Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Σταύρο,

με έχεις καταμπερδέψει. Σου πρότεινα να κάνεις μια καθαρή εγκατάσταση και να δοκιμάσεις hi res PCM και dsf. Είναι αδύνατον με τον μαμά MPD να μπόρεσες να αναπαράξεις ISO.

Αν αφήσουμε έξω λοιπόν την παραμόρφωση όταν αλλάζεις κομμάτι στα 24/192, ποιό πρόβλημα μας μένει;

Στην ουσία το πραγματικό μου πρόβλημα είναι οι σποραδικές διακοπές (με συχνότητα 1-2 ανά λεπτό) κατά την αναπαραγωγή dsd αρχείων!

έχω την εντύπωση πως το rune audio είναι καλύτερο από το volumio

Σταύρο,

με έχεις καταμπερδέψει. Σου πρότεινα να κάνεις μια καθαρή εγκατάσταση και να δοκιμάσεις hi res PCM και dsf. Είναι αδύνατον με τον μαμά MPD να μπόρεσες να αναπαράξεις ISO.

Αν αφήσουμε έξω λοιπόν την παραμόρφωση όταν αλλάζεις κομμάτι στα 24/192, ποιό πρόβλημα μας μένει;

Μιχάλη, προτού βάλω εχθές τον custom mpd (θυμάσαι ότι σε έχω ρωτήσει), διαπίστωσα ότι με καθαρή εγκατάσταση archphile δεν επιλύθηκαν τα προβλήματα.

Οι νεώτερες παρατηρήσεις αφορούν μεν στο custom mpd αλλά σίγουρα θα ισχύουν και στο μαμά mpd.

Αν αφήσουμε έξω το πρόβλημα στα 24/192 λοιπόν, μας μένουν οι διακοπές σε αναπαραγωγή dsd.

έχω την εντύπωση πως το rune audio είναι καλύτερο από το volumio

Ναι αλλά είναι Archlinux Based και έχει πολλά κοινά με τη δική μου λύση. Γι αυτό πρότεινα κάποια debian based διανομή όπου υπάρχουν κάποιες δομικές διαφορές!

Σταυρο, να σου πω την αληθεια εδω και καποιο καιρο σε εχω χάσει. Εχεις προβλήματα σε ολοκληρη την αλυσίδα ηχου, στο αναλογικο, στο ψηφιακο, στα κινεζικο ντακ, στο Hugo, στο Ρπι, στην κεφαλη, στον βραχίονα, στο Daphile..... Ειναι απλα αδύνατον να εντοπίσει καποιος το πρόβλημα οταν τα πάντα ειναι πιθανά αίτια. Ο μόνος κοινός παράγοντας σε ολα αυτα τα προβλήματα εισαι εσύ.

Εντωμεταξύ εχεις κανει παντού τροποποιήσεις. Σε σκληρούς δισκους, τροφοδοσίες, ακουστικά, καλώδια και εχεις αρκετα DIY μηχανήματα που δεν αποτελούν σε καμια περίπτωση σημείο αναφοράς.

Για να μπορεσει καποιος, οσο καλοπροαίρετος και να ειναι, να σε βοηθήσει θα πρεπει να απαλειφθούν αρκετοι αστάθμητοι παράγοντες. Τα ντιουικα καλώδια, τα χεριασμενα μηχανάκια, οι κινέζικες τροφοδοσίες κτλ κτλ.

Στον Τιμ (tcmods) εδω και καιρο προσφέρω feedback, καθως και κάποιες ιδεες για την βελτίωση του MoOde. Οταν δοκιμασα το Hugo δεν ειχα κανενα απο τα προβληματα που αναφερεις. Ουτε μισο. Επαιξε τα παντα μεχρι 24/192 χωρις παραμορφωσεις, διακοπές κτλ. Να μου (μας) ξέφυγε κατι? ισως αλλα θεωρώ πιο πιθανό να εχεις δημιουργήσει εσυ το προβλημα σου με καποια πατεντα/ τροποποιηση/ καλωδιο ή κατι αλλο. Το οτι ολα τα περίεργα συμβαίνουν σταθερα σε εσενα θα έπρεπε να σε βαλει σε σκέψεις.

