Καλησπέρα. Υπενθυμίζω στους πιθανούς ενδιαφερόμενους ότι τα link για να κατεβάσετε τα ψηφιακά αρχεία που ανέβασα τις προηγούμενες ημέρες θα λήξουν σταδιακά από 28/1/2025 έως και 4/2/2025. Μόλις βρεθεί ο χρόνος θα ανεβάσω και άλλα κομμάτια.
Εκπηκτική ηχογράφηση! με φρεσκάδα σαν να έγινε πριν μισή ώρα. Τα μικρά ψεγάδια της την κάνουν ακόμα καλύτερη.Σκαλίζοντας διάφορα χαρτοκιβώτια βρήκα μια ταινία από το προσωπικό αρχείο ενός παλαίμαχου ηχολήπτη που γνώριζα προσωπικά και εργαζόταν στο Studio Alpha. Από αυτή την μαγνητοταινία του 1958 ακούμε τη Νάνα Μούσχουρη στο τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι, "Χάρτινο το Φεγγαράκι". Το κατεβαζέτε από εδώ
Η συγκεκριμένη ηχογράφηση έχει κυκλοφορήσει μεταγενέστερα και σε CD με αρκετή επεξεργασία και προσθήκη reverb. Οπως πάντα αναμένω σχόλια. To setup για την ψηφιοποίηση στη παρακάτω φωτογραφία.
View attachment 246917
Τι εννοείς από την ίδια μαγνητοταινία του 1958?? Αυτό ακούγεται τόσο τέλεια σαν να ηχογραφήθηκε χτες.Από την ίδια μαγνητοταινία του 1958 ακούμε το I 've Got You Under My Skin του Cole Porter με τη φωνή της Νάνας Μούσχουρη. Δεν ξέρω αν η συγκεκριμένη ηχογράφηση εκδόθηκε ποτέ σε δίσκο. Δεν βρήκα πάντως κάτι ψάχνοντας στο internet. Το τραγούδι το κατεβαζέτε από εδώ
Γιατί έχω την εντύπωση ότι η καμπάνα χτυπάει και για μένα;Ρε αγόρια, εσείς με τα βαριά μηχανήματα και καλώδια θα πείτε καμιά κουβέντα η μόνο εγώ θα γραφώ?
Την ηχογράφηση την είχα υπόψη μου ως ιστορικό (Μία βραδιά στου Τζίμη του χοντρού). Αλλά δεν είχε τύχει να την ακούσω. Παρά τις ατέλειες της (στις οποίες προστίθενται και οι ατέλειες της μεταφοράς στο Youtube) είναι σπουδαία.Εξαιρετική η φωνή της κυρίας που ακούγεται στην ηχογράφηση αυτή. Προφανώς κάποιο μέλος της παρέας είχε το μεράκι και την οικονομική δυνατότητα να είναι κάτοχος ενός φορητού μαγνητοφώνου της εποχής και να αποθανατίσει αυτή την ιδιαίτερη στιγμή.
Από μια ερασιτεχνική ηχογράφηση ενός Ελληνοαμερικάνου μεταξύ 1952 και 1953 διασώθηκε η μοναδική ζωντανή ηχογράφηση από την ταβέρνα του Τζίμη του Χονδρού όπου εμφανιζόταν η Μαρίκα Νίνου με τον Βασίλη Τσιτσάνη και την ορχήστρα του.
Παρεμπιπτόντως, νομίζω ότι η ερμηνεία του "Αγάπη που 'γίνες δίκοπο μαχαίρι" από τη Νίνου είναι ίσως η μεγαλύτερη ερμηνεία στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.Ομολογώ παρόλο που γνώριζα την ύπαρξη αυτής της ηχογράφησης έχω πάρα πολλά χρόνια να την ακούσω. Πρέπει κάποια στιγμή να είχα αγοράσει την έκδοση σε βινύλιο αλλά κάπου έχει παραπέσει. Η Μαρίκα Νίνου σταμάτησε να εμφανίζεται το 1956 καθώς είχε προσβληθεί από καρκίνο και πέθανε το Φεβρουάριο του 1957 σε ηλικία μόλις 35 ετών. Σώζονται ηχογραφήσεις από τη δισκογραφία των 78 στροφών λόγω του αιφνίδιου θανάτου της.
Ευτυχώς το 1954 Ολλανδικό συνεργείο της Philips με δικό του εξοπλισμό ηχογράφησε 12 τραγούδια με τη Μαρικά Νίνου και την ορχήστρα του Βασίλη Τσιτσάνη στην αίθουσα του φιλολογικου συλλόγου Παρνασσός στη πλατεία Καρύτση. Ετσι διασώθηκαν σε υψηλή πιστότητα η μοναδική φωνή της Νίνου αλλά και των εξαίρετων μουσικών της ορχήστρας του Βασίλη Τσιτσάνη από εκείνη την εποχή.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.