Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Audiowind δουλεύει σταθερά εδω και μήνες σε έμενα. Κανενα πρόβλημα, το αφήνω αναμένω ασταμάτητα.

Το πρόβλημα με την 2.4 υπαρχει, μου το επιβεβαίωσε και ο Tim, θα αργήσει να κυκλοφορήσει επίσημη λυση απ οτι μου ειπε (για λόγους που δεν εξαρτώνται απο αυτον). Εγω συνεχιζω να χρησιμοποιώ Archphile που ειναι σαφώς πιο σταθερο-απροβληματιστο και παιζει και τα ISO μου. Μπορει σε καποιους να δουλευει κανονικα, δεν ειμαι σε θεση να το ξερω. Σε 2 Ρπι2 που δοκιμάσαμε υπήρχαν καποια θέματα.

Σχετικά με το τελευταίο moode:

Επειδή έχω πολύ συχνή επικοινωνία με τον Tim για διάφορα τεχνικά θέματα, τον ρώτησα αναφορικά με οποιοδήποτε γνωστό bug της τελευταίας του έκδοσης που να αφορά σε δειγματοληψείες κλπ και με ενημέρωσε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα με την 2.4.

Το μόνο που μου είπε ότι γνωρίζει, αφορά σε κάποιo usb bug που υπάρχει στον kernel του Raspberry Pi από την 3.18 και μετά, κάτι που βέβαια δεν είναι καινούριο (Μάρτιος του 2015) - παλαιότερες εκδόσεις του έχουν τέτοιους kernels (δεν θυμάμαι τι kernel έχω εγώ στην τελευταία ανεβασμένη - μπορεί αυτό το Bug να επηρρεάζει και το Archphile, αν και δεν υπάρχει κάποιο εύρημα μέχρι και σήμερα μετά από τόσους μήνες). Δε μιλάμε για bug σε δειγματοληψίες αλλά για κάτι πολύ πιο χοντρό που θα το είχατε καταλάβει 100% αν υποφέρατε από αυτό.

H 2.4 φοράει Linux kernel version 4.1.10+ Raspbian (Jessie).

Δεν καταλαβαίνω με ποιο τρόπο αντιλαμβάνεται κάποιος το (όποιο) πρόβλημα...

Παναγιώτη, μπορείς να βοηθήσεις?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

...και γιατί δεν αφορά το Archphile?

Ξανα λέω ότι σύμφωνα με επικοινωνία που είχα 5 λεπτά πριν δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα στην 2.4.

Η μόνη κουβέντα που έχουμε κάνει με τον Tim για γνωστό bug αφορά σε αυτό:

https://github.com/raspberrypi/linux/issues/888

To οποίο υπάρχει από το Μάρτη του 15 και αφορά σε σοβαρά προβλήματα (διακοπές στον ήχο κλπ) με xmos και cmedia usb modules.

Ακόμα και γι αυτό, πλέον υπάρχει λύση, αν και δεν έχει λυθεί επίσημα με τον kernel 4.1.

Σχετικά με το Archphile, δε θυμάμαι τι Kernel έχω βάλει στην τελευταία μου έκδοση. Πιθανώς το bug στο οποίο αναφέρομαι να υπάρχει και στο Archphile, αν και τόσους μήνες τώρα δεν έχει αντιμετωπίσει κάποιος πρόβλημα, βάσει του feedback που έχω.

Παρεμπιπτόντως, το τι έκδοση kernel τρέχουμε το βλέπουμε με:

Code:
uname -a

Last edited:

Το bug το αντιμετώπισαν 2 φίλοι και οχι εγω, συμφωνα με τον Τιμ αφορα τον κερνελ οπως λεει και ο Tuxx. Ο Τιμ μου ειχε πει οτι

The USB/UAC2 patch is a "work around” and has to be added by hand, its not part of Moode 2.4 so unless he is able to edit the file and add the patch I think he might be out of luck.

Μου περιέγραψε και ενα workaround το οποιο δεν ειναι για άπειρους χρήστες. Δεν οφειλεται στο compiling του Tim αλλα στον κερνελ, παρολαυτα με το Archphile τέτοιο προβλημα δεν ξερω να εχει αντιμετωπίσει καποιος και το πρόβλημα δεν μου το ειχε αναφέρει ο ενας απο αυτους που χρησιμοποιούσε MoOde στην 2.3

Ο καθενας ειναι ελεύθερος να βαλει οτι του αρέσει και μπορει να μην εχει και κανενα θεμα, εγω θα εμενα στην 2.3 ή στο Archphile αυτη την στιγμή.

Σε παλιότερα releases, υπήρχε η δυνατότητα επιλογής προγενέστερης έκδοσης kernel.

Στην 2.4 αυτό είναι πλέον αδύνατο. Μάλλον σχετίζεται με το πρόβλημα που αναφέρεις.

Αλλά λογικά θα μπορούσε να αφορά και το archphile...

