Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Re: Απάντηση: Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Νίκο, θέλουν μεγάλη προσοχή οι φορτιστές.
Δεν έχουν φτιαχτεί για σταθερή τροφοδοσία αλλά για μεταβαλλόμενη.
Για παράδειγμα οι σύγχρονοι φορτιστές κινητών δεν δίνουν τίποτα σταθερό και αναλόγως του φόρτου της μπαταρίας, ανεβοκατεβάζουν τα αμπέρ και μόλις φθάσει σε ένα όριο μηδενίζουν το ρεύμα.
Δεν ξέρω τι δυνατότητες έχει αυτό το μαραφέτι που πήρες, αλλά μην έχεις καθόλου σίγουρο ότι μπορεί να δώσει σταθερά τα 2,4Α.
Γενικά υπάρχουν δύο τάσεις, είτε δίνουν σταθερό ρεύμα και ανεβοκατεβάζουν την τάση ή δίνουν σταθερή τάση και ανεβοκατεβάζουν το ρεύμα.

Δε νομίζω να υπάρχει τέτοιο θέμα.. Από όσο ξέρω, κανένα από αυτά τα 5V τροφοδοτικά δεν είναι το ίδιο battery charger.

Δηλαδή τη δουλειά της διαχείρισης του ρεύματος που πηγαίνει στην μπαταρία την κάνει εξάρτημα μέσα στο κινητό/tablet/whatever και όχι το τροφοδοτικό.

Οπότε οι "φορτιστές" όντως μπορούν και δίνουν μεταβλητό ρεύμα (όντας σταθεροποιημένα τροφοδοτικά), αλλά αυτό έχει να κάνει με την "ζήτηση" από το κύκλωμα φόρτισης του κινητού / ταμπλέτας.

Το mac που έχεις είναι pc και αυτό. Δεν αλλάζει κατι στην αρχιτεκτονική.

ΟΚ ευχαριστώ... θα πάρω ένα καρτ ριντερ και θα το δοκιμάσω
μιλάμε για το Volumio ε;
στο moode δεν υπάρχει αντίστοιχη έκδοση...

Όσον αφορά την τροφοδοσία, έχει γραφει ότι το ifi ipower είναι ιδανικό για το raspberry. Από μια μεριά κάνει μονο 49 ευρώ, από την άλλη τόσα κοστίζει το ίδιο το rasp...Εγώ πάντως τα τσιγκουνεύτηκα, δεν τα έδωσα

Και καλα έκανες Κώστα κατα την γνώμη μου.
Η αξία του rpi ειναι αυτο ακριβώς,η χαμηλή τιμή του. Αν φτάσει να συγκρίνεται με τα νεα mini PC πάμε αλλού.

Tα RPi2 & Rpi3 δεν παίζουν απλά καλά για τα λεφτά τους, παίζουν πάρα πολύ καλά ως transports ανεξαρτήτως τιμής.
Οπότε, ότι διάβασα παραπάνω για προβλήματα στα μπάσα κ.λ.π είναι για να γελάει κανείς.
Παίζει το ίδιο καλά με ένα Dell i7 που χρησιμοποιώ, με foobar & XMOS USB interface, σε προσεγμένο και ομοιογενές από ηχητικής πλευράς σύστημα

Μα οφείλουν να το κάνουν μιας και ειναι το μοναδικό που κάνουν και εκεί ειναι το ολο κόλπο.
Και γί´ αυτο προσωπικά διαφωνώ με το να τα φορτώσει κανείς με καλούδια που εχουμε συνηθίσει στα μεγάλα PC.
Και φυσικά δεν μιλάμε για το υποκειμενικό της υπόθεσης.
Μιλάμε για απροβλημάτιστη αναπαραγωγή και τέλος.

Tα RPi2 & Rpi3 δεν παίζουν απλά καλά για τα λεφτά τους, παίζουν πάρα πολύ καλά ως transports ανεξαρτήτως τιμής.
Οπότε, ότι διάβασα παραπάνω για προβλήματα στα μπάσα κ.λ.π είναι για να γελάει κανείς.
Παίζει το ίδιο καλά με ένα Dell i7 που χρησιμοποιώ, με foobar & XMOS USB interface, σε προσεγμένο και ομοιογενές από ηχητικής πλευράς σύστημα

Απο τη μία αναγνωρίζεις την συνέργεια όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα απο την άλλη ''είναι να γελάει κανείς'' επειδή δεν καταφέραμε να πάρουμε απο το rpi, ως τώρα, αυτό που κατάφερες ή νομίζεις ότι κατάφερες εσύ.
Τη στιγμή μάλιστα που απ'ότι λες έχεις πειραματιστεί πολύ με τη τροφοδοσία του σε αντίθεση με τους υπόλοιπους νιούμπηδες στο αντικείμενο που μόλις ξεκινήσαμε το ταξίδι.

Επισης δεν περίμενα απο εσένα να βάλεις 'ψηλά' (για την ακρίβεια ως μέτρο σύγκρισης) ένα laptop, με το εξωτερικό πακάκι του και το φουρφούρι του, παραθέτοντας ως (μοναδικό) χαρακτηριστικό τον επεξεργαστή του... πιθανότοτα το μόνο πράγμα που είναι παντελώς άσχετο με το αντικείμενο (rpi/player).

Μην πάρεις στραβά την παρέμβαση, δεν είναι ειρωνικά ή δεικτικά τα παραπάνω, και φυσικά συνεχίζω να παρακολουθώ και να ερευνώ τόσο το rpi όσο και τις υποκειμενικές εντυπώσεις του καθένα.
Απλά μου κάνει εντύπωση τόσο η επιχειρηματολογία όσο και ο τρόπος...

Απο τη μία αναγνωρίζεις την συνέργεια όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα απο την άλλη ''είναι να γελάει κανείς'' επειδή δεν καταφέραμε να πάρουμε απο το rpi, ως τώρα, αυτό που κατάφερες ή νομίζεις ότι κατάφερες εσύ.
Τη στιγμή μάλιστα που απ'ότι λες έχεις πειραματιστεί πολύ με τη τροφοδοσία του σε αντίθεση με τους υπόλοιπους νιούμπηδες στο αντικείμενο που μόλις ξεκινήσαμε το ταξίδι.

Επισης δεν περίμενα απο εσένα να βάλεις 'ψηλά' (για την ακρίβεια ως μέτρο σύγκρισης) ένα laptop, με το εξωτερικό πακάκι του και το φουρφούρι του, παραθέτοντας ως (μοναδικό) χαρακτηριστικό τον επεξεργαστή του... πιθανότοτα το μόνο πράγμα που είναι παντελώς άσχετο με το αντικείμενο (rpi/player).

Μην πάρεις στραβά την παρέμβαση, δεν είναι ειρωνικά ή δεικτικά τα παραπάνω, και φυσικά συνεχίζω να παρακολουθώ και να ερευνώ τόσο το rpi όσο και τις υποκειμενικές εντυπώσεις του καθένα.
+1
Γιώργο δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πας να μας βγάλεις κουφούς!
Προσωπικά έχω το rasp 3 μέρες...

Καλή συνέχεια!

Ομολογώ πως αυτο το "ειναι να γελάει κανεις,κλπ " μου ξέφυγε...
Γιώργο,κλισέ μεν αλλα γελάει καλύτερα,κλπ,τα ξέρεις.
Αν έχεις πειραματιστεί όπως λες τόσο,θα περιμέναμε βοηθεια. Οχι πως υποχρεούται κανεις,αλιμονο.
Αλλα εδώ αυτο κάνουμε κι αυτο θα κάνουμε.
Αυτο που ΔΕΝ κάνουμε ειναι να ειρωνευόμαστε,υπονοουμε,κλπ.
Το χόμπι ειναι για την χαρα και την διασκέδαση μας,το οτιδήποτε άλλο δεν...

Να μην επανέλθω παρακαλω.

Στο άλλο νήμα που έχει θέμα το "moodes", με ρώτησες με τι τροφοδοτικό ακούω το Raspberry Pi και εγώ σου απάντησα ότι για τις δοκιμές μου χρησιμοποιώ κυρίως δύο τύπους τροφοδοτικών, το ένα χρησιμοποιεί μπαταρίες με πολυ μεγάλη αυτονομία και το δεύτερο είναι τύπoυ shunt. Επίσης έγραψα ότι ακόμα και το πακάκι των 8 παίζει απροβλημάτιστα και χωρίς να περνάει κάποιο είδος θορύβου στα ηχεία, ή στα ακουστικά. Απλώς το φτηνό πακάκι έχω την αίσθηση ότι βγάζει πιο "ψυχρό" ήχο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αναφοράς μου.

Βλέπετε μηνήματα 171 & 172

http://avclub.gr/forum/showthread.p...μια-MPD-based-διανομή-για-Raspberry-Pi/page18

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Από το συγκεκριμένο Dell i7, είτε ακούω με το εξωτερικό τροφοδοτικό του, είτε από την μπαταρία του -με αποσυνδεδεμένο το πακάκι της τροφοδοσίας από το πολύπριζο- δεν γίνεται αντιληπτή κάποια ηχητική διαφορά, ή κάποια διαφορά σε επίπεδο θορύβου, με τον προενισχυτή στο τέρμα.
Το ανέφερα απλώς ως παράδειγμα φορητού υπολογιστή που λειτουργεί ως transport, επειδή αναφέρθηκε από κάποιον ότι ένα mac παίζει καλύτερα από το RPi. Με κάτι τέτοια εγώ γελάω .

Tα διάβασα αυτά Γιώργο, και ζήτησα όποτε βρεις χρόνο να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες για τα τροφοδοτικά σου.
Είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνεις πως είναι σημαντικό αυτό.

Κατα τα άλλα δεν είναι αναγκη να έχουμε το ίδιο αποτελεσμα απο τη χρήση του rpi. Διαφορετικά συστήματα, διαφορετικά αυτιά κτλ.
Άσε που μαζί με τον Μιχάλη πρέπει να έχουμε γράψει το πολύ πολύ τις πρώτες 10 ώρες δοκιμών, συνολοικά! Σε καμία περίπτωση δεν ήταν οι τελικές εντυπώσεις μας, όσα αναφέραμε.

Κάποια στιγμή που θα κατασταλλάξουμε κάπου κι μεις, αν το επιθυμείς και συ, μπορούμε να κάνουμε μια συνάντηση και να δοκιμάσουμε μαζί, και στο δικό σου και στα δικά μας συστήματα.
Δόξα το θεό έχουμε αρκετά rpi και κάθε άλλου είδους hw / sw για συγκρίσεις.

Όσον αφορά το mac, το σχόλιο δεν ήταν γενικό.
Εγώ ανάφερα ότι αυτό που παίρνω απο mac osx / vox (ή ακόμα καλύτερα απο htpc / foobar) είναι αισθητά καλύτερο απο αυτό που παίρνω απο το rpi (με φορτιστή samsung) / rasbian-vlc / moode 2.
Δεν καταλαβαίνω γιατί να είναι για γέλια αυτό. Μπορεί να μην έχω σετάρει σωστά, μπορεί η τροφοδοσία να είναι 'σκ@τ@' μπορεί οτιδήποτε... αλλα αυτό ακούω και αυτό έγραψα για τις μέχρι τώρα δοκιμές.
Δεν έβγαλα το απόλυτα συμπέρασμα που πετάει το rpi στα σκουπίδια, και απόδειξη αυτού ότι ασχολούμαι ακόμα με αυτό.

Δεν ξέρω. Μπορεί να μην καταλαβα καλά την αναφορά σου. Αλλα είμαι σίγουρος ότι δεν θα ήταν και σε σένα ευχάριστη αναλογη αναφορά, όσον αφορά τις οποιεσδήποτε εντυπώσεις σου.

Last edited:
Είπα πιο πάνω πως δεν είναι τελική άποψη απλά μία πρώτη αίσθηση μετά από 3 μέρες χρήσης.

Εγώ πάλι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει κάποιος να γελάει με τις απόψεις κάποιου άλλου...

Τι να πω..
Καλή διασκέδαση!!!!

Δεν ξέρω. Μπορεί να μην καταλαβα καλά την αναφορά σου. Αλλα είμαι σίγουρος ότι δεν θα ήταν και σε σένα ευχάριστη αναλογη αναφορά, όσον αφορά τις οποιεσδήποτε εντυπώσεις σου.

Έχεις δίκιο, μπορεί να έγραψα κάτι εντελώς αυθόρμητα και συγκεκριμένα ότι είναι για γέλια οποιαδήπτε αναφορά που θέλει ένα mac/osx να παίζει καλύτερα, είτε σε σχέση με ένα windows laptop είτε με ένα RPi.
Έπρεπε να γίνω πιο συγκεκριμένος.

οκ αυτό κατάλαβα κι εγώ (ότι δεν ήταν εσκεμένη αναφορά).
Αλλωστε δεν το συνηθίζεις και η συμμετοχή σου είναι πάντα χρήσιμη :a0210:

Εγώ ανέφερα το Mac γιατί αυτό έχω στο κυρίως σύστημα μου σαν dedicated πηγή τα τελευταία αρκετά χρόνια κ το ανέφερα σε σχέση με το 3ων ημερών rpi μου... Αυτό!
Καμία γενικοποίηση...

Είναι λογικό, σε τρεις μέρες δεν προλαβαίνει κανείς να δοκιμάσει όλες τις πιθανές διαμορφώσεις σε επίπεδο H/W & Διανομής (S/W).
Ακριβώς!
Πρέπει οπωσδήποτε να το ακούσω με ένα ικανό γραμμικό τροφοδοτικό!
Σε επίπεδο SW νομίζω πως αυτή τη στιγμή το "παιζω" στην πιο "τούμπανο" εκδοχή..
Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να γίνει

Φρόντισε ώστε να μην υπάρχει voltage drop (πτώση τάσης) λόγω χρήσης καλώδιου (USB) υψηλής αντίστασης.
Πολλά USB καλώδια είναι ακατάλληλα στο να παρέχουν ικανή τροφοδοσία στο Raspberry Pi. Ωστόσο, τo καλώδιο που έχει το μαμάτο πακάκι για το raspberry Pi3 είναι ικανής διατομής !!!
Οταν η τάση που μετράς στην είσοδο τροφοδοσίας του RPi πέφτει στιγμιαία κάτω από τα 5Volts τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι δημιουργείται κάποια αστάθεια. Το φαινόμενο της αστάθειας γίνεται ακόμα πιο έντονο με τη διανομή Openelec που καταναλώνει περισσότερο ρεύμα συγκριτικά με το moodes.

Τα γραμμικά σταθεροποιημένα τροφοδοτικά που χρησιμοποιούν το ολοκληρωμένο LM338 (series voltage regulator, 5A max) θεωρώ ότι είναι απολύτως αποδεκτά για το 90% των περιπτώσεων.

Μια καλή περίπτωση γραμμικού τροφοδοτικού με το παραπάνω ολοκληρωμένο είναι η παρακάτω:

http://www.ebay.com/itm/5-Amps-Volt...890150?hash=item2ed61054e6:g:kz0AAOxyJhhR6Bbn

Last edited:
Παιδιά βασική ερώτηση...
Τι δείχνουν τα λεντ που έχει πάνω το rpi και το κυριότερο τι χρώμα θα πρέπει να έχουν ώστε να δουλεύει το μηχανάκι σωστά;
Αυτή τη στιγμή σε εμένα είναι κυρίως κόκκινα και τα δύο και το ένα στιγμιαία γίνεται κίτρινο.

Παιδιά βασική ερώτηση...
Τι δείχνουν τα λεντ που έχει πάνω το rpi και το κυριότερο τι χρώμα θα πρέπει να έχουν ώστε να δουλεύει το μηχανάκι σωστά;
Αυτή τη στιγμή σε εμένα είναι κυρίως κόκκινα και τα δύο και το ένα στιγμιαία γίνεται κίτρινο.

Όλα αυτά με το μαμά τροφοδοτικό και το ipower.
Δοκιμάζοντας ένα τροφοδοτικό που μου είχες φτιάξει ένα μέλος του φόρουμ εδώ και χρόνια για να τροφοδοτήσω μία prodigy cube που είχα τότε πλεον αναβκσβήνει και το δεύτερο κόκκινο λαμπάκι και μάλιστα κάποιες φορές γίνονται και πράσινα στιγμιαία...
Στο rpi αυτή τη στιγμή υπάρχει συνδεδεμένος ένας δίσκος 1ΤΒ με δική του τροφοδοσία όμως..

Τι σημαίνουν τα παραπάνω ω γέροντες;