Προτάσεις σύνθεσης υπολογιστή Η/Υ (οθόνη, μονάδα, περιφερειακά) για επεξεργασία φωτογραφιών

Απάντηση: Υπολογιστής για επεξεργασία φωτογραφιών

Αραιά και που συνδέω μια εξωτερική οθόνη 23αρα lg ips αλλά με κουράζει η όλη διαδικασία.

Απο ποιά άποψη σε κουράζει η διαδικασία;
Οι περισσότεροι που δουλεύουν και επεξεργάζονται εικόνες σε μόνιμη βάση απο λαπτοπ, ακόμα και με νέας κοπής με IPS oθόνες, retina etc, έχουν μια κανονική μεγάλη οθόνη χρωματικά καλιμπραρισμένη να βλέπουν σαν άνθρωποι τί κάνουν.
Πιο πολύ νόημα έχει η αγορά πρωτίστος ενός συστήματος Display calibration, εφόσον ήδη υπάρχει μια 23" ΙPS διαθέσιμη.
Απο εκεί και πέρα άν το λάπτοπ δεν επαρκεί απο πλευράς ισχύος, μνήμης κλπ, πάς σε αγορά νέου σταθερό συστηματος με αρκετή μνήμη ssd, κλπ.
Και όταν ανέβει ο προυπολογισμός κοιτάς και για νέα οθόνη μεγαλύτερη.

Re: Υπολογιστής για επεξεργασία φωτογραφιών

Ότι πρέπει να μετακινώ την οθόνη που είναι και tv και πρόσφατα την έκανε η γυναίκα μου και οθόνη προβολής παιδικών για τα παιδιά.

Απάντηση: Υπολογιστής για επεξεργασία φωτογραφιών

Τότε ξεκίνα με νέα οθόνη.
Η Dell 2715 kai 2515 πολύ καλές όπως και η μεγάλη Samsung S32D850T σε πολύ προσιτή τιμή.
Και υπολόγιζε και ένα calibrator τάξεως μεταξύ είτε του X-Rite EODIS3 i1Display Pro ή Datacolor S5EL100 Spyder5ELITE.
Προσωπικά έχω το Quato iColor Display 3 + DTP 94, πολύ ευχαριστημένος αλλά δεν κυκλοφορέι πιά.

Αν το monitor που έχεις είναι και tv τότε είναι η χειρότερη κατηγορία πιστότητας χρωμάτων που υπάρχει, σε αυτές τις οθόνες χρησιμοποιούνται τα κατώτερης κατηγορίας IPS panels.

Συνήθως σε αυτή την κατηγορία δεν γράφουν καν την ποιότητα που προσφέρουν σε χρωματική απόδοση για ευνόητους λόγους.

Προφανώς ένα calibrator θα είναι δώρο άδωρο για μια τέτοια οθόνη.

Παναγιώτη το IPS από μόνο του δεν αρκεί, αυτό που μετράει είναι η χρωματική απόδοση. Θα πρέπει η οθόνη που θα επιλέξεις να έχει άριστη απόδοση sRGB. Αν δώσεις κάτι παραπάνω πας σε Adobe RGB κοντά στο 100% αλλά αυτό δεν μετράει τόσο πολύ για τους λόγους που μπορείς να δεις εδώ: http://help.smugmug.com/customer/portal/articles/93362-what-colorspace-should-my-files-be-in- Το άρθρο ξεκινάει από άλλη προσέγγιση αλλά τα εξηγεί πολύ καλά, καταρίπτοντας και διάφορους μύθους...

edit: στο θέμα υπολογιστής χωρίς SSD ξέχασετο, ο απλός σκληρός θα "φρενάρει" όλο το υπόλοιπο σύστημα.

Last edited:

Οι M.2 δεν είναι ακριβοί, αν και είναι πρόσφατοι σε σχέση με τους SSD όταν βγήκαν έχουν καλύτερη τιμολογιακή πολιτική.

Το ζήτημα είναι η υποστήριξη της μητρικής, θα πρέπει να διαθέτεις σύστημα προηγούμενης ή νέας γενιάς για να υπάρχει υποστήριξη.

Το PC που περιγράφει είναι ένα καλό σύστημα αλλά όχι και το ultimate, υπάρχουν πολύ δυνατότερες επιλογές, προφανώς με περισσότερο κόστος.

