Rel Tzero MKIIΙ Subwoofer - To Sub or not to Sub .... ?

Vass xen

Established Member
13 May 2023
131
Athens
Λοιπόν ως ιδιοκτήτης bookshelf ηχείων B&W 705 S2 Signature αποφάσισα να κάνω το αδιανόητο ναι πήρα SUB! Είχα παλαιότερα με το 5.1AV αλλά ήταν περισσότερο για rave party παρά για μουσική, βέβαια μεγαλώνοντας αλλάζει η μουσική προτίμηση οπότε έφυγαν όλα και μετακόμισα σε ένα 2.0 στέρεο σύστημα. Ο σκοπός ήταν να μπορώ να ακούω στο base line τις πιο χαμηλές νότες οι οποίες κοβόντουσαν λόγω του roll off του ηχείου στα 50hz περίπου. Ήμουν πολύ διστακτικός γιατί κάποιοι λένε ότι στο Stereo σύστημα σκοτώνει τον και ήχο δεν κάνουν, είναι μόνο για ταινίες κτλ κτλ.

Βασικά περίμενα και εγώ μπουμ μπουμ και αυτά που ήξερα και λένε όλοι. Πάραυτα τόλμησα την δοκιμή και το συγκεκριμένο ηχειάκι δεν έχει τίποτα κακό.

Μπορεί να προσφέρει ακριβώς αυτό που ήθελα μια μικρή αλλά σημαντική έκταση προς τα κάτω. ‘Ομως η ποιότητα και η ταχύτητα του μπάσου που βγάζει είναι κάτι απρόσμενο με εκπληκτικές χρείες και λεπτομέρεια, δεν μπουκώνει ακόμα και τσίτα στα γκάζια και παίζει το ίδιο σε χαμηλή ένταση όσο και δυνατά. Βέβαια δεν έχει την πίεση (στο στήθος) αλλά καταφέρνει να γεμίσει με όγκο και μεγάλωσε τον χώρο της σκηνής σε ένα δωμάτιο πολύ μεγαλύτερο του αναμενόμενου (5χ5μ) και με πολύ μουσικό αποτέλεσμα.

Υπόψη οτι είναι κρoσαρισμένο χαμηλά περίπου στα 48hz για να δουλέψει σωστά το σύνολο (δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να το συνδυάσεις). Πoλύ μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι συνδέεται με High Level Connection οπότε δεν χρειάζεται να έχει ο ενισχυτής έξοδο για SUB και επίσης κατά την ταπεινή μου άποψη είναι καλύτερο από το RCA γιατί παίρνει το χαρακτήρα του εκάστοτε ενισχυτή (HEGEL H190V). Γενικά πολύ ευχαριστημένος γιατί κάνει την δουλειά που υπόσχεται.

Και εδώ φτάνουμε στο αρχικό ερώτημα τελικά αξίζει να βάλεις sub; Εγώ πλέον είμαι υπέρ μετά την εμπειρία μου με το συγκεκριμένο. Οι νεότεροι και παλαιότεροι μπορούν να σχολιάσουν οι απόψεις και εμπειρίες διαφέρουν.

• Like
Reactions: Th.ARvan
Μιας και το ακόλουθο " κάποιοι λένε ότι στο Stereo σύστημα σκοτώνει τον και ήχο δεν κάνουν, είναι μόνο για ταινίες κτλ κτλ." εχει βγει απο το στόμα μου παρα πολλές φορές. Θα κάνω μια ιστορική αναδρομή home cinema.
1.... Desktop ηχειακια 2.1τυπου LOGITECH με γουφερακι με πηγη VHS και pc
2... 5.1 Ηχειακια με SUBWOOFER ολα σε ενα με πηγη DVD και pc
7.1 Mε B&W 805 L & R, 603 surround και velodyne subwoofer πηγές dvd, blue ray και pc
Εκεί ήταν και η πρώτη φορά που είπα να δοκιμάσω το sub στο stereo.
Tα ηχεια στο στέρεο τοτε ήταν τα Mirage M1 και το αποτέλεσμα δεν μου άρεσε καθόλου.
Μετα απο χρόνια με το σύστημα στη σημερινή του σχεδον μορφη είπα να δώσω το velodyne αλλα πριν το κάνω το δοκίμασα σε 2.1 και με τα B&W 805 και με τα zingalli 115. Πουθενά δεν μου άρεσε και τελικά το έδωσα.
Στη δική μου εμπειρία το μόνο που κάνει είναι να καβαλάει τις συχνοτητες των ηχείων και να χαλάει- μπερδεύει το άκουσμα.

