Proxxon -Εργαλεία μοντελισμου

Χάχάχά καλημέρα Πάνο καί ευχαριστώ.
Σέ σκεφτόμουν μέ τόν δίδυμο τροχό,καί τώρα μέ αυτό τό μικρό φαλτσοπρίονο.
Θυμάμαι είχες πάρει πρόσφατα μέ 50 ευρώ ένα "γαιδούρι" δίδυμο τροχό Dexter πού τόν είδα τίς προάλλες στό Leroy-Merlin καί ήταν βαρύς καί ογκώδης,καί λέω τί γέλιο θά ρίχνει ο Πάνος μέ τόν μινιόν δίδυμο τροχό τής Proxxon,πού είναι όλος καί όλος σάν τήν μιά πέτρα λείανσης τού Dexter,καί τώρα μέ αυτό τό μικρό φαλτσοπρίονο πού κόβει "ψείρες" καί εσύ έχεις κάτι γωνιακούς τροχούς "γαιδούρια" :flipout: -bye-

Καλημέρα μάστορα

Κάθε εργαλείο έχει τη χρηση και την αναντικατάστατη αξία του.Ολα είναι απαραίτητα.Οσο περισσότερα τόσο καλύτερα!!!

Υγεία να έχουμε να μαστορευουμε.

Καλορίζικο Μητσακομ

Sent from my SM-T810 using Tapatalk

Ευχαριστώ Αντώνη

Καλημέρα μάστορα

Κάθε εργαλείο έχει τη χρηση και την αναντικατάστατη αξία του.Ολα είναι απαραίτητα.Οσο περισσότερα τόσο καλύτερα!!!

Υγεία να έχουμε να μαστορευουμε.

+1 :a0210:

Καλησπέρα, δυσκολεύομαι να αποφασίσω για αγορά ενος rotary tool, που θα είναι το μοναδικό ηλεκτρικό εργαλείο που θα έχω (μαζι με ένα κλασσικό τρυπάνι). Είμαι μεταξύ proxxon Ibs/e kai fbs/240 και dremmel. Η χρήση θα είναι για scale modeling, μακετες και τα υλικά κυρίως ξύλο και μέταλο.

Σχετικά με το μέταλο, μπορούν όλα τα παραπάνω να κόψουν λάμες ατσαλιού?

Re: Απάντηση: Proxxon -Εργαλεία μοντελισμου

Καλησπέρα, δυσκολεύομαι να αποφασίσω για αγορά ενος rotary tool, που θα είναι το μοναδικό ηλεκτρικό εργαλείο που θα έχω (μαζι με ένα κλασσικό τρυπάνι). Είμαι μεταξύ proxxon Ibs/e kai fbs/240 και dremmel. Η χρήση θα είναι για scale modeling, μακετες και τα υλικά κυρίως ξύλο και μέταλο.

Καλημέρα καί καλώς ήρθες στό forum.

Γιά τό θέμα rotary tools τά dremel έχουνε λίγο μεγαλύτερη ισχύ,dremel 3000 130 watt,εώς πολύ dremel 4000 175 watt,από τά Proxxon πού έχουν ισχύ 100 watt IBS καί fbs/240.Βέβαια τό IBS είναι επαγγελματικών προδιαγραφών.

Σαφώς καί κόβουν ατσάλι μέ τά κατάλληλα δισκάκια,αλλά τό θέμα είναι πόσα χιλιοστά θά είναι τό πάχος από τίς λάμες ατσαλιού πού θέλεις νά κόψεις.

Περίμενε βέβαια νά σου απαντήση καί ο Μιχάλης Χιώτης πού είναι ο "μαίτρ" τού είδους,καθώς τά έχει όλα τα παραπάνω καί έτσι τά γνωρίζει ιδίοις όμασσι.

Re: Απάντηση: Proxxon -Εργαλεία μοντελισμου

Καλως τον!

Φιλε μου εγω θα προτιμουσα το Dremel 4000 κυριως επειδη η εταιρεια βγαζει πολλα εξαρτηματα, ειδικες βασεις και προσαρτηματα που ταιριαζουν στο εργαλειο τα οποια μπορει να θελησεις στο μελλον για το χομπυ σου.
Για μεταλλα θα σου προτεινα το συστημα ΕΖ click με τα αντιστοιχα δισκακια για μεταλλο. (υπαρχουν επισης πολυ καλα δισκακια dremel για ξυλο και για αλλα υλικα).https://www.kentrovidas.gr/prodcat.php?cat=707

Aν θες κατι πιο συγκεκριμενο, μη διστασεις να ρωτησεις. Να δουμε και σε καποια στιγμη τις δημιουργιες σου, το scale modelling εχει εξαιρετικο ενδιαφερον!

