Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Τα έχω, αλλά έχω δοκιμάσει μόνο το kali με το mamboberry. Στο σύστημά μου οι διαφορές δεν είναι σοβαρές (δεν είναι όμως και το σύστημα σοβαρό!). Παρόλα αυτά σε άλλο σύστημα που δοκιμάσαμε με βουβάλι, τα αποτελέσματα έβγαλαν το kali νικητή.

Παρόλα αυτά οι δημιουργοί του kali έκαναν ένα πολύ γρήγορο release με bugs (με σοβαρά θέματα σε αναπαραγωγή 16bit που είναι και η πιο σημαντική κατ' εμέ) και αυτή τη στιγμή δεν έχω καταλάβει πραγματικά σε αυτό που κυκλοφορεί τι έχει λυθεί και τι όχι.

Για περισσότερα εδώ:

http://avclub.gr/forum/showthread.php/150774-FIFO-Reclocker-για-RPi-κτλ?highlight=kali

Όπως τα λέει ο NikTsel για τις ρυθμίσεις σε kodi.
Στα settings -> audio output:
- Audio output device: ALSA: [dac name] spdif
- Output configuration: best match (το fixed κάνει upsampling στο όριο δειγματοληψίας που ορίζουμε) και
- 44 ή 96 ή 192 δειγματοληψία, αναλόγως τη δυνατότητα του dac.

Αλλά ηχητικά δεν μου λέει τίποτα αυτή η λύση... με μια επιφύλαξη για τα αποτελέσματα με άλλο τροφοδοτικό (δοκίμασα με orico usb hub/charger και φορτιστή 5V/2A απο samsung tablet)

+++
Σχετικά με το orico active usb hub /charger παρελήφθη και το κούμπωσα χτες για πρώτη επαφή.
Στα θετικά, το Rpi3 με noobs dual boot (rasbian/osmc) λειτουργεί με το orico ως φορτιστή.
Στα αρνητικά, έχω ένδειξη κίτρινου κεραυνού στην οθόνη (πάνω δεξιά) και στο rasbian και στο kodi, όποτε τρέξω κάποιο application (πχ browsing, αναπαραγωγη μουσικής και ταινιών κτλ)
Πιθανολογώ ότι ο κεραυνός υποδεικνύει ελλειπή τροφοδοσία, σωστά?
Επίσης δεν κατάφερα το rpi3 να δει τους δίσκους που σύνδεσα στο hub.

Δεν ασχολήθηκα πολύ λόγω έλειψης χρόνου, όταν κατασταλλάξω σε κάποια συμπεράσματα θα επανέλθω γιατί παρουσιάζει ενδιαφέρον αυτή η λύση (αν λειτουργεί βέβαια)

Στα αρνητικά, έχω ένδειξη κίτρινου κεραυνού στην οθόνη (πάνω δεξιά) και στο rasbian και στο kodi, όποτε τρέξω κάποιο application (πχ browsing, αναπαραγωγη μουσικής και ταινιών κτλ)
Πιθανολογώ ότι ο κεραυνός υποδεικνύει ελλειπή τροφοδοσία, σωστά?

Τον κίτρινο κεραυνό δεν τον έχω δει ποτέ. Όταν εγώ είχα θέματα τροφοδοσίας με kodi/openelec αυτό που έβλεπα ήταν ένα πολύχρωμο τετραγωνάκι.

Πολύ συνοπτικά θα σου πω ότι αν έχεις όντως πρόβλημα τροφοδοσίας, πιθανότατα το ηχητικό αποτέλεσμα θα είναι αυτό που σε απλά ελληνικά αναφέρουμε ως "σκατά" :grandpa:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αα μάλιστα... Ευχαριστώ και πάλι

Ξαναδιάβασα μόλις τι έγραψα και θέλω να αναδιατυπώσω.

Με το συνδυασμό mamboberry και kali, θεωρώ ότι ακούω καλύτερα απ' ότι χωρίς το kali. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι το mamboberry ακούγεται ήδη καλά χωρίς αυτό και τουλάχιστον στη δοκιμή που έκανα στο δικό μου σύστημα δεν υπήρχε άμεση δικαιολογία για έξοδα της τάξης των 80 ευρώ.

Απάντηση: Re: Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Τον κίτρινο κεραυνό δεν τον έχω δει ποτέ. Όταν εγώ είχα θέματα τροφοδοσίας με kodi/openelec αυτό που έβλεπα ήταν ένα πολύχρωμο τετραγωνάκι.

