Πτωχευουν οι τραπεζες?

Re: Απάντηση: Πτωχευουν οι τραπεζες?

Νομίζω ότι λίγοι άνθρωποι , ακόμη και εργαζόμενοι σε τράπεζα , έχουν κατανοήσει την λειτουργία των τραπεζών .

Ουσιαστικά πρόκειται για μηχανισμό πολλαπλασιασμού του (ιδεατού) χρήματος . Δημιουργούν ρευστότητα από το 0. Διαβάστε πώς δουλεύει το σύστημα.

1. Εχει ο καταθέτης Α 100.000 $ . Πάει και τα καταθέτει στην τράπεζα..
2. H τράπεζα δανείζει τον πελάτη Π1 100.000 $
Ο ισολογισμός της τράπεζας μέχρι εδώ είναι.
Ενεργητικό :100000 (δάνεια-απαιτήσεις) = Παθητικό = 100000(καταθέσεις-υποχρεώσεις)

3. Ο πελάτης Π1 αγοράζει από τον κατασκευαστή Γ ένα σπίτι 100.000 $.
4. Ο κατασκευαστής Γ καταθέτει (επιστρέφει) στην τράπεζα τα (ίδια) 100.000 που πήρε.
5. Η τράπεζα δανείζει νέο πελάτη Π2 με τα (ίδια) 100.000 $.
Ενεργητικό :200.000 (δάνεια) = Παθητικό = 200.000(καταθέσεις)

6. Ο πελάτης Π2 αγοράζει από τον κατασκευαστή Γ ένα σπίτι 100.000 $.
7. Ο κατασκευαστής Γ καταθέτει (επιστρέφει) στην τράπεζα τα (ίδια) 100.000 που πήρε..
8. Η τράπεζα δανείζει νέο πελάτη Π3 με τα (ίδια) 100.000 $.
Ενεργητικό :300.000 (δάνεια) = Παθητικό = 300.000(καταθέσεις)

9. Ο πελάτης Π3 αγοράζει από τον κατασκευαστή Γ ένα σπίτι 100.000 $.
10. Ο κατασκευαστής Γ καταθέτει (επιστρέφει) στην τράπεζα τα 100.000 που πήρε.
11. Η τράπεζα δανείζει νέο πελάτη Π4 με τα (ίδια) 100.000 $.
Ενεργητικό :400.000 (δάνεια) = Παθητικό = 400.000(καταθέσεις).

Ο κύκλος συνεχίζεται αενάως .Και παράγει ενεργητικό = περιουσία.

Ουσιαστικά γυρίζουν μόνο οι αρχικές 100.000 του καταθέτη (που δεν ανήκαν καν στην τράπεζα) και παράγουν τζίρο . Αν πάνε να ζητήσουν όλοι τις καταθέσεις η ρευστότητα των 400.000 $ μέχρι εδώ όχι μόνο είναι δανεισμένη αλλά δεν είναι ούτε υπαρκτή σαν ποσό (έχει προέλθει από κύκλο των 100.000).

Το παράδειγμα είναι (υπερ)απλουστευτικό χωρίς τόκους και προμήθειες . Οι τόκοι και προμήθειες δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να αυξάνουν ακόμη περισσότερο το ενεργητικό δημιουργώντας περιουσία για την τράπεζα. Και φυσικά φαίνεται μόνο μία τράπεζα στην αγορά. Το μοντέλο λειτουργίας είναι πολύ πιο σύνθετο αλλά η ουσία παραμένει η ίδια.

Οι τράπεζες παράγουν ψεύτικο χρήμα και πληθωρισμό . Και μέσω του κύκλου, κέρδος για τον εαυτό τους .Οσο περισσότερο εκτός κεντρικού ελέγχου αφήνονται τόσο πολλαπλασιάζουν τον κύκλο αυτό. Αυτό κυρίως συνέβη στις ΗΠΑ με τις επενδυτικές τράπεζες που ήταν τελείως εκτός ελέγχου.

Την ισχύ του τραπεζικού συστήματος στην παραγωγή και έλεγχο της ροής του χρήματος κατάλαβαν αμέσως μόλις έκανε τα πρώτα του βήματα ο σύγχρονος Αμερικανικός καπιταλισμός . Με τον απλό μηχανισμό έγιναν ασύλληπτα πλούσιοι οι πρώτοι υπερτραπεζίτες των ΗΠΑ Ροτσιλδ , Ροκφέλλερ , Μόργκαν κλπ.κλπ σε ελάχιστο χρόνο.