• Like
Reactions: Vass xen
Δεν συμφωνώ καθόλου ως προς την high level σύνδεση, αλλά αφού σου αρέσει, πάω πάσο...
Γιατί το λές αυτό - ενδιαφέρουσα άποψη μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Στο συγκεκριμένο και στα REL νομίζω οτι προτείνεται και από αυτούς και σε σχέση με το φτινίαρικο SUb RCA 5μ που έχω παίζει πολύ καλλύτερα.

Γενικά λέμε... πολλές φορές τυχάινει η έξοδος από ενυσχητές για sub να έχει χαμηλότερης ποιότητας προενύσχιση να μην είναι προσεγμένη υλοποίηση γενικά (afterthought) ή/και το ποιό μεγάλο θέμα να έχει χαμηλή στάθμη εξώδου (πχ στο Hegel μου). Επίσης τα "καλά" καλώδια SUB RCA είναι αλίθωρα ακριβά και δεν φτάνουν τόσο μακρυά οσο στο high level (που είναι με speakon). Η REL έχει στο κουτί ενα 10μετρο - το αντικατέστησα με ενα φτιαχτό (δικό μου) με καλύτερης ποιότητας Speakon και Wireworld Luna 8 biamp καλώδιο - εξαίσιο αποτέλεσμα για τα λεφτά που ξόδεψα <30ε + 20 λεπτά δουλειά

• Like
Μην το κάνεις, τουλάχιστον όχι με το συγκεκριμένο mid-woofer.
Γιατί sub δεν είναι το 6.5αρι.

Επίσης όντας με το σύστημα που είσαι, θες κάτι που να μπορεί να κάνει διαχείριση σήματος, αλλιώς μπορεί να τα κάνεις χειρότερα από ότι είναι χωρίς sub (και ας μην έχεις το βαθύ μπάσο ως έχει).

Sub δεν είναι το 6.5αρι +1
Αλλιώς μπορεί να τα κάνεις χειρότερα +1
Και ας μην έχεις το βαθύ μπάσο ως εχει +1
Δικό μου τωρα.
Εχει μαλιασει η γλώσσα μου να στα λέω +1

Μιας και το ακόλουθο " κάποιοι λένε ότι στο Stereo σύστημα σκοτώνει τον και ήχο δεν κάνουν, είναι μόνο για ταινίες κτλ κτλ." εχει βγει απο το στόμα μου παρα πολλές φορές. Θα κάνω μια ιστορική αναδρομή home cinema.
1.... Desktop ηχειακια 2.1τυπου LOGITECH με γουφερακι με πηγη VHS και pc
2... 5.1 Ηχειακια με SUBWOOFER ολα σε ενα με πηγη DVD και pc
7.1 Mε B&W 805 L & R, 603 surround και velodyne subwoofer πηγές dvd, blue ray και pc
Εκεί ήταν και η πρώτη φορά που είπα να δοκιμάσω το sub στο stereo.
Tα ηχεια στο στέρεο τοτε ήταν τα Mirage M1 και το αποτέλεσμα δεν μου άρεσε καθόλου.
Μετα απο χρόνια με το σύστημα στη σημερινή του σχεδον μορφη είπα να δώσω το velodyne αλλα πριν το κάνω το δοκίμασα σε 2.1 και με τα B&W 805 και με τα zingalli 115. Πουθενά δεν μου άρεσε και τελικά το έδωσα.
Στη δική μου εμπειρία το μόνο που κάνει είναι να καβαλάει τις συχνοτητες των ηχείων και να χαλάει- μπερδεύει το άκουσμα.
Πιστεύω πως είναι παρα πολύ παράγωντες που παίζουν ρόλο στο ταίριασμα. Γενικά το ζητούμενο είναι να γεμίσεις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα ή και περιθώριο βελτίωσης.
Sub δεν είναι το 6.5αρι +1
Αλλιώς μπορεί να τα κάνεις χειρότερα +1
Και ας μην έχεις το βαθύ μπάσο ως εχει +1
Δικό μου τωρα.
Εχει μαλιασει η γλώσσα μου να στα λέω +1
μιλαει αυτος που εχει σουπερ tweeter tweeter +1 :p

Για όλα υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Θα μπορούσες να είχες κάνει το λάθος και να έπαιρνες το sub αυτό να συνοδεύσει ηχεία δαπέδου. 😁
Αναφέρομαι στο γνωστό βίντεο της Rel στο κανάλι της που μιλά για τις προσδοκίες.