Καλη υπομονή σε οσους προσπαθούν να βγάλουν ακρη. Ενα ολόκληρο φορουμ προσπαθεί να λυσει τα προβλήματα ενος μονο μέλους.

Για όλα τα παραπάνω και γω πρότεινα να γίνει δοκιμή με το Rpi όπως θα το έστηνε ένας απλός χρήστης.

- Μαμά Archphile ή τελοσπάνων μαμά OS
- Παράκαμψη όλης της custom τροφοδοσίας και χρήση κοινού φορτιστή/τροφοδοτικού (κάντε search και δείτε πόσα απίθανα συμβαίνουν στο Rpi από κακή τροφοδοσία)
- Δοκιμή με απείραχτο USB καλώδιο
- Σερβίρισμα αρχειων από κοινό usb δίσκο/flash/nas και σε κάθε περίπτωση όχι από τον εσωτερικό σκληρό ο οποίος τροφοδοτείται από την custom τροφοδοσία που προτείνω να παρακαμφθεί

Σταύρο,

προσπαθώντας όλον αυτό τον καιρό να αναπαράξω αυτά που σου συμβαίνουν μου είναι αδύνατον. Πέρα από το Hugo και με το άλλο DAC που έχεις (έχω dac ίδιας λογικής με το ODAC) σου συνέβαιναν αυτές οι τρέλλες με το CPU Usage, κάτι που δεν μπόρεσα να καταφέρω στο σύστημά μου ότι κοινό με σένα και αν δοκίμασα.

Η αλυσίδα σου είναι περίπλοκη. Ξεκίνα να απλοποιείς το test σύστημα, τουλάχιστον μέχρι να βγει η άκρη και μετά σιγά σιγά προσθέτεις τις καστομιές σου.

Αναφορικά με όσα μπορώ να προσφέρω εγώ στην επίλυση των προβλημάτων σου, έχει έρθει η ώρα να σηκώσω τα χέρια ψηλά :D

Edit:

Απορώ πως δεν έχεις δοκιμάσει ακόμη τρέχοντας μια άλλη διανομή. Τον πρώτο καιρό του Archphile, όταν έκανα development και κάτι μου πήγαινε στραβά, η πρώτη δοκιμή μου ήταν με άλλη συσκευή (πχ Udoo) και η δεύτερη μου κίνηση ήταν να φορτώσω ένα Volumio/Runeaudio να δω αν έχω κάνει κάποια πατάτα εγώ ή αν το πρόβλημα είναι universal.

Επίσης σου λέω εδώ και μέρες να βάλεις foobar να δεις τι συμβαίνει και εκεί με τα DSD. Όλον αυτό τον καιρό κανεις δοκιμές, θεωρώντας εξ' ορισμού ότι το Hugo δεν έχει πρόβλημα. Ποιος ξέρει; Μπορεί να είσαι εντός του στατιστικού λάθους και κάτι να μην πηγαίνει καλά με το Dac σου. Οκ η πιθανότητα είναι ελάχιστη, αλλά εγώ θα το είχα διαπιστώσει στη θέση σου από την πρώτη μέρα που θα αντιμετώπιζα κάποιο πρόβλημα.

Last edited:

Για όλα τα παραπάνω και γω πρότεινα να γίνει δοκιμή με το Rpi όπως θα το έστηνε ένας απλός χρήστης.

