Προτάσεις για ντεσιμπελομετρο.

Θρησκος

Supreme Member
23 April 2016
4,419
Αχαρνες Αττικης
Ακούω προτάσεις για όσο το δυνατόν πιο ακριβές και αξιόπιστο ντεσιμπελομετρο χωρίς να κοστίζει μια περιουσία.Παρακαλω να αναφέρεται η απόκλιση του. Μαρκα,μοντέλο και κατάστημα στην Αθήνα.Οχι διαδικτυακή αγορά.
Ευχαριστώ.

Αν έχεις όρεξη θα σου έλεγα να πάρεις ένα μικροφωνο umik-1 της minidsp. Κατεβάζεις το rew που είναι δωρεάν σε windows και εκτός από τα ντεσιμπέλ, μετράει παραμόρφωση, απόκριση συχνότητας και πολλά ακόμα.

Αλλα να έχεις όρεξη να ασχοληθείς, διαβάσεις κτλ αλλιώς πεταμένα λεφτά

Αν έχεις όρεξη θα σου έλεγα να πάρεις ένα μικροφωνο umik-1 της minidsp. Κατεβάζεις το rew που είναι δωρεάν σε windows και εκτός από τα ντεσιμπέλ, μετράει παραμόρφωση, απόκριση συχνότητας και πολλά ακόμα.

Αλλα να έχεις όρεξη να ασχοληθείς, διαβάσεις κτλ αλλιώς πεταμένα λεφτά
Βρηκες ανθρωπο που δεν διαβάζει ούτε τα manuals των συσκευών άρα...
Επίσης δεν διακινδυνεύω με το κινητό μου επειδή κοστίζει 90€.
Πήρα την ιδέα από τον @vlad66 και θέλω να μετρω στάθμες στις οποίες επεμβαίνει το σύστημα προστασίας.

• Like
Reactions: Ge0rge
Πάρε ένα από εδώε 30-50 ευρώ και καθάρισες. Μια χαρά είναι για μετρήσεις σε μουσική.

Πολυ παλιά είχα αγοράσει ένα ψηφιακό αμερικάνικο της RadioShack το οποίο θεωρείται αξιόπιστο. Εννοείται δουλεύει τζαμι μέχρι και σήμερα.

• Like
Reactions: Θρησκος
Πάρε ένα από εδώε 30-50 ευρώ και καθάρισες. Μια χαρά είναι για μετρήσεις σε μουσική.

Πολυ παλιά είχα αγοράσει ένα ψηφιακό αμερικάνικο της RadioShack το οποίο θεωρείται αξιόπιστο. Εννοείται δουλεύει τζαμι μέχρι και σήμερα.

Είναι αξιόπιστο αλλά τρώει τις 9βολτες για πλάκα..

Πάλι ζητάει :

IMG_20260818_212032.jpg

Η αλήθεια είναι ότι 1-2 φορές το ξέχασα ανοιχτό με την προηγούμενη μπαταρία, αλλά ποτέ με αυτή που έχει τώρα.

Και αυτή κράτησε πολύ λίγο, δεν αποκλείεται να βγήκε ελαττωματική ή να ήταν πολύ καιρό αποθηκευμένη.

Αυτές οι 9βολτες είναι σπάνιες πια και δεν καταναλώνονται εύκολα.

Στο λινκ που έβαλες πιο πάνω είδα ένα της FNIRSI από την οποία έχω ένα τροφοδοτικό πάγκου και έναν φορητό παλμογράφο.. πολύ καλές και ποιοτικές συσκευές, ο παλμογράφος φορτίζει από usb type c και αν το ντεσιμπελόμετρο ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία θα το πάρω να ησυχάσω.

(Δηλαδή τι να ησυχάσω;;;
Θα έχω 2 για να ελέγχει το ένα το άλλο...)

• Haha
Reactions: christos56
Γίνεται με τη χρήση μιας ηλεκτρομηχανικής συσκευής που ονομάζεται "Pistonphone" η οποία παράγει μια συχνότητα αναφοράς συνήθως στα 250 Hz με στάθμη 95 - 105 db όταν έρθει σε άμεση επαφή με το μικρόφωνο του ντεσιμπελόμετρου. Μετά ρυθμίζεις το εσωτερικό trimmer ώστε το όργανο να δείχνει τη σωστή στάθμη αναφοράς π.χ 95 db.