Last edited:
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_12/10/2008_251821

Εξαιρετικά σημαντική είδηση η πρωτοβουλία Μπράουν.
Υ.Γ.
Αλήθεια οι κ.κ.Ανδριανόπουλος και Μάνος κλαίνε ήδη με μαύρο δάκρυ πού ο Γκόρντον Μπράουν προέβη σέ μιά τέτοια ενέργεια??:flipout::flipout:-bye--bye-

Ελπίζω ο φίλος aime να μας εξηγήσει πως λειτουργεί εν μέσω καπιταλισμού ο σοσιαλισμός των ζημιών ( γιατί καλούνται δηλαδή οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τις ζημιές των πτωχευσάντων , ειδικά μάλιστα όταν ουδέποτε μετείχαν στα κέρδη τα προηγούμενα χρόνια )

Δεν είμαι υπέρ του σχεδίου να πληρώσουν οι φορολογούμενοι τις ζημιές. Πρέπει να αφαιθούν να χρεωκοπίσουν με όλες τις επιπτώσεις. Πιστεύω ότι οι επιπτώσεις με αυτά τα σχέδια που λέγονται θα έχουμε, σε βάθος χρόνου, περισσότερη ζημιά. Και στα 30 , και με το new deal δεν βελτιώθηκε η κατάσταση παρά μετά τον πόλεμο.... Συνέταιροι στις ζημιές και τα κέρδη δικά μου, δε μου αρέσει καθόλου αυτό το δόγμα.

Η κρατικοποίηση τραπεζών τί θα φέρει? Θα μπορέσουν τα κράτη που θα κρατικοποιήσουν αυτές τις τράπεζες μετά από 5 χρόνια να τις ιδιωτικοποιήσουν και να πάρουν πίσω τα χρήματά τους? Δύσκολο, γιατί αυτοί που θα επιζήσουν τη περίοδο αυτή θα τους έχουν πάρει όλη τη πελατεία...

Αν επιτύχει το σχέδιο τους , ετοιμαστήτε για ΠΟΛΥ πληθωρισμό!!! Μέσω του πληθωρισμού θα προσπαθήσουν οι κυβερνήσεις να μειώσουν τη χασούρα. Θα μειωθεί το πραγματικό μας εισόδημα.

καταπληκτικο το σχεδιο Μπραουν που θα γλυτωσει το συστημα.....

πως δεν το σκεφθηκαν πριν αλλοι??

αντι να φαληρισουν τα τραπεζικα ιδρυματα θα φαληρισουν τα κρατη.....αγοραζοντας εκεινα τα τοξικα προιοντα.......

λαμπρος Βρεττανικος νους.

ΥΓ

καποιο λακκο εχει η φαβα.....λετε να επανασχεδιαζουν την αναγεννηση της Βρεττανικης Αυτοκρατοριας ?

Ο Μπράουν προσπαθεί νά σώσει την παρτίδα υπηρετώντας φυσικά το σύστημα..
Ομως είναι ο πρώτος πού παίρνει μιά τέτοια πρωτοβουλία.
Και η αλήθεια είναι πώς ´σκοτώνει´τον Μπλαιρισμό.
Θα δειξει..

καταπληκτικο το σχεδιο Μπραουν που θα γλυτωσει το συστημα.....

πως δεν το σκεφθηκαν πριν αλλοι??

Σιγά το καινούργιο! Αυτά έκαναν και τη δεκαετία του ´70 με τις κρατικοποιήσεις της βιομηχανίας τους και πήγαν για φούντο την οικονομία! Μέχρι και στο ΔΝΤ πήγαν για βοήθεια! Με πληθωρισμό 20%....και κρατώντας την ανεργία τεχνητά στο 3-4%! Δεν αντέχει όμως για πολύ αυτό. Εκτός αν μετατραπούμε σε μια πάλαι ποτε κομμουνιστική χώρα...

Ο Μπράουν προσπαθεί νά σώσει την παρτίδα υπηρετώντας φυσικά το σύστημα..
Ομως είναι ο πρώτος πού παίρνει μιά τέτοια πρωτοβουλία.
Και η αλήθεια είναι πώς ´σκοτώνει´τον Μπλαιρισμό.
Θα δειξει..

