Προτάσεις σύνθεσης υπολογιστή Η/Υ (οθόνη, μονάδα, περιφερειακά) για επεξεργασία φωτογραφιών

Re: PC για photoshop

Ναι και εμενα δεν μου καθεται καλα το 21:9 ειδικα με τα 4/3 μου:)
okz , θα ψαξω και αλλο της dell τοτε, γιατι δεν βγαζω ακρη με τα μοντελα τους:)

Πφφφφ όλοι το ίδιο πρόβλημα έχουμε με τα μοντέλα της dell, εύκολα μπερδευόμαστε :D

Κάτι τέτοιο http://www.e-gate.gr/intel-next-unit-of-computing-nuc-boxdc53427hye.html με 16GB RAM + 120GB SSD + 1TB ext HDD παρέα με μια http://www.digideli.gr/Dell-U2414H-23.8-25470 δεν θα ήταν προτιμότερο για τη δουλειά, από το DELL N5110 με i3 2330m + 120GB SSD + 500GB HDD + 8GB RAM με 15,6" οθόνη που έχω τώρα ;
Τι λέτε ;

1) Χάνεις την φορητότητα του λαπτοπ.

2) Κερδίζεις την μνήμη RAM που είναι χρήσιμη για Photoshop. Και μία οθόνη σαφώς καλύτερη από την 15άρα.

3) Αναφορικά με τον επεξεργαστή και την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών υπάρχουν τα συν και τα πλην. Προσωπικά δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά καθώς τα συν και τα πλην μπορεί να αναιρέσουν το ένα το άλλο και τελικά να έχεις ισοπάλία.
Εξηγώ, δες εδώ το συγκριτικό στους δύο επεξεργαστές με τις Intel HD κάρτες γραφικών: http://ark.intel.com/compare/53434,64903
α) πας σε νέοτερη γενιά επεξεργαστή
β) πας σε νεότερη Intel HD κάρτα γραφικών που είναι θεωρητικά καλύτερη. Αυτό παίζει ρόλο για όσα tasks του photoshop παίζει ρόλο το GPU (δεν είναι πάρα πολλά από οσο ξέρω). Εδώ βλέπεις ότι η νεότερη είναι καλύτερη (πάτα το λινκ).
γ) Εδώ είναι η παγίδα:
Το θέμα είναι όμως ότι υπάρχει ένα μέγεθος που λέγεται TDP. Είναι το πόσο είναι ρυθμισμένος να καταναλώνει ο επεξεργαστής. Ο νεότερος καταναλώνει λιγότερο. Ταυτόχρονα όμως σημαίνει ότι αν σε κάποιο intensive task (το οποίο μπορεί να εκτελείται είτε από τον επεξεργαστή είτε από το ενσωματωμένο GPU), ανεβάσει θερμοκρασία και χρειαστεί να καταναλώσει παραπανω, ο επεξεργαστής αρχίζει και πατάει φρένο τελικά και ρίχνει τις επιδόσεις του!!!.

Άρα τελικά ναι μεν έχεις νεότερο επεξεργαστή με καλύτερη κάρτα γραφικών, αλλά τελικά έχεις μεγαλύτερο κίνδυνο να φρενάρει τις επιδόσεις λόγω θερμοκρασίας και κατανάλωσης!!! Το αν ένα photoshop με 20 adjustment layer μέσα σε ένα TIFF...θα ανεβάσει τον επεξεργαστή τόσο ώστε να φρενάρει...δεν το ξέρω. Αλλά είναι ένα ρίσκο. Μπορεί να το κάνει στη φάση του export αν έχεις ήδη ζεστάνει τον υπολογιστή.