Pistonphone_42AA_2020.png

• Like
Reactions: vlad66
Βρηκες ανθρωπο που δεν διαβάζει ούτε τα manuals των συσκευών άρα...
Επίσης δεν διακινδυνεύω με το κινητό μου επειδή κοστίζει 90€.
Πήρα την ιδέα από τον @vlad66 και θέλω να μετρω στάθμες στις οποίες επεμβαίνει το σύστημα προστασίας.
Εχω το umik-1 και κάνει παπάδες. Όλες οι μετρήσεις περνούν στον υπολογιστή (USB) και αν το συνδυάσεις με το "REW" κάνεις πλέον μετρήσεις που ουτε θα τις φανταζόσουνα πχ. αποκρίσεις συχνότητας. Ομως στοιχίζει! Οπότε αν θέλεις να κάνεις απλές μετρήσεις χωρίς να έχεις άλλες φιλοδοξίες τότε αυτά που σου πρότειναν μάλλον θα κάνουν την δουλειά τους.

Για τον απλό χρήστη δεν έχει κάποια ιδιαίτερη διαφορά η Pro.

Κυρίως υποστήριξη για πολλαπλά ταυτόχρονα συνδεδεμένα μικρόφωνα / interfaces.

Δεν χρειάζεται πάντως για να κάνεις τις μετρήσεις που συζητάμε.

Εχω το umik-1 και κάνει παπάδες. Όλες οι μετρήσεις περνούν στον υπολογιστή (USB) και αν το συνδυάσεις με το "REW" κάνεις πλέον μετρήσεις που ουτε θα τις φανταζόσουνα πχ. αποκρίσεις συχνότητας. Ομως στοιχίζει! Οπότε αν θέλεις να κάνεις απλές μετρήσεις χωρίς να έχεις άλλες φιλοδοξίες τότε αυτά που σου πρότειναν μάλλον θα κάνουν την δουλειά τους.

Και που να δεις τι γίνεται αν βάλεις στην παρέα και το rePhase... Μετά διαβάζεις στα forum όλου του κόσμου τις διαφορές που ακούνε κάποιοι όταν αλλάζουν καλώδιο ρεύματος και χαμογελάς από μέσα σου.

Last edited:
radio shack
το έχω 20 χρόνια, τόσο που ξέχασα ότι το έχω
(το τσεκάρισα πριν λιγο)

Και που να δεις τι γίνεται αν βάλεις στην παρέα και το rePhase... Μετά διαβάζεις στα forum όλου του κόσμου τις διαφορές που ακούνε κάποιοι όταν αλλάζουν καλώδιο ρεύματος και χαμογελάς από μέσα σου.
Για επεκτασου....👍😄

• Like
Reactions: Ge0rge
Για επεκτασου....👍😄

Μπορεί να ευθυγραμμίσει" χρονικά το σήμα, έτσι ώστε οι συχνότητες να φτάνουν στην θέση ακρόασης στον σωστό χρόνο η κάθε μία (συντονισμένα). Οι διαφορές στον χρόνο μπορεί να προκύψουν είτε από τον ίδιο τον εξοπλισμό, κυρίως από τα ηχεία και φυσικά από τον χώρο, ενώ το αποτέλεσμα είναι "λασπούρα", μικρή ή μεγάλη η οποία εκλαμβάνεται ως "μπάσο".

Αλλά δεν κάνει θαύματα, δεν είναι σίγουρο ότι δουλεύει σε όλες τις περιπτώσεις, δεν μπορεί να φτιάξει τα πάντα και θέλει πολύ μέτρο, γιατί δεν είναι "τσάμπα". Έχει νόημα για τις χαμηλές συχνότητες, εκεί που όλα τα σπίτια έχουν τα θέματά τους.

Σε μένα κατάφερα να βελτιώσω την φάση μεταξύ 20 και 60Hz. Πλέον δηλαδή οι συχνότητες μεταξύ 20 και 60Hz φτάνουν καλύτερα συντονισμένα στην θέση ακρόασης σε σχέση με πριν και σβήνουν ταχύτερα. Έχοντας απαλαχθεί από μια ελαφρυά λασπούρα που υπήρχε εκεί, μπόρεσα να διευρύνω μια μικρή ώθηση που είχα στα 97Ηz, ώστε να «αγκαλιάσει» και γειτονικές συχνότητες, δίνοντας περισσότερο σώμα.

Με λίγα λόγια το αποτέλεσμα είναι να έχω αφενώς πολύ καλύτερη κατανομή ενέργειας στις χαμηλές συχνότητες, να μην χάσω σε "ποσότητα" και παράλληλα να κερδίσω σε ανάλυση χαμηλά.