- Μαμά Archphile ή τελοσπάνων μαμά OS
- Παράκαμψη όλης της custom τροφοδοσίας και χρήση κοινού φορτιστή/τροφοδοτικού (κάντε search και δείτε πόσα απίθανα συμβαίνουν στο Rpi από κακή τροφοδοσία)
- Δοκιμή με απείραχτο USB καλώδιο
- Σερβίρισμα αρχειων από κοινό usb δίσκο/flash/nas και σε κάθε περίπτωση όχι από τον εσωτερικό σκληρό ο οποίος τροφοδοτείται από την custom τροφοδοσία που προτείνω να παρακαμφθεί.

Οταν κανουμε πειράματα προσπαθούμε παντα να απομονώσουμε ενα αστάθμητο-υπο διερεύνηση παραγοντα την φορα. Το σύστημα (περιβάλλον) πρεπει να ειναι αποδεδειγμένα 100% δοκιμασμένο και εγγυημένο.

Η αλλιώς +1 σε οτι λεει ο Μιχαλης.

Πάνο, γιατί μπλέκεις τους προβληματισμούς του παρελθόντος με την περίπτωση που αφορά νήμα του RPi2?

Τι δουλειά έχει το αναλογικό σετάπ, το diy και οι καλωδιώσεις με το συγκεκριμένο πρόβλημα?

Μήπως έχω "σταμπαριστεί" στο φόρουμ από την επιμονή μου στο daphile ή από την εσφαλμένη αξιολόγηση του Soekris για την οποία παραδέχθηκα δημοσίως ότι βιάστηκα να παραθέσω?

Μήπως πρέπει να αποδείξω πρώτα ότι είμαι αλάνθαστος για να ποστάρω τους όποιους προβληματισμούς μου?

Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι όσο βιαστικός μπορεί να είμαι μερικές φορές, τόσο ψείρας είμαι ταυτόχρονα.

Τις όποιες υποδείξεις μελών, ειδικότερα του Μιχάλη, τις έχω ακολουθήσει κατά γράμμα και έχω ποστάρει τα αποτελέσματα.

Καταλήξαμε λοιπόν ότι πρέπει λογικά να δοκιμάσω κάποια άλλη διανομή, αφού μάλλον ο συγκεκριμένος συνδυασμός dac + archphile δεν συμπεριφέρεται όπως θά' πρεπε.

Το Moode το έχεις δοκιμάσει με Hugo και dsd? Αν όχι, πως γνωρίζεις ότι δεν έχει πρόβλημα διακοπών?

Εντελώς φιλικά...

Ρε συ Σταύρο,

Επίσης φιλικά αλλά δεν είναι δουλειά του Παναγιώτη να δοκιμάσει το Moode, δικιά σου είναι.

Έπρεπε να το χεις κάνει εδώ και μια βδομάδα! 15 λεπτά θα σου πάρει.

Απάντηση: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Θα συμφωνήσω απόλυτα και με τους δύο παραπάνω.
Σταύρο,πρώτα αποδεικνύουμε την καλή λειτουργία και μετά κάνουμε πειράματα.

Και πάλι όμως,με μια ελάχιστη μέθοδο.
Καταλαβαίνω πως πασχίζεις να παίξεις με το RPi λόγω της πεποίθησής σου για απολύτως αφιερωμένο υπολογιστή στην αναπαραγωγή,πράγμα που το λαπ σου δεν είναι δυνατόν να γίνει μιας και το χρησιμοποιείς κι αλλού.
Αυτό όμως δεν θα έπρεπε να σε περιορίζει.
Διάλεξε λοιπόν μια αναμφισβήτητη βάση κι εκεί επάνω δοκίμασε τα όλα,και τους δίσκους με τις custom τροφοδοσίες (χρόνια ασχολούμαι κι ομολογώ πως είναι η πρώτη φορά που το βλέπω,έχω τις ενστάσεις μου και τις έχω πει) και το hugo και μετά κάνεις και τους συνδυασμούς σου.
Μια συσκευή όμως κοντά στα 2000 ευρώ εγώ δεν θα την υπέβαλα σε τέτοιες δοκιμασίες.Που ξέρεις τι θα γίνει με την οποιαδήποτε στραβή,το ρισκάρεις;

Μα αυτό είναι το επόμενό μου βήμα! Απλά πρέπει να αγοράσω άλλη sd αύριο (δε θέλω να σβήνω και να γράφω στην ίδια)...