Πολύ συνοπτικά θα σου πω ότι αν έχεις όντως πρόβλημα τροφοδοσίας, πιθανότατα το ηχητικό αποτέλεσμα θα είναι αυτό που σε απλά ελληνικά αναφέρουμε ως "σκατά" :grandpa:

Πολύ φοβάμαι ότι έχεις δίκιο Μιχάλη. Ευγενικά έγραψα πριν ότι δεν μου λέει τίποτα ηχητικά... το έθεσες καλύτερα.
Θα ψαχτώ λίγο με τον κεραυνό και γενικώς με το orico, γιατί θα ήταν καλή λύση το άτιμο... πέραν της επεκτασιμότητας των θυρών που πετυχαίνεις και με πιο οικονομικά active hubs, γλιτώνεις φορτιστή και προσθέτεις on/off.

Όταν θα περάσεις θα φέρεις και το φορτιστή σου να δούμε τι παίζει!

-bye-

Για χρήση ως media center σε συνεργασία με έναν AV ενισχυτή, καλά λόγια (vfm) λέγονται για το HIFI DiGi+.
Είναι μια απομίμηση του HiFiBerry Digi+ (φτηνή αλλά καλή), η οποία προσφέρει ψηφιακή έξοδο για τον av (optical/coaxial) παρακάμπτοντας τα τυχόν προβλήματα επεξεργασίας των trueHD Audio formats, και επιπρόσθετα διαθέτει και σενσορα για τηλεχειρισμό.
Απ´ ότι θυμάμαι να έχω διαβάσει στα αντίστοιχα forums, δούλευε απροβλημάτιστα με τις διανομές Openelec/Libreelec.

Για το θέμα του τροφοδοτικού υπάρχει η γενική πεποίθηση ότι ωφελείται τα μάλα από ένα linear power supply.
Όταν αποφάσισα να μετατρέψω το raspberry στο κύριο network player μου, αγόρασα ένα σχετικά φτηνό, αλλά επειδή το εγκατέστησα ταυτόχρονα και με άλλες τροποποιήσεις του γενικού του setup, δεν ξέρω πόσο από το ποσοστό βελτίωσης που πήρα, οφείλονταν σε αυτό.

Απάντηση: Re: Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Θα ψαχτώ λίγο με τον κεραυνό...

undervoltage δυστυχώς...
https://www.raspberrypi.org/blog/introducing-pixel/

Έχουν αντικαταστήσει τα παλιά σύμβολα με πιο προφανή (αστραπή για undervoltage και θερμόμετρο για overheating).

Θα δοκιμάσω με απλό φορτιστή που δούλευε κανονικά στο προηγούμενο σεταπ (επανεγκατάστησα το noobs σε άλλη κάρτα), επίσης θα εξετάσω και τη περίπτωση προβληματικού usb καλωδίων... θα βάλω και τα updates + upgrades μπας και... αν και η πρώτη εντύπωση είναι ότι το orico δεν ανταποκρίνεται στα specs του, οπότε δεν πληρεί και τις απαιτήσεις του rpi3...!

Αν υπάρχει καμια άλλη ιδέα να δοκιμάσω, θα ήμουν υπόχρεος :p

στο osmc το πολύχρωμο κουτάκι του openelec έχει αντικατασταθεί με κεραυνό. ελλειπής τροφοδοσία. στο pi2 με ένα φορτιστή της samsung 5v/2A και ένα δίσκο 2.5άρη(χωρίς τροφοδοσία) και μια creative 5.1 στη usb δεν έχω θέμα. εχω βάλει max usb current 2a από τις ρυθμίσεις του osmc.

Νίκο αν έχει πολλές usb για φόρτιση κοίτα μπας και μια μόνο δίνει τα πολλά amperes και η άλλη δίνει λιγότερα.

Αυτό έγραψα βρε. Και όχι μόνο στο osmc αλλα και στο rasbian.
Θα ανατροφοδοτήσω κάποια στιγμή μετά τις δοκιμές - ρυθμίσεις, γιατί δεν μου κάθεται καλά το αποτέλεσμα με το orico...

Ναι Βας, μόνο 2 usb είναι για charging (5V/2,4A max) και τα υπόλοιπα 5 είναι για επεκτασιμότητα.
Απο τα κίτρινα (chargers) παίρνω ρεύμα.

+++
To έχω σε link παραπάνω Μιχάλη
Αυτό είναι: http://www.gearbest.com/usb-accessories/pp_314998.html?wid=21

Απ'ότι βλέπω δεν γίνεται αυτό που θέλω, αλλα το κατάλαβα αργά.

Η κεντρική usb θύρα του orico, με την οποία πρέπει να γίνεται η σύνδεση με τον υπολογιστή (εν προκειμένω το rpi) δεν φορτίζει, είναι απλή διασύνδεση οπότε με τη χρήση των θυρών usb για charging χάνεται η επιπρόσθετη αξία του hub (γι αυτό δεν κατάφερα να δω δίσκους στο rpi3).
Aλλά ούτε έτσι λειτουργεί σωστά (παραδόξως...) ως φορτιστής, οπότε η λύση failed the hard way...