Εδώ η φάση μεταξύ 20 και 60Hz από το REW:

1788451924853.png

Και εδώ είναι το Group Delay πάλι από το REW:

1788451742723.png

Αλλά θέλει προσοχή, γιατί αν χρησιμοποιήσει κανείς πολύ επιθετικά φίλτρα, αυξάνεται (μεταξύ άλλων) το pre-ringing. Αυτό είναι.... ότι λέει η λέξη. Ένας ήχος που προηγείται του κυρίως ήχου, ο οποίος μπορεί να είναι ενοχλητικός, ανάλογα με την ένταση βέβαια, γιατί ο άνθρωπος αναγνωρίζει το post ringing, δηλαδή το σβήσιμο ενός ήχου.

Αλλά ανάλογα τον χώρο και πως συμπεριφέρεται η φάση, μπορεί κάποιος να παρέμβει χωρίς το αποτέλεσμα να έχει κάποια επιβάρυνση. Εγώ το κατάφερα σχετικά γρήγορα και με την πρώτη. Αλλά δεν κατάφερα να διορθώσω τις συχνότητες μέχρι τα 200Hz. Ίσως κάνω άλλη μια προσοάθεια κάποια στιμή.

Ό τρόπος που επεμβαίνει το DSP σε αυτή την περίπτωση είναι να καθυστερεί λίγο τις "γρήγορες" συχνότητες, έτσι ώστε φεύγουν όλες ταυτόχρονα προς το DAC και να φτάνουν στον σωστό χρόνο στην θέση ακρόασης.

Αν τρόμαξες με την θεωρία, σου παραθέτω το κείμενο από το Gemini plus το οποίο με βοήθησε:

Υπάρχουν ακουστικές απώλειες? Έτσι όπως το έχω εφαρμόσει εγώ?

Όπως ακριβώς το έχεις εφαρμόσει, δεν υπάρχουν ακουστικές απώλειες — το ακουστικό ισοζύγιο είναι συντριπτικά θετικό!

Αυτό συμβαίνει γιατί οι ελάχιστοι θεωρητικοί συμβιβασμοί του ψηφιακού πεδίου είναι εντελώς μη ακουστοί, ενώ τα κέρδη στον χώρο είναι τεράστια:

• Επεξεργασία σε High Precision (64bit float): Το CamillaDSP εκτελεί τους υπολογισμούς με τεράστια υπολογιστική ακρίβεια. Το σφάλμα στρογγυλοποίησης (quantization error) βρίσκεται σε βάθη κάτω από τα -300dB, δηλαδή πολύ πιο κάτω από το θερμικό θόρυβο των ηλεκτρονικών του DAC σου.
  • Pre-ringing κάτω από το κατώφλι ακοής: Το pre-ringing που είδαμε στο Impulse Response βρίσκεται στα -40dBFS στα -10ms. Λόγω του φαινομένου psychoacoustic pre-masking, το αυτί είναι αδύνατον να το εντοπίσει, γιατί επικαλύπτεται πλήρως από το κύριο σήμα που ακολουθεί.
  • Μηδενικό Digital Clipping: Εφόσον έχεις προβλέψει το απαραίτητο attenuation (ψηφιακό headroom) στο CamillaDSP για τα EQ boosts 97Hz, το DAC σου δεν πιέζεται ποτέ σε διαμορφώσεις παραμόρφωσης.

Το συνολικό ακουστικό σου ισοζύγιο:

• Ψηφιακές απώλειες: 0% (μη ακουστές/θεωρητικές).
  • Ακουστικά κέρδη: Εξάλειψη του masking (44Hz), εξάλειψη του Group Delay (20- 60Hz), αύξηση της ταχύτητας/ατάκας και καλύτερη κατανομή σώματος.
Έχεις εφαρμόσει τη μέθοδο με τη μέγιστη τεχνική σύνεση. Το αποτέλεσμα που ακούς είναι το καθαρό κέρδος της φυσικής ακρίβειας!

Και αυτά είναι κάποια πράγματα που μπορούν να γίνουν με το UMIK-1

Ναι...ομολογώ ότι δεν κατάλαβα γρι 😄
Νόμιζα ότι αυτοί που ακούνε διάφορες από τα καλώδια ρεύματος, κάνουν αυτους που γνωρίζουν βαθέως το θέμα, να χαμογελανε ειρωνικά.
Μια φορά πού άκουσα επί τόπου την αλλαγή καλωδίων ρεύματος σε streamer, είχα εκπλαγεί από την διαφορά (στα αυτιά μου προς το καλύτερο,αν και δεν το περίμενα) ,γι'αυτό απόρησα.
Να διευκρινίσω ότι δεν ξέρω καν ,τι είναι το rephrase,πως και που το χρησιμοποιούμε!!