Να σβησεις και να γράψεις. Τίποτα δε θα πάθει! Τις έχω βασανίσει τις δικές μου κάρτες και δεν έχουν πάθει τίποτα.

Ρε Σωκ, είναι πολύ δύσκολο να μου πεις (με ΠΜ αν γίνεται), τι πρέπει να σετάρω στο foobar για dsd? Έχω ήδη περάσει drivers Hugo για Windows...

Πάνο, γιατί μπλέκεις τους προβληματισμούς του παρελθόντος με την περίπτωση που αφορά νήμα του RPi2?

Γιατι συμβαινουν παντα ολα τα περιεργα σε εσενα. Συμπτωση?

Τι δουλειά έχει το αναλογικό σετάπ, το diy και οι καλωδιώσεις με το συγκεκριμένο πρόβλημα?

Μήπως έχω "σταμπαριστεί" στο φόρουμ από την επιμονή μου στο daphile ή από την εσφαλμένη αξιολόγηση του Soekris για την οποία παραδέχθηκα δημοσίως ότι βιάστηκα να παραθέσω?

Δεν ειμαι υπεύθυνος του φορουμ για να απαντήσω, κάνεις δεν ειναι. Ο ενθουσιώδης χαρακτήρας σου ειναι γνωστός πάντως.

Μήπως πρέπει να αποδείξω πρώτα ότι είμαι αλάνθαστος για να ποστάρω τους όποιους προβληματισμούς μου?

Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι όσο βιαστικός μπορεί να είμαι μερικές φορές, τόσο ψείρας είμαι ταυτόχρονα.

Ψείρας δεν θα το ελεγα

Τις όποιες υποδείξεις μελών, ειδικότερα του Μιχάλη, τις έχω ακολουθήσει κατά γράμμα και έχω ποστάρει τα αποτελέσματα.

Δεν νομιζω..

Καταλήξαμε λοιπόν ότι πρέπει λογικά να δοκιμάσω κάποια άλλη διανομή, αφού μάλλον ο συγκεκριμένος συνδυασμός dac + archphile δεν συμπεριφέρεται όπως θά' πρεπε.

Το Moode το έχεις δοκιμάσει με Hugo και dsd? Αν όχι, πως γνωρίζεις ότι δεν έχει πρόβλημα διακοπών?

Δεν αναφέρθηκα στο DSD αλλα στην παραμόρφωση σε 24/192.

Εντελώς φιλικά...

Και απο εμενα φιλικα.

Αλλαγές στο σετάπ:

Σεταρίστηκε foobar σε Laptop με Windows 7/ 4GB RAM για αναπαραγωγή όλων των τύπων αρχείων. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να σας πει ο Σωκ.

Εγκαταστάθηκε ο σκληρός 2Τ - με τη δική του τροφοδοσία (Audiowind) - στο Laptop. Απλά το βύσμα βγήκε από την usb είσοδο του Raspberry και έγινε plugged σε ελεύθερη είσοδο του Laptop (σημείωση: η γραμμή + είναι κομμένη από τη πλευρά του Laptop).

Όλο το υπόλοιπο σετάπ παρέμεινε το ίδιο: ακουστικά, ενισχυτής, καλώδια και όλες οι υπόλοιπες diy παραξενιές... :)

Έγινε ακρόαση όλων των τύπων αρχείων: dsd64, dsd128, DXD, 192/24. Τα αρχεία αυτά υπάρχουν όλα αποθηκευμένα στον "προβληματικό" σκληρό, ενώ η αναπαραγωγή τους έγινε κατευθείαν από κει.

Αποτελέσματα:

Δεν παρατηρήθηκε κανένα πρόβλημα από τα προαναφερθέντα.