Μα πώς σκοτώνει τον Μπλαιρισμό αφου επί Μπλαίρ αυτός χάραζε την οικονομική πολιτική! Εν λευκώ τον είχε αφήσει ο Μπλαίρ να διαχειρίζεται την οικονομία! Οι Άγγλοι λένε ότι πολλές ευθύνες έχει ο Μπράουν, διότι επι υπουργίας του έγινε η φούσκα των ακινήτων.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Πτωχευουν οι τραπεζες?

Μα πώς σκοτώνει τον Μπλαιρισμό αφου επί Μπλαίρ αυτός χάραζε την οικονομική πολιτική! Εν λευκώ τον είχε αφήσει ο Μπλαίρ να διαχειρίζεται την οικονομία! Οι Άγγλοι λένε ότι πολλές ευθύνες έχει ο Μπράουν, διότι επι υπουργίας τους έγινε η φούσκα των ακινήτων.

Σε λίγο και ο Αλογοσκούφης θά σκοτώσει τον Αλογοσκουφισμό.:flipout:
Ξέρω ποιος ειναι ο Μπράουν.
Αλλά μερικές φορές οταν αρχίζουν τά ζόρια οι πολιτικοί αναγκάζονται να αλλάξουν ρότα.

Ελπίζω να μας βγεί σε καλό αυτή η αλλαγή ρότας, αλλά φοβάμαι πολύ. Μακάρι να πετύχουν. Δε θέλω να γίνω Κασσάνδρα... Αλλά λίγο οικονομικά να γνωρίζει κάποιος έρχεται μεγάλο τσουνάμι πληθωρισμού και μην αρχίζουμε να μιλάμε σε λίγο για dvd αξίας 10.000.000 ευρώ και μισθό 6.000.000 ευρώ!

Τραβηγμένο είναι αυτό που λές αλλά οφείλω να ομολογήσω πώς δικαίως ανησυχείς.
Από τά λίγα πού καταλαβαίνω η Ελλάδα θα τραβήξει ζόρια στην οικοδομή,κυρίως στό ασφαλιστικό θέμα και θα υπάρξει αύξηση ανεργίας και φυσικά θα μεγαλώσουν οι επισφάλειες στις Τραπεζες.
Το λούκι δεν το γλυτώνουμε.
Τωρα για το μέγεθος άντε βρές..
Εδω δεν ξέρουν αυτοί που το προκάλεσαν και πάνε στά τυφλά....

Καθόλου τραβηγμένο, όταν λένε ενισχύουν τη ρευστότητα ρίχνοντας στην αγορά Χ δισεκατομύρια ευρώ ή δολλάρια, σημαίνει με τη παλιά ορολογία εκτυπώνω περισσότερο χαρτονόμισμα! Απλώς σήμερα, το χρήμα είναι ηλεκτρονικό... και δε το καταλαβαίνουμε!

Kαι γιατί δεν καλύπτει το κράτος τότε τούς δανειολήπτες ??
Να δείξει και τό ´ανθρώπινο´πρόσωπό του??

Πώς να τους καλύψει? Να τους τα χαρίσει δηλαδή, όπως έκανε η Χούντα που διέγραφε χρέη αγροτών κλπ. Και αν εσύ δε χρωστάς πουθενά? Όσοι δε χρωστούν δηλαδή θα πληρώσουν αυτούς που χρωστούν?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πτωχευουν οι τραπεζες?

Πώς να τους καλύψει? Να τους τα χαρίσει δηλαδή, όπως έκανε η Χούντα που διέγραφε χρέη αγροτών κλπ. Και αν εσύ δε χρωστάς πουθενά? Όσοι δε χρωστούν δηλαδή θα πληρώσουν αυτούς που χρωστούν?

E,πώς.
Οταν χορηγείς επισφαλή δάνεια ,άρα έχεις πλήρη επίγνωση τού τί κάνεις ως Τράπεζα να δεχτείς και τίς συνέπειες.
Αλλά εδώ φαίνεται πώς εθνικοποιούνται τά καταχρεωμένα ιδρύματα.
Ας βοηθήσουν τον κόσμο καλύτερα.
Φυσικά και έτσι θάναι πρόσκαιρο το μέτρο γιατί άλλοι έχουν το Χρυσό Αυγό.
Πάντως φαίνεται πώς στην προκειμένη περίπτωση ισχύει το ´Καί κερατάς και δαρμένος´...
Ο πολίτης θα την πληρώσει έμμεσα ή άμεσα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πτωχευουν οι τραπεζες?

