαίνει τυχαία χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο και είναι και ο βασικός λόγος που προχώρησα σε αλλαγή συστήματος. Απ΄όσο είχα δει στο dpreview είναι ένα θέμα που εμφανίζεται και στις τελευταίες γενιές και δεν ήμουν διατεθιμένος να το υποστώ αλλά επίσης δεν ήθελα να έχω ως ταβάνι την κατά τα άλλα εξαιρετική Χ-Τ2. Καθώς γενικά μου φαίνονται ασύμφορες τέτοιες αλλαγές, ήταν η πρώτη αλλαγή που έκανα και ελπίζω η τελευταία.
Στο διά ταύτα... αν θες να μείνεις χαμηλά στο budget θεωρώ την Χ-Τ2 φοβερή. Με έναν 18mm f/2.0 ή τους κλασικούς f/2.0 είναι απόλαυση. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο, υπάρχει πληθώρα μικρών φακών.
Εντούτοις, δεν μπορώ να πω ότι δεν απολαμβάνω την Α7 IV. Επειδή χρησιμοποιούσα αρκετά χρόνια Fujifilm αυτά τα "οι Sony είναι άψυχα υπολογιστικά κουτιά και Fujifilm, Nikon Zf κλπ πετάνε βελάκια με καρδούλες" είναι επιεικώς ανοησίες

. Ναι είναι πιο ευχάριστες στη χρήση, θα ήθελα και η Sony να βγάλει κάτι αντίστοιχο κάποια στιγμή, αν μπορούσα να δικαιολογήσω 2 συστήματα πιθανόν να κράταγα μια Fujifilm έτσι για τη φάση αλλά μέχρι εκεί. Στο τέλος της ημέρας το αποτέλεσμα μετράει μάλλον περισσότερο.
Επίσης χωρίς να έχω επαφή με Sony μέχρι πριν 7-8 μήνες δεν έχω κανένα ζήτημα με τα χρώματα. Δεν ξέρω τι γινόταν παλιότερα, πολύ πιθανόν να έχουν δίκιο οι χρήστες αλλά είναι μια χαρά. Οκ, τα jpeg μπορεί να μην είναι κάτι ουαου και ναι οι Fujifilm έχουν καλύτερη απόδοση σε αυτό. Δε νομίζω να έχω χρησιμοποιήσει πάνω από 10 jpeg αρχεία όλα αυτά τα χρόνια όμως. Πάντα κάτι θα ήθελα να αλλάξω. Είναι και θέμα οπτικής. Για μένα όλες οι κάμερες είναι ατελή μηχανήματα, θεωρώ την επεξεργασία βασικό κομμάτι της φωτογραφίας και δε βλέπω τον λόγο να περιορίζομαι στην οπτική του κάθε κατασκευαστή. Δεν εννοώ να κάθομαι να αλλάζω τα φώτα ένα αρχείο για ώρες φυσικά... Αν λόγω budget αγοράσεις κάποιο παλιότερα μοντέλο της Sony δεν ξέρω τι επιδόσεις θα έχει σε αυτό το κομμάτι.
Τώρα για τους φακούς στη Sony.
Tον 35mm f/2.8 τον χρησιμοποίησα 2-3 μέρες πριν τον γυρίσω πίσω στο MPB λόγω στραβών λεπίδων διαφράγματος. Εντάξει, τον βάζεις πάνω και πραγματικά δεν καταλαβαίνεις τίποτα από βάρος. Μετατρέπει οποιδήποτε σώμα σε compact για τα δικά μου δεδομένα και κοντράρει στα ίσια τις APS-C. Αν δεν είχε αυτό το θέμα θα τον κρατούσα, μόνο μειονέκτημα για μένα είναι η έλλειψη δαχτυλιδιού διαφράγματος. Έχω κάποιους μήνες τώρα τον 40mm f/2.5 και είμαι ενουσιασμένος. Ίδια φιλοσοφία, άλλο εστιακό μήκος.
Ξέρω πως θες 28mm. Δυστυχώς υπάρχει ουσιαστικά μόνο ο f/2.0 της Sony στα λεφτά και το μέγεθος που θες. Όχι πως είναι κακός απλώς υπάρχει έλλειψη επιλογών. Τον παρήγγειλα προχθές από το MPB και θα τον παραλάβω την άλλη βδομάδα. Αν σε ενδιαφέρει πες μου να σου πω γνώμη. Μαζί με τον 40mm θεωρώ πως είναι ταμάμ. Τον αγόρασα κυρίως λόγω χαμηλής τιμής και για εξάσκηση στο εστιακό μήκος μέχρι να κυκλοφορήσει - μάλλον - ο Voigtlander 28mm f/2.0 APO που βγήκε προσφάτως για Leica M - mount.
Γενικά θα βρεις μικρούς φακούς τόσο από Sony όσο και από άλλους κατασκευαστές π.χ. η Sigma έχει μια επίσης πολύ ωραία σειρά μικρών, μεταλλικών φακών με δαχτυλίδι διαφράγματος. Στα μεταχειρισμένα τους οι τιμές δε διαφέρουν σημαντικά από τους αντίστοιχους μικρούς της Fujifilm.
Για άλλες εταιρείες δεν έχω άποψη. Προσωπικά θα αγόραζα Sony π.χ. η Α7 ΙΙΙ ήταν σε προσφορά λίγο καιρό πριν, τουλάχιστον μέχρι να διορθωθεί η εστίαση στις Fujifilm στον βαθμό που να μη με ενοχλούν μικρά ζητήματα. Δεν περιμένω να πιάσουν ποτέ τη Sony σε συνεχή εστίαση και δε με νοιάζει κιόλας αλλά θέλω να μπορώ να χρησιμοποιήσω S-AF απροβλημάτιστα.
Υ.Γ. δεν ανέφερα επίτηδες τα crop σώματα της Sony. Δε μου αρέσουν στο πιάσιμο, στη χρήση κλπ παρόλο που έχω μικρά χέρια δεν μπορώ με τίποτα να τα συνηθίσω. Για τον ίδιο λόγο δε μου αρέσει και η full frame A7C σειρά. Ελάχιστοι φακοί με δαχτυλίδι διαφράγματος, που είναι ίσως και ο βασικός λόγος που κατέληξα σε Sony αντί για Nikon.