Πρόταση ηχείων για μικρό δωμάτιο

milaber22

AVClub Addicted Member
2 December 2012
1,598
Βόλος
Καλησπέρα.

Θα ήθελα την πρόταση για ηχεία σε μικρό δωμάτιο, περίπου 12 τετραγωνικά μέτρα.

Πρακτικά η μόνη θέση όπου μπορούν να μπουν είναι στο σημείο με το πορτοκαλί χρώμα.

Δίπλα στην πόρτα και στον τοίχο πάνω από το γραφείο.

Σκοπός να αξιοποιηθεί για ακρόαση και ο καναπές στην απέναντι πλευρά του δωματίου όπου δίπλα του είναι και το πικαπ.

Το δωμάτιο είναι γεμάτο και δεν υπάρχει άλλος ελεύθερος διαθέσιμος χώρος.

Μια ντουλάπα δίπλα στο γραφείο θα φύγει αλλά θα μπει κάποιος πάγκος για να βάλω τον ηχητικό εξοπλισμό.

Λόγω εσωτερικής μόνωσης ο χώρος πίσω από τον καναπέ θα μικρύνει λίγο και η τοποθέτηση της με με περιορίζει στο να αλλάξω θέση στο γραφείο με καναπέ όπως και η έλλειψη πριζών σε εκείνη την πλευρά.

Με ψάξιμο και βοήθεια AI βρήκα σαν επιλογές τα Focal Shape 50, Neumann KH 120 II ή Genelec 8330A .

Σαν προενισχυτή θα χρησιμοποιήσω αρχικά τον rotel και αργότερα θα προστεθεί κάποιο headphone amp/ pre amp για ρύθμιση έντασης.

Υπάρχει κάποια εμπειρία από τα συγκεκριμένα ή κάποια άλλη πρόταση, ενεργών ή παθητικών;

Εξ αυτών προσανατολίζομαι στα focal λόγω των δυο αναλογικών εισόδων και της διαφορετικής φιλοσοφίας των άλλων δυο.

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

20260413_185109.jpg20260413_185127.jpgScreenshot 2025-12-10 at 7.47.00 PM.png
 
Παραπολλά τα λεφτά για Genelec και Neumann.
Ό,τι και να πάρεις θα είναι ουσιαστικά άχρηστο σε αυτόν τον χώρο και με αυτή τη διάταξη.
Καλύτερα να διαθέσεις τα χρήματά σου αλλού.
Πάρε stands, βάλε τα ηχεία σε καλύτερη θέση, βάλε το γραφείο πιο στη μέση,
ρίξε λίγα χρήματα στη φροντίδα του χώρου αν περισσεύουν
και αγόρασε πιο οικονομικά ηχεία μόνιτορ πχ JBL ή Kali.

Επίσης, άκουσε τα μόνιτορ πριν τα αγοράσεις.
Χαλαρή ακρόσαη, βινύλιο , καναπές και μόνιτορ δεν μου πολύ κολλάει.
Όσο κι αν τα εκτιμώ και τα γουστάρω ως εργαλεία και τεχνολογία,
δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο η ακρόαση με Genelec θα είναι πραγματικά ευχάριστη.
 
Εκεί που προτείνεις έχεις απόσταση 3 μέτρα από τα ηχεία. Που σημαίνει ότι αυτά που σκέφτεσαι δεν κάνουν. Kανονικά σε τέτοια απόσταση θες τουλάχιστον 8ιντσο γουφερ ή καλύτερα 2Χ6,5 ή εναλλακτικά αυτά που σκέφτεσαι συνδυασμένα με subwoofer/s γιατί διαφορετικά χαμηλές συχνότητες δεν θα ακούς. Η λύση θα είναι να έρθεις με κάποιο τρόπο πιο κοντά στα ηχεία nearfield που λέμε-άλλωστε και αυτά που σκέφτεσαι είναι για να ακούς περίπου από το 1,5 μέτρο)
 
βλεπω τον rotel, μου φαινεται οτι ειναι ο rotel ra-10.καλο κομματι..μια χαρα θα παιξει με παθητικα ηχεια βιβλιοθηκης , στο χωρο ,wharedale , klipch κλπ.-στα250- 300-400 ευρω ,υπαρχουν πολλες λυσεις κ απο αλλες εταιρειες..τα υπαρχοντα ηχεια ποια ειναι?
 
Last edited:
Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλους.

Προσπαθώ, με συμβιβασμούς προφανώς, να ακούω και στο γραφείο και στον καναπέ, με πλάνο τον καναπέ να τον κάνω το κύριο σημείο ακρόασης.

Για αυτό και η λύση της τοποθέτησης στον τοίχο, σε συνδυασμό με την έλλειψη χώρου.

Όταν ξεκίνησα τις προσθήκες τα Χριστούγεννα άκουγα σχεδόν αποκλειστικά από το macbook pro στον χώρο του γραφείου το οποίο τώρα έχει αντιστραφεί και ακούω πλέον από τον καναπέ.

Ο λοιπός εξοπλισμός, τοποθετημένος στο γραφείο, είναι είναι volumio preciso dac με sbooster, wiim pro, shanling cd80 ii, topping a50 iii με το lps της topping και το switch της ομάδας στο φόρουμ.

Στην απέναντι γωνία είναι το αναλογικό κομμάτι με systemdek, rotel amp & cd, ένα kenwood tape & tuner. Από αυτά μόνο ο ενισχυτής και το πικαπ χρησιμοποιούνται.

Ο ενισχυτής είναι ο Rotel RA 05 με τα KEF Cresta 30.

Λόγω χώρου είναι κρυμμένα δίπλα στον καναπέ.

Επίσης, τα KEF Cresta 30 ακούγονται πολύ δυνατά, πρακτικά από το mute παίζουν σχεδόν άμεσα σε δυνατή ένταση με το που ανεβάσω λίγο το volume. Από ώρα 7 σχεδόν σε αντιστοιχία με τους δείκτες του ρολογιού.

Και κυρίως ακούω μουσική σε χαμηλή ένταση.

Η μόνη αλλαγή που μπορεί να γίνει είναι να αλλάξω θέση το γραφείο με καναπέ.

Στην πλευρά του τοίχου που δεν φαίνεται είναι ράφια ΙΚΕΑ, με την φωτογραφική προίκα, λίγα βιβλία, βνύλια , cd

Ήδη ακούω αρκετά βινύλιο στον καναπέ με ακουστικά από τον ροτελ ή μεταφέροντας τον topping a50 iii.

Η σκέψη για αλλαγή σε active ήταν πρόταση μέλους αλλά και για να διώξω rotel amp & cd, ένα kenwood tape & tuner ώστε να συγκεντρώσω τον ηχητικό εξοπλισμό σε ένα σημείο και να κρατήσω στο γραφείο μόνο το topping a50 iii.

Να ακούσω κάποια ηχεία λίγο δύσκολο καθώς μένω Βόλο.

Αν και κατεβαίνω Αθήνα για δουλειά συνήθως δεν έχω χρόνο ή κουράγιο για επίσκεψη σε κατάστημα.
 
Έχω ακούσει πολύ καλά λόγια και για τα ενεργά της elac.
Ρίξε και καμμιά ματιά στα ενεργά της JBL για μεσαία τιμή (στο εξακοσαρι) και στα dynaudio για πιο ψηλά (στο χιλιάρικο).
Έχω τα dynaudio με πηγή το Eversolo και για τα γούστα μου "σκοτώνουν"
Τα JBL 308 που χάρισα στην κόρη μου καλύπτουν ικανοποιητικοτατα καμμιά 15αρια τετραγωνικά με τον γνωστό δυναμικό ήχο της εταιρείας.
Συμφωνώ με τον φίλο Αλέξανδρο που σου είπε να αποφύγεις τα genelec.