Πρόταση για Dac !

Ακούω για πάνω από 10 χρόνια με το καλό και ηχητικά ουδέτερο MyTek Stereo 192-DSD με τα Sabre του, και ήμουν ευχαριστημένος από την πρώτη στιγμή που το άκουσα στο σύστημα μου, οπότε και έμεινε τη θέση του μέχρι σήμερα. Υπόψη πως το MyteK είναι νομίζω περίπου συνομήλικο με το DAC του φίλου που άνοιξε το νήμα.

Καθώς είχα λοιπόν μια πρόσφατη εμπειρία από R2R DAC, δηλαδή το dac που πήρα για τα ακουστικά μου, το Shanling EH2, και επειδή μου άρεσε πολύ ο ήχος του (με το OS / oversampling στο on), είπα να δοκιμάσω και άλλο ένα R2R της οικονομικής κατηγορίας και πήρα το Fiio K13 το οποίο έβαλα δίπλα στο MyteK για σύγκριση (και ας είναι σε εντελώς άλλη κατηγορία τιμής, απλώς ήθελα να δοκιμάσω κάτι με ισοστάθμιση).

Θέλω να πω τα δικά μου συμπεράσματα (που ισχύουν βέβαια για τα δικά μου, ταλαίπωρα, αυτιά)
  • Δεν ακούγονται όλα τα R2R ίδια. Το Shanling με το Fiio έχουν μεγάλη διαφορά χαρακτήρα και ας είναι παρόμοιας τιμής και σχεδίασης. Το Shanling είναι πιο monitor αλλά αναλυτικό και ξεκούραστο, ενώ το Fiio πιο εντυπωσιακό, αλλά λιγότερο ουδέτερο.
  • Αυτά που έπαιρνες κάποτε - σε ποιότητα - με 2000€ τα παίρνεις σήμερα με κάτω από 500€ και μιλάμε για balanced εξόδους και με προσεγμένα τροφοδοτικά.
  • Η ήχος και των δυο αυτών φρέσκων dac είναι πολύ πιο ευχάριστος, πολύ πιο απολαυστικός και λιγότερο αυστηρός από το studio monitor MyteK
  • Οι ευκολίες που προσφέρουν, δεν παίζονται. Στο Fiio για παράδειγμα, φτιάχνεις 10 διαφορετικές παραμετρικές ισοσταθμήσεις τις οποίες εναλλάσσεις την ώρα που ακούς μέσω του τηλεκοντρόλ του!
  • Γενικά τα σημερινά dac εχουν αρκετό fun. :) :)
Αλλά νιώθω τύψεις που και που και το γυρνάω πάλι στο MyteK που για να είμαι δίκαιος έχει καλύτερο σώμα, αλλά ο ήχος του δεν με εκπλήσσει με κανένα τρόπο πλέον. 😕

Μου φαίνεται πως -σε λογικά πλαίσια- δεν υπάρχει πλέον λόγος να εκταμιεύει κανείς πολύ μεγάλα ποσά για DAC. Εξαιρούνται βέβαια οι πιουρίστες φίλοι του φόρουμ που θέλουν το απόλυτο, οπού εκεί δικαιολογούνται δαπάνες που στους περισσότερους από εμάς μοιάζουν ακραίες.

Μην κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια. Πόσω μάλλον όταν δεν δέχεσαι υποψία κριτικής (βλέπε ντενεκεδένια ATC).

Ποιά ήταν η κριτική για τα ντενεκεδένια ATC ;;

Όταν ο mdvq έβαλε ντενεκεδένια ηχογράφηση, το ξέρεις πολύ καλά !

Αν βρεθεί ηχείο που θα κάνει το ATC να φανεί ντενεκές μπροστά του , θα το δεχτώ 100% να είσαι σίγουρος !

Και αν είναι φθηνότερο ;;; Εκεί να δεις !!

Κατευθείαν αγγελία όσο όσο και αγορά των άλλων ;)

Το νήμα έχει ξεφύγει, ως συνήθως.

Έσβησα κάποια εκτός θέματος.

Οι προσωπικές κόντρες καλύτερα να λείπουν και τα μέλη της διαχείρισης πρέπει να είναι πιο προσεκτικά στο τι γράφουν.

• Like
Reactions: Tzimisce
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Εδω σε αυτη την συγκριση του Weiss DAC με ενα Holo R2R . To R2R εχει πιο πολυ βαθος και λιγο πιο μαλακο στα transients αλλα θυσιαζει λιγο καθαροτητα και πυκνοτητα, ομως αν κανω την αναγωγη φανταζομαι οτι ενα R2R θα ειναι πιο ανετο για παρατεταμενες ακροασεις.