Attachments

• 1.PNG
    1.PNG
    18.3 KB · Views: 104

To Archphile δεν ανανεώνει τοσο συχνά οσο το MoOde. Οπως έγραψα δεν το εχω συναντήσει ενω 2 φίλοι ειχαν το πρόβλημα με την 2.4 (το ενα DAC, το Yggdrasil ειχε σίγουρα Cmedia)

Όποιος αντιμετωπίσει πρόβλημα μπορεί να ζητήσει βοήθεια και θα τον κατευθύνω να εφαρμόσει το fix.

Oταν ενα DAC παίζει κάποιες δειγματοληψίες και δεν παιζει κάποιες άλλες εσυ πως το λες το πρόβλημα Βασ?

Μήπως - λέω μήπως - αφορά αποκλειστικά μόνο κάποιο / κάποια usb interfaces με τα οποία το kernel αρνείται να συνεργαστεί σωστά?

To οποίο υπάρχει από το Μάρτη του 15 και αφορά σε σοβαρά προβλήματα (διακοπές στον ήχο κλπ) με xmos και cmedia usb modules.

Μήπως - λέω μήπως - αφορά αποκλειστικά μόνο κάποιο / κάποια usb interfaces με τα οποία το kernel αρνείται να συνεργαστεί σωστά?

Αυτο λεμε

Απ όσο διαβάζω, το πρόβλημα εντοπίζεται στον συνήθη ύποπτο, δηλαδή τα usb της cmedia, τα οποία έχουν τα θέματα τους με Linux εν γενει.

Πάντως ακόμα και αυτά φαίνεται ότι ισιωνουν με ένα εύκολο fix που το μόνο που απαιτεί είναι η προσθήκη ενός boot option.

Στο bug report που διάβασα δεν κάνουν αναφορά σε συγκεκριμένο sample rate που δημιουργεί το πρόβλημα. Αναφέρονται σε "broken sound" η σε αναπαραγωγή με μεγάλη ταχύτητα. Πιθανότητα το bug αυτό έχει διάφορες εκφανσεις.

Εν ολίγοις, αν έχετε πρόβλημα θα είναι προφανές και θα το διαπιστώσετε άμεσα.

Άρα να συμπεράνω ότι το πρόβλημα δεν αφορά μια συγκεκριμένη έκδοση Moode / Archphile αλλά τη δεδομένη άρνηση συνεργασίας Linux με συγκεκριμένο υλισμικό?

Αφορά σε bug που υπάρχει από μια συγκεκριμένη έκδοση kernel για rpi και μετά.

Oταν ενα DAC παίζει κάποιες δειγματοληψίες και δεν παιζει κάποιες άλλες εσυ πως το λες το πρόβλημα Βασ?

μα δεν αναφερες γιατι πρόβλημα μιλάμε ,

by the way

το CM6631α πάιζει ρολόι , το xmos κάνει κάτι νερά

Ανεξάρτητα από αυτό το bug, το οποίο προσωπικά έμαθα σήμερα, ένα ενδιαφέρον λινκ είναι το παρακάτω:

https://volumio.org/forum/viewtopic.php?t=2151

Παρότι το Linux είναι λίγο σύνθετο και ότι δεν παίζει στη μία διανομή δε σημαίνει ότι δεν παίζει και στη άλλη, στο νήμα του volumio αυτό, περιγράφει ο καθένας την συμβατότητα η όχι του DAC του.

Ο μεγάλος χαμένος του μικρού αυτού δείγματος είναι τα dacs της schiit.

Μια γρήγορη ενημέρωση, απ οτι φαίνεται η τελευταία εκδοση του MoOde (2.4) εχει καποια προβλήματα με δειγματοληψίες οποτε μην αναβαθμίσετε σε αυτην.

24 μπιτ, ισως και με Mp3, όπως και να εχει προσοχή.
Καταλάβαμε οκ ,, δεν υπάρχει πρόβλημα με τά sample rate ,,,

μα δεν αναφερες γιατι πρόβλημα μιλάμε ,

by the way

το CM6631α πάιζει ρολόι , το xmos κάνει κάτι νερά

Δεν διαβάζεις με προσοχή και βιάζεσαι να απαντήσεις σε κατι που δεν εχεις αντιληφθεί Βασ..

Το δικο σου Cmedia ειναι "Α", μπορει το πρόβλημα να το εχει το απλο 6331. Γενικα το bug ισως να μην ειναι ιδιαίτερα συχνό, αυτο δεν σημαίνει οτι κάποιοι δεν το αντιμετωπίζουν. Παμε παρακάτω τωρα..

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ο μεγάλος χαμένος του μικρού αυτού δείγματος είναι τα dacs της schiit.

Μεχρι τωρα στις δοκιμές μου εχω συναντήσει θέματα με DAC απο Schiit (Cmedia), Hegel (δεν ξερω receiver) ενω ξερω οτι εχει θεμα και το NAD M51 (non compliant USB)

Με το archphile δεν μπορώ να παίξω dsd αρχεία ούτε iso .
καμία γνώμη ?