Προτάσεις για καλώδιο Ethernet cat7 η cat8

Ρε μπαγάσες, 4 μέρες έλειψα και πήρε φωτιά το νήμα. Και το χειρότερο, για μια δοκιμή χωρίς κανένα ουσιαστικό νόημα. Δεν μπορείς να συγκρίνεις διαφορετικά standards και ακόμη περισσότερο ανάμεσα σε versions, που υπήρχε μια μεγάλη αλλαγή. Το Cat 5 όχι μόνο είναι παρωχημένο, αλλά θεωρείται και προβληματικό λόγω του τρόπου κατασκευής/πλέξης και του μικρού bandwith για τα σημερινά δεδομένα. Εάν μιλάγατε για έστω 5e, μπορεί να συζητούσαμε, αλλά και εκεί, πάλι δεν θα το έκανα.
Το αυτονόητο παραμένει. Ότι bit ψηφιακή πληροφορία παίρνει το καλώδιο, αυτή θα μεταφέρει. Εάν έχει πρόβλημα (μιλάμε για ελαττωματικό καλώδιο) και χαθεί πληροφορία, αυτή θα ξανασταλεί και το μόνο που μπορεί να δημιουργηθεί, είναι stuttering και απολύτως καμία άλλη διαφορά.

Από εκεί και πέρα, δεχόμαστε ότι ένα router ή switch μπορεί να παράγει θόρυβο σε επίπεδο λειτουργίας και να τον περάσει με κάποιο τρόπο στο καλώδιο. Ανάλογα με τον τύπο καλωδίου, υπάρχει και η ανάλογη τεχνολογία, για μείωση των εξωτερικών προβλημάτων.
Συγκεκριμένα, μεταξύ του Cat 5 και Cat 6, υπάρχει μαι μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που τυλίγονται τα καλώδια σε ζευγάρια καλωδίων και μετά μεταξύ τους. Στο Cat 6 είναι πολύ πιο μικρή η απόσταση στριψίματος.
1764079024943.jpeg1764079372017.jpeg

1764079388593.png1764079408790.webp

Όπως δεν θα μπορούσαμε ποτέ να κάνουμε συγκριτικό σε Coaxial (ναι είμαι τόσο γέρος) και Cat 5, έτσι και εδώ η σύγκριση δεν έγινε με σωστά κριτήρια. Και δεν παίρνω καν υπόψιν μου το μήκος και από που περνάει το κάθε καλώδιο.

Στο θέμα λοιπόν του συγκριτικού σας, εάν είχατε πάρει δύο καλώδια ίδιας κατηγορίας (5, 6, 7), ένα "καλό" και ένα "high -end", είχατε τουλάχιστον 2 ολόιδια DAC (αφού το Eversolo έχει cache και buffer που δεν βρίσκω να γίνεται disabled) το καθένα στο διαφορετικό καλώδιο, με τοπικά αρχεία (για αποφυγή κάποιου προσωρινού προβλήματος internet) και ακούγατε μεγάλες διαφορές, θα ήμουν πολύ πιο ανοιχτός, να το ακούσω και εγώ.

@Δημήτρης Δημητρακούδης το ερώτημα σου για την πηγή που θα στέλνει τον ήχο και εάν θα υπάρχει διαφορά, καταλαβαίνεις ότι μόνο σαν τρολιά μπορεί κάποιος να το πάρει. Εδώ υπάρχουν διαφορές σε πανάκριβα DAC. Πως μπορούμε να συζητάμε ένα PC που μπορεί να έχει από ARM μέχρι Xeon, πόσα διαφορετικά ήδη μνήμης και κάρτας ήχου και φυσικά λογισμικά και drivers και πάει λέγοντας, εάν ακούγεται το ίδιο με ένα Rapsberry ή έστω ένα dedicated DAC.
Φυσικά υπάρχει διαφορά, και ανάλογα με το πόσο καλά είναι στημένο, θα μπορούσε να έβγαινε και νικητής.
Σε καμία περίπτωση όμως, δεν συζητάμε σε αυτό το νήμα, τίποτα άλλο από την επιρροή του καλωδίου Ethernet ίδιας κατηγορίας και μόνο, στο ακριβώς ίδιο σύστημα. Βγάζω το φτηνό Cat 6, βάζω το ακριβό Cat 6, ακούω διαφορά? (Και πριν πει κάποιος, το ίδιο και με 2 καλώδια Cat 7 ή Cat 8 εάν θέλετε)
Αυτό να μου το δείξει κάποιος ότι έκανε την τρελή διαφορά και να πω και συγνώμη.

