QUAD 72 Χρόνια, τότε - τώρα!

Macmod η εμπειρία σου είναι πραγματικά πολύτιμη.
Θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι. Τελευταία ακούγεται ότι υπάρχει ένας σχεδόν μαγικός συνδυασμός ηλεκτροστατικών μεμβρανών (άλλοι λένε μεμβρανών γενικώς) με ενισχυτές τάξης D ή παρόμοιες υλοποιήσεις, τα ηχητικά αποτελέσματα του οποίου είχα την ευκαιρία να απολαύσω για μερικά χρόνια και στο δικό μου σύστημα. (Έχοντας βέβαια μια γενικότερη άρνηση με τις λάμπες...). Κάποιοι κατασκευαστές προτείνουν ήδη τέτοιες λύσεις ακόμη και σε ενεργά μοντέλα ηλεκτροστατικών, πχ Martin Logan και Audiostatic.

Έχεις ακούσει τέτοιους συνδυασμούς με Quad ή άλλα ηλεκτροστατικά και ποιά συμπεράσματα έβγαλες;

thnx

...

Απάντηση: Re: Απάντηση: QUAD 72 Χρόνια, τότε - τώρα!

με τι ηχεια "τους ακροάστηκες" γιαννη?

Από infinity IRS Ωmega και από Magnepan MG3.6! Ο προενισχυτής που
χρησιμοποιήθηκε ήταν ο QC-24 και στο δεύτερο σύστημα Conrad Johnson
PF-2. Αν καταφέρω και τον δανειστώ τελικά, θα παίξει στο full Quad
συστημά μου.

• Like
Reactions: anop
Απάντηση: Re: QUAD 72 Χρόνια, τότε - τώρα!

Macmod η εμπειρία σου είναι πραγματικά πολύτιμη.
Θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι. Τελευταία ακούγεται ότι υπάρχει ένας σχεδόν μαγικός συνδυασμός ηλεκτροστατικών μεμβρανών (άλλοι λένε μεμβρανών γενικώς) με ενισχυτές τάξης D ή παρόμοιες υλοποιήσεις, τα ηχητικά αποτελέσματα του οποίου είχα την ευκαιρία να απολαύσω για μερικά χρόνια και στο δικό μου σύστημα. (Έχοντας βέβαια μια γενικότερη άρνηση με τις λάμπες...). Κάποιοι κατασκευαστές προτείνουν ήδη τέτοιες λύσεις ακόμη και σε ενεργά μοντέλα ηλεκτροστατικών, πχ Martin Logan και Audiostatic.

Έχεις ακούσει τέτοιους συνδυασμούς με Quad ή άλλα ηλεκτροστατικά και ποιά συμπεράσματα έβγαλες;

thnx

...

Έχω ακούσει τέτοιο συνδυασμό γιά δοκιμή με τα δικά μου. Είναι καλή σαν
ιδέα και έχει σίγουρα μέλλον, αλλά το πρόβλημα που διαπίστωσα κατά την
δική μου δοκιμή, ήταν ότι ενεργοποιούνταν αναίτια οι προστασίες των
ηχείων μου! Πιθανόν να οφείλεται σε ατελή καταστολή του PWM σταδίου
του ενισχυτή!

Προβλήματα με Quad 909 mono.
Ο ενισχυτής έχει σταματήσει να παράγεται βέβαια, αλλά θα ήθελα να ενημερώσω τυχόν κατόχους τους ότι σε πρόσφατο έλεγχο μετά από επίσκεψη στην γραμμή παραγωγής της εταιρίας, διαπίστωσα κάποιες κατασκευαστικές ατέλειες (δειγματολειπτικός έλεγχος), δύναται να παρουσιαστούν κάποια πολύ σοβαρά προβλήματα! Σύμπτώματα: αυξημένη παραμόρφωση, αδυναμία απόδοσης ισχύος και σε κάποιες περιπτώσεις, ανεξέλεγκτη και απροσδιόριστη μετάβαση του ενισχυτή σε stand by λειτουργία! Έχω ενημερώσει τον εδώ αντιπρόσωπο, τμήμα service γιά το πρόβλημα και την λύση του. Όποιος λοιπόν διαπιστώσει κάποιο από τα συμπτώματα που προανέφερα, συστήνεται να πάει τον ενισχυτή γιά έλεγχο ΆΜΕΣΑ!!!

προς τον φίλο joncr. Άνοιξε τον ενισχυτή σου. θα δείς από μία κάρτα αρίστερά και δεξιά, ξεβίδωσε προσεχτικά τα πλάινα του ενισχυτή, από την πλευρά του τυπωμένου κυκλώματος θα δεις στην γωνία ένα ISS Number. Ποστάρισε το γιά να σου πω τι ακριβώς μπορείς να κάνεις γιά να τον βελτιώσεις!

