Προτάσεις σύνθεσης υπολογιστή Η/Υ (οθόνη, μονάδα, περιφερειακά) για επεξεργασία φωτογραφιών

Σύνθεση H/Y για επεξεργασία φωτογραφίας

Γειά χαρά!

Χρειάζομαι ένα καινούργιο υπολογιστή για την διαχείριση και επεξεργασία των φωτογραφιών που βγάζω με την dslr μου. Ένα pc δηλαδή στο οποίο θα μπορώ άνετα να δουλεύω Photoshop, Lightroom κλπ προγράμματα και να χειρίζομαι τα μεγάλα αρχεία (raw). Δεν μιλάμε για προχωρημένες/επαγγελματικές καταστάσεις. Χομπίστας είμαι και μάλιστα τώρα κάνω τα πρώτα μου βήματα στην ψηφιακή φωτογραφία και την επεξεργασία της στον υπολογιστή. Επίσης, θα ήθελα και μια οθόνη κατάλληλη για τη συγκεκριμένη χρήση. Τα χρήματα που έχω να διαθέσω είναι περίπου 800 ευρώ.

Δεν έχω εμπειρία με αυτά τα προγράμματα αλλά ξέρω πως είναι βαριά, είναι και τα raw μεγάλα αρχεία οπότε καταλαβαίνω οτι ο υπολογιστής πρέπει να έχει δύναμη και άφθονη μνήμη. Επίσης και η οθόνη πρέπει να έχει κατάλληλες προδιαγραφές, αφού η φωτογραφία πρέπει να απεικονίζεται σωστά και να φαίνεται όπως ακριβώς είναι.

Περιμένω λοιπόν τις προτάσεις και τις συμβουλές σας για να χτίσω ένα σύστημα που θα καλύψει τις ανάγκες μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ευχαριστώ.

Re: Σύνθεση H/Y για επεξεργασία φωτογραφίας

Δεν έχεις τίποτα να ξεκινήσεις (κουτί, τροφοδοτικό)?
Φαντάζομαι ότι λειτουργικό υπάρχει όπως και ότι το κόστος των προγμαμμάτων δεν ειναι μέσα στα 800?

^ Γεια σου φίλε. Προφανώς τα 800 ευρώ είναι μόνο για το Hardware. Κουτί/τροφοδοτικό δεν υπάρχει, μόνο ένας σκληρός δίσκος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για "αποθήκη", μιας και φαντάζομαι οτι στο νέο μηχάνημα είναι προτιμότερο να μπει ένας SSD. Υπάρχει και εξωτερικός δίσκος και επίσης ένα NAS που μπορώ να αποθηκεύω τις φωτογραφίες μου και να κρατώ εκεί τα backup μου. Oπότε αποθηκευτικό χώρο στο νέο μηχάνημα δεν θα χρειαστώ και θα μπορούσε αυτό το κόστος να ενισχύσει κάποιο άλλο κομμάτι του συστήματος.

Εκτός κι αν δεν είναι σωστό να σβήνω/γράφω συνέχεια φωτογραφίες στον SSD... :hmmmm2:

Απάντηση: Σύνθεση H/Y για επεξεργασία φωτογραφίας

Δώσε προσοχή στην οθόνη. Aφου θα κινηθείς σε χαμηλά οικονιμικά επίπεδα
πιστεύω μια dell θα την κάνει την δουλειά.

Όσον αφορά το PC οτιδήποτε τετραπύρηνο με έναν SSD θα ήταν το ιδανικό.

Δώσε προσοχή στη RAM. Oι μνήμες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη χρήση του Photoshop.
Πλέον είναι και αρκετά φθηνές. Αν μπορείς πάρε ακόμα και 16GB.

Η καρτά γραφικών είναι ένα λίγο πιο πολύπλοκο θέμα.
Φαίνεται οτι τα τελευταία προγράμματα της adobe είναι
και θα είναι πιο AMD friendly, oπότε καλύτερα να πάρεις όποια
κάρτα της AMD είναι εντός budget.

Re: Απάντηση: Σύνθεση H/Y για επεξεργασία φωτογραφίας

Καλημέρα και σ' ευχαριστώ για τις συμβουλές σου.

Για οθόνη σκέφτομαι την DELL U2412M. Μου φαίνεται καλή επιλογή σε αυτήν την κατηγορία τιμής. Υπάρχουν και πιο φθηνές IPS οθόνες (γύρω στα 150) ευρώ. Αν με αυτές μπορώ να κάνω αξιοπρεπώς τη δουλειά μου γλιτώνω 100 ευρώ που μπορούν να ενισχύσουν κάποιο άλλο κομμάτι του συστήματος. Στο ζήτημα της οθόνης είναι που προβληματίζομαι περισσότερο γιατί ξέρω οτι είναι πολύ σημαντικό. Θα ήθελα λοιπόν να ακούσω την άποψη όσων ασχολούνται ήδη με την επεξεργασία φωτογραφίας.

Για κάρτα γραφικών τώρα, έχω μια ATI 5850, αλλά δεν το ανέφερα γιατί είχα την εντύπωση οτι δεν παίζει ρόλο στο photoshop. Είμαι καλυμμένος σε αυτό το κομμάτι. Το διαθέσιμο budget είναι για σύστημα χωρίς κάρτα γραφικών.

Οθόνη dell u2412

amd a10 5800k
16gb ram
motherboard asrockFM2A85X Extreme4
καρτα γραφικών έχει ικανοποιητική ο επεξεργαστής.
Καλό τροφοτικό επώνυμο 400-500 watt
ssd plextor , 2 hd > 1tb
dvd-rom
Ένα καλό κουτί με ανεμιστήρες silent και πολύ καλή ψύξη.

Οθόνη dell u2412

amd a10 5800k
16gb ram
motherboard asrockFM2A85X Extreme4
καρτα γραφικών έχει ικανοποιητική ο επεξεργαστής.
Καλό τροφοτικό επώνυμο 400-500 watt
ssd plextor , 2 hd > 1tb
dvd-rom
Ένα καλό κουτί με ανεμιστήρες silent και πολύ καλή ψύξη.

Η σύνθεση σου υπό προϋποθέσεις είναι πολύ καλή.
Αλλά από τη στιγμή που έχει πάρα πολύ πιο δυνατή κάρτα γραφικών γιατί να δεσμευτεί στο sFM2;

Η σύνθεση σου υπό προϋποθέσεις είναι πολύ καλή.
Αλλά από τη στιγμή που έχει πάρα πολύ πιο δυνατή κάρτα γραφικών γιατί να δεσμευτεί στο sFM2;

Ναι θα μπορούσε να πήγαινε σε πιο ακριβό και πιο δυνατό επεξεργαστή αφού έχει την κάρτα γραφικών.
Εγώ θα την πουλούσα και θα έπερνα sfm2 :) και θα περίσσευαν λεφτά για κάτι άλλο ίσως.
Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο πιο δυνατός επεξεργαστής χρειάζεται για χομπίστα στην φωτογραφία .

Κι εγώ ενδιαφέρομαι για αναβάθμιση σιγά σιγά... Θέλω μητρική+cpu+μνήμη. Πώς και προτείνετε AMD αντί για Intel;

Δεν πρόλαβα το edit: budget μέχρι 500 !

Νασο τα χριστούγεννα που είχα ασχοληθεί με αντίστοιχο project κατεληξα σε i7 3770, Asrock H77 Pro, και 2x8GB Kingston 1600 μνημη
Φαντάζομαι ο λόγος που προτείνουν AMD είναι το budget. Τα 800 ευρώ με καλή οθόνη δεν είναι πολλά

Να προσθέσω κι εγω την αποψη μου.Τα 12 GB Ram ειναι μονόδρομος.4πύρηνος τουλάχιστον επεξεργαστής και έναν ssd 128 για το OS.Για data βαλε εναν μηχανικο 500gb και πανω.Οθονη DELL και τροφοδοτικο 500watt με πιστοποιηση 85+.Κουτια και drive κτλ δωσε λιγοτερη βαση.Απο επεξεργαστή να πας σε intel.Εγω εχω ενα τετοιο συστημα μαζι με εναν ssd ακομα,μια dell 27αρα 2560x1440...και δε μου φτάνει!Εαν κανεις και τπτ premier-after effects ή cad εφαρμογές πρεπει να βαλεις και μια καρτα στυλ quadro ή firepro αλλα αν δεν κανεις τπτ απο αυτά βαλε μια απλή.Επίσης δώσε βαση στη μνημη 12gb και πανω.Ειναι μονοδρομος.