Αν κατάλαβα καλά, εσύ ρίχνεις τον samsung πανω στο hub και απο κει τροφοδοτεις το RPI.

Εγώ θα είχα μια τροφοδοσία για το RPI και μια χωριστή για για το hub.

Όχι Μιχάλη, πονηρά (αλλά λανθασμένα) σκεπτόμενος... σύνδεσα orico charging port -> Rpi3 micro usb. Πήρε ρεύμα, λειτουργεί (αλλα με την 'αστραπή') και ότι άλλο συνδέσω στο hub απλά δεν το βλέπει το Rpi.
Δοκίμασα επίσης να συνδέσω (επιπρόσθετα) την κεντρική usb του orico με usb θύρα του Rpi3, αλλα δεν μπουτάρει καν (μπάινει μέχρι το rainbow screen).

Θα σας ανεβάσω το βραδάκι φωτό, αν πλέον δεν βλέπω κάτι παράλογο. Λάθος εκτίμηση έκανα.
Πλην της φόρτισης του rpi βέβαια που δεν θα έπρεπε να παρουσιάζει το undervoltage προβλημα.

edit Φυσικά αν τροφοδοτήσω το Rpi3 απο τον samsung θα λειτουργήσει, αλλά το θέμα ήταν να αποφύγω τις δύο τροφοδοσίες.
Δεν πειράζει. Είναι χρήσιμο το orico για το htpc και το mac τα οποία στερούνται πολλών εξόδων. To Rpi μου λογικά δεν θα χρειαστεί περισσότερες θύρες γιατί δεν τα καταφέρνει σε youtube, άρα το αρχικό project έγινε σκραπ
Επιστρέφουμε σε νορμαλ φόρτιση - παιγνίδι του μπαμπά ;-)

Last edited:
Μα αν ρίξεις το RPI πάνω στο HUB (στο charging port ή όπου αλλου), ακυρώνεις την έννοια του ενεργού μέρους του.

Όλο θέμα είναι να ρίξεις ένα ενεργό hub για να μην τραβάς ρεύμα από το RPi.

Btw, μια που μιλάμε για charging port, υπάρχει σοβαρή περίπτωση να έχει άνω όριο στα πόσα A δίνει.

Όπως τα λες Μιχάλη, απλά έκανα τη λάθος υπόθεση ότι θα δουλέψει το κεντρικό usb (διασύνδεσης) του orico ταυτόχρονα με την τροφοδοσία, πράγμα που δεν.

Μένει να δούμε αν θα παίξει η τροφοδοσία (ώστε να παίξει το rpi σωστά και το ταυτόχρονα το orico να εξυπηρετεί htpc ή mac).

Άνω όριο υπάρχει και το αναφέρουν: 2.4Α. Θα έπρεπε να είναι επαρκές, γι αυτό το ψάχνω.
Ακόμα και αυτό αν γίνει δεν αποκλείεται να χαλάει τον ήχο βέβαια, το οποίο ήταν και το πρωταρχικό ερώτημα.

Νίκο, θέλουν μεγάλη προσοχή οι φορτιστές.
Δεν έχουν φτιαχτεί για σταθερή τροφοδοσία αλλά για μεταβαλλόμενη.
Για παράδειγμα οι σύγχρονοι φορτιστές κινητών δεν δίνουν τίποτα σταθερό και αναλόγως του φόρτου της μπαταρίας, ανεβοκατεβάζουν τα αμπέρ και μόλις φθάσει σε ένα όριο μηδενίζουν το ρεύμα.
Δεν ξέρω τι δυνατότητες έχει αυτό το μαραφέτι που πήρες, αλλά μην έχεις καθόλου σίγουρο ότι μπορεί να δώσει σταθερά τα 2,4Α.
Γενικά υπάρχουν δύο τάσεις, είτε δίνουν σταθερό ρεύμα και ανεβοκατεβάζουν την τάση ή δίνουν σταθερή τάση και ανεβοκατεβάζουν το ρεύμα.