Προσωπικά:
Θα κρατούσα το λαπτοπ για τώρα. Θα αγόραζα την οθόνη και θα συνέδεα το λαπτοπ στην οθόνη (βασικά έτσι δουλεύω τώρα και με έχει βολέψει: οθόνη και στο δρόμο/διακοπές λάπτοπ)
Δε θα αγόραζα αυτό το NUC και θα έπαιρνα μελλοντικά άλλο λαπτοπ ή άλλο NUC με ακόμα νεότερη τεχνολογία (Hasswell ή Broadwell που βγήκαν τώρα και Intel HD 5000 και πάνω). Εκεί θα δεις μεγάλη διαφορά που θα δικαιολογεί τα λεφτά της.
Δηλαδή να αναβαθμίσεις σε κάτι 2 ή 3 γενιές νεότερο.
Η 1 γενιά νεότερο έχει ρίσκο όσον αφορά το κέρδος επιδόσεων προς τα χρήματα που δαπάνησες.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δες εδώ δύο λινκ με το τι χρησιμοποιεί το Phostoshop από την GPU:
http://helpx.adobe.com/photoshop/kb/photoshop-cs6-gpu-faq.html
http://helpx.adobe.com/photoshop/kb/gpu-opengl-features-preferences-photoshop.html

Δεν είναι και τόσα πολλά. Ζουμ, κροπ με grid overlay, κτλ.

Υπάρχει η u2415 http://www.msystems.gr/index.php?category=2323&product=18782 , αλλα αν μπορείς να πας σε 27" τότε να το κάνεις :-)

εννοεις την 27αρα την U2715H , η εχει και καπια αλλη?
τα δυο τελευταια ψηφια ειναι το ετος κατασκευης του μοντελου η κατι αλλο?

Re: Συνθέσεις για ΗΥ για επεξεργασία φωτογραφιών;

Το πρόβλημα του χώρου συνίσταται στο ότι:
ενώ υπάρχει δωμάτιο που θα μπορούσε να φιλοξενήσει το PC για κάποιους δικούς μου λόγους δεν θέλω να το χρησιμοποιησω.
Ο χώρος που μου μένει να χρησιμοποιώ γι αυτή τη δουλειά είναι το τραπέζι της τραπεζαρίας (όλοι απορούν και η γυναίκα μου μαζί )
Άρα δεν μπορώ να "απλώσω" ένα tower κάπου εκεί γύρω.
Το όριο μου είναι μια οθόνη με βιδωμένο πίσω της ένα NUC για να μην αρχίσει η ... παντόφλα.
Η ερώτηση μου η αρχική ήταν: μπορώ με το NUC i5 4250u να κάνω γρηγορότερα τη δουλειά μου από ότι τώρα με τον i3 2330m με το bonus της μεγαλύτερης και καλύτερης οθόνης, χωρίς να ξεφύγω σε όγκο ;
Σαφώς ένα tower είναι καλύτερο κι επεκτάσιμο αλλά δεν το σηκώνει ο χώρος που έχω διαθέσιμο. Και από αισθητικής πλευράς που ΤΟΣΟ ενδιαφέρει τη γυναίκα μου φυσικά. ;)

Σίγουρα σε σχέση με τον i3 2330m το brix ειδικά είναι πολύ καλύτερο
Απλά στην τιμή του brix πιθανά βρίσκεις και laptop με σχετικές προδιαγραφές

εννοεις την 27αρα την U2715H , η εχει και καπια αλλη?
τα δυο τελευταια ψηφια ειναι το ετος κατασκευης του μοντελου η κατι αλλο?

H U2415 είναι 1920x1200 (σε σχέση με άλλες 1920χ1080)
Το 15 ναι είναι αντισοιχεί πανω κατω στην χρωνιά
Το 24 οι ιντσες
Το U/P/etc ο τύπος μοντέλου

Το μέγεθος και η πιστότητα χρωμάτων της οθόνης παραμένει όμως ζητούμενο. Σωστά ; Το ξέρω ότι ζητάω να τετραγωνίσω λιιιγο τον κύκλο :flipout:

Παύλο, το skroutz βγάζει οθόνες με τρελή ανάλυση σαν την 27άρα Dell (τεχνολογία IPS) σε τιμή κοντά στα 300.
δες εδώ (πάτα λινκ). Δε ξέρω από reviews τι λένε.

Σίγουρα όμως θα είναι καλύτερα από το απλό HD (δεν είναι 4Κ, ενδιάμεσα πέφτουν).

Απάντηση: Re: PC για photoshop

Παύλο, το skroutz βγάζει οθόνες με τρελή ανάλυση σαν την 27άρα Dell (τεχνολογία IPS) σε τιμή κοντά στα 300.
δες εδώ (πάτα λινκ). Δε ξέρω από reviews τι λένε.

Σίγουρα όμως θα είναι καλύτερα από το απλό HD (δεν είναι 4Κ, ενδιάμεσα πέφτουν).

Οι "τρελής ανάλυσης" είναι 21:9.

Η φθηνότερη (αλλά με καλές κριτικές) 16:9 27'' και 2560x1440 IPS είναι αυτή:
http://www.skroutz.gr/s/5793633/BenQ-GW2765HT.html

Απάντηση: PC για photoshop

Δεν είναι IPS όμως... είναι από τα πρώτα ΤΝ πάνελ. Χώρια πρέπει να σκεφτείς εάν μπορεί να σηκώσει τέτοια ανάλυση η κάρτα σου (έχει displayport?)

Και εγω σκεφτομουν αν θα αντεξει ο computer μου:)
δεν εχω καρτα, εχω ι5 που πηρα πρην ενα χρονο, δεν εχει καμια καρτα γραφηκων
ΤΝ δεν ειναι τοσο καλες οσο IPS?
Οχι δεν κανει η ΤΝ :)

Last edited:

1) Χάνεις την φορητότητα του λαπτοπ.

2) Κερδίζεις την μνήμη RAM που είναι χρήσιμη για Photoshop. Και μία οθόνη σαφώς καλύτερη από την 15άρα.

3) Αναφορικά με τον επεξεργαστή και την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών υπάρχουν τα συν και τα πλην. Προσωπικά δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά καθώς τα συν και τα πλην μπορεί να αναιρέσουν το ένα το άλλο και τελικά να έχεις ισοπάλία.
Εξηγώ, δες εδώ το συγκριτικό στους δύο επεξεργαστές με τις Intel HD κάρτες γραφικών: http://ark.intel.com/compare/53434,64903
α) πας σε νέοτερη γενιά επεξεργαστή
β) πας σε νεότερη Intel HD κάρτα γραφικών που είναι θεωρητικά καλύτερη. Αυτό παίζει ρόλο για όσα tasks του photoshop παίζει ρόλο το GPU (δεν είναι πάρα πολλά από οσο ξέρω). Εδώ βλέπεις ότι η νεότερη είναι καλύτερη (πάτα το λινκ).
γ) Εδώ είναι η παγίδα:
Το θέμα είναι όμως ότι υπάρχει ένα μέγεθος που λέγεται TDP. Είναι το πόσο είναι ρυθμισμένος να καταναλώνει ο επεξεργαστής. Ο νεότερος καταναλώνει λιγότερο. Ταυτόχρονα όμως σημαίνει ότι αν σε κάποιο intensive task (το οποίο μπορεί να εκτελείται είτε από τον επεξεργαστή είτε από το ενσωματωμένο GPU), ανεβάσει θερμοκρασία και χρειαστεί να καταναλώσει παραπανω, ο επεξεργαστής αρχίζει και πατάει φρένο τελικά και ρίχνει τις επιδόσεις του!!!.