...
Ξέρω ποιος ειναι ο Μπράουν.
Αλλά μερικές φορές οταν αρχίζουν τά ζόρια οι πολιτικοί αναγκάζονται να αλλάξουν ρότα.

Ποιος ειναι ο Μπραουν? Θα ηθελες να επεκταθεις λιγακι?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πτωχευουν οι τραπεζες?

Αυτά που γράφετε αγαπητέ,είναι ο ιμπεριαλισμός.Ετσι το λένε.
Εγώ τουλάχιστον,χωρίς να είμαι παλαιοχριστιανός,δεν πάτησα επί πτωμάτων και δεν αδίκησα.Είμαι εντάξει με την συνείδησή μου και με τις αρχές μου.

Εσείς δεν μου δίνετε μιά τέτοια εντύπωση.Δεν λέω,ότι το κάνετε.Αλλά μου φαίνεσθε πρόθυμος...

Eφόσον "δεν υπάρχει κοινωνία παρά μόνο άτομα που επιζητούν την ικανοποίηση", δεν υπάρχουν και αρχές σαφέστατα...
τι άλλο να περιμένουμε να ακούσουμε Διονύση? Τα είπε όλα το παιδί...

Last edited:
Ο πελώριος πληθωρισμός θα ήταν 100% σίγουρος αν έδιναν τα λεφτά κατ’ευθείαν στους δανειολήπτες και μηδένιζαν το κοντέρ του δανεισμού τους . Θα τύπωναν χρήμα και θα τους το έδιναν. Θα γινόταν το ψεύτικο χρήμα πραγματικό χαρτονόμισμα. Ο πληθωρισμός θα θύμιζε κατοχή.

Δεν κάνουν όμως αυτό. Παρέχουν απλά εγγυήσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών που πάσχουν στο ενεργητικό τους . Θεωρούν τα κουρελόχαρτα-ομόλογα ως πραγματικό χρήμα με ισόποση εγγύηση από τα κράτη . Εγγυήσεις δίνουν για να φέρουν κλίμα εμπιστοσύνης.

Μέχρι τώρα οι καταθέτες φοβόντουσαν ότι δεν έχουν λεφτά να πάρουν γιατί οι τράπεζες είχαν σάπια χαρτιά αντί για λεφτά. Τώρα λένε οι κυβερνήσεις ότι εγγυώμαι ότι τα χαρτιά δεν είναι σάπια αλλά έχουν αντίκρυσμα , και παρακαλούν τους καταθέτες να μη σηκώσουν τα λεφτά . Γιατί αν αρχίσουν να τα σηκώνουν τότε αναγκαστικά θα δίνουν λεφτά οι κυβερνήσεις , και αφού δεν έχουν , θα αρχίσουν το τύπωμα . Πάλι , κατά την γνώμη μου , θα περάσει πληθωρισμός αλλά ελπίζουν να είναι πολύ λιγότερος.

Σίγουρα αφού επέλεξαν το σώσιμο του συστήματος (σε αντίθεση με το 1929 που έκλεισαν στην Αμερική 16000 τράπεζες) ο πληθωρισμός είναι σίγουρος .
Η λύση που επιλέχθηκε θα φέρει αύξηση πλέον στις τιμές μετοχών – ακινήτων - χρυσού και όλων των real αγαθών απλά και μόνο σαν άμυνα στον πληθωρισμό.

Last edited:

Ποιος ειναι ο Μπραουν? Θα ηθελες να επεκταθεις λιγακι?

εγω δε θαθελα....χεστηκε η φοραδα στο αλωνι και λερωσε το σταρι ποιος ειναι ο Μπραουν ...

για την πολιτικη μιλαμε οχι για τους πολιτικους και τους βιους τους.

εγω δε θαθελα....χεστηκε η φοραδα στο αλωνι και λερωσε το σταρι ποιος ειναι ο Μπραουν ...

για την πολιτικη μιλαμε οχι για τους πολιτικους και τους βιους τους.

Βρε Kosh εγω θελω γιατι:
1. Ζω στη χωρα του
2. Εργαζομαι σε τραπεζα
3. ...και ειναι Αμερικανικη(!)
-bye-