Βεβαιως ο athlon μπορει να δει τα σχετικα review του avmentor ειδικοτερα στις κατηγοριες που εχει αμφιβολια οτι υπαρχουν ακουστες διαφορες, να κατεβασει τα δειγματα και να κανει το τεστ μονος του στο foobar και μετα να το δημοσιευσει εδω με screenshots . Μετα οσα μελη επιθυμουν μπορουν να ανεβασουν τα δικα τους σκορ κανοντας τα ιδια τεστ. Φανταζομαι την ιδια αποψη θα εχει και για τα transport.

Ρε μπαγάσες, 4 μέρες έλειψα και πήρε φωτιά το νήμα. Και το χειρότερο, για μια δοκιμή χωρίς κανένα ουσιαστικό νόημα. Δεν μπορείς να συγκρίνεις διαφορετικά standards και ακόμη περισσότερο ανάμεσα σε versions, που υπήρχε μια μεγάλη αλλαγή. Το Cat 5 όχι μόνο είναι παρωχημένο, αλλά θεωρείται και προβληματικό λόγω του τρόπου κατασκευής/πλέξης και του μικρού bandwith για τα σημερινά δεδομένα. Εάν μιλάγατε για έστω 5e, μπορεί να συζητούσαμε, αλλά και εκεί, πάλι δεν θα το έκανα.
Το αυτονόητο παραμένει. Ότι bit ψηφιακή πληροφορία παίρνει το καλώδιο, αυτή θα μεταφέρει. Εάν έχει πρόβλημα (μιλάμε για ελαττωματικό καλώδιο) και χαθεί πληροφορία, αυτή θα ξανασταλεί και το μόνο που μπορεί να δημιουργηθεί, είναι stuttering και απολύτως καμία άλλη διαφορά.

Από εκεί και πέρα, δεχόμαστε ότι ένα router ή switch μπορεί να παράγει θόρυβο σε επίπεδο λειτουργίας και να τον περάσει με κάποιο τρόπο στο καλώδιο. Ανάλογα με τον τύπο καλωδίου, υπάρχει και η ανάλογη τεχνολογία, για μείωση των εξωτερικών προβλημάτων.
Συγκεκριμένα, μεταξύ του Cat 5 και Cat 6, υπάρχει μαι μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που τυλίγονται τα καλώδια σε ζευγάρια καλωδίων και μετά μεταξύ τους. Στο Cat 6 είναι πολύ πιο μικρή η απόσταση στριψίματος.
View attachment 261588View attachment 261589

View attachment 261590View attachment 261591

Όπως δεν θα μπορούσαμε ποτέ να κάνουμε συγκριτικό σε Coaxial (ναι είμαι τόσο γέρος) και Cat 5, έτσι και εδώ η σύγκριση δεν έγινε με σωστά κριτήρια. Και δεν παίρνω καν υπόψιν μου το μήκος και από που περνάει το κάθε καλώδιο.

Στο θέμα λοιπόν του συγκριτικού σας, εάν είχατε πάρει δύο καλώδια ίδιας κατηγορίας (5, 6, 7), ένα "καλό" και ένα "high -end", είχατε τουλάχιστον 2 ολόιδια DAC (αφού το Eversolo έχει cache και buffer που δεν βρίσκω να γίνεται disabled) το καθένα στο διαφορετικό καλώδιο, με τοπικά αρχεία (για αποφυγή κάποιου προσωρινού προβλήματος internet) και ακούγατε μεγάλες διαφορές, θα ήμουν πολύ πιο ανοιχτός, να το ακούσω και εγώ.