Εγώ το βλέπω κάτ αρχάς ως μια επιλογή ακόμα. Έχεις ένα τύπο ηχείων και τώρα κατ επιλογή να το χρησιμοποιήσεις με αυτό το sub ή χωρίς αυτό.
Καλό είναι αυτό. Και σίγουρα κάτι προσθέτει όταν χρησιμοποιείται.

Μιας και αναφέρθηκαν τα diy super tweeter μου να θυμίσω ότι σχεδιάστηκαν παράλληλα με τις αναβαθμίσεις στα crossover των ηχείων μου απο γνωστο "μετρ" του ειδους, άρα το ματσαρισμα είναι αδιαμφισβητιτο.
Η παραπάνω συνέργεια εχει μελετηθεί πολύ και δεν εχει καμια απολυτος σχέση με το αγόρασα ενα consumer γουφερακι και θέλω να πιστέψω ότι δεν πέταξα τα λεφτά μου αλλά παίζει πολύ καλά, όχι μονο στο cinema που έγραφε το ταμπελακι αλλά και στο stereo

• Like
Reactions: Vass xen and vlad66
Μην το κάνεις, τουλάχιστον όχι με το συγκεκριμένο mid-woofer.
Γιατί sub δεν είναι το 6.5αρι.

Επίσης όντας με το σύστημα που είσαι, θες κάτι που να μπορεί να κάνει διαχείριση σήματος, αλλιώς μπορεί να τα κάνεις χειρότερα από ότι είναι χωρίς sub (και ας μην έχεις το

Μιας και αναφέρθηκαν τα diy super tweeter μου να θυμίσω ότι σχεδιάστηκαν παράλληλα με τις αναβαθμίσεις στα crossover των ηχείων μου απο γνωστο "μετρ" του ειδους, άρα το ματσαρισμα είναι αδιαμφισβητιτο.
Η παραπάνω συνέργεια εχει μελετηθεί πολύ και δεν εχει καμια απολυτος σχέση με το αγόρασα ενα consumer γουφερακι και θέλω να πιστέψω ότι δεν πέταξα τα λεφτά μου αλλά παίζει πολύ καλά, όχι μονο στο cinema που έγραφε το ταμπελακι αλλά και στο stereo
εχεις μεινει οπισω πλεον υπ´αρχει αλλη κατηγορία υποηχέιων για μουσική και αλλη για home cinema και το συγκεκριμένο δεν εγραφε cinema πουθενα… δεν ειναι home cinema προιον μπορεις να δεις τις διαφορες υπαρχουν πολλα βιντεο που τις εξηγούν αλλα και η τιμη του μόνο για το μέγεθος και οτι ´εχει class a/b μεσα και οχι class d σε κανει να σκεφτείς

Μια χαρα ξερω που φτανει το ηχειο μου και που να δουλεψει και ναι ο ματσαριστας ειναι οκ τον ξερουμε αλλα υπ´αρχει και το μαγικο κουμπακι του crossover που το αγνοείς τελείως τα δικα σου έχουν fixed και αυτη ειναι η δουλια του αλλά εφοσον υπ´αρχει το κομβιον αυτο ο ματσαριστας βγαινει στη συνταξη και δεν είναι και ο τελευταιος στον κοσμο υπάρχουν και άλοι με αυτιά και ναι τα κονσουμερ προϊόντα εχουν ξεπεράσει τα φτιαχτά προ πολου πρεπει να το ξεπεράσεις αυτο εμεις οι φιλοι σου προσφερόμαστε να σε βοηθήσουμε . Οσα χρείαζονται βαρβατο rnd βεβαια

Η βαση της λειτουργιας ειναι ιδια παντως εκει που δεν φτανει ή χάνει το κανονικό σου ηχειο βαζεις αλλο ενα η κατι αλλο που το βοηθαει με ανάλογες προδιαγραφές και χαρακτηριστικά δεν κοτσαρεις οτι σου ερθει (πχ Velodyne με 805) οι παλαιότεροι μπορούν να πουν καλλίτερα για αυτα ειμαι σίγουρος