Last edited:
Ultra HD monitor από την ASUS

Δεν το έμαθα στην ώρα του, αλλά η ASUS παρουσίασε φέτος ένα μόνιτορ 31,5 ιντσών που έχει ανάλυση 4Κ. Συγκεκριμένα έχει ανάλυση 3840 x 2160 (σε 16/9 διάσταση) είναι led έχει 140 πίξελς ανά ίντσα και χρώμα με βάθος 10-bit RGB

http://www.asus.com/News/L9xTPmmMwTlPMq5l

καλά πάμε...

Re: Ultra HD monitor από την ASUS

Δείχνει σπουδαίο, εκτός από την ανάλυση και τα υπόλοιπα στοιχεία δείχνουν ότι πάμε για "άλλα κόλπα"... Τιμή έχει ακουστεί?

Είναι πανάκριβη, $3500 έως $3800
Είναι 31,5 ίντσες αντί του συνηθισμένου 30’’
Ακόμα υπάρχουν και κάποια θεματάκια , καθώς το DP1.2 είναι λιγο σπάνιο, και με 2χHDMI υπάρχουν θεματάκια με τα λειτουργικά / drivers / etc.
Παρόλο που οι τιμές έχουν πέσει για μικρές οθόνες με υψηλό ppi σαν αυτές που βλέπουμε σε κινητά και ταμπλέτες, τα μεγάλα panel συνεχίζουν να είναι ακριβά στην κατασκευή τους προφανώς.
Του χρόνου ευελπιστώ να δούμε 27-30 ίντσες στο ένα τέταρτο της τιμής
Πάντως είναι σημαντικό ότι έχουμε από τώρα μόνιτορ 4Κ@60Hz που οι 4Κ τηλεοράσεις δεν υποστηρίζουν.

Ευελπιστώ να βγούν και μικρότερα, και βέβαια να πέσει και η τιμή σε 1-2 χρόνια (και να έχουμε και λεφτα να σπρώξουμε)!

Πρόκειται για 8,5 μεγα μόνιτορ. μερικά χρόνια πριν ούτε που θα το φανταζόμασταν.

Εγώ βλέπω τρία θετικά:
1. και κυριότερο. Ότι το παρουσίασε η asus άρα ξεκινάμε με συμπίεση τιμών ευθής εξαρχής κι όχι με 10.000 ευρώ που θα είχε κάποιο EIZO/NEC.
2. Ότι το Ultra HD δεν θα παίξει αποκλειστικά για τα τηλεοπτικά αλλα θα είναι για κάθε απαιτητική χρήση.
3. Ότι στον τομέα φωτογραφία/βίντεο έχουμε υποστηρικτική συνέχεια σε όλη την γκάμα πλέον. Μηχανές με πολλά μέγα/δυναμικό εύρος κι άλλα κόλπα, μόνιτορ που μπορούν να δείξουν υπερυψηλές αναλύσεις (βάζω μέσα και τις retina) και εκτυπωτές που μπορούν να εκτυπώσουν υψηλές αναλύσεις και σε μεγάλα μεγέθη.

και 4. Ότι τώρα που θα κυκλοφορήσουν και οι φθηνές βιντεοκάμερες με υψηλή ανάλυση δεν θα ψάχνουμε τί να τις κάνουμε, αλλά θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα επιπλέον χαρακτηριστικά τους.

Συνθέσεις ΗΥ για επεξεργασία φωτογραφιών;

Και ενω βγαινουν ΦΦ μηχανες απο παντου εγω λεω να παρω καινουριο pc επιτελους , να ανανεωσω αυτο που εχω απο το 2004.
Που πρεπει να ριξω βαρος?
Μου λενε το βασικο ειναι ο CPU , ΡΑΜ και SSD σκληρος.
ιcore5 η icore7?
ποσο RAM?
με καρτα γραφικων τι γινεται?
το budget einai 700 ευρω πανω κατω:)
για δεσκτοπ μιλαμε παντα.