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Απ'οτι δαβάζω και το proxxon δεχεται τα εξαρτηματα της dremel καθώς και το bosch gro που και αυτό ψιλο είναι στα υπόψιν. Θέλω κάτι να μείνει γερό οσο γίνεται πιο πολύ και να μπορεί να κόψει και τρυπήσει μέταλλο όχι πάνω απο 3-4 χιλιοστά, για την ώρα :)

Aν μιλαμε για rotary tool μπαταριας, το Bosch gro ειναι το ισχυροτερο εργαλειο που εχω δοκιμασει. Καμμια σχεση σε ισχυ με τα Dremel μπαταριας και πλησιαζει σε αποδοση τα ηλεκτρικα.
Το μονο που μπορει να συγκριθει μαζι του ειναι το Proxxon μπαταριας που ειναι και αυτο πολυ ισχυρο.

Βεβαια το μειονεκτημα του ειναι οτι δεν παιρνει τα αντιστοιχα προσαρτηματα και βασεις της Dremel, πραμα που ειναι πολυ σημαντικο για καποιον ερασιτεχνη η μοντελιστη.
Απο την αλλη, το Proxxon μπαταριας δεχεται ολα τα προσαρτηματα και βασεις της Proxxon.

Εγω θα πηγαινα σε καποιο προξξον, ακριβως λογω των προσαρτηματων της. Ειναι πολυ πιο στιβαρες και ακριβεις κατασκευες, σε αντιθεση με τα πλαστικα της dremel. Σε συνθετες μικροκατασκευες που απαιτουν ακριβεια, τα προσαρτηματα της dremel δεν...
Με τα αναλωσιμα και τα κοπτικα, υπαρχει συμβατοτητα, οποτε μπορει πολυ ανετα να χρησιμοποιηθουν οι πολυ ποιοτικες μυτες και δισκακια της dremel οπως το συστημα ez-click.
Μπαταριας δε θα επαιρνα σε κανενα. Πιο βαρια και ογκωδη σωματα που στην πολυ λεπτοδουλεια δεν βολευουν το ιδιο με τα ηλεκτρικα.

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Η παρακάτω μέγγενη Proxxon PM 40 πιάνει συρταρωτά στό σεπόρτι Proxxon KT 70

Εντύπωση μού έκανε η ακρίβεια καί η σταθερότητα,η κινούμενη σιαγόνα κατά τήν διαδρομή δέν κουνιόταν ούτε χιλιοστό,πόσο δέν μάλλον στό σφίξιμο.

prox1211.jpg

Ειναι για φρεζαρισμα αυλακωσεων, επιβαλλεται λοιπον να ειναι σταθεροτατο και ακριβες. Η προξξον ειναι οτι πιο vfm σε τετοιες μικροεφαρμογες. Αν δεις οτι το λειτουργεις το συστημα για φρεζαρισμα, εχει και ενα πιο καταλληλο περιστροφικο φρεζακι. ;-)

Σας ευχαριστώ όλους. Βρήκα τελικά έναν αντάπτορα για δίσκους κοπής που έψαχνα για το δράπανο μου ωστε να γλιτώσω για την ώρα χρήματα. Αν δώ οτι προχωράει το πράγμα θα πάρω μάλλον το ibs/e της proxxon.

https://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_s...ld-keywords=Arbor+Mandrel+Drill+Angle+Adaptor

Ειναι για φρεζαρισμα αυλακωσεων, επιβαλλεται λοιπον να ειναι σταθεροτατο και ακριβες. Η προξξον ειναι οτι πιο vfm σε τετοιες μικροεφαρμογες. Αν δεις οτι το λειτουργεις το συστημα για φρεζαρισμα, εχει και ενα πιο καταλληλο περιστροφικο φρεζακι. ;-)

Ετσι ακριβώς.
Κώστα σέ δοκιμές πού κάναμε μέ τόν Μιχάλη αποδείχτηκε ότι αυτή η σειρά τά φρεζάκια (πού έχω επάνω στό IBS) κάνουν τό πιό ομαλό,στρωτό,ίσιο,χωρίς κραδασμούς αυλάκι.