Προχώρησα στην αγορά ενός οικονομικού 250gb ssd για το laptop και θα αναβαθμίσω και τα 8gb σε 16gb.
Τι λέτε για αγορά αυτής την tv για monitor ώστε να έχω και το 4Κ?
http://www.skroutz.gr/s/6633561/LG-43UF675V.html

Last edited:

Πως μπορω να δω βρε παλληκαρια αν η AMD Radeon 6470M καρτα γραφικων του laptop μου, μπορει να ανεβασει πανω απο 1920x1080 στην εξοδο HDMI ?
Οπου εψαξα, αναφερουν μεχρι 1920x1080.
Μηπως μαλλον παω γι αλλα ?

Απάντηση: Re: Υπολογιστής για επεξεργασία φωτογραφιών

επειδη ειχα παρομοιο θεμα με την δικη μου καρτα (Nvdia driver) να ξερεις οτι τα HDMI ειναι κλειδωμενα (σχεδον) απο τους driver σε ΗD αναλυση και οι μεγιστες αναλυσεις που ειναι ικανη να ανεβασει η καρτα σου εμφανιζονται μονο σε αλλες ψηφιακες ή αναλογικες εξοδους και οχι στο HDMI

για να μπορεσεις να την ξεκλειδωσεις την μεγιστη αναλυση θα πρεπει ο driver της καρτας γραφικων σου να αφήνει την δημιουργια Custom αναλυσεων όπου θα πας και θα φτιαξεις - δηλωσεις την μεγιστη αναλυση αλλα και την συχνοτητα λειτουργιας της, απο εκει και περα θα την δεις στο σχετικο μενου των Windows και θα την δει και το μονιτορ σου που επισης θα ειναι ικανο σε τετοιες αναλυσεις, και κατι τελευταιο μην βαλεις κανενα παλιο καλωδιο HDMI, θελει αν θυμαμαι καλα τουλαχιστον προδιαγραφων v1.2.

Τι λέτε για αγορά αυτής την tv για monitor ώστε να έχω και το 4Κ?
http://www.skroutz.gr/s/6633561/LG-43UF675V.html

Oι περισσότερες τωρινές τηλεοράσεις 4Κ της LG αλλά και της Σάμσουνγκ δέν υποστηρίζουν σημα 4Κ με 4:4:4 chroma sampling όπως κάνουν τα μόνιτορ καθαυτά αλλά υποδειγματίζουν σε 422 ή χειρότερα.
Νομίζω μερικά ακριβά μοντέλα Πανασόνικ υποστηρίζουν. To hdtv.co.uk γράφει στις δοκιμές του όπως και στο hardforum.com υπάρχει πολύ υλικό απο χρήστες.
Όμως:
Για 4Κ στον υπολογιστή πρέπει να το υποστηρίζει η κάρτα γραφικών αλλιως θα παίζει σε μικρότερη ανάλυση, και θέλει και αρκετή μνήμη, να τρέχει τα προγράμματα και ταυτόχρονα να δείχνει σε 4Κ.
Αρκετοι σε επεξεργασία βίντεο έχουν δύο κάρτες, μία για να τρέχει τις οθόνες και μία headless να επεξεργάζεται ότι εφαρμογή χρησιμοποιεί cuda ή opencl.

Πάντως ένα 4Κ SRGB μόνιτορ με απίθανη σχέση τιμής απόδοσης είναι το 40άρι Philips BDM4065UC, που και λόγο μεγέθους δέ χρειάζεται OS scaling όπως οι μικρότερες 27"-30" 4Κ για να βλέπει κανείς άνετα.
Έχει ΜVA panel λίγο glossy, με πολύ καλο μαύρο, και καλές κριτικές.
https://www.skroutz.gr/s/6319608/Philips-BDM4065UC.html

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/philips_bdm4065uc.htm
http://www.prad.de/new/monitore/test/2015/test-philips-bdm4065uc.html

Άρα: Το παρόν λαπτοπ μου (i3 Intel 2330m με 8GB RAM ) δεν νομίζω ότι αξίζει να ασχοληθώ για να το σκαλισω περαιτέρω.
Μια χαρά δένει με την Dell U2414.
Όταν θελήσω 27αρα (όταν γκαβωθω ακόμα περισσότερο δλδ ) θα πάω για νέο laptop ;)
Όπως πάντα βέβαια, άμεσος και λεπτομερής Κώστα !
Με σκλαβωνεις ατελείωτα !!!