To R2R ειναι πιο ευγενικο και το Weiss που ειναι delta sigma εχει πιο πολυ ενεργεια, punch και πυκνοτητα αλλα εχει πιο σκληρο ηχο.
Ιδιοκτήτης του Youtube καναλιού είναι η Virtual Hi-Fi. Τη γνωρίζουμε από τις εξαιρετικές παρουσιάσεις της τελευταίας Έκθεσης του Μονάχου.
Το ενδιαφέρον είναι ότι για τις ηχογραφήσεις των βίντεο χρησιμοποιεί πραγματικά Hi-End εξοπλισμό:
For the recordings, I use pro mobile gear - SoundDevices MixPre 3 and a stereo set of Shoeps CMC6MK4
Ως κάτοχος των κορυφαίων αυτών μικροφώνων είμαι σε θέση να το πιστοποιήσω.
Δεν είναι τυχαίο ότι μέ ένα ζευγάρι Schöeps CMC6MK4 χρησιμοποιούμενα ως κύρια μικρόφωνα ηχογραφούνται ολόκληρες συμφωνικές ορχήστρες.
Επιφυλάσσομαι λοιπόν για μία κριτική ακρόαση με Hi-End ακουστικά, για να δούμε αν πράγματι ακούγονται οι διαφορές που αναφέρει.
Εν τέλει το άκουσα, όπως υποσχέθηκα.
Setup 1.
■ PC Windows 10 -> USB Out
■ USB Cable (non Audiophile) -> DAC
Shanling EH3 DAC -> 4.4 mm Out Bal. ->
Meze Elite Headphones
+
Mini XLR Silver-Plated PCUHD Premium Cable

Setup 2.
■ Samsung Galaxy S20 FE Android ->
Shanling UP5 DAC/Amp Bluetooth->
Final BR3 IEM's (Single Ended)

Γενικά σχόλια.
Το setup που χρησιμοποιεί για την ηχογράφηση ο ιδιοκτήτης του καναλιού VirtualHiFi είναι όντως Hi-End, ικανό να αναδείξει πολύ μικρές διαφορές. Όμως:
Το χρησιμοποιεί για να προβάλει με τις δοκιμές που πραγματοποεί τα ηχεία της Qualio που ο ίδιος και εταιρεία του κατασκευάζουν. Πολύ λογικό εκ μέρους του. Αλλά εξαιτίας αυτού του λόγου δεν πραγματοποιεί εσωτερική ηχογράφηση, χωρίς να λαμβάνει το χώρο, ή οποία θα μπορούσε να αναδείξει καλύτερα τις διαφορές ανάμεσα στα DAC's.
Για την ηχογράφηση χρησιμοποιεί τα μικρόφωνα σε διάταξη Α-Β με τα μικρόφωνα τοποθετημένα παράλληλα σε απόσταση 2 m περίπου μεταξύ τους. Η διάταξη αυτή είναι εξαιρετική για την κλασσική μουσική, όταν μας ενδιαφέρει να λάβουμε και το χώρο. Επειδή όμως στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν καλύτερα να γραφτεί όσο λιγότερο δυνατόν η επίδραση του χώρου και να εστιάσουμε στα ηχεία, θα ήταν προτιμότερη η διάταξη XY με τα μικρόφωνα σύμπτωτα σε γωνία 90⁰ μοιρών. Τέλος πάντων.
Το χειρότερο από όλα είναι η συνεχής εναλλαγή A/B ανάμεσα στα μηχανήματα, ενώ παίζει το κομμάτι. Όταν οι διαφορές είναι πολύ μικρές -και είναι- δεν μπορείς να εστιάσεις. Ο εντοπισμός διαφορών έτσι γίνεται πολύ δύσκολος.

Ακροάσεις.
Άκουσα το βίντεο με τις εναλλαγές πολύ προσεκτικά. Ομολογώ ότι οι συχνές εναλλαγές από το ένα στο άλλο ήταν πολύ ενοχλητικές και συχνότατα δεν γίνονται αντιληπτές.
Πάντως σαν γενική αίσθηση ο Weiss 204 μου φάνηκε ότι είχε περισσότερη ενέργεια, σώμα και όγκο χαμηλά. Ενώ ο Holo Audio Spring σαν να έπαιζε λίγο -μα πολύ λίγο πιο μαλακά.
Αυτό εννοούν άραγε όσοι λένε ότι ο ένας έχει περισσότερη ενέργεια και ο άλλος καλύτερη ροή;
Διαφορά στη στερεοφωνική εικόνα δεν μπόρεσα να διαπιστώσω.
Διαβάζοντας τα σχόλια στο Youtube κάτω από το βίντεο βλέπω ότι οι ακροατές είναι μοιρασμένοι. Κάποιοι προτιμούν τον ένα και κάποιοι τον άλλο.