εχεις μεινει οπισω πλεον υπ´αρχει αλλη κατηγορία υποηχέιων για μουσική και αλλη για home cinema και το συγκεκριμένο δεν εγραφε cinema πουθενα… δεν ειναι home cinema προιον μπορεις να δεις τις διαφορες υπαρχουν πολλα βιντεο που τις εξηγούν αλλα και η τιμη του μόνο για το μέγεθος και οτι ´εχει class a/b μεσα και οχι class d σε κανει να σκεφτείς

Μια χαρα ξερω που φτανει το ηχειο μου και που να δουλεψει και ναι ο ματσαριστας ειναι οκ τον ξερουμε αλλα υπ´αρχει και το μαγικο κουμπακι του crossover που το αγνοείς τελείως τα δικα σου έχουν fixed και αυτη ειναι η δουλια του αλλά εφοσον υπ´αρχει το κομβιον αυτο ο ματσαριστας βγαινει στη συνταξη και δεν είναι και ο τελευταιος στον κοσμο υπάρχουν και άλοι με αυτιά και ναι τα κονσουμερ προϊόντα εχουν ξεπεράσει τα φτιαχτά προ πολου πρεπει να το ξεπεράσεις αυτο εμεις οι φιλοι σου προσφερόμαστε να σε βοηθήσουμε . Οσα χρείαζονται βαρβατο rnd βεβαια

Η βαση της λειτουργιας ειναι ιδια παντως εκει που δεν φτανει ή χάνει το κανονικό σου ηχειο βαζεις αλλο ενα η κατι αλλο που το βοηθαει με ανάλογες προδιαγραφές και χαρακτηριστικά δεν κοτσαρεις οτι σου ερθει (πχ Velodyne με 805) οι παλαιότεροι μπορούν να πουν καλλίτερα για αυτα ειμαι σίγουρος

εγώ δεν πολυκατάλαβα τι θες να πεις, αλλά τα "φτιαχτά" που λες -εδώ στο φόρουμ τουλάχιστον- είναι ανάλογα/ισότιμα/και ίσως καλύτερα από πολλών χιλιάδων ευρώ consumers...

όταν (και αν) γνωρίσεις τα παιδιά (τους DIYδες δλδ) που τα φτιάχνουν και ακούσεις τις δημιουργίες τους , θα αλλάξεις γνώμη για όλη την audio βιομηχανία......

• Love
Reactions: Vass xen
τα rel έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα της high level σύνδεσης, αν ακολουθήσεις τις οδηγίες ρυθμίζονται εύκολα.
Είναι αξιοθαύμαστο το πως μπορούν και γίνονται ένα με τα κύρια ηχεία.
Για σχετικά απλές εγκαταστάσεις (όπως του φίλου μας εδώ) είναι πολύ παραπάνω από "μια χαρά".
Όσοι δε θέλουν να ασχοληθούν με αλλαγή συσκευών που να προσφέρουν διαχείριση σήματος χαμηλών σε ψηφιακό επίπεδο νομίζω ότι πρέπει να δοκιμάσουν μια φορά στη ζωή τους REL.
Και το ζήτημα είναι ότι ενω περιμένεις να ακούσεις απλά περισσότερο μπάσο, ουσιαστικά ακους το ηχείο σου πολύ....μεγαλύτερο σε όλα.
Δε ξέρω τι μαγικό κάνουνε οι άτιμοι αλλά.... respect στη REL.

• Like
εγώ δεν πολυκατάλαβα τι θες να πεις, αλλά τα "φτιαχτά" που λες -εδώ στο φόρουμ τουλάχιστον- είναι ανάλογα/ισότιμα/και ίσως καλύτερα από πολλών χιλιάδων ευρώ consumers...