Παιδια καλησπερα και απο μενα.Αγορασα πριν δυο εβδομαδες την πριονοκορδελα της proxxon και αυτο που παρατηρησα ειναι οτι ειναι πολυ σφιχτη..Τι εννοω:οτι εσφιξα την κορδελα,την κεντραρα επανω στην τροχαλια και στη συνεχεια ρυθμισα τον πανω οδηγο.Αφου ολοκληρωσα αυτες τις ενεργειες στη συνεχεια γυρναω τη τροχαλια με το χερι αλλα αυτη κινειται δυσκολα,οχι ελευθερα παντως.Εχω και μια boston hb250n αλλα δεν ειχα ποτε τετοιο θεμα..Μηπως αντιμετωπισε κανεις απο τα παιδια που την εχουν, το ιδιο ζητημα;

Καλοριζικη η κορδελιτσα!
Οχι, δεν γυριζει ελευθερα με την κορδελα επανω και σφιγμενη. Τουλαχιστον και στην δικη μου.
Τωρα, εαν την εχεις παραπανω σφιγμενη απο οσο πρεπει θα δυσκολευται να γυρισει ακομα περισσοτερο.

Εχω παρατηρησει οτι το ιδανικο σφιξιμο ειναι περιπου 3-4μμ αποκλιση, απο την νοητη καθετο, οταν την τεντωνεις. Ουτε λιγοτερο ουτε περισσοτερο.
Το μετρημα γινεται στην αριστερη πλευρα της κορδελας, οπως την βλεπεις, και στο υψος του τραπεζιου, οπου δεν υπαρχουν οδηγοι.

Ευχαριστω πολυ Μιχαλη για την απαντηση σου.Τοσο τα reviews τα δικα σου οσο και του αλλου του φιλου του weather επαιξαν σημαντικο ρολο για τις αγορες μου στα εργαλεια proxxon..Στο δια ταυτα τωρα,οντως το τεντωμα που εχω κανει στη κορδελα ειναι οπως το περιγραφεις.Δοκιμασα και εκοψα και δουλευει κανονικα απλα φοβηθηκα μη ζορισω το μοτερ η μηπως σπασει η κορδελα..ευχαριστω πολυ και παλι

Ναι, τα reviews και τα συγκριτικα ειναι χρησιμα για τα μελη μας αλλα και τους αναγνωστες μας που ειναι υπερ πολλαπλασιοι των μελων.
Ομως αλλο τοσο χρησιμα ειναι και για μας τους ιδιους που τα κανουμε καθως μαθαινουμε τα εργαλεια μας ακομα καλυτερα!

Θα χαρω πολυ να σε βλεπουμε παραπανω στο φορουμ μας και να δουμε και κανενα εργακι οταν ετοιμασεις κατι!

Παιδια καλησπερα και απο μενα.Αγορασα πριν δυο εβδομαδες την πριονοκορδελα της proxxon και αυτο που παρατηρησα ειναι οτι ειναι πολυ σφιχτη..Τι εννοω:οτι εσφιξα την κορδελα,την κεντραρα επανω στην τροχαλια και στη συνεχεια ρυθμισα τον πανω οδηγο.Αφου ολοκληρωσα αυτες τις ενεργειες στη συνεχεια γυρναω τη τροχαλια με το χερι αλλα αυτη κινειται δυσκολα,οχι ελευθερα παντως.Εχω και μια boston hb250n αλλα δεν ειχα ποτε τετοιο θεμα..Μηπως αντιμετωπισε κανεις απο τα παιδια που την εχουν, το ιδιο ζητημα;

Eπίσης καλορίζικη η πριονοκορδέλα καί καλές δημιουργίες νά έχεις

Οτι σού έγραψε ο Μιχάλης ισχύει,δέν γυρνάνε εύκολα οι τροχαλίες όταν είναι σφιγμένη η πριονολάμα
Σού αντιγράφω ότι έγραψα σέ ένα άλλο νήμα γιά τό θέμα τού σφιξίματος τής πριονολάμας

"Παύλο μήν τήν σφίγγεις πολύ τήν κορδέλα,η ρύθμιση τής κορδέλας γιά σωστή τάνυση είναι μόνο τό αυτί από ότι έχω καταλάβει,όταν βάζεις νέα κορδέλα θά τήν σφίγγεις μέχρι ενός σημείου νά μπορείς μέ τό δάχτυλο σου να πηγαίνει λίγο αριστερά-δεξιά κανα - δυό χιλιοστά*,καί μετά θά ανοίγεις τό μοτέρ καί θα ακούς τόν ήχο νά είναι όσο τό δυνατό πιό ησυχος καί χαμηλός,δηλαδή ανοιγμα μοτέρ-ακουστικός ήχος-κλείσιμο μοτέρ-σφίξιμο-άνοιγμα μοτέρ-δοκιμή ήχου-κλείσιμο μοτέρ-ξέσφιγμα καί τανάπαλην κ.ο.κ μέχρι να τήν ακούς να δουλεύει όσο τό δυνατόν μέ τόν λιγότερο θόρυβο.