Οι δύο DAC's
Αμφότεροι οι DAC's είναι διαθέσιμοι στην Ελλάδα.
Weiss 204
18011_1.jpg

18011_2.jpg

18011_3.jpg
Με τιμή καταλόγου 3.550 ευρώ (Sound Gallery και Kosmas hi-fi).

Holo Audio Spring 3 DAC KTE – L2 – L1 (R2R – DSD1024)
Holo-Audio-Spring-3-%E6%99%B4-Kitsune-2.jpg

Holo-Audio-Spring-3-%E6%99%B4-Kitsune-3.jpg

Τον φέρνει στην Ελλάδα η Chameleon Audio και η τιμή του κυμαίνεται μεταξύ
2.500–4.230 ευρώ αναλόγως με τη Version που θα επιλέξουμε. Περιλαμβάνεται και η επιλογή αν θα λειτουργεί μόνο ως DAC ή και ως προενισχυτής.

Ποιόν από τους δύο;
Ποιόν θα επέλεγα χωρίς να ακούσω;
Με δεδομένο ότι ο ήχος τους είναι πολύ κοντά ας δούμε τα υπόλοιπα θετικά και αρνητικά.

Weiss 204
Η φήμη της εταιρείας και η υποστήριξη της στα προϊόντα της είναι δεδομένη. Αν ισχύει στ' αλήθεια ότι ήχος της έχει λίγη περισσότερη ενέργεια, τότε υπάγεται στις δικές μου προσωπικές προτιμήσεις.
Αρνητικά: Περιορισμένος αριθμός ψηφιακών εισόδων. Δεν θα βολέψει κάποιον με πολλές πηγές (SACD/CD, TV, κλπ). Η οπτική είσοδος περιορίζεται στα 96 KHz μόνο ενώ τα περισσότερα DAC's πάνε στα 192 KHz. Η έξοδος της είναι Fixed και δεν μπορεί να λειτουργήσει ως προενισχυτής. Αλλά αυτό στην περίπτωση μας είναι αδιάφορο.

Holo Audio Spring 3
Στα θετικά ή πληρότητα των ψηφιακών εισόδων. Το κυριότερο, διαθέτει την ποιοτική είσοδο I²S και μπορεί να δεχτεί την αντίστοιχη έξοδο του Eversolo T8 που είναι η πηγή.
Το τηλεχειριστήριο είναι επίσης θετικό στοιχείο.

Αν μη τι άλλο είναι διαθέσιμα αμφότερα και κατά πάσα πιθανότητα μπορεί κανείς να κανονίσει να τα δει από κοντά και να τ' ακούσει.

@Sonus Naturalis, η έξοδος i2s δεν είναι απαραιτήτως η καλύτερη,ηχητικα.Υπαρχει διχογνωμία ανάμεσα σ' αυτήν και την usb.Αυτην την στιγμή δεν θυμάμαι αν η i2s είναι προσαρμόσιμη στο Τ8 όπως είναι στο z10.

@Sonus Naturalis, η έξοδος i2s δεν είναι απαραιτήτως η καλύτερη,ηχητικα.Υπαρχει διχογνωμία ανάμεσα σ' αυτήν και την usb.Αυτην την στιγμή δεν θυμάμαι αν η i2s είναι προσαρμόσιμη στο Τ8 όπως είναι στο z10.

Είναι. Από 8 modes και τα δύο.

@Sonus Naturalis, η έξοδος i2s δεν είναι απαραιτήτως η καλύτερη,ηχητικα.Υπαρχει διχογνωμία ανάμεσα σ' αυτήν και την usb.
Ποιά είναι ηχητικά ανώτερη παίζεται κατά περίπτωση και αναλόγως τη συγκεκριμένη υλοποίηση.

Όμως υπάρχουν και άλλα κριτήρια.

Διότι μπορεί κανείς να θέλει και να έχει συνδεμένο τον υπολογιστή του με το DAC, ενώ παράλληλα θα έχει συνδεμένο το Streamer με την I²S, ή τις άλλες ψηφιακές εισόδους.

Αυτην την στιγμή δεν θυμάμαι αν η i2s είναι προσαρμόσιμη στο Τ8 όπως είναι στο z10.
Είναι σίγουρα.