27αρι μονιτορ για επεξεργασία εικόνων
Καλησπέρα, Μπάινω κατευθείαν στο θέμα.
Το 23αρι μόνιτορ που έχω στο πισι δεν επαρκεί λόγο ανάλυσης (ένα LG IPS 3ετίας). Παρόλο που είναι χρωματικά αρκετά σωστό(μετά από ένα μικρό καλιμπράρισμα) και έχει αρκετά καλή ομοιομορφία χωρις να έχει σημαντικές διαφορές στην φωτεινότητα και στις αποχρώσεις σε όλη την επιφάνεια του, δεν είναι ιδιαίτερα λειτουργικό καθώς όταν πάω να ασχοληθώ με κάποια φωτογραφία, ο διαθέσιμος χώρος που απομενει αν αφαιρέσουμε το χωρο που πιανουν τα μενού και το workspace κάθε προγράμματος είναι περιορισμένος. Οπότε χρειάζομαι κάτι με μεγαλύτερη ανάλυση.
Πιστεύω πως μια οθόνη 1440p
(2,560 x 1,440) θα είναι και πιο λειτουργική.
Δοκίμασα μια 25άρα
Dell U2515h που έχει ο αδερφός μου και έμεινα ικανοποιημένος απο τα χρώματα της παρόλο που ήταν ακαλιμπράριστη όπως ακριβώς είχε βγει απο το εργοστάσιο. Το μόνο κακό είναι πως η οθόνη αυτή θα είναι η κύρια οθόνη του συστήματός μου και παρατήρησα πως ενώ για επεξεργασία φωτό και για να έχεις 2 έγγραφα ανοιχτά ταυτόχρονα είναι μια χαρά, όλα τα άλλα φαίνονται σχετικά μικρά και με ζορίζουν στο διάβασμα πχ κατά το κατά το σερφάρισμα μάλλον λόγο υψηλής αναλύσης σε σχέση με το μέγεθος της οθόνης.
Οπότε καταλήγω το ιδανικό θα είναι 27 ιντσες στην ίδια ανάλυση (1440p) Το θέμα είναι πως έχω μείνει πίσω σε θέματα τεχνολογίας οθονών και όσο περισσότερο διαβάζω κριτικές,συγκριτκά και σχόλια στο ίντερνετ τόσο περισσότερο δυσκολέυομαι να αποφασίσω. Επίσης όσο ανεβάινουν οι ίντσες τόσο πιο συχνά παρουσιάζονται προβληματα bleeding και ανομοιομορφίας. Να σημειώσω πως παίζω και κανα παιχνιδάκι στο πισι όοοταν βρίσκω ελεύθερο χρόνο οπότε πολύ αργές οθόνες απορίπτονται. Οπότε σε τι πάνελ να καταλήξω; VA ή IPS; Να προτιμήσω την παραπάνω Dell που δοκίμασα αλλά στις 27 ίντσες ή υπάρχει κάτι αλλο καλύτερο στην ίδια κατηγορίας τιμής ή παρόμοιο σε χαμηλότερη τιμή;
Το design της οθόνης μου είναι αδιάφορο, όπως επίσης μου είναι αδιάφορο ευκολίες του τύπου ενσωματωμένα ηχεία και USB και σώμα της οθόνης καθώς δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσω. Και επειδή θα βρίσκομαι μπροστά από την οθόνη, οι γωνίες θέασης δεν με πειράζει και να μην είναι μεγάλες όπως στα IPS αρκεί να είναι σωστή χρωματικά σε μιά τυπική θέαση γραφείου.
Έχω διαβάσει πως μία άλλη καλή εναλλακτική είναι και η
BenQ GW Series GW2765HT η οποία είναι και πιο οικονομική αλλά δεν την βρίσκω Ελλάδα (μικρό το κακό αλλά σε περίπτωση βλάβης ή προβληματικού πάνελ θα ήταν καλύτερο πιστεύω να μη μπλέξω με επιστροφές στο εξωτερικό και τα σχετικα). Τι γνώμη/προτάσεις εχετε;