Άρα τελικά ναι μεν έχεις νεότερο επεξεργαστή με καλύτερη κάρτα γραφικών, αλλά τελικά έχεις μεγαλύτερο κίνδυνο να φρενάρει τις επιδόσεις λόγω θερμοκρασίας και κατανάλωσης!!! Το αν ένα photoshop με 20 adjustment layer μέσα σε ένα TIFF...θα ανεβάσει τον επεξεργαστή τόσο ώστε να φρενάρει...δεν το ξέρω. Αλλά είναι ένα ρίσκο. Μπορεί να το κάνει στη φάση του export αν έχεις ήδη ζεστάνει τον υπολογιστή.

Προσωπικά:
Θα κρατούσα το λαπτοπ για τώρα. Θα αγόραζα την οθόνη και θα συνέδεα το λαπτοπ στην οθόνη (βασικά έτσι δουλεύω τώρα και με έχει βολέψει: οθόνη και στο δρόμο/διακοπές λάπτοπ)
Δε θα αγόραζα αυτό το NUC και θα έπαιρνα μελλοντικά άλλο λαπτοπ ή άλλο NUC με ακόμα νεότερη τεχνολογία (Hasswell ή Broadwell που βγήκαν τώρα και Intel HD 5000 και πάνω). Εκεί θα δεις μεγάλη διαφορά που θα δικαιολογεί τα λεφτά της.
Δηλαδή να αναβαθμίσεις σε κάτι 2 ή 3 γενιές νεότερο.
Η 1 γενιά νεότερο έχει ρίσκο όσον αφορά το κέρδος επιδόσεων προς τα χρήματα που δαπάνησες.

Δες εδώ δύο λινκ με το τι χρησιμοποιεί το Phostoshop από την GPU:
http://helpx.adobe.com/photoshop/kb/photoshop-cs6-gpu-faq.html
http://helpx.adobe.com/photoshop/kb/gpu-opengl-features-preferences-photoshop.html

Δεν είναι και τόσα πολλά. Ζουμ, κροπ με grid overlay, κτλ.
Ευχαριστώ για όλο αυτό τον κόπο που έκανες.
Η ιδέα σου για laptop+οθόνη θα ήταν καλή αν είχα καμία ανάλυση της προκοπής στο πρώτο.
Με 1366×768 "που πας ρε Καραμητρο" :flipout:
Καλομαθα τώρα με τον SSD στο laptop και για να βρω αντίστοιχο (σε σκληρους δίσκους) πρέπει να περάσω πολύ το 1000ρικο.
Ε όχι και τόσα για 15"-17" ...
Εγώ είμαι να ακούω πάντως. .. Δεν κάνω βιαστικά βήματα. ..

1366x768 ήθελα να γράψω φυσικά , αλλά οι βουλες του Note είναι ακατανοητες. ..

Παιδια καλησπερα για να μην ανοιγω καινουριο θεμα επειδη ενδιαφερομαι να αγορασω μια οθονη μεχρι το πολυ 250 ευρω ποια θα μου προτεινεται? ειμαι αναμεσα σε dell U2412m και U2414h
Ευχαριστω

Edit .. δεν ισχυουν ολες οι διαφορες της 27αρας και για την 24αρα αλλά πάλι είναι καλύτερη, ιδίως για ακαλιμράριστη κατάσταση ..
comparison_1.jpg

Εχει την u2715h στο σκρουτζ με 328 ευρω απο cosmodata.μπηκα στο σιτε τους και λεει οτι ειναι 1920χ1080 η αναλιση της ομως.

Απάντηση: PC για photoshop

Δεν υπάρχει άλλη.... σήμερα την έβγαλαν την τιμή. Τόσο χαμηλά, μου φαίνεται θα την παραγγείλω και θα δω τι θα πούν

1920χ1080 είναι η UZ2715H. Την οποία έχουν ακριβότερη. Μπορεί να μπερδεύτηκαν.

Last edited:

.την παρειγηλα και εγω.εχει κατι κωδικους μετα adox και adso. Δεν βρηκα κατι επισημο απο Δελλ, αλλα εχει κατι ρωσσικα site με αυτους τους κωδικους