παιδιά χωρίς να θέλω να μειώσω το μηχανάκι και την αξία του...
το έχετε συγκρίνει με "κανονικούς" υπολογιστές ως πηγή ήχου πάντα..
στις 2-3 μέρες που το έχω με τροφοδοσία "μαμα" πακ αλλά και με ένα ifi ipower που ήδη είχα, θαρρώ πως παίζει κάπως πιο "λεπτά" σε σχέση με το mac mini (Audirvana+/JRiver). Με κάπως λιγότερο σώμα και μπάσο.
Δεν έχω κάνει ΑΒ σύγκριση οπότε μπορεί να μην είναι ακριβές αυτό που λέω αλλά θα ήθελα να ακούσω την γνώμη σας!
Παίζω με moode
Μήπως είναι θέμα σωστής/ικανής τροφοδοσίας; Πολύ πιθανό imo..
Mε έχει βάλει σε τρελό τριπάκι να μπορέσω να το κάνω να δώσει όσο πιο πολλά γίνεται αλλά μόνο αν όντως αξίζει ο κόπος...
Ο Νίκος αν θυμάμαι καλά στο νήμα του moode είπε πως από win/foobar παίρνει πιο καλό ήχο
Άλλοι που έχουν κάνει συγκρίσεις;
Ευχαριστώ...

Στα specs λέει 2,4Α max. Aυτό λογικά σημαίνει ότι μεταβάλεται το ρεύμα (αλλιώς το max δεν έχει νόημα).
Απο την άλλη στα volt επίσης δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα αφού φορτίζει ταμπλέτες και με φορτιστή ταμπλέτας δεν παρουσιάζεται η αστραπή... :nounder:

Δοκίμασα χτες και αλλαγή καλωδίου και τα πάντα όλα, δεν...
Τώρα παίζω πάλι με φορτιστή samsung 2A για tablet χωρίς πρόβλημα.
Αναμένω και δυο φορτιστές ακόμα, ένα απο κίνα και τον original απο εδώ να δω τι ακριβώς παίζει και με δαύτους.

+++
Μιχάλη ακόμα δεν βγάζω συμπέρασμα. Είναι και οι δικές μου δοκιμές πολύ πρόχειρες.
Η πρώτη εντύπωση με μη ενδεδειγμένους φορτιστές είναι ότι υστερεί σε ήχο. Δεν είναι ακριβώς άμπασος/άσωμος όπως το περιγράφεις, αλλα θωλός και αδύναμος.
Σε επίπεδο που η σύγκριση με win10/mac os να μην τίθεται καν.

Έχουν δρόμο όμως οι δοκιμές, η πρώτη εντύπωση μπορεί να ανατραπεί.

Last edited:
παιδιά χωρίς να θέλω να μειώσω το μηχανάκι και την αξία του...
το έχετε συγκρίνει με "κανονικούς" υπολογιστές ως πηγή ήχου πάντα..
στις 2-3 μέρες που το έχω με τροφοδοσία "μαμα" πακ αλλά και με ένα ifi ipower που ήδη είχα, θαρρώ πως παίζει κάπως πιο "λεπτά" σε σχέση με το mac mini (Audirvana+/JRiver). Με κάπως λιγότερο σώμα και μπάσο.
Δεν έχω κάνει ΑΒ σύγκριση οπότε μπορεί να μην είναι ακριβές αυτό που λέω αλλά θα ήθελα να ακούσω την γνώμη σας!
Παίζω με moode
Μήπως είναι θέμα σωστής/ικανής τροφοδοσίας; Πολύ πιθανό imo..
Mε έχει βάλει σε τρελό τριπάκι να μπορέσω να το κάνω να δώσει όσο πιο πολλά γίνεται αλλά μόνο αν όντως αξίζει ο κόπος...
Ο Νίκος αν θυμάμαι καλά στο νήμα του moode είπε πως από win/foobar παίρνει πιο καλό ήχο
Άλλοι που έχουν κάνει συγκρίσεις;
Ευχαριστώ...

Μπορείς να εγκαταστήσεις το volumio x86 σε ένα USB stick, να μπουτάρεις το mac σου από το stick (αν το επιτρέπει) και να κάνεις σύγκριση χοντιρκά του πως παίζει ο MPD στο mac σου και πως στο RPI.

Μπορείς να εγκαταστήσεις το volumio x86 σε ένα USB stick, να μπουτάρεις το mac σου από το stick (αν το επιτρέπει) και να κάνεις σύγκριση χοντιρκά του πως παίζει ο MPD στο mac σου και πως στο RPI.
Ναι Μιχάλη είχα ξεκινήσει να το κάνω στο win10 laptop μου αλλά δεν μπόρεσα να μπουτάρω λόγω UEFI κλπ... Πολύ σπάσιμο...
Θα το δοκιμάσω και στο Mac αν κ δεν έχω ιδέα πως γίνεται.. θα το ψάξω όμως!
Το zip που πρέπει να κατεβάσω είναι το ίδιο με των win; Δεν έχει διαφορετικό για Mac στα downloads του moode
Προς ώρας ασχολούμαι με τρέλα με το καινούριο παιχνιδάκι.. χα χα!