Πυρκαγιές, Πλημμύρες, καιρικά φαινόμενα.

Παιδια, ΔΕΝ ειναι μονο η αλλαγη του κλιματικου μοντελου που εχουμε επιφερει εμεις οι "hoomans".
Ουτε μονο ο 1μισυς βαθμος Κελσιου (μεσα σε εναμισυ αιωνα). Δυστυχως, ο κοσμος που αντεχει οικονομικα
να διαμορφωσει την πανακριβη επαυλη του ............ θελει βλαστηση ............. ΠΟΛΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ βλαστηση.
Ενω η Καλιφορνια εχει μεσογειακο κλιμα (μεσες ακρες, αφου το νοτιο τμημα τεινει προς το ημιτροπικο)
τα τελευταια 60 χρονια, η ντοπια μοδα εχει επιβαλλει ΞΕΝΟΦΕΡΤΕΣ φυτοποικιλιες που ευδοκιμουν αλλου.
Μπορει (με τα χιλια ζορια) να επιβληθηκαν και στην Καλιφορνια ........ αλλα ....... για ολα υπαρχει ενα τιμημα.

LicenseToChill-KeyWest-02-1260x840.jpg

Το τιμημα ειναι οτι ενω τα φοινικοδεντρα (και καποιες ακομα ημιτροπικες ποικιλιες) αναφλεγονται
σχετικα δυσκολοτερα απ'οτι ενα πευκο, ΟΤΑΝ πιασουν φωτια ..... σβηνουν και πολυ δυσκολοτερα.
Δεν τα γνωριζουν αυτα εδω και κατι δεκαετιες στο LA ? Εμας περιμενουν να τα μαθουν ? ...........

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ !

Γουσταρουν να νιωθουν σαν τους Flintstones ! Η σαν στο Tracy Island (των Τhunderbirds του '67).
Και 60 χρονια .............. την βγαλαν καθαρη. ΤΩΡΑ ................ πληρωσαν το τιμημα. Απλα και στυγνα.

Last edited:
Τουλάχιστον φύτευαν κάτι όχι σαν κάποια άλλα μέρη που φυτεύουμε μόνο τσιμέντο...

Πάντως με μια βόλτα στο ΚΠΙΣΝ μπορείς να δεις τι μπορείς να βάλεις στον τόπο από τον τόπο που είναι συμβατό και σωστό από πολλές απόψεις...

• Like
Reactions: SR-71
Δεν διαφωνω, Γιωργο.
ΣΑΦΩΣ καλυτερα που φυτεψαν και κατι (και οχι ριγανες και θυμαρια).

Ομως ....

απο τα 180 ειδη φοινικοδεντρων σε ολο τον πλανητη, ΜΟΝΟ ΕΝΑ φοινικοδεντρο ειναι αυτοχθονο εκει περα.
Αυτο το πανυψηλο των 25 μετρων (που αναφυει τα κλαδια του σχεδον αποκλειστικα στην κορυφη, και μονο).
Για εναν πολυ καλο λογο : προσφερει μεγαλη αποσταση απο το εδαφος και ετσι προστατευει τους καρπους του.
Και ειναι και αυτοχθονο σε ημιερημικες περιοχες οπου το ενα δεντρο ειναι εδω και το αλλο ..... στα διακοσια μετρα !!!
Ομως σε μια φωτια (και μαλιστα με οριζοντιους ανεμους) εχει ισχυροτατες πιθανοτητες να επιβιωσει. Οχι οτι η φωτια
καθεται και μετραει υψη, αλλα ΥΠΑΡΧΕΙ καποια μινιμουμ προστασια. Τα αλλα ειδη (φοινικοδεντρων) που ξεκινουν απο
τα 2 μετρα (για να μην πω απο το εδαφος) τι προστασια εχουν ? Θα μου πεις "οταν ξεκινα η φωτια δεν κοιτα ποσο
χαμηλα η ποσο ψηλα εισαι, θα βρει τροπο να σε καψει" και θα χεις δικιο. Ομως, τα φοινικοδεντρα επειδη ακριβως
απαντωνται νοτιοτερα εχουν ΔΙΚΗ τους "ευφυια" σε τετοια ζητηματα : καιγονται δυσκολοτερα απο τα κωνοφορα
εξαιτιας μηχανισμων που μου διαφευγουν αυτη την στιγμη. Ομως εκει που ειναι αυτοχθονα (Μεξικο και κατω)
ειναι και ΑΡΑΙΟΤΕΡΑ εξαπλωμενα. Εχει προβλεψει η φυση γιαυτο. Υπαρχουν οασεις νερου που συνωστιζονται
αλλα στο μεγαλυτερο ποσοστο τους ειναι πολυ αραια δαισκορπισμενα. Οι ποικιλιες που επιβληθηκαν στην νοτια
Καλιφορνια (γιατι υπαρχει και η βορεια που καμια σχεση, πνιγεται στο κωνοφορο και την σεκοϊα) ηρθαν το 1930.
Δηλαδη, οι Μιδες του Hollywood τις επεβαλαν (αρχικα). Πιο πριν ....... only indegenous plants, original flora !

