Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

ναι το διάβασα αλλά αδυνατώ να καταλάβω το λόγο που δεν μπορεί να συμβεί και ρώτησα εδώ τα παιδιά που ασχολούνται εκτενώς με το linux που εγώ έχω άγρια μεσάνυχτα , και ναι αντιλαμβάνομαι τα όποια πλεονεκτήματα του headless αλλά εμένα δεν μου κάνουν ,
Ο λόγος που δεν μπορεί να συμβεί είναι ότι καμία από αυτές τις διανομές δεν έχει γραφικό περιβάλλον. Μιλάμε για servers στημενους με λογική headless. Αν συνδέσεις οθόνη θα δεις ένα command prompt.

Έστω οτι του δίνω ip μπορώ να το ελέγχω με keyboard & mouse?
Διαφορετικά πείτε μου μια διανομή για το pi2 που να έχει και mpd, ευχαριστώ!

Αν του δώσεις ip (δηλαδή απλά αν το συνδέσεις στο δίκτυο, είτε με dhcp είτε με στατική) μπορείς μόνο να το ελέγξεις από όλα τα υπόλοιπα μηχανήματα του δικτύου σου. Όχι απευθείας.

Για να το ελέγξεις απευθείας με keyboard και mouse, θα πρέπει να επέμβεις πολύ σε όλες τις γνωστές διανομές (Moode, Runeaudio, Volumio, Archphile κλπ), κάτι που δεν μπορείς να κάνεις. Μια άλλη λύση ειναι να βάλεις μια κλασική διανομή πχ Raspbian και να στήσεις τον MPD κάτι που θέλει αρκετή γνώση και εμπειρία. H πιο εύκολη λύση πάντως και με διαφορά είναι το Openelec γι αυτό που θες εσύ.

Γενικα το πρόβλημα που έχεις τις κλασσικές audio διανομές είναι ότι δεχν έχουν desktop. Η μόνη πρόσβαση που έχεις σε αυτές είναι σε γραμμή εντολών (κάτι σαν το DOS αν έχει τύχει ποτέ σου να δεις).

Αν του δώσεις ip (δηλαδή απλά αν το συνδέσεις στο δίκτυο, είτε με dhcp είτε με στατική) μπορείς μόνο να το ελέγξεις από όλα τα υπόλοιπα μηχανήματα του δικτύου σου. Όχι απευθείας.

Για να το ελέγξεις απευθείας με keyboard και mouse, θα πρέπει να επέμβεις πολύ σε όλες τις γνωστές διανομές (Moode, Runeaudio, Volumio, Archphile κλπ), κάτι που δεν μπορείς να κάνεις. Μια άλλη λύση ειναι να βάλεις μια κλασική διανομή πχ Raspbian και να στήσεις τον MPD κάτι που θέλει αρκετή γνώση και εμπειρία. H πιο εύκολη λύση πάντως και με διαφορά είναι το Openelec γι αυτό που θες εσύ.

Γενικα το πρόβλημα που έχεις τις κλασσικές audio διανομές είναι ότι δεχν έχουν desktop. Η μόνη πρόσβαση που έχεις σε αυτές είναι σε γραμμή εντολών (κάτι σαν το DOS αν έχει τύχει ποτέ σου να δεις).

χμ τελικά ίσως δεν χρειαστεί να κάνω τίποτα απο ολα αυτα μιάς και παρατήρησα κάτι που ίσως είναι κρίσιμο για το pi με την έννοια που το χρησιμοποιουμε εδώ ( transport) με το kodi λοιπόν όταν μπαίνει σε screensaver ο ήχος αλλάζει σαφώς προς το καλύτερο με μεγάλη διαφορά,οπότε μάλλον το hdmi πρέπει να φύγει, τι διαφορές θα φέρει η lan η το WiFi stick θα δείξει ,

Δεν καταλαβα πως ακουτε μουσικη τελικα. Μεσω Kodi?

