πρώτη αγορά SLR

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,948
Θεσσαλονίκη
για μηχανή Canon μιλάει ο Στέργιος. Δεν έχει νόημα και είναι εντελώς αντιοικονομικό να πάρει κανείς τον Nikkor AF 85/1.8 για να τον χρησιμοποιεί χειροκίνητα σε Canon, όταν μπορεί να πάρει τον άριστο EF 85/1.8 USM που και φθηνότερος και αυτόματης εστίασης (και μάλιστα λόγω usm ταχύτερης) είναι (εκτός εάν μιλάς για τον "αρχαίο" 85/1.8 πριν το Ai, που είναι ακόμη ακριβότερος ως συλλεκτικό μοντέλο)

Ηλίας Κ

Supreme Member
7 July 2006
4,931
Αθήνα
για μηχανή Canon μιλάει ο Στέργιος. Δεν έχει νόημα και είναι εντελώς αντιοικονομικό να πάρει κανείς τον Nikkor AF 85/1.8 για να τον χρησιμοποιεί χειροκίνητα σε Canon, όταν μπορεί να πάρει τον άριστο EF 85/1.8 USM που και φθηνότερος και αυτόματης εστίασης (και μάλιστα λόγω usm ταχύτερης) είναι (εκτός εάν μιλάς για τον "αρχαίο" 85/1.8 πριν το Ai, που είναι ακόμη ακριβότερος ως συλλεκτικό μοντέλο)

Σωστά, αλλά επειδή το έφερε η συζήτηση για φακούς πορταίτων και θα διαβάζουν το παρόν και όσοι έχουν Nikon το έγραψα για αυτούς, είναι πολύ καλός φακός (ΑF)

yiannakas

AVClub Addicted Member
28 September 2006
1,716
είμαι ακόμα σε δίλημμα να παρω την sigma sd14 ή να στραφώ προς αγορά της canon 450d.
Όσο αφορά την πραγματική ανάλυση της sd14, δοκιμές δείχνουν είναι μεταξύ 8 με 10 megapixels,
απλά με την επιλογή της πρέπει να ξεχάσω τις φωτογραφίες απο 800 iso και πάνω και θα είναι πιο αργή απο την canon. Αλλά μου αρέσουν πολύ τα χρώματά της

19 June 2006
4,595
Θεσσαλονίκη
Re: Απάντηση: πρώτη αγορά SLR

είμαι ακόμα σε δίλημμα να παρω την sigma sd14 ή να στραφώ προς αγορά της canon 450d.
Όσο αφορά την πραγματική ανάλυση της sd14, δοκιμές δείχνουν είναι μεταξύ 8 με 10 megapixels,
απλά με την επιλογή της πρέπει να ξεχάσω τις φωτογραφίες απο 800 iso και πάνω και θα είναι πιο αργή απο την canon. Αλλά μου αρέσουν πολύ τα χρώματά της

Ερωτας ή λογική ??

Η διαφορά στις προδιαγραφές είναι πολύ μεγάλη υπερ της 450d. Μένει να εμφανιστούν και τα πρώτα τέστ. Είναι σίγουρο οτι θα έχει αυξημένη δυναμική περιοχή λόγω εξέλιξης των αισθητήρων, 14 bit RAW κλπ.

Για την ανάλυση εγω το παίρνω αλλιώς. Η πραγματική ανάλυση των αιθητήρων με φιλτρο Bayer είναι κάτι περισσότερο απο μεγαπίξελ/2.

Στα χρώματα ο Foveon 4,7Mp δεν υπερέχει γενικώς από έναι Bayer 12Mp αλλά σε συγκεκριμένες ειδικές περιπτώσεις. Μάλλον μόνο στα κορεσμένα κόκκινα και σε συνθήκες καλής έκθεσης ισχύει η υπεροχή. Και όσο ανεβαίνουν τα μεγαπίξελ και η δυναμική περιοχή των νέων αισθητήρων όλο και περιορίζεται η διαφορά. Kαι στην τελική με επεξεργασία RAW σε 16bit τα "φέρνεις" όπου θέλεις.

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,948
Θεσσαλονίκη
Δεν έχω δει ακόμη κάποιο συγκριτικό τεστ της ικανότητας ανάλυσης της SD14.
Πάντως το σχετικό τεστ της SD10, συγκρίνει την τελευταία (η οποία έχει αισθητήρα Foveon 3.4mp και την παρουσίαζαν ως "μηχανή 10mp") με τις Canon 10D και Nikon D100, οι οποίες είναι 6ρες. Σε "απόλυτη" ανάλυση είναι περίπου ισοδύναμη (κάθετη/οριζόντια 1550/1550 γραμμές για την SD10, 1600/1450 για την 10D, 1600/1300 για την D100), αλλά στα όρια της ανάλυσης (εκεί δηλαδή που δεν ξεχωρίζει η μηχανή καμία λεπτομέρεια και αποδίδει την τελευταία ως γκρίζο) υπερτερεί η SD10, λόγω της απουσίας του φίλτρου anti-alias που υποχρεωτικώς έχουν οι μηχανές με αισθητήρα με πλέγμα Bayer. Εάν ισχύει η παραπάνω αντιστοιχία στην απόδοση (δηλαδή ο Foveon των 3.4mp έχει αντίστοιχες επιδόσεις με συμβατικό αισθητήρα των 6mp, ο καινούργιος των 4.7 θα πρέπει αντιστοιχεί πάνω κάτω σε επιδόσεις με έναν συμβατικό αισθητήρα 8mp, ίσως και ελάχιστα παραπάνω (όχι 10mp πάντως).
Κατά τη γνώμη μου η παραπάνω ανάλυση είναι επαρκής, δεν θα έπρεπε να απασχολεί. Ίσα-ίσα, τα 12mp της 450D θα μας κακοφαίνονται σε επισκόπηση 100% εάν δεν τα συνδιάσουμε με έναν άριστο φακό.

19 June 2006
4,595
Θεσσαλονίκη
Το τεχνούργημα "aliasing" εμφανίζεται σε όλες τις διαδικασίες καταγραφής ενός σήματος (ήχος - φως κλπ) με δειγματισμό. Είναι εντονότερο όσο αραιοτερος είναι ο δειγματισμός. Αρα όσο πυκνότερα τα φωτοστοιχεία (πυκνότερος δειγματισμός) τόσο καλύτερα.

http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-aliasing

Το antialiasing είναι το ίδιο χρήσιμο και στους foveon.

http://www.wfu.edu/~matthews/misc/DigPhotog/alias/

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,948
Θεσσαλονίκη
Νομίζω ως φίλτρο anti-aliasing είναι το low-pass (ή μήπως band-pass?) φίλτρο του ίδιου του πλέγματος Bayer, αφού κάθε εικονοστοιχείο R-G-B δέχεται συγκεκριμένο εύρος του φάσματος και μόνο.
Αντί για το φίλτρο αυτό ο αισθητήρας Foveon εκμεταλλεύεται από όσο γνωρίζω την ιδιότητα του τσιπ να απορροφά διαφορετικά μήκη κύμματος σε διαφορετικά βάθη.

19 June 2006
4,595
Θεσσαλονίκη
Τα antialias φίλτρα είναι low-pass με κατώφλι που καθορίζεται αναλογα με την πυκνότητα-ποιότητα των φωτοπίξελ και μπαίνουν μετα το Bayer ακριβώς πριν τον αισθητήρα. Το Bayer επειδή είναι εξ ορισμού band-pass στα συγκεκριμένα μήκη κύματος των R,G,B στοιχείων του δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και αξιόπιστο low-pass με "σωστό κατώφλι".

Μερικοί λένε ότι antialiasing μπορεί να επιτευχθεί και με τα λεγόμενα micromirrors του αισθητήρα αλλά ... δεν βρήκα πουθενά επιβεβαίωση.

ΣΣ η Leika M8 είναι "άφιλτρη" μέχρι το RAW και το antialiasing το κάνει με software κατα την μετατροπή του raw σε jpeg η tiff.

yiannakas

AVClub Addicted Member
28 September 2006
1,716
έτσι είναι ή τα μάτια μου φταίνε και βλέπω μια τρισδιάστατη υφή στις φωτογραφίες της sigma sd14?
ο όγκος της είναι στα της pentax k10d?