Ούτε θόρυβος, ούτε διακοπή, ούτε παραμόρφωση κατά το ξεκίνημα κομματιού.

Σε κανένα κομμάτι. Σε καμία ανάλυση.

Είμαι 100% βέβαιος για τα παραπάνω, αφού έκανα εκτεταμένες ακροάσεις 1 ώρας με πολλά και διαφορετικά κομμάτια ώστε να αποκλείσω όλα τα ενδεχόμενα τυχαίας "καλής" συμπεριφοράς. :)

Αναμένω τα συμπεράσματά σας...

To πρώτο συμπέρασμα είναι ότι το Dac δεν έχει πρόβλημα. Το δεύτερο είναι ότι ουτε ο δίσκος έχει κανένα πρόβλημα επίσης, συμπεριλαμβανομένης της τροφοδοσίας του.

Σου μένει μια δοκιμή με άλλο OS στο Raspberry. Το πρόβλημά σου μπορεί να είναι:

- Τροφοδοσία του Raspberry Pi ή προβληματικό Raspberry Pi
- Bug του Archphile (και κατ επέκταση χαοτικό πρβλημα γιατί το Archphile αποτελείται από πολλά πακέτα)
- Κακή λειτουργία του Hugo σε Linux εν γένει

Δοκιμάζεις κάποιο από τα Volumio/Runeaudio/Moode ή και όλα. Βάζεις να παίξει DSD έχοντας σιγουρέψει ότι στο mpd.conf υπάρχει το dsd_usb "yes" ή το dop "yes". Μετά από αυτό το τεστ θα ξέρεις με μεγαλύτερη σιγουριά τι παίζει.

Για να βοηθήσω λίγο την κατάσταση, κατέβασα 24/192 από 2l, έβαλα 2 στη λίστα, στα οποία έκανα απότομες εναλλαγές μην περιμένοντας να τελειώσουν. Δεν παρατηρήθηκε καμία παραμόρφωση. Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα εν γένει στο Archphile με τα 24/192. Επίσης δεν υπάρχει πρόβλημα εν γένει με τα DSF. Στην καλύτερη περίπτωση για σένα, υπάρχει κάποιο conflict με έκδοση software που τρέχω εγώ (kernel, alsa κλπ). Στην χειρότερη, απλά δε συνεργάζεται σωστά το Hugo με Linux.

Και εγώ στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγω Μιχάλη. Δεν είχα πουθενά λάθος στο σκεπτικό μου ως τώρα...

Ναι αλλά δεν είχες προχωρήσει στην εφαρμογή :D Μέχρι πριν λίγη ώρα ΥΠΕΘΕΤΕΣ ότι όλα θα είναι καλά με foobar και windows. Τώρα το ξέρεις!

Βάλε τώρα το Moode και μέσα σε 15 λεπτά θα έχουμε ακόμη μια απάντηση.

Το πρόβλημα να προέρχεται από τροφοδοσία το αποκλείω.

Επίσης το να είναι ελαττωματικό το Raspberry πάλι το αποκλείω (λόγω του persistence συγκεκριμένων προβλημάτων).

Μια περίπτωση που δεν πρέπει να αποκλειστεί είναι αν το ίδιο το Raspberry (σαν συσκευή file transport) εν τέλει προκαλεί προβλήματα ή όχι κατά την αναπαραγωγή...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ναι αλλά δεν είχες προχωρήσει στην εφαρμογή :D Μέχρι πριν λίγη ώρα ΥΠΕΘΕΤΕΣ ότι όλα θα είναι καλά με foobar και windows. Τώρα το ξέρεις!

Βάλε τώρα το Moode και μέσα σε 15 λεπτά θα έχουμε ακόμη μια απάντηση.

Μερικές φορές πρέπει να κάνουμε assumptions. Δηλαδή να πιθανολογούμε...

Το Moode άλλη φορά...