Απάντηση: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Αν αλλάζει ο ήχος όταν είναι συνδεδεμένο το καλώδιο HDMI στην τηλεόραση, τότε είτε υπάρχει πρόβλημα με τις γειώσεις και το τροφοδοτικό του συστήματος (RPi2), είτε υπάρχει προβλημα με τα ψηφιακά interfaces (κακή απομόνωση) όπου σε κάποιες περιπτώσεις αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον υψηλότερο θόρυβο.
Με το "pause" ενεργοποιημένο και με τον ενισχυτή στο τέρμα, κανονκά θα πρέπει να ακούγεται ένας πολύ χαμηλός θόρυβος από τα ηχεία, με το αυτί πολύ κοντά στο ηχείο κι όταν επικρατεί απόλυτη ησυχία στο σπίτι. Σε μένα μετά από πολλές ενέργειες το σύστημα είναι σχεδόν νεκρό από θόρυβο.

Last edited:

Oui monsieur... :)

Εγώ βρε μόλις εχθές το πήρα και για ευκολία λόγο ελειψης χρόνου πρός το παρών του έριξα επάνω το kodi, τα λοιπά setup μου τα ξέρεις ( μακμινι, αμαρες, win7 foobar)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αν αλλάζει ο ήχος όταν είναι συνδεδεμένο το καλώδιο HDMI στην τηλεόραση, τότε είτε υπάρχει πρόβλημα με τις γειώσεις και το τροφοδοτικό του συστήματος (RPi2), είτε υπάρχει προβλημα με τα ψηφιακά interfaces (κακή απομόνωση) όπου σε κάποιες περιπτώσεις αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον υψηλότερο θόρυβο.
Με το "pause" ενεργοποιημένο και με τον ενισχυτή στο τέρμα, κανονκά θα πρέπει να ακούγετα ένας πολύ χαμηλός θόρυβος από τα ηχεία, με το αυτί πολύ κοντά στο ηχείο κι όταν επικρατεί απόλυτη ησυχία στο σπίτι. Σε μένα μετά από πολλές ενέργειες το σύστημα είναι σχεδόν νεκρό από θόρυβο.

Δεν συμβαίνει ανάλογα στο μακμινι η στο λαπτοπ οπότε ναι η hardware θέμα του pi η και software, η υπόλοιπη αλυσίδα είναι τσεκαρισμενη οκ,

Μιλάμε τώρα με hiend όρους αλλαγές ηχητικές έτσι, οχι τίποτα τσικ τσακ κτ, αύξηση των σωμάτων, άνοιγμα της σκηνής και με καλύτερο εστιασμο, τέτοια πράγματα, διαστροφικα! Τα λέει έστω και με kodi το pi τόσο ουδέτερα που ένας χρηστης ακόμα και foobar θα το βρει στεγνό, για δε χρηστες αμαρα, αστα
Εγώ πάντως θα το παλέψω, πάντα τόσα χρόνια το πιο ουδέτερο transport ήθελα και οχι το κουρδισμα του κάθε player

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει πιο ουδέτερο τρανσπορτ στον κόσμο από το RPi, απλώς για να στηθεί σωστά θέλει κι άλλα πράγματα .
Παίζει σημαντικό ρόλο και η τροφοδοσία του RPi2.

Re: Απάντηση: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει πιο ουδέτερο τρανσπορτ στον κόσμο από το RPi, απλώς για να στηθεί σωστά θέλει κι άλλα πράγματα .
Παίζει σημαντικό ρόλο και η τροφοδοσία του RPi2.

Έχω στα μικρά volt λύσεις τροφοδοσιας πολλές, και με μπαταρια lifepo4 θα το παίξω, χρόνο δεν έχω, τουλάχιστον να γλίτωνα το software κομάτι αν είχατε καταλήξει κάπου ομοφωνα,

Τώρα κατάλαβα οτι έγραψα το ποιό σύντομο ανέκδοτο, ομοφωνες ακουστικες εκτιμήσεις :ADFADF1:

To archphile του Μιχάλη (tuxx) είναι το πιο μινιμαλιστικο από πλευράς χρήσης πόρων του συστήματος. Εξαιρετικό από ηχητικής πλευράς , αλλά λίγο δύσκολο στο στησιμό του.

Ιδανικό για χρήση ως ψηφιακό transport !!!!