Ενα χρόνο (πρός τό παρών) δέν έχω σπάσει κορδέλα μέ τήν Proxxon,καθώς επίσης μήν σπρώχνεις τό ξύλο μέ δύναμη στήν κορδέλα,η κορδέλα θά σέ προχωράει μέ τόν ρυθμό της,καί στίς στροφές θά πηγαίνεις τό ξύλο αργά καί μπρός-πίσω μπρός πίσω,γιά νά μήν λυγίζει η κορδέλα καί ζορίζεται. "

*Συμπλήρωμα 1-2 χιλιοστά μέ τα ρουλεμάν κατεβασμένα μέχρι τήν μέση πού μπορεί να κόψει,δηλαδή στά 4 cm επάνω από το τραπέζι.

Ευχαριστω πολυ Μιχαλη για την απαντηση σου.Τοσο τα reviews τα δικα σου οσο και του αλλου του φιλου του weather επαιξαν σημαντικο ρολο για τις αγορες μου στα εργαλεια proxxon..Στο δια ταυτα τωρα,οντως το τεντωμα που εχω κανει στη κορδελα ειναι οπως το περιγραφεις.Δοκιμασα και εκοψα και δουλευει κανονικα απλα φοβηθηκα μη ζορισω το μοτερ η μηπως σπασει η κορδελα..ευχαριστω πολυ και παλι

Χαίρομαι πού βοηθήσαν τά reviews γιά τίς αγορές Proxxon

Σήμερα αγόρασα καί δοκίμασα τό μεγαλο κυκλικό τριβείο τής Proxxon TSG 250/E

Εχει τήν διπλάσια επιφάνεια απ'ο τό μικρό τριβείο Proxxon TG125/E
Μεγάλη εντύπωση μού έκανε πού η ισχύς είναι καί στά δυό τριβεία ίδια 140 watt ,(τό manual γράφει 200 watt, ίσως είναι νεώτερο μοντέλο ?) αλλά η κίνηση μέ ιμάντα στό μεγάλο τριβείο προσδίδει μεγαλύτερη ροπή από ότι μού φαίνεται,ίσως καί νά έχει καί άλλο μοτέρ μέ τήν ίδια ισχύ,αλλά μέ περισσότερη ροπή δέν τό γνωρίζω,γιατι μέ τήν ίδια ισχύ τό μεγάλο έχει πολύ περισσότερη δύναμη,δέν κόβει στροφές εύκολα όπως τό μικρό τριβείο.

Ηθελε γώνιασμα τό τραπέζι από τήν μικρομετρική ρύθμιση χάνει αρκετά 2 μοίρες περίπου.

Η διαχείρηση τής σκόνης είναι άψογη μέ ηλεκτρική σκούπα όπως καί τό μικρό τριβείο,η προέκταση τής σωλήνας γιά τήν σκούπα είναι το κλασσικό πού χρησιμοποιώ πάντα VIOFLEX Φ32

Χωρίς σκούπα ο θόρυβος είναι αρκετά χαμηλός,σχεδόν όπως τό μικρό τριβείο τής Proxxon.

Τά γυαλόχαρτα είναι κολλητά επάνω στό φίλμ σιλικόνης,όπως καί τό μικρό τριβείο τής Proxxon

Σέ γενικές γραμμές είναι γιά μεγαλύτερες επιφάνειες κάτι πού χρειάζεται στό ερασιτεχνικό εργαστήριο.

Ακουλουθούν τά γνωστά,φωτογραφίες καί βίντεο στό τέλος.

triv210.jpg

triv510.jpg

triv610.jpg

triv410.jpg

https://youtu.be/_lcSePzNOXw

Νάϊς βιντεο Δημητρη!

Το μαυρο πλαστικο στεφανι γυρω απο το τριβειο θα σε δυσκολεψει καθως σε περιοριζει να συρεις το ξυλο περαν του δισκου.
Εγω το εχω βαλει αναποδα, για να μην το βγαλω εντελως.