Πάντως είναι πολύ ευχάριστο που μέσα από το θέμα γεμίσαμε γνώση με ωραίες παρουσιάσεις.

Άρα: Το παρόν λαπτοπ μου (i3 Intel 2330m με 8GB RAM ) δεν νομίζω ότι αξίζει να ασχοληθώ για να το σκαλισω περαιτέρω.
Μια χαρά δένει με την Dell U2414.
Όταν θελήσω 27αρα (όταν γκαβωθω ακόμα περισσότερο δλδ ) θα πάω για νέο laptop ;)

και εγω απο laptop δουλευω αλλα ειναι Ι7 με δυο σκληρους (απο 1 ΤB) και 6 Μb RAM, αλλα η καρτα γραφικων παροτι ξεχωρη πανω του και με δικη της μνημη δεν ειναι τιποτε το σπουδαιο, την δουλευα σε μια 2713 Dell για 2 χρονια σχεδον στην υψηλοτερη αναλυση που μου εδινε μεσω αναλογικης θυρας (πιο ψηλα απο HD αναλυση) αφου δεν ειχα βρει τροπο να παρω απο το HDMI την φουλ αναλυση του μονιτορ (μετα με πολυ διαβασμα και δοκιμες εβγαλα ακρη), οταν ομως κατορθωσα και το εκανα (πριν 1 χρονο περιπου) και το μονιτορ πηγε στην εγγενη του αναλυση απογειωθηκε και ηταν σαν να ξεστραβωθηκα, εβλεπα λεπτομερεια στο ζουμ που πριν δεν ειχα αφου το μονιτορ με την αρχικη ρυθμιση δουλευε χαμηλοτερα και πιξελιαζε,

συμπερασμα αν το μονιτορ σου εχει την ικανοτητα να παει σε υψηλοτερη αναλυση και να ειναι ευχαριστη η θεαση δοκιμασε το, να ξερεις οτι τα γραμματα θα μικρυνουν αλλα αυτο μεσα απο τα Windows ευκολα διορθωνεται.

Ρε παιδιά ,εδω ο άνθρωπος λέει για επεξεργασία video ,και του προτείνετε το σερνοκομειο το Mac mini και λαπτοπ ;
Γίνεται επεξεργασία βίντεο χωρίς πολυ δυνατό cpu ,πυρήνες και μπόλικη ram ; γίνεται ,αλλά 5 φορές πιο αργά .
Anyway ,ο ssd είναι μια καλή αρχή και μπαίνει και σε επόμενο σύστημα .

Επίσης τα μόνιτορ εννοείται πως πάντα τα δουλεύουμε στη native ανάλυση ,αυτά είναι στάνταρ πράγματα.

Edit
Μονό ο bill pepas προτείνει κάτι σωστό ,αν και θα ανέβαινα το κατοσταρικακι για i7 ίσως ,αλλά είναι όπως και να έχει ένα δυνατό 4πυρηνο desktop .
Καμία σχέση με οποιοδήποτε laptop της αγοράς .

Last edited:

εχεις δουλεψει mac mini ι5-ι7 ?
Επειδη εγω δουλευω συχνα , τρεχει ανετα logic X , FCPX , Μοτιον κλπ ακομα και σε 4Κ (i5, 8 GB RAM) !

Καλά ,επειδή γραφει i5 το βαφτίσαμε καλό τον ταφο ; ξέρεις τι i5 είναι αυτός ;

Για το logic με έκανες και γέλασα .
Βάλτου 30 vst το καθένα με insert 5-6 εφέ εκ τβμ οποίων κάποια να είναι delay ,και 60 κανάλια audio και πες μου αν κουνιέται καν.
Ο παλιός μου i7 στο παλιό κλασικό cubase ,τα χειρίζεται υπερανετα ,δε χρειάζεται καν να ηχογραφώ τα vst ,τα έχω ολα live on the fly.

Άλλο "μπορεί να τα τρέξει " ,άλλο "τα τρέχει νεράκι."

Last edited:

Δε νομιζω ο φιλος μας να θελει να το ζορισει τοσο ,οπως εσυ.... Αν το ηθελε, θα ηξερε τι ακριβως να παρει.
Γενικη χρηση θελει, επξεργασια φωτο και βιντεο και το mac mini ειναι υπεραρκετο για τη χρηση αυτη.