Στις επαυλεις του LA, φτασαμε μετα απο εναν αιωνα (σχεδον) ............. ΚΑΘΕ ΠΕΝΤΕ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΦΟΙΝΙΚΟΔΕΝΤΡΟ !
Οχι τα πανυψηλα, αλλα τα χαμηλα και πανεμορφα και πλουμιστα.

Ολα αυτα φυσικα δεν τα ξερω μονος μου, ας ειναι καλα ο ξαδελφος απο το Tucson στην Αριζονα. Εγω ειμαι θυμαριωτης ! 😎

Last edited:
  • Like
Reactions: opsim
Tο μεγάλο πρόβλημα στην χώρα μας, όσον αφορά τις επιλογές για plant decoration, είναι τα leyland, τα μικρά ανοιχτοπράσινα κυπαρισσοειδή.
Δεν φαντάζεστε τι εκρηκτικό πράγμα είναι, σαν να ρίχνεις ένα δοχείο βενζίνη στην φωτιά....

• Like
Reactions: SR-71
Tο μεγάλο πρόβλημα στην χώρα μας, όσον αφορά τις επιλογές για plant decoration, είναι τα leyland, τα μικρά ανοιχτοπράσινα κυπαρισσοειδή.
Δεν φαντάζεστε τι εκρηκτικό πράγμα είναι, σαν να ρίχνεις ένα δοχείο βενζίνη στην φωτιά....
Πω πωω 😁................. τι κουβεντα ανοιξες !!!!!!!!!!!!!!
Εντωμεταξυ τα leyland, τα συμπαθουν ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ οι συμβιες και στεφανωμενες ....... δεν λες ΚΙΧ.
Οπως και τις (κλαιουσες) ιτιες καπου αναμεσα .......... και πολλα ακομα δεντρακια ...........

Πσσστ, μεταξυ μας .....
στην Φλωρινα, στο περιφημο εθιμο με τις φωτιες, τι κλαδακια δενουν γυρω απο τον στυλο για να λαμπαδιασει ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ ?
Ε, ε, ε, ε 😊 ............. ?

Last edited:
Στην Αττική,δεν ξέρω Leyland που να έχει ζήσει πάνω από 10-και πολλά λέω-χρόνια.
Σωστά. Είχα δύο 15 ετών,, φουντωτά, μεγάλα, έπιασαν το γνωστό σκουλήκι και ξεράθηκαν σε χρόνο dt. Έχω καρφώσει 2 γλάστρες πάνω στους κομμένους κορμούς για να μην φαίνονται οι κορμοί άσχημοι. Θέλει μπουλντόζα για να ξεριζωθούν οι κορμοί.

Ε μα πως θα αυξηθεί η τιμή της έπαυλης με μερικά μηδενικά; Με άμμο και βράχους και με ρίγανη, δεντρολίβανο και θυμάρι; :LOL:
Εδώ πάντως έτσι αυξάνεται.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα καθώς και πολλές ευρωπαϊκές χώρες εναποθέτουν τις ελπίδες τους για νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη στον διάδοχο των Canadair, το DHC-515. Η Αθήνα σχεδιάζει να προμηθευτεί επτά DHC-515 με κόστος 361 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων δύο θα χρηματοδοτηθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια και θα ανήκουν στη «δεξαμενή» του RescEU και πέντε θα αποτελούν μέρος του εθνικού στόλου και θα αγοραστούν επίσης με κοινοτικούς πόρους στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ».

Αν και στην Αθήνα μιλούν για παράδοση του πρώτου DHC-515 το 2027, σύμφωνα με αναφορές σε καναδικά μέσα το πρόγραμμα εμφανίζει νέα καθυστέρηση και το πρώτο αεροπλάνο που θα βγει από τη γραμμή παραγωγής αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία το 2028.

Σε αναμονή μέχρι νεωτέρας βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και το πρόγραμμα αναβάθμισης επτά ελληνικών CL-415, το οποίο προβλέπει την αντικατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων, των ραδιοβοηθημάτων και των συστημάτων πλοήγησης. Το πρόγραμμα που εντάσσεται στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και έχει ως φορέα υλοποίησης το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι ύψους 43 εκατομμυρίων ευρώ και έχει ως ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2026.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

ωραια περνανε στην Αιτνα !!! του χρονου να παμε και εμεις :ROFLMAO:

Ήμουν τον Νοέμβριο στην Κατάνη. Μια μέρα είδαμε ότι το χιόνι στην Αίτνα είχε λιώσει. Α, λέω, με την πολλή βροχή και τώρα με τον Ήλιο. Όχι, μου λένε οι ντόπιοι ψύχραιμοι, κύλισε λάβα χθες και έλιωσε.

Eχουμε πιλοτους με κακαλα ...... ΟΜΩΣ ...... δεν φτανουν για 100 εστιες σε μια μερα.

Eντωμεταξυ, λιγα μετρα δεξιοτερα βρισκεται πυροσβεστης εκτεθειμενος στην ριψη
(κατι τοννων νερου) ........