όταν (και αν) γνωρίσεις τα παιδιά (τους DIYδες δλδ) που τα φτιάχνουν και ακούσεις τις δημιουργίες τους , θα αλλάξεις γνώμη για όλη την audio βιομηχανία......
Δεν ειπα οτι δεν ειναι καλα τα αγόρια της παρέας όμως το thred είναι για mini sub και δεν έχω δεί δείγματα προς τα εκεί

Γενικα αμπελοφιλοδοφώντας εκ του ασφαλούς (κανείς δεν μπορεί να μου πετάξει ντομάτες) στα DIY το κόστος τους ειναι δισανάλογο ειδικα εαν σκεφτείς οτι τα περισσοτερα δεν μεταπωλούνται (τουλάχιστον σε αυτους που δεν ξέρουν τι σημαίνει αυτό) είτε γιατί δεν έχουν το brand name recognition, είται γιατί είναι πειραγμένα του εμπορίου, αλλά κυρίως γιατί τα περισσοτερα DIY είναι custom για το σύστημα, χώρο και γούστα του καθενώς που τα κάνει και πολύ καλλύτερα κατά περίπτωση analog-jimaras ξέρεις εσυ. Είναι πάρα πολυ συχνό το φαινόμενο καπέλου και μεγακριβης υπερμπουρδας που δεν παίζει στα έτοιμα και σε αυτό είμαι ο πρώτος που το λέει. Πάραυτα κάποιες εταιρίες κάνουν πραγματικά καλή δουλειά και η REL είναι μία από αυτές. Εδώ και δεκαετίες κάνει ένα και μόνο πράμα subwoofers και ίσως από τις λίγες (3-4 το πολύ σκέφτομαι) που ασχολήθηκαν να φτιάξουν subs ειδικά για μουσική σε σχετικά προσιτή τιμή.

μετά το πολύ ευχάριστο διάλειμα πισω στο αρχικό ερώτημα TO SUB OR NOT TO SUB?

Το (με) sub αφού σου αρέσει.. θέλει ερώτημα ;;
Την εμπειρία η την αποκτας κάνοντας πράγματα ή την κλέβεις ακούγοντας αυτους που την έχουν ... ας ακουστουν οι έχοντες εγώ αναγνωρίζω οτι ανοίκω στους λαθρεπιβάτες «Έν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα»

Καλοριζικο , καλα εκανες και το κροσαρες χαμηλα και high level! Πως το εχεις τοποθετησει; Μπορεις να το εντοπίσεις η να νιωσεις οτι η εικονα τραβαει προς καποιο σημειο; In room ποσο κατεβαινει σε συχνοτητα αν εχει τυχει να μετρησεις; Σε τι σταθμες παιζεις; Που εχεις ρυθμισει την ενταση του? (πχ κατω απο τη μεση?)Μπορεις να βαλεις και δευτερο αργοτερα για να μειωσεις room modes και πιο ομοιομορφο μπασο, καθως και μεγαλυτερο output με μικροτερη παραμορφωση.

Χωρίς δυνατότητα t.align αν δεν μπει σε ιδανική θέση (που πάλι χρειάζεται εξοπλισμός για να βρεθεί), κλάψε τα Χαράλαμπε.

Χωρίς δυνατότητα t.align αν δεν μπει σε ιδανική θέση (που πάλι χρειάζεται εξοπλισμός για να βρεθεί), κλάψε τα Χαράλαμπε.
Μπορεις να ρυθμισεις τη φαση απο οτι ξερω στα REL, το θεμα σιγουρα ειναι η τοποθετηση η οποια πρεπει να ειναι πολυ κοντα στο επιπεδο που οριζουν οι κωνοι των ηχείων , εξτρα delay δεν υπαρχει λογω μη ενσωματωσης dsp στο sub. Πως θα εξεταζες τον βαθμο καλης ενσωματωσης του εν λογω rel?

Last edited:
Μπορεις να ρυθμισεις τη φαση απο οτι ξερω στα REL, το θεμα σιγουρα ειναι η τοποθετηση η οποια πρεπει να ειναι πολυ κοντα στο επιπεδο που οριζουν οι κωνοι των ηχείων , εξτρα delay δεν υπαρχει λογω μη ενσωματωσης dsp στο sub. Πως θα εξεταζες τον βαθμο καλης ενσωματωσης του εν λογω rel?

Μακάρι να ήταν όλα τόσο απλά.
Η θέση που περιγράφεις μπορεί να έφερνε κοντά το alignment αλλά να είναι χάλια όσον αφορά την απόκριση. Που συνήθως έτσι πάει βασικά :D
Phase έχουν toggle switch τα Tzero... 0 μοίρες και 180 μοίρες...

• Like
Reactions: steadyshot