Υ.Γ. Κάποιοι, όπως κι εγώ, χρησιμοποιούν δύο distros (π.χ. Openelec & Archphile ) στο ίδιο SD card (dual boot SD card )

Last edited:

Δεν ξέρω αν μπορείς όπως είπε ο Μιχάλης μέσω raspbian (λειτουργικό κανονικό) να στήσεις ένα player π.χ. Deadbeef,audacious και jack και να παίζεις από εκεί σαν από πισι με foobar κτλ. Αλλά το θέμα είναι τι πόρους χρειάζεται το πράγμα να τα παίζει όλα καλά.

Το καλό που έχει το ras είναι ότι αν μαζέψεις δύο τρεις κάρτες sd μπορείς να δοκιμάζεις λειτουργικά εν ριπή οφθαλμού.

Απάντηση: Re: Raspberry Pi2 για audio χρήση - AVClub audio player

Δεν ξέρω αν μπορείς όπως είπε ο Μιχάλης μέσω raspbian (λειτουργικό κανονικό) να στήσεις ένα player π.χ. Deadbeef,audacious και jack και να παίζεις από εκεί σαν από πισι με foobar κτλ. Αλλά το θέμα είναι τι πόρους χρειάζεται το πράγμα να τα παίζει όλα καλά.

Πολύ λίγους αν μπορείς να του βάλεις ένα fluxbox επάνω και να παίζεις μέσα από αυτό.Εγώ αυτό κάνω αν κι έχω δυνατό υπολογιστή.
Υπάρχει ολόκληρο νήμα επάνω σε αυτό.

http://avclub.gr/forum/showthread.p...-boot-with-win8-1)?highlight=audiophile+linux

Μπορείς να δοκιμάσεις αυτό που πρότεινα αν κατεβάσεις το noobs από το επίσημο σαιτ κάνοντας boot σου δίνει την δυνατότητα στην ίδια κάρτα αν είναι μεγαλουτσικη π.χ. 16γιγα να φορτώσεις 2-3 λειτουργικά raspbian, openelec και να διαλέγεις κατά την εκκίνηση ποιο θέλεις δηλαδή dualboot ++έτσι θα καταλήξεις σε αυτό που σε βολεύει καλύτερα

Το Noobs σου κατεβάζει συγκεκριμένες (παλαιότερες) εκδόσεις από κάθε λειτουργικό (διανομή).
Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι δεν είναι πάντα εφικτό να κάνεις update στην τελευταία έκδοση. Για παράδειγμα η επίσης κορυφαία για ήχο διανομή Moodes δεν σου επιτρέπει την αυτόματη αναβάθμιση στην νεότερη έκδοση αλλά πρέπει να στηθεί από την αρχή. Το ίδιο προς το παρόν ισχύει και για το Archphile, αλλά ευτυχώς που το τελευταίο έχει πολύ καιρό να ανανεωθεί. Το OpenElec σου επιτρεπει την αναβάθμιση σε νεότερη έκδοση χωρίς να χρειάζεται να ξαναστηθει από την αρχή. Υπάρχει μάλλιστα και συγκεκριμενο πρόγραμμα (Addon program -OpenElec Dev Update) που σε βοηθάει να φορτώσεις οποιαδήποτε έκδοση Openelec, ακόμα και unofficial έκδοση, όπως για παράδειγμα τις εκδόσεις του Milhouse.

Last edited:

Γενικά με το Pi2 έχει αποδειχθεί και από προσωπική μου εμπειρία αλλά και από troubleshooting που έχω κάνει σε διάφορους ότι "ακούει" πολύ άσχημα προβληματικές τροφοδοσίες.

Μου έχει τύχει και εμένα αλλά και σε άλλο μέλος του forum το σύστημα να κάνει τρέλλες (να παίζει εμφανώς απαράδεκτα δηλαδή) με συγκεκριμένο τροφοδοτικό, ενώ με αλλαγή του με άλλο όμοιο παμφτηνο η ηχητική απόδοση ήρθε στα κανονικά της άμεσα.

Δεν ξέρω αν επίσης θα ακούσει και μια πολύ καλή τροφοδοσία ή αν απλά δεν του κάθονται οι κακές, πάντως όταν σας κάνει πολλά κουλά με διαφορές στον ήχο, η πρώτη δοκιμή είναι αλλαγή τροφοδοτικού και χρήση πχ του αμέσως πιο εύκαιρου, όπως φορτιστή από tablet ή κινητού.