Λοιπόν αυτα τα νουμερα βρηκα στην πλακετα :
Μ 1255657 405-02
και
Q 002016
Eλπιζω να ειναι καποια απο αυτα.
(Τωρα τον ακούω με τον παθητικό του Τσακιριδη και σπαει κόκκαλα..) Φυσικά η ενταση το ανωτατο μεχρι την μεση και λιγοτερο ...( μην μου ερθει κανα Spicom στο κεφάλι)

Βασικά με βάση το s/n αν είναι το Q002016 και την φωτό στην αγγελία, ο ενισχυτής είναι η πρώτη έκδοση του 405 και όχι ο 2. Οστόσο το Iss των πλακετών είναι από 405/2!!!! περίεργη περίπτωση!!!! Τέλος πάντων, ο
περιοριστής ισχύος ενεργοποιείται με την τοποθέτηση γεφυρώματος στο σημείο Χ1 στις πλακέτες. Από εκεί και μετά το τι άλλες βελτιώσεις θα χρειαστεί, εξαρτάται από το τι ακριβώς ζητάς. κάνε του πάντως ένα καλό service πρώτα αν δεν του έχει γίνει ποτέ!

H Φωτο ειναι απο το ιντερνετ, Απο πισω ειναι διαφορετικός ο δικός μου....
Ειναι ο 405-2
Αν δεν κανω λαθος εχει γεφυρωμα (ενα παραξενο λεπτο τετραγωνο πραγματακι με δυο ποδια που μπαινει σε καποιες υποδοχες στην πλακετα και γραφει κατι για μειωση ρευματος;;)
Κατι που μπορω να κανω ευκολα ειναι να αλλαξω τους πυκνωτες της τροφοδοσιας. Εχει 2 10000mf 63V λεω να βαλω Nippon 18000 mf . Εχει καποια ουσια αυτο;

Last edited:
Όχι, μην το κάνεις!!! Είναι προτιμότερο να βάλεις πολλούς μικρότερους με συνολική χωρητικότητα +10 με 20% από αυτούς που φοράει (δηλαδή 22000μF με 25000μF). Μου φαίνεται ότι αρχίζω να ψήνομαι να ρίξω μιά ματιά στον ενισχυτή σου!!! :cool:

A pair of Quad 909M ready for audio testing.jpg

1. Ο 909 monoblock, έτοιμος γιά επιθεώρηση και δοκιμές.
2. Κοντινό στην πλακέτα ελέγχου του 909Μ.
3. Κοντινό στο + κανάλι γεφύρωσης του 909Μ.
4. Ο 99 monoblock, έτοιμος γιά επιθεώρηση και δοκιμές.
5. Ο 99 monoblock.
6. Ζέυγος 909Μ.

Last edited:
Ποσο παλιος ειναι? Τα τρανζιστορ αυτα ειναι 25ετιας να πω? Καπου εκει.
Σιγουρα υπαρχουν νεωτερα, γραμμικοτερα, με μεγαλυτερο ευρος.
Γιατι εκαναν αυτη την επιλογη? Δεν εχω ιδεα!

Λόγω της σχεδίασης, δεν είναι σχεδόν καθόλου κρίσιμη η επιλογή των
συγκεκριμένων τρανζίστορ. Σαν σχέδιο, πρωτοεμφανίστηκε το 1994 με την μορφή
του 606, ο οποίος είναι απόλυτα ίδιος με τον 707, 909. Ο 909Μ, είναι στην ουσία
ένας 909 stereo, γεφυρωμένος.

Last edited:
Δεν είναι μυστικό! Current damping με feed forward error correction signal, είναι.
Προέρχεται από τον 405, πίσω στο 1975. Άπλά η διαφορά είναι ότι ο 405 ήταν
Α+ class και αλεξίσφαιρος, ενώ αυτός εδώ είναι Α+(Β) class και με παιδικές
ασθένειες!!!

Last edited:
Α ναι! Εχεις δικιο! Current dumping. Ακομα ειναι πατενταρισμενο η εληξε?
Νομιζω οτι η πατεντα της QUAD εχει να κανει με crossover distortion και ρευμα ηρεμιας. Κανει το σταδιο εξοδου αναισθητο στις μεταβολες του ρευματος ηρεμιας.

Το αυθεντικό σχέδιο, δηλαδή ο 405, είχε ένα στάδιο εξόδου σε καθαρή τάξη Α,
αλλά πολύ μικρής ισχύος, συνοδευόμενο από ένα τάξης C στάδιο εξόδου
μεγάλης ισχύος, το οποίο δεχόμενο το σήμα διόρθωσης από το driver του
σταδίου Α, συμπλήρωνε την έξοδο του ενισχυτή από τα 3 - 4 Wrms και πάνω.
Η επιλογή αυτού του τρόπου λειτουργίας έγινε γιά λόγους απλότητας,
περιορισμένου χώρου και ανάγκη υψηλής απόδοσης λειτουργίας. στον 909,
ο χώρος είναι περισσότερος, το τροφοδοτικό μεγαλύτερο και έτσι στην θέση
του Class C σταδιού εξόδου, χρησιμοποιείται Class B, με περισσότερα
τρανζίστορ, όλα τα άλλα παραμένουν σχεδόν τα ίδια. Γιά την ιστορία,
ο 405, λόγω της τάξης C, έβγαζε κάτι λιγότερο σε ισχύ από τον 909
Stereo, αλλά με μόνο 2 τρανζίστορ Current dumpers, αντί γιά 6 σε
κάθε κανάλι που χρησιμοποιεί ο 909 stereo.

Last edited: