Raspberry Pi2/Pi3 για audio χρήση - AVClub audio player

Τελικά το πρόβλημα ήταν το λειτουργικό σύστημα του Rasp.
Συνέδεσα το m2tech evo με το laptop με περασμένα windows μέσω της θύρας USB και όλα καλά.

Αν κάποιος καταφέρει να λύσει το γρίφο m2tech evo+Rasp = music ας ενημέρωσει και τους υπόλοιπους.

Τελικά το πρόβλημα ήταν το λειτουργικό σύστημα του Rasp.
Συνέδεσα το m2tech evo με το laptop με περασμένα windows μέσω της θύρας USB και όλα καλά.

Αν κάποιος καταφέρει να λύσει το γρίφο m2tech evo+Rasp = music ας ενημέρωσει και τους υπόλοιπους.

Tον γρίφο μόνο εσύ μπορείς να τον λύσεις που έχεις το combo στην κατοχή σου.

Χρειάζεται αρχικά να πάρεις μια ssh κονσόλα και να δεις αν είναι φορτωμένος ο driver. Στη συνέχεια υπάρχουν 2-3 πράγματα που πρέπει επίσης να δεις. Αν ψάξεις για moode και m2tech στο google θα βρεις 2-3 αναφορές.

Ως πρώτο βήμα δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις τον advanced kernel που προσφέρει το moode. Λογικά έχει τέτοιο option στο web interface.

Έχεις δοκιμασει rune?
Eαν οχι δοκιμασε. Νομιζω δεν θα χεις θεμα.

Αυτό έκανα και τέλος καλό, όλα καλά.
Τελικά το moode ήταν το πρόβλημα και όχι το rasp.
Σας ευχαριστώ όλους για την πολύτιμη βοήθεια.

χαιρομαι :)

εχει πιο πολλα να παιξεις....και προσωπικα σε εμενα επαιξε καλυτερα.

Το δοκιμάζω πάνω σε RPi 3, αλλά μη νομίζεις.. απλά έχω επιβεβαιώσει ότι δουλεύει σωστά με Volumio και με Archphile. Επιφυλάσσομαι για ακουστικές δοκιμές.. το θέμα είναι με τι να το συγκρίνω. Κανονικά πρέπει να συγκριθεί με κάποιο πολύ καλό transport που δίνει s/pdif.
Για να επανέλθω στο Digione... (Κόλλημα λέμε)

Δημήτρη είπες πως δουλεύει σωστά με Volumio και Archphile.
Για να γίνει αυτό χρειάζεται κάποια ειδική ρύθμιση εκτός από την επιλογή I2S σαν έξοδο; Είδα στο site του Volumio πως θέλει μια ειδική έκδοση του ή πλέον έχει ενσωματωθεί ο driver στην public release;

& @tuxx: Στο Archphile είναι ενεργοποιημένη η I2S ή θέλει ενεργοποίηση;

Με Moode και Rune ξέρουμε αν λειτουργεί;

Ευχαριστώ

Αν θυμάμαι καλά έχει ενσωματωθεί ο driver στο public release. Για να παίξει πρέπει να επιλεγεί συγκεκριμένα η DigiOne, δεν αρκεί απλά να επιλεγεί έξοδος I2S γιατί η DigiOne παίζει ως master και άρα χρειάζεται ειδικό driver.

Στο Archphile υπάρχουν οδηγίες για ενεργοποίηση διαφόρων I2S dacs.

Ένα απλό edit χρειάζεται και θα παίξει.

Μαζί το image στο sourceforge έχει και ένα text αρχείο με τις οδηγίες που λέει ακριβώς τι χρειάζεται.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Αν θυμάμαι καλά έχει ενσωματωθεί ο driver στο public release. Για να παίξει πρέπει να επιλεγεί συγκεκριμένα η DigiOne, δεν αρκεί απλά να επιλεγεί έξοδος I2S γιατί η DigiOne παίζει ως master και άρα χρειάζεται ειδικό driver.

Στο Archphile υπάρχουν οδηγίες για ενεργοποίηση διαφόρων I2S dacs.
Ένα απλό edit χρειάζεται και θα παίξει.

Μαζί το image στο sourceforge έχει και ένα text αρχείο με τις οδηγίες που λέει ακριβώς τι χρειάζεται.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
Ευχαριστώ πολύ παιδιά!
Πληροφοριακή ήταν η ερώτησις!

Για moode και Rune ξέρουμε;
Νταξ θα το δω και στα forum τους αλλά λέω μπας κ το έχετε δοκιμάσει!

Πολύ πολύ φρέσκος στον κόσμο των raspberry, έχω αυτή τη στιγμή δύο RPI3 να παίζουν τρέχοντας Moode το ρόλο του τρανσπορτ αφ’ ενός στο σύστημα του σαλονιού και αφ’ ετέρου στο σύστημα του γραφείου.

Στην μία περίπτωση η USB έξοδος πάει στο Benchmark DAC1 USB και από κει (balanced) στον Primare SP31, στον A30.5 και στα Triangle Celius. Το σύστημα εκτελεί προφανώς και χρέη 5.1 (με αυτόν τον προσανατολισμό στήθηκε άλλωστε πίσω στο 2005) και η προηγούμενη πηγή ήταν ένα Squeezebox Touch.
Στην άλλη περίπτωση η USB έξοδος πάει στο DAC του Schiit Jotunheim και από κει balanced στα Sennheiser HD650. Η προηγούμενη πηγή ήταν το Foobar στο PC που χρησιμοποιώ για επεξεργασία εικόνας.

Με αφορμή αρχικά… την απουσία on/off switch στο rpi και στη συνέχεια την αναζήτηση καλύτερου τροφοδοτικού, και χαζεύοντας διάφορες εντυπωσιακές all in one diy κατασκευές, σκέφτηκα να συνδυάσω όλα αυτά μαζί σε ένα κουτί προσθέτοντας και μια oled ή παρόμοια οθόνη για βασικές πληροφορίες. Δεν με ενδιαφέρει ούτε οθόνη touch (στο Squeezebox δεν την χρησιμοποιούσα ποτέ) ούτε κουμπιά χειρισμού.
Το πρότζεκτ σίγουρα φαντάζει «παιδικό» στα έμπειρα μάτια των μελών της diy κοινότητας, αλλά θα ήθελα τη βοήθειά σας για να στήσω κάτι καλό. Αν προχωρήσει και γίνει καλή δουλίτσα πιθανότατα θα φτιάξω δύο τεμάχια.

1) Ποιο τροφοδοτικό θα προτείνατε; Αν υπάρχει κάποιο έτοιμο κιτ, δε νομίζω να έχω πρόβλημα να κάνω μερικές κολλήσεις, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν έχω τις γνώσεις για να επιλέξω και να ταιριάξω τα εξαρτήματα από μόνος μου. Προφανώς θα χρειαστεί να τροφοδοτηθεί και η οθόνη, εκτός από το rpi.
2) Θεωρείτε ότι αξίζει τον κόπο να χρησιμοποιήσω κάποια από τις προτάσεις DAC που κυκλοφορούν για το raspberry ή να αρκεστώ στην «μαμίσια» έξοδο USB χρησιμοποιώντας τα DAC που ήδη έχω; Έστω για το σύστημα με το Benchmark αξίζει κάποιο SPDIF interface; Θα πρέπει να ληφθεί κι αυτό υπ’ όψη στην επιλογή του τροφοδοτικού έστω κι αν δεν μπει κάτι τέτοιο από την αρχή στο κουτί;
3) Σχετικά με το κουτί, φαντάζομαι θα εξαρτηθεί από το ύψος του μετασχηματιστή και από το μέγεθος της οθόνης που θα καταλήξω. Μπορώ να χρησιμοποιώ τον διακόπτη του τροφοδοτικού (με κάποιο τρόπο θα «βγει» στο back plate υποθέτω) ή να αναζητήσω κάτι με διακόπτη στην πρόσοψη; Αν έχει εν τω μεταξύ κάποιος να προτείνει κάτι συγκεκριμένο βάσει των «προδιαγραφών» μου, είναι ευπρόσδεκτος.

Αυτά για αρχή και σίγουρα θα προκύψουν μπόλικες απορίες στη συνέχεια.

Η αλήθεια είναι ότι η χρήση των δύο συστημάτων (σαλονιού-γραφείου) είναι περίπου 20-80, οπότε δεν έχω δώσει πολύ χρόνο ακόμα για να βγάλω κάποιο συμπέρασμα.
Δεν είχα κάποιο παράπονο όμως από το Logitech. Ο λόγος της αλλαγής ήταν ότι κάποια θέματα που δεν είχα πολύ όρεξη να ερευνήσω καθυστερούσαν αρκετά το μπουτάρισμα του touch (ιδιαίτερα τη σύνδεσή του με τον LMS ο οποίος έτρεχε σε έναν unraid server) και το διάβασμα της library. Σε σημείο που να χρειάζεται restart το squeeze ή ο LMS ή και τα δύο.
Ε, σπάστηκα, είχα και λίγο παραπάνω διαθέσιμο χρόνο μέσα στις γιορτές, και έτσι μπήκα στον κόσμο των rpi. Και επειδή μ' αρέσε η ιδέα να απεμπλέξω και το pc από την αναπαραγωγή μουσικής, έτσι έστησα και το δεύτερο για χρήση με ακουστικά.

Για τον προβληματισμό που εκφράστηκε πιο πάνω σε σχέση με την USB vs SPDIF του rpi.:

Θεωρητικά η I2S σύνδεση του rpi3 με τα διάφορα HATs είναι χειρότερη από την USB. Όμως εγώ χρησιμοποιώ το Allo DigiOne γιατί ήθελα να αφιερώσω την είσοδο USB του DAC μου στο Mac mini που έχω εδώ και πολλά χρόνια σαν dedicated υπολογιστή για το ηχοσύστημα και δεν ήθελα να το παροπλίσω.
Τέλος πάντων το Rpi3/Archphile/DigiOne μάλλον μετρά περισσότερες ώρες ακρόασης. Νομίζω πως το εν λόγω HAT κάνει πολύ καλή δουλειά και δεν είναι τυχαίο το καλό του όνομα...

Για τον προβληματισμό που εκφράστηκε πιο πάνω σε σχέση με την USB vs SPDIF του rpi.:

Θεωρητικά η I2S σύνδεση του rpi3 με τα διάφορα HATs είναι χειρότερη από την USB. Όμως εγώ χρησιμοποιώ το Allo DigiOne γιατί ήθελα να αφιερώσω την είσοδο USB του DAC μου στο Mac mini που έχω εδώ και πολλά χρόνια σαν dedicated υπολογιστή για το ηχοσύστημα και δεν ήθελα να το παροπλίσω.
Τέλος πάντων το Rpi3/Archphile/DigiOne μάλλον μετρά περισσότερες ώρες ακρόασης. Νομίζω πως το εν λόγω HAT κάνει πολύ καλή δουλειά και δεν είναι τυχαίο το καλό του όνομα...

Να γράψω και εγώ την ιστορία μου,

Ολα ξεκινησαν όταν αποφάσισα πως ο υπολογιστης μου δεν ειναι για μουσικη ακρόαση (τουλαχιστον οχι για μενα πλεον) μιας και ειναι πολυπλοκος - στον χειρισμο - και θορυβώδης κατα την λειτουργια του - περαν απο τον θορυβο που προσθετει στην μουσικη.
Ξεκινησα ετσι την αναζητηση ενός Νetwork. Αφου είδα πως τα περισοτερα "καλα" Νetwork players ξεφευγανε σε τιμή αποφασισα να κοιτάξω για DIY λυσεις μεν αλλα καλες δε. Τότε είδα σε πολλα forums και γενικοτερα στο ιντερνετ, οτi μπορω να χρησημοποιήσω ενα raspberry + καποιο software και να φτιάξω ενα network music streamer.

Παράγγείλα λοιπόν ενα, του εβαλα Volumio και το συνεδεσα με τον ενισχυτη με HDMI, αρχικα. Εξαρχης ενιωσα οτι ειχα κάνει ένα τεράστιο βήμα προς τον σωστο δρομο καθως τοσο λειτουργικα όσο και ακουστικα τα πραγματα ηταν εντυπωσιακα καλυτερα απο την λυση που χρησημοποιούσα ήδη (σχετικα ήσυχος PC με Xonar DX συνδεδεμενη αναλογικα στον ενισχύτη μου SC-LX83). Πλέον δεν χρειαζότανε να ανοιξω υπολογιστη, δεν χρειαζοταν να κατσω στον υπολογιστη, και επισης δεν χρειαζοταν να ακούω τον υπολογιστη, πραγμα που σήμαινε οτι μπορουσα να ακουσω μουσικη σε χαμηλωτερες εντασεις και να χαλαρώσω.

Αφού σε πρώτη φάση ημουν ενθουσιασμενος, αποφάσισα να το πάω ενα βήμα παραπέρα και να ολοκληρώσω την λύση με ένα Digital Transport HAT . Ψαχνώντας λίγο ακόμα, σε αυτο το καναλι πήρα τις πρώτες πληροφοριες για τα διαθέσιμα Τransport HATs . Αποφάσισα λοιπον να παραγγείλω το Allo DigiOne το οποίο ειναι και το ακριβοτερο απο όλα αλλα και πάλι ειναι 100 ευρω!

Πριν από μια εβδομαδα το παρέραλαβα και δεν εχω σταματησει να ακουω ξανα και ξανα και να μην το πιστευω...
Οι πρώτες (δευτερες βασικα) εντυπώσεις είναι πολύ καλές μιας η διάφορα στην τονικότητα από το HDMI αλλά και απο τον υπολογιστή ειναι αρκετα μεγάλη. Τα κύμβαλα ακουγονται πολύ πιο έντονα, όχι όμως ενοχλητικά. Τα φωνητικά είναι αρκετά πιο αληθινά και γλυκά. Τέλος ποτέ δεν φανταζόμουν ποσή διάφορα μπορεί να δώσει ένα κάλο DAC και μια καλή πηγή (με χαμηλό noise level) στην στερεοφωνική εικόνα και το δυναμικο εύρος ενός τραγουδιού. Πραγματικά ώρες ώρες είτε ακούω χαμηλά είτε ακούω δυνατά νιώθω λες και έχω μια μικρή ορχήστρα στο δωμάτιο μου... Για <200 ευρό είναι αναμφισβήτητα μια πάρα πολύ καλή HI-FI λύση.

Το τελικο πλέον setup μου είναι Raspberry Pi 3 + Allo DigiOne + Allo acrylic case > coaxial-> Pioneer SC-LX83. Ίσως κάποια στιγμή να κοιτάξω για ένα καλύτερο τροφοδοτικό αν και προς το παρόν είμαι πολύ ευχαριστημένος από τον ήχο.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

ApolloTonKosmo εμείς ευχαριστούμε για την αφήγηση !!!
Δεν τα έχω ξανά δει αυτά τα καπέλα, γενικά οι περισσότεροι διαλέξαμε τον δρόμο των usb, όποτε ευχαριστούμε για την εναλλακτική πρόταση!

Λοιπόν... έχουν έρθει κάποια πραγματάκια και έχει ψιλοξεκινήσει το προτζεκτ (υπενθυμίζω, rpi3 + linear PSU + oled + διακόπτης σε ένα κουτί).
Χθες παιδευόμουν για κανα 6ωρο για να συνδέσω την οθόνη και να την "δει" το raspberry. Είναι αυτό το μοντέλο και χρειάστηκε να εγκαταστήσω drivers από εδώ. Τώρα πρέπει να βρω / φτιάξω (ελπίζω όχι από το μηδέν :BDBDG54:) ένα σκριπτ για να παίρνει πληροφορίες από το Moode.