@Δημήτρης Δημητρακούδης το ερώτημα σου για την πηγή που θα στέλνει τον ήχο και εάν θα υπάρχει διαφορά, καταλαβαίνεις ότι μόνο σαν τρολιά μπορεί κάποιος να το πάρει. Εδώ υπάρχουν διαφορές σε πανάκριβα DAC. Πως μπορούμε να συζητάμε ένα PC που μπορεί να έχει από ARM μέχρι Xeon, πόσα διαφορετικά ήδη μνήμης και κάρτας ήχου και φυσικά λογισμικά και drivers και πάει λέγοντας, εάν ακούγεται το ίδιο με ένα Rapsberry ή έστω ένα dedicated DAC.
Φυσικά υπάρχει διαφορά, και ανάλογα με το πόσο καλά είναι στημένο, θα μπορούσε να έβγαινε και νικητής.
Σε καμία περίπτωση όμως, δεν συζητάμε σε αυτό το νήμα, τίποτα άλλο από την επιρροή του καλωδίου Ethernet ίδιας κατηγορίας και μόνο, στο ακριβώς ίδιο σύστημα. Βγάζω το φτηνό Cat 6, βάζω το ακριβό Cat 6, ακούω διαφορά? (Και πριν πει κάποιος, το ίδιο και με 2 καλώδια Cat 7 ή Cat 8 εάν θέλετε)
Αυτό να μου το δείξει κάποιος ότι έκανε την τρελή διαφορά και να πω και συγνώμη.
για ποιο bandwidth μιλας, τα 4-6mb/s που απαιτει ενα high res flac? δεν καλυπτεται αυτο απο το cat 5(ουτε καν το 5e) ειδικα με καλωδια 1-3 μετρα που συγκρινουμε? Η απαιτηση για bandwidth ενος αρχειου 24/96 flac στο tidal ειναι κατα μεσο ορο 20 φορες κατω απο το οριο της απλης προδιαγραφης cat 5... Το audio απο πλατφορμες streaming δεν εχει αναγκη απο υψηλο bandwidth, εκτος αν μιλαμε για μεγαλα dsd αρχεια.

• Like
Reactions: Sonus Naturalis
Σ ευχαριστώ Βλαδίμηρε για την τοποθέτηση σου για να βγάλω καμιά άκρη....😊

Για να ολοκληρώσω την προηγούμενη σκέψη μου περί youtube....

Ας ξεκινήσουμε με την κοινή παραδοχή πως η μουσική στο youtube παίζει πάνω απο ικανοποιητικά για επίπεδο youtube.

Ας μην ξεχνάμε κ την άποψη του αγαπητού Sonurus για την εκτέλεση της Κάλλας μέσα από εκεί..

Τι ακούμε στο youtube? Ηχογραφήσεις! Πώς αξιολογούμε την ποιότητα ηχογράφησης του youtube ? Μέσα απο τα ηχεία ή τα ακουστικά μας. Ωραία...

Ας υποθέσουμε τώρα για να συνδέσω το προηγούμενο τεστ Lan καλωδίων που πόσταρα πως ο youtuber δεν τέσταρε 7 καλώδια , αλλά ανέβαζε την ίδια ηχογράφηση του τραγουδιού πειράζοντας σε καθε μία εκ των 7 διαφορετικών περιπτώσεων μόνο το EQ.

Μια με τερμα μπασάκι , μια κατεβάζοντας το μπασακι κ ανεβάζοντας μονο τις ψηλες στο EQ κ.ο.κ.

Αυτά τα πειράγματα κάθε φορά στο EQ δεν θα τα ακούγαμε στα ακουστικά μας;;; Ή θα ακουγανε την αρχική εκτέλεση ;;; 🤓

Προφανώς ένα λαν δεν θα κάνει τετοιες ριζικες εως κ καθολου μεταβολές ίσως λειτουργώντας σαν EQ αλλα αυτο που θα ήθελα να καταλλήξω είναι πως όλα καταγράφονται κ ολα ακούγονται πιστεύω κ μεσα απο αυτον τον τροπο...

Αυτό που αναζητούσαμε τελικά μεσα από την ακρόαση του βίντεο ήταν να δουμε εαν μπορούμε να αντιληφθούμε έστω και μια μικρή διαφορά κ όχι ποιο είναι το καλυτερο καλώδιο εκεί έξω...

Τελος πια και για να μην βγώ κ full off topic και με κυνηγάει μια ψυχή για άλλον λόγο αυτήν την φορά..Εξάλλου 3 πάνε πολλές για σήμερα...!!!😂😂

Last edited:
  • Haha
Reactions: vlad66

Το CAT5 vs CAT6 δεν θα έπρεπε να κάνει ακουστή διαφορά, καθότι και στις δυο περιπτώσεις οι πόρτες κλείδωναν στο GbE (παρότι το CAT5 τυπικά ήταν εκτός προδιαγραφών, για σχετικά μικρές αποστάσεις δεν έχει κανένα θέμα (βλέπε errors) να περάσει GbE).

Επιπλέον, ακόμα και αν υπήρχαν errors λόγω του CAT5, το πρωτόκολλο θα τα διόρθωνε χωρίς να καταλάβει τίποτα το streamer.

Οπότε το μόνο που μένει είναι ο διαφορετικός θόρυβος, που δεν θα έπρεπε να κάνει ακουστές διαφορές, αλλά απ' ότι φαίνεται κάνει.

@pontios
Αν και αρνητής (!), μιλάς λογικότατα Μάριε!

Όμως υποψιάζομαι πως πες-πες-πες έχουν αρχίσει να σε πείθουν, χωρίς να θέλεις! 😁
Σε αυτό που είπε ο Δημήτρης σχετικά με παρεμβολές από τα router, swtich ή ακόμα και το DAC, φυσικά. Δεν αλλάζει την γνώμη μου όμως, ότι δεν μπορεί να πληρώνουμε τα άντερα μας, για να διορθώσουμε ένα εξωτερικό πρόβλημα. Την ίδια δουλειά θα κάνει και το SFP+ καλώδιο ή άλλα ειδικά μηχανήματα που γράψανε κάποια παιδιά, με πολύ λιγότερα λεφτά, εάν δεν θέλουμε να αλλάξουμε τα μηχανήματα που δημιουργούν το πρόβλημα.
Εάν λοιπόν η ερώτηση είναι, σε ένα σωστό σύστημα χωρίς εξωτερικά προβλήματα, θα υπάρχει ουσιαστική διαφορά στον ψηφιακό ήχο, η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι.
Εάν η ερώτηση είναι, σε ένα σύστημα με εξωτερικά προβλήματα, μπορώ να απομονώσω ένα ποσοστό με ένα ειδικό για αυτό τον λόγο καλώδιο, η απάντηση είναι ναι. Θα κάνει ουσιαστική διαφορά στον ήχο? Ανάλογα με την πηγή και το σύστημα αναπαραγωγής και διόρθωσης σφαλμάτων θα έλεγα. Αλλά και πάλι, θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχουν σοβαρά θέματα παρεμβολών, για να υπάρχει διαφορά.
Και σίγουρα, δεν χρειάζεται καλώδιο €250 (ή 2-3 χιλιάρικα που βλέπω σε ένα λινκ που ανέβηκε) για να διορθωθεί.

Το ερώτημα γίνεται, πως καταλαβαίνει ο μέσος μουσικόφιλος (της παρέας πάντα) κατά πόσο το σύστημά του έχει "εξωτερικά προβλήματα";

Συνεχίζοντας, θεωρείς ότι το δίκτυο του φίλου Tzimisce έχει "εξωτερικά προβλήματα";

Και αν έχει το δικό του, που βασίζεται σε καλό router, πόσο πρόβλημα έχει ένα τυπικό οικιακό δίκτυο που βασίζεται στο router που δίνει ο πάροχος;

Και τέλος, από τι πρέπει να απαρτίζεται το δίκτυο για να μην έχει "εξωτερικά προβλήματα";

Το CAT5 vs CAT6 δεν θα έπρεπε να κάνει ακουστή διαφορά, καθότι και στις δυο περιπτώσεις οι πόρτες κλείδωναν στο GbE (παρότι το CAT5 τυπικά ήταν εκτός προδιαγραφών, για σχετικά μικρές αποστάσεις δεν έχει κανένα θέμα (βλέπε errors) να περάσει GbE).

Επιπλέον, ακόμα και αν υπήρχαν errors λόγω του CAT5, το πρωτόκολλο θα τα διόρθωνε χωρίς να καταλάβει τίποτα το streamer.

Οπότε το μόνο που μένει είναι ο διαφορετικός θόρυβος, που δεν θα έπρεπε να κάνει ακουστές διαφορές, αλλά απ' ότι φαίνεται κάνει.
Δες καλύτερα τι γράφω Δημήτρη. Το bandwidth είναι το λιγότερο. Αυτό που λέω, είναι ότι λόγω του πρωτοκόλλου και τρόπου κατασκευής του, είναι επιρρεπές σε πολύ περισσότερο ηλεκτρονικό θόρυβο. Από το Cat 6 και μετά, αυτό το πρόβλημα έχει ελαχιστοποιηθεί.

Ναι, αλλά όσο επιρρεπές και να είναι στον θόρυβο, εν τέλει τα data μια χαρά περνάνε.

Αυτές οι προδιαγραφές έχουν νόημα περισσότερο όταν μιλάμε για πολλά μέτρα καλώδιο, κοντά στα άνω όρια των προτύπων. Και / ή αν το περιβάλλον είναι πολύ επιβαρυμένο με EMI/RFI.

Το ερώτημα γίνεται, πως καταλαβαίνει ο μέσος μουσικόφιλος (της παρέας πάντα) κατά πόσο το σύστημά του έχει "εξωτερικά προβλήματα";

Συνεχίζοντας, θεωρείς ότι το δίκτυο του φίλου Tzimisce έχει "εξωτερικά προβλήματα";

Και αν έχει το δικό του, που βασίζεται σε καλό router, πόσο πρόβλημα έχει ένα τυπικό οικιακό δίκτυο που βασίζεται στο router που δίνει ο πάροχος;

Και τέλος, από τι πρέπει να απαρτίζεται το δίκτυο για να μην έχει "εξωτερικά προβλήματα";
Αυτή είναι άλλη συζήτηση Δημήτρη και όχι για αυτό το νήμα. Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε ένα άλλο και να το συζητήσουμε εκεί. Το οποίο νομίζω είναι και πολύ καλή ιδέα.
Η ερώτηση εδώ, είναι εάν σε ένα δίκτυο χωρίς προβλήματα, ένα καλώδιο ίδιας κατηγορίας πιστοποίησης θα κάνει μια εύκολα ακουστή διαφορά εάν είναι απλό ή κοστίζει μια περιουσία. Εγώ πιστεύω πως όχι.

Μα είναι εντελώς λογικό αν ένα δίκτυο δεν έχει καθόλου θόρυβο να μην έχει ανάγκη να φιλτραριστεί ο θόρυβος.

Το θέμα είναι ότι (με βάση τη δικιά μου εμπειρία τουλάχιστον) δεν υπάρχει τέτοιο δίκτυο.

View attachment 261588View attachment 261589

View attachment 261590View attachment 261591

Ρε συ Μάγιε (😀),
Ένα κάρο φορές το είχαμε γράψει.
10μετρο χύμα cat5 vs 3μετρου ugreen cat6.
Σε γιγαντοαφισα το θες!!??

• Haha
Reactions: vlad66
Ας μην ξεχνάμε κ την άποψη του αγαπητού Sonurus για την εκτέλεση της Κάλλας μέσα από εκεί.
Σαν να μας μπερδεύεις μου φαίνεται! Άλλος ο Sonus Naturalis που έγραψε για την εκτέλεση της Κάλλας {δηλαδή η αφεντιά μου και άλλος ο Sonurus. Είμαστε διαφορετικά πρόσωπα! 🥸

Σαν να μας μπερδεύεις μου φαίνεται! Άλλος ο Sonus Naturalis που έγραψε για την εκτέλεση της Κάλλας {δηλαδή η αφεντιά μου και άλλος ο Sonurus. Είμαστε διαφορετικά πρόσωπα! 🥸
Ναι όντως σορρυ!!! Ευχαριστώ που το είδες!!!🙏☺️

• Haha
Ας υποθέσουμε τώρα για να συνδέσω το προηγούμενο τεστ Lan καλωδίων που πόσταρα πως ο youtuber δεν τέσταρε 7 καλώδια , αλλά ανέβαζε την ίδια ηχογράφηση του τραγουδιού πειράζοντας σε καθε μία εκ των 7 διαφορετικών περιπτώσεων μόνο το EQ.

Μια με τερμα μπασάκι , μια κατεβάζοντας το μπασακι κ ανεβάζοντας μονο τις ψηλες στο EQ κ.ο.κ.
Όχι, δεν μπορεί να είναι έτσι. Δεν έχω ακούσει (ακόμα) διαφορές από καλώδια Ethernet. Όμως η όποια βελτίωση δεν μπορεί να είναι τύπου EQ. Η βελτίωση πρέπει να είναι συνολική, τύπου βελτίωσης λόγου S/N, οπου όλα γίνονται πιο σαφή και πιο ξεκούραστα.

• Like
Reactions: djmnv81
Για Cat 5e vs cat6 μιλάμε. 😉
Και ναι, είναι εργοστασιακό με πιστοποιήσεις.
Με τα ελάχιστα που ξέρω και εκ του αποτελέσματος,προφανώς το ugreen είναι καλύτερο καλώδιο από το no name.
Καλύτερα υλικά, καλύτερες μονώσεις καλύτερο πλέξιμο,καλύτερα βύσματα, καλύτερη προδιαγραφή?
Ίσως το panduit να είναι ποιοτικά, ακόμα καλύτερο από το ugreen.
Αν δεν υπάρχει διαφορά στον ήχο τότε αυτη η ομάδα καλωδίων έπιασε το ταβάνι της.
Το θέμα είναι, αν τελικά αυτό είναι το ταβάνι γενικώς του ethernet ή με ακόμα καλύτερη ποιότητα πάρουμε και καλύτερο ήχο .
Μενει να αποδειχτεί

• Like
Ρε συ Μάγιε (😀),
Ένα κάρο φορές το είχαμε γράψει.
10μετρο χύμα cat5 vs 3μετρου ugreen cat6.
Σε γιγαντοαφισα το θες!!??
Ρε συ Απρίλιε? Δεν ξέρω πως πάει ακριβώς. Το κατάλαβα πάντως, εσύ κατάλαβες αυτό που έγραψα? Ίδιο Cat και τα 2 καλώδια? Και ας είναι το ένα 10 και το 3 μέτρα. Εγώ θεωρώ δεν θα υπάρχει ουσιαστική διαφορά και σίγουρα όχι όπως λέτε εσείς.

εγω εχθες αλλαξα ολη την αλυσιδα καλωδιων δικτυου στο σπιτι.
ειχα παντου απλα καλωδια cat6 και τα αλλαξα ολα σε ugreen cat7 πλακε F/UTP.
μιλαμε για καλωδιο με κοστος περιπου 1,5-2,0 ευρω το μετρο.(αναλογως μηκους).

αντικατασταθηκαν τα καλωδια:

απο το speedport2 στο router (WAN) της cudy.
απο το speedport2 στο powerline που δινει επιγειο δικτυο/ιντερνετ στο δωματιο των παιδιων.
το αντιστοιχο απο τον δεκτη Power line στο δωματιο,προς το pc του γιου μου.
απο το cudy στο switch του σαλονιου που μοιραζει σε 5 συσκευες.
απο το switch του σαλονιου,στον προσωπικο υπολογιστη.

δεν ξερω στα του ηχου τι μπορει να κανει πραγματικα την διαφορα ενος καλωδιου cat 6/7 επωνυμου,ακριβου φθηνου,
αλλα εγω ειδα και καλυτερο loaded/unloaded και προς το παρων σταθερη ταχυτητα χωρις βυθισματα που ειχα πριν.
οποτε αφου μιλαμε για καλυτερη και πιο καθαρη ροη δεδομενων και επειδη και ο streaming ηχος,δεδομενα ειναι,
δεν μπορω να αμφισβιτησω οτι οντως μπορει να υπαρχει διαφορα ποιοτητας ηχου.τουλαχιστον μεχρι να